Ideálny basový repro? male kino

Pasivní, aktivní, odposlechové, studiové...
  • Reklama
  • dLive masterclass PRAHA with Dylan Mitrovich
JuroH
Uživatel
Uživatel

Re: Ideálny basový repro? male kino

Příspěvek od JuroH »

Áno, tie merania nie sú ideálne, lebo nakoľko tam stále s niečím hýbem, mení sa aj akustika. Ešte som tam skúsil premiestniť jeden tlmiaci prvok a na 100Hz sa to výrazne zlepšilo, zostalo tam ešte vyriešiť 120Hz (posledné celopásmové meranie):
full_1_2016.jpg
Myslím, že by sa dali vyriešiť aj tie ďalšie "prepady", len musím si doplniť na to materiál, prípadne niečo vyrobiť.
Parametre tých použitých repro nemám, pred 20-timi rokmi boli prerábané z pôvodných Tesla ARO, alebo podobných, dva niekde v TVM a štyri v BS Acoustic, pod označením BS-15B. Medzi tým zažili všetko možné a momentálne sú už všetky viac, či menej poškodené (občas zachrastia a pod.). Momentálne ich obmedzujem len na pásmo 58-130Hz, kde sa to moc neprejavuje a spodok dopĺňa SUB2100, ale aj z tých predošlých meraní je vidno, že ak by boli dobré, pre hudbu by sub nepotrebovali.
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance »

Nikoli, není to z nich vidět. Dá se to jen předpokládat (už jsem to sám napsal). Ty stále posuzuješ (měřením) jen jediný aspekt, zbytek sluchem. Už jsem to psal u těch simulací, je potřeba sledovat toho víc, o reproduktorech toho vědět víc. Kde máš Q, kde je Xmax, o nějakých pokročilejších věcech typu závislosti Bl nebo Cms na výchylce, ani nemluvě. Já osobně bych s neznámými repro, o kterých vím jen to, že mají dost a občas drhnou, v životě nic nezkoušel dál posuzovat. Byl bych spokojený, kdyby dohrály někde na baru vesnické hospody.
Takové zkušenosti nemají moc velkou hodnotu, rozhodně neřeknou mnoho o tom, jak by se choval například ten PD1852 (už ho mám tady, takže T-S ověřím). Podle mého soudu vadí i ten Behringer, rovněž bych nikdy nic nechtěl uchem posuzovat poté, co to muselo prolézt také jím. Podobné mínění má asi hodně lidí z PA praxe, kupodivu "hifisti" ho hodnotí jinak a jsou ochotní přísahat na to, že po nějaké výměně operáků je to prvotřídní DSP. Toto je mimochodem jeden z důvodů, proč v hifi dělat nemůžu, v PA to jde, ačkoli se celé to spektrum názorů a možností liší minimálně stejně :-)

H.M.
JuroH
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od JuroH »

Obnovu toho aparátu som začal riešiť už asi pred rokom, len sa to trochu ťahalo, lebo pôvodne vybratý sub mi nevyšiel a na ten sub2100 som čakal pol roka a chcel som ho najprv vyskúšať. Ako som aj predpokladal, nebolo to na škodu, lebo vyvolal zmenu umiestnenia tých kanálových basov a vyjasnilo sa aj, aký rozsah pokryje. To bol jediný dôvod, prečo tam ešte trpím tie "šroty".
Preto som to poňal tak "idealisticky" v zmysle čo by sa tam dalo požiť, pre čo najlepší výsledok, lebo súčasný stav sa dá nazvať, že tam nie je nič.
Čo sa týka toho DCX2496 - mám ho, ale nechválim. On je cenovo veľmi dostupný a tam to asi končí, má vysokú hladinu šumu, skoro každá zmena nastavenia urobená "za jazdy" robí hrozné veci so zvukom, dokonca aj pri úprave vypnutého EQ filtru atd. Pre profíkov je asi vážne nevhodný.
JuroH
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od JuroH »

Je pravda, že som sa asi neprimeranie nechal ovplyvniť tým, ako sa to správalo doteraz a mnohé veci som opomenul.
Začal som teda znovu od začiatku. Jediné, čo v tomto okamžiku mám seriózne, je ten SUB2100, tak som ešte trochu laboroval s ním. Urobil som ešte sériu orientačných meraní SPL v jeho blízkosti a ich priemer je takýto:
SUB2100_avg.jpg
Neboli to žiadne "profi" merania, sú ovplyvnené miestnosťou, technikou a pod., len som si chcel overiť, že tie nedostatky v mieste posluchu (výraznejší prepad SPL okolo 80Hz), čo som pred časom spomínal, sú naozaj len vplyvom miestnosti. Popri tom som však narazil na takú vec - je tam basreflexová ozvučnica ale nikde som nenašiel, na akú frekvenciu je basreflex ladený, ani či treba nejako obmedziť vstupný signál. Udáva sa len prenášané pásmo 18-150Hz. Predpokladám teda, že na to zrejme výrobca pamätal v integrovanej elektronike. Skúšal som to zmerať, sub prenáša signály v podstate už od 1Hz, ale ťažko vyhodnotiť, či tam nejaký filter je, alebo nie, lebo je to mimo rozsah všetkých použitých zariadení. V reáli som sa však stretol s tým, že sub mal pri filme (efektoch) vizuálne dosť veľkú výchylku (rádovo 4 až 5mm) aj pri "normálnej" hlasitosti (v danej miestnosti), rádovo 100dB 1m od neho.
Nerád by som ho nejakým spôsobom poškodil, tak sa chcem radšej spýtať, či sa s tým niekto stretol, respektíve či je pravdepodobné, že výrobca predpokladá použitie externého subsonického filtru.
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

To určitě nepředpokládá a 4-5mm není na takový reproduktor nic. Dostat se s nějakým výkonem opravdu velmi nízko bez výchylky nejde ani s 21".

H.M.
JuroH
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od JuroH »

To som rád, lebo mohol by čo-to preniesť aj pod 18Hz.
Rozhodol som sa, že to nebudem ďalej komplikovať a budem riešiť, len variant 5.1, čiže "normálne" sub + ostatné, lebo sa z toho nikdy "nevymotám".
Aká bude deliaca frekvencia pre ďalšie pásmo? 80Hz? 70Hz? skúsil som si to otestovať, takým malým amatérskym slepým testom, 70Hz sa ešte trochu lokalizovať dá ale napr. 60Hz už takmer vôbec, takže z tohto by sa dalo nepredpokladal, že by to malo byť maximálne niekde v okolí 60Hz, minimum ohraničuje filter subu, ktorý je nastaviteľný od 50Hz.
Keby som teda uvažoval, že to bude 50Hz, pre dané podmienky by zrejme fakt mali vyhovovať aj 15" repro (po jednom na kanál).
Pred časom Otas navrhol použiť napríklad PDN 15BR40, k tomu ma hneď napadá otázka - má veľmi podobné parametre s PD 15BR40, je v tomto prípade nejaký dôvod voliť neodym?
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Nevím, asi jsem tu feritovou verzi nikdy neměl v ruce, je tam k ní sice v našem eshopu také přiřazené měření, ale to je zřejmě omylem to samé, jako u neodymu. Ten by asi vyhovoval velmi dobře, aspoň zatím nevidím nic, co by při stejném zesilovači mělo v této aplikaci nějakou byť papírovou výhodu. Se silnějšími zesilovači ano, případně pokud by šlo o co nejmenší objem bedny apod. tak to by se pár modelů našlo. Stejně tak kdybych měl předpokládat, že není potřeba takové x-max, protože zesilovač bude slabší (ale to asi také není tento případ), ovšem to už pak můžeme pole hledání rozšiřovat skoro libovolně.

H.M.
JuroH
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od JuroH »

Nechcem to "rozširovať", skôr zúžiť a aj z pohľadu - čo dokážem reálne zohnať. Napríklad dookola prechádzam aj Váš sortiment "skladom" a porovnávam na čo je ktorý model vhodný, prípadne či je niekde spomínaný atd.
Neodym je veľmi zaujímavý pre hmotnosť, pri dôraze na kvalitu som si všimol prevahu feritov, preto som sa aj na to pýtal. Keďže feritovú verziu skladom nemáte, otázka je či má zmysel sa s ňou vôbec zaoberať, podobne tak s iným modelom (napr PD.155N01), ktorý nemáte ani v ponuke.
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Nemyslím, že by speciálně v tomto použití měl ferit nějakou výhodu, samozřejmě kromě nižší ceny. Kdyby Číňani nešlápli před pár lety silně na cenovou brzdu, tak by dneska asi byl neodymový každý reprák, k feritům se výrobci spíš nuceně a neradi vraceli a ten proces sice stále pokračuje, ale současně kde toho magnetického materiálu není mnoho, se objevují i nové a poměrně laciné modely (například tweetery ve všech těch malých "studiových monitorech", řada CL od B&C). Rozhodně by mne nenapadlo pokládat neodymový reproduktor apriori za méně kvalitní, na to těch zkušeností s obojím mám příliš mnoho.

H.M.
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Dostal jsem se konečně ke změření T-S parametrů PD.1852 a při Re 5,19 Bl 31,76 Mms 233 je shoda s údaji výrobce velmi dobrá, naměřené Cms 37 odpovídá tomu, že šlo o nový kus z krabice, bez jakéhokoli rozehrávání, kdežto výrobce měří až po něm. Objeví se to časem na našem webu, ale mám nějaké potíže s exportem, tak to radši píšu aspoň tady. Už se tam taky konečně jak v měření, tak v eshopu objevily PD.185N01 a 02, to taky viselo, ovšem tentokrát ne na mně, změřené jsou dost dlouho.

H.M.
JuroH
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od JuroH »

To som rád, že sa to podarilo zmerať a že to sedí. Dala by sa teda nejako posúdiť vhodnosť osadenia do BR 190L ozvučnice? Ladenie BR cca 30Hz (+/- podľa potreby).

PS:Predtým som písal 220L, ale keď som to presne prepočítal, odčítal výstuže a všetko možné, tak sa to nejako "zmenšilo".
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Vychází mi jako velmi nevhodný a to i když jsem za bernou minci vzal tovární Cms (protože závěs se určitě rozehraje). Naopak až podezřele přesně tam sedne PD.185N01, což by ale nemělo být překvapení a když si pořádně porovnám tu marketingovou rétoriku (nepíše to tam nějaký univerzální reklamní odborník, ale někdo od fochu, takže to má i věcný obsah) u obou (ale i dalších) modelů, tak je celkem jasné, že s ním do podobné aplikace míří. Na rozdíl od PD.1852. Zkoušel jsem toho víc a pokud není něco dalšího překážkou (např. cena) a do bedny po 15" se opravdu vejde 18", tak bych já měl v podstatě za vybráno.

H.M.
JuroH
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od JuroH »

Skúsil som si dať ten PD.185N01 do toho výpočtového SW a vychádza naozaj dobre, doteraz som ho akosi obchádzal, vyberal som prevažne z feritov, ďakujem za pomoc.
V namontovaní 18" do súčasných bední problém nevidím, predná stena má šírku 50cm, celú ju preplátujem novou doskou s otvorom pre 18" a nové BR. Rovnako by som to urobil aj pri 15". Plánujem ich niekedy vymeniť / postaviť úplne nové, takže to umiestnenie bude len dočasné, také testovacie.
Pri každom repro skúšam v tom SW aj +/- meniť objem a ladenie BR a aj pri PD.185N01 sa to okolo 32Hz ešte podvihlo miernym zvýšením objemu na 220L, takže ak by to bolo v prospech veci, bude možné aj toto upraviť.
Trochu som sa začal "lepšie" zoznamovať so SUB2100, ale zrejme ešte pýta viac hodín vo výkone, lebo stále má dosť "tuhý" zvuk. Skúšal som ho porovnávať s tými starými basákmi, ale zatiaľ kopák dajú o dosť "lepšie" tie staré.
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Kopák není zrovna ukázkový nástroj pro 21" sub, ani rozehrání z něj nemůže udělat nic podobného 15", přesněji řečeno, ještě trochu víc se mu vzdálí. Pokud je to posuzováno jako 21"+6,5"/15"+6,5" tak to snad ani jinak dopadnout nemůže s libovolnými modely.
Ano, objem by mohl být o něco větší (stejně tak o něco menší), ale za předělávání bedny to asi nestojí, protože těch 190 je prakticky akorát.

H.M.
JuroH
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od JuroH »

Myslím, že o hudobných nástrojoch sa pri tom sube hovoriť nedá skoro vôbec, leda ak o prvej oktáve kontrabasu. Svedčí mu napríklad raketový motor, alebo zemetrasenie :-).
Chcel som si predovšetkým overiť, aký frekvenčný rozsah by prenášať mohol a s akou dynamikou. Výrobca odporúča do 75Hz ale to už je práve pásmo, kde leží ten kopák, takže ho musím orezať nižšie - asi 50 až 58Hz, aby kopák už hrali prevažne kanálové basy. Veľká neznáme pre mňa je, ako (dynamicky) ho prenesú napríklad tie PD.185N01. Podľa charakteristiky to vyzerá dobre, ale s "čítaním" TS parametrov nemám skúsenosti. Napríklad Qms vyšlo v meraní skoro rovnaké ako má PD.2150 a cms má len o trochu lepšie. Alebo to posudzovať hlavne podľa Qts? Nerád by som sa dostal do situácie, že ich namontujem a potom zistím, že som predsa len nemal špekulovať s 18" ale dať tam, ako viacerí radili nejaké 15".
Odpovědět

Zpět na „Repro“