Aparatura pre ochotnicke divadlo - je tento navrh od dodavatela vhodny?

Otázky a odpovědi z LIVE PRAXE - co, jak a proč dělat atd. (otázky na techniku směřujte do sekce Zvuková technika)
  • Reklama
  • DEMO 15
martin_B
Nováček fóra
Nováček fóra
Příspěvky: 8
Registrován: čtv 09. čer 2016 13:03:14

Aparatura pre ochotnicke divadlo - je tento navrh od dodavatela vhodny?

Příspěvek od martin_B » čtv 09. čer 2016 13:49:50

Zdravim,

ako ochotnickemu divadlu sa nam podarilo ziskat dotaciu na zakupenie zvukovej techniky, po konzultacii s miestnym zvukarom nam navrhol nasledovne:

Soundcraft MPMi20
2x Behringer D212B
3x Mipro ACT3 DUAL - Vocal & HeadSet Bezdrátové mikrofóny UHF sada - mikrofón do ruky, náhlavný set
2x Mipro ACT3 DUAL - HeadSet Bezdrátové mikrofóny UHF sada - 2x náhlavný set
3x Mipro FB-70 Prípojný panel pre antény UHF s prepojovacími káblami
Multicore HARTING custom cable

k tomu sa este pripoji starsi zosilovac Phonic s dvomi monitormi (ktory teraz pouzivame na skuskach).
Vacsinou subor vystupuje v sale kulturneho domu, ktora je na tom akusticky velmi dobre, takze hercov netreba ozvucovat. Mikrofony maju byt hlavne pre spevacky (ktore vyplnaju cas na zmenu kulis spievanim pred oponou).
Hudba je vzdy reprodukovana, jedine spev je nazivo.
Doteraz bolo ozvucenie na predstaveniach riesene vzdy prenajmom.

Otazkou je ci je ten mix + repro vhodnymi, resp. ci by sa nedalo v tej istej cenovej kategorii kupit nieco ine, mozno so zabudovanymi efektami, alebo USB vystupom?

Vdaka, Martin
Přílohy
sala KD
sala KD
pohlad na javisko
pohlad na javisko

Bassman
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 465
Registrován: stř 03. čer 2015 15:02:59

Re: Aparatura pre ochotnicke divadlo - je tento navrh od dodavatela vhodny?

Příspěvek od Bassman » čtv 09. čer 2016 14:50:36

Mix:
Podla mna vam nejaky maly digital posluzi omnoho lepsie a urcite to nebude drahsie, navyse s urcitymi modelmy aj usetrite za parak + zabudovane efekty, gaty, kompresory, ... USB.

Bedne:
Tak toto cesta urcite nie je. Tie bedne som predaval a pokial to nie je nevyhnutnost, tak radsej nieco ine (Alto, EV, dB, ...), a opat, nemusi to byt drahsie a kvalita pritom niekde inde.

Mikro:
Tie Mipra su celkom dobre. Mylsim ze v danej cenovej kategorii asi najlepsie, ale pokial je moznost priplatit, aj tu by som siahol po niecom trosku solidnejsom. Radsej menej kanalov, ale dobrych (Beyerdynamic, Shure, AKG, ...)
"Keď je zvuk dobrý, tak je zvuk dobrý"
http://www.hrbikmedia.eu

martin_B
Nováček fóra
Nováček fóra
Příspěvky: 8
Registrován: čtv 09. čer 2016 13:03:14

Re: Aparatura pre ochotnicke divadlo - je tento navrh od dodavatela vhodny?

Příspěvek od martin_B » čtv 09. čer 2016 15:15:29

dakujem za podnety,
co sa tyka mixu - chapem vyhody digitalneho, no sucasne by som sa nerad vzdal klasickeho ovladania mixu, s ovladanim len cez PC/tablet nie som celkom stotozneny :(

Bedne - nieco taketo? dB Technologies OPERA 510 DX, alebo Mackie Thump15? Ja by som hlavne ocenil keby sa nasla bedna co ma trochu viac klasicky dizajn s mriezkou cez celu prednu cast, proste nieco decentnejsie.

diky moc kazdopadne, budem to riesit v tomto zmysle

Uživatelský avatar
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 4039
Registrován: pon 18. dub 2011 11:17:46

Re: Aparatura pre ochotnicke divadlo - je tento navrh od dodavatela vhodny?

Příspěvek od Zdeněk Prodance » čtv 09. čer 2016 17:00:28

Proč nenapíšeš, kolik na to maximálně máte a místo toho necháš všechny, aby se to pokoušeli někde dohledávat a sčítat ? Nejdecentnější bedny jsou vždycky ty nejmenší a nesvítící, matně černé, s mřížkou to moc nesouvisí a je asi poslední, čím bych se řídil. Je ale fakt, že ten bambuloid, co provedli na přední straně kolem středobasu jak dBT, tak Behringer, je ohavný a zbytečně poutá pozornost, přitom nezapadá do žádného interieru. Každá bedna ovšem jde schovat za průzvučný hadr a pokud se na ni nebude svítit, tak pro diváka neexistuje. Odpor k digitálnímu mixu je iracionální a dneska už zpozdilý, pomohl by vám spoustu věcí vyřešit "zadarmo a snadno" a nejhloupější je, přijít na to pozdě. Doporučuji půjčit a vyzkoušet, nebudete ho nejspíš chtít vracet.

H.M.

Havlis
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 190
Registrován: pon 14. zář 2015 16:08:33

Re: Aparatura pre ochotnicke divadlo - je tento navrh od dodavatela vhodny?

Příspěvek od Havlis » čtv 09. čer 2016 19:36:10

Souhlas, ten nabízený Soundcraft ani není snadno k nalezení, na českém internetu jsem ho našel za cca 22000...

přitom RCF M18 mají ještě pořád v prodance za 14000 a Behringer X18 teď od Thomanna vychází na 15000. Možnostma jsou přitom ty pulty naprosto někde jinde.
Méně vybavený XR16 už se ani nevyplatí, levnější je jenom o 16 Euro!
V divadelním prostředí považuju za výhodu i nenápadnost digimixu, zvukař se s tabletem kdekoliv v sále ztratí, je mobilní a nepotřebujete žádný párak, pax mix má v podstatě formát stageboxu a může být kdekoliv...prostě výhody jsou tak silný, že v dnešní době už nad ničím jiným nemá cenu uvažovat...

Aktivky Behringer stojí dohromady cca 14000, když k tomu přidáte sedmičku ušetřenou koupí mnohem vybavenějšího digimixu, máte na aktivky 21k a to už je přece jenom o trochu radostnější...

martin_B
Nováček fóra
Nováček fóra
Příspěvky: 8
Registrován: čtv 09. čer 2016 13:03:14

Re: Aparatura pre ochotnicke divadlo - je tento navrh od dodavatela vhodny?

Příspěvek od martin_B » pát 10. čer 2016 7:55:35

diky moc za rady, neuvedomil som si ze s digi mixom by som ho nemusel tahat do stredu saly, tym padom by sa usetrila cast penazi za multikabel (ten je v rozpocte ~500 Eur).

Celkovy rozpocet je 6 tisic Eur.
Soundcraft MPMi20 = 688 eur
2x Behringer D212B = 507 eur
2x Mipro ACT3 DUAL - Vocal & HeadSet = 2067 eur
1x Mipro ACT3 DUAL - HeadSet = 802 eur
2x Mipro FB-70 = 114 eur
Multicore HARTING custom cable (osadenie MultiPin konektormi) = 506 eur
Case MPMi20 custom (Prepravný kufor s prídavnými nohami, samonosný, výroba na mieru) = 662 eur
Case StageBox custom (Prepravný rack pre mikrofóny a kabeláž) = 471 eur

povodne som nechcel riesit jednotlive ceny, skor o to ci tie komponenty su ok.

este raz dakujem za vsetky podnety, ste velmi mili

Uživatelský avatar
PeBe
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 801
Registrován: úte 08. čer 2010 7:08:42

Re: Aparatura pre ochotnicke divadlo - je tento navrh od dodavatela vhodny?

Příspěvek od PeBe » pát 10. čer 2016 8:23:37

Necítím se povolaným v tomto směru cokoliv radit, tak jen jedna moje malá zkušennost, která potvrzuje slova povolanějších. Předloni jsem obměnil mix a koupil si analogový A&H ZED14. To bylo radosti, to bylo slávy... ;-) ale přecijen potřebuje nějaké to místo na stole, rack s efekty, také něco zabere a s párákem, byť jen 15m, je také nějaké s...ní. To vše se moc nehodilo, když jsme hráli třeba na svatbě v salonku, kde každý stůl, na kterém není jídlo, překáží. Kvůli hrám v takovýchto prostorách jsem si přesně před rokem koupil malinký digitálek SC Ui12. Jen do hospod, kde není místo na stůl s mixem, protože mnohem radši kroutím s potenciometry a tahám za 100mm kliky, než honím "brouky" po skle na tabletu. A jak to dopadlo? A&H jsem od té doby vytáhl z regálu jen jednou(!), když si ho na podzim půjčil kamarád. Na své akce již beru výhradně digitálek, ať hrajeme kdekoliv. Výhody dalece převyšují mírný diskomfort ovládání na tabletu. K výhodám počítám i ptákovinku, kdy jsme odstranili gestikulační komunikaci typu: "přidej mi kytaru a uber klávesy" v průběhu hraní, neboť chlapci si své odposlechy nastavují sami ze svých tabletů (pro zvídavé: UI umí nastavit oprávnění konkrétnímu tabletu pro konkrétní parametry, takže chlapci mohou nakurvit nastavení jen sami sobě).
Co nejde silou, jde ještě větší silou...

Havlis
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 190
Registrován: pon 14. zář 2015 16:08:33

Re: Aparatura pre ochotnicke divadlo - je tento navrh od dodavatela vhodny?

Příspěvek od Havlis » pát 10. čer 2016 8:51:21

hele, koupíš mix Behringer X18,to je ušetřených 130 Euro na mixu, dalších 500 Euro ušetříš za parák, něco ušetříš třeba i na casu, kterej by pro ten soundcraft musel být bytelnější a rázem máš na aktivky ne 507 Euro (připadá mi divný, když takhle důležitej prvek je to nejlevnější v rozpočtu), ale 1200 Euro a do toho už se vejdeš třeba s RCF 312 nebo 712 a spousta dalších sice low cost, ale přece jen lepších aktivek...

Uživatelský avatar
Petr Z.

Re: Aparatura pre ochotnicke divadlo - je tento navrh od dodavatela vhodny?

Příspěvek od Petr Z. » pát 10. čer 2016 10:58:46

Nejsem tak úplně přesvědčen, že právě pro tuto aplikaci je digitální mixpult přínosem.
Byl by velkým přínosem pouze tehdy, kdy by se pravidelně vystupovalo JEN V JENOM konkrétním sále a s přibližně shodným počtem diváků. Pak by bylo možno toto nastavení jednoduše uložit a občas jen dorovnat ručně úrovně.
Pořád si ještě myslím, že LEVNÉ digitální mixy jsou v mnohých ohledech horší, než analogy v porovnatelné cenové hladině.
Pak je zde ještě otázka kvalifikované obsluhy a velmi dobré znalosti architektury pultu - jednoduše proto, aby byla možnost rychlého zásahu při jakékoliv nesrovnalosti. Pořád to u digitálů a v proměnlivém prostředí trvá mnohlem, mnohem déle, než se prostě jen proklikáte na požadovaný parametr.
Myslím si, že z hlediska výdrže, odolnosti proti nežádoucím manipulacím a někdy i chybě v zapojování /jde o víceméně mobilní, ne stacionární aplikaci/ jsou na tom digitální pulty stále ještě v nevýhodě proti analogovým.
Ta dosažitelná rychlost potřebného zásahu u analogu je prostě u digitálního pultu nedosažitelná.
Znovu opakuju svůj názor, že digitál může být obrovskou výhodou ve stabilním prostředí a +/- stabilní konfiguraci, ale v live nasazení mám mnohdy jako posluchač a divák oprávněný pocit podpořený sluchem, že v mnoha aplikacích je pořád ještě analog nenahraditelný. Můj pocit též umocňuje skutečnost, že jsou momentálně digitály jakéhokoli provedení /zvláště pak ovládané tablety/ velmi in a tak se používají i na místech, kde jsou vysloveně nevhodné.
Ano, digitální pulty jsou nabušené výbavou, která byla u analogů zřídka vidět, nebo jen u těch nejdražších. Otázkou je, zda BFU, jako v případě těchto ochotníků všechnu tuhle výbavu vůbec využije a zda její množství nebude spíše na překážku, než k užitku.
BFU bez vzdělání v oblasti elektroniky či elektroakustiky bude těžko identifikovat, k čemu vlastně slouží HPF, DPF, jejich kmitočty, průběhy ekvalizací atd.
Myslím, že právě v této polo-laické aplikaci by byl jednodušší analogový pult spíše velkým přínosem.

Uživatelský avatar
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 4039
Registrován: pon 18. dub 2011 11:17:46

Re: Aparatura pre ochotnicke divadlo - je tento navrh od dodavatela vhodny?

Příspěvek od Zdeněk Prodance » pát 10. čer 2016 11:18:46

Moje zkušenost je taková, že úplnému laikovi nejde dát do ruky ani jednoduchý analogový mix, protože na jeho ovládání pro něj ve skutečnosti není intuitivního NIC, to tak jen připadá nám, co jsme na tom kdysi vyrostli. Generace zalomených palců už vyrostla na něčem úplně jiném a ta starší se na digitály velmi rychle přeučuje, protože ani pro nás nikdo nebude vyrábět telefony s rotační číselnicí a vidlicí na "zavěšení". Jenom se ještě nějakou dobu bude říkat "vytočit a zavěsit", případně "prozvonit", ačkoli realita nemá s věcným obsahem těchto slov dávno nic společného. Klidně bych na to mohl mít názor i opačný, jsem k tomu vlastně už věkem předurčen, ale to bych nesměl vidět co dělají posledních pár let prodeje. Strašit dneska někoho proklikáním je už méně účinné, než strašit ho pohledem na les víceméně stejných knoflíků a čudlíků. Ztratit se dá v obojím, ale informace na obrazovce poskytuje jen ten první.

H.M.

Bassman
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 465
Registrován: stř 03. čer 2015 15:02:59

Re: Aparatura pre ochotnicke divadlo - je tento navrh od dodavatela vhodny?

Příspěvek od Bassman » pát 10. čer 2016 12:41:47

Keby som poslal screenshot mojho ovladania X32 na tablete, tak by sklapol kazdy kto hovori o preklikavani. Nieco malo som si odkrutil aj na analagoch a teraz mozem povedat ze si kludne dam zavod v reakcnych casoch s akymkolvek analogistom a poviem vam ze nema sancu. Ku vsetkym parametrom potrebnym pre live sa dostanem max na 2 dotyky a kedze to uz nejaky piatok pouzivam tak na velmi rychle 2 dotyky.

Neviem teda ako je to s upgradom aplikacii u inych vyrobcov ale soft pre X32 nema chybu. Tu ale musim spomenut ze pulty Xair uz toto stastie nemaju a soft pre tablety nie je ani zdaleka tak vychytany a neake updaty zatial moc nechodia, ale da sa s tym robit aj tak celkom pohodlne.
"Keď je zvuk dobrý, tak je zvuk dobrý"
http://www.hrbikmedia.eu

martin_B
Nováček fóra
Nováček fóra
Příspěvky: 8
Registrován: čtv 09. čer 2016 13:03:14

Re: Aparatura pre ochotnicke divadlo - je tento navrh od dodavatela vhodny?

Příspěvek od martin_B » pát 10. čer 2016 13:38:53

vdaka, kedze sa teda vacsina priklana k dig.mixu a z hladiska dlhodobej investicie je asi tiez lepsia volba, zostava otazka aky mix zvolit?
pozeral som Behringer X AIR XR18, ktory je asi cenovo prijatelny (<800 €), X32 Rack uz vychadza okolo 1300 co je celkom dost.
alebo nejake ine alternativy? Mix by mal byt rackovatelny.

co sa tyka repro - tie RFC ART 312 asi zneju fajn, len ten dizajn :(
da alternativne zvazit JBL EON 615 alebo Yamaha DBR12 (ktore su do 500 Eur) a maju trochu konzervativnejsi dizajn?

pekny piatok vsetkym!

exxxi
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 1443
Registrován: sob 29. led 2011 1:35:00
Bydliště: dálnice D5

Re: Aparatura pre ochotnicke divadlo - je tento navrh od dodavatela vhodny?

Příspěvek od exxxi » pát 10. čer 2016 14:32:16

Taky doporucim digital. Ty moznosti napr. ve vyrezavani zpetne vazby bys u kvalitniho analogu dneska nezaplatil. A co se tyce tech dvou prepravnich obalu, ty ceny jsou tedy hodne astronomicke.
SiEx3, X32r, IG4T, EV, Turbosound etc.

Uživatelský avatar
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 4039
Registrován: pon 18. dub 2011 11:17:46

Re: Aparatura pre ochotnicke divadlo - je tento navrh od dodavatela vhodny?

Příspěvek od Zdeněk Prodance » pát 10. čer 2016 14:54:01

Ano, mně se moc nelíbí celá ta poptávka, nevím co to je za místního zvukaře, který ji vyrobil, ale klást maximální důraz a rozpočet na nějaké obaly a kabel a vlastně se vůbec nestarat o bedny (kromě jejich "klasického vzhledu", což mi přijde při pohledu na ty fotky úplně směšné, co tam je kde klasického, pokud to ovšem nemá být milion supernápadných pravých i jiných úhlů...), přitom to celé vlastně je především o bednách, veškeré to přizvučení a zvučení z ničeho jiného nikdy nepůjde k lidem. Proč má být mix rackovatelný ? Co dalšího budete mít v racku ? Navíc každý menší než 19" je rackovatelný automaticky, akorát kolem sebe nechá ještě místo...
Mimochodem pokud se nelíbí oblá trojková řada, tak sedmičková hranatá dostala za design Red Dot Design Award a do toho interieru by sedla výborně.
Mne celkem překvapuje, že vy máte k dispozici velmi slušné peníze a vůbec nevíte, jak s nimi letos optimálně naložit. Naprostá většina lidí je na tom opačně, moc dobře vědí, co by potřebovali, ale jim nikdo těch 6000€ nedá.

H.M.

Uživatelský avatar
Marian

Re: Aparatura pre ochotnicke divadlo - je tento navrh od dodavatela vhodny?

Příspěvek od Marian » pát 10. čer 2016 15:34:02

Od RCFka ma "konzervativny" dizaj HD 12-A, no tam je to zvukovo, výkonovo no aj cenovo o triedu vyššie. Keď si porovnám datasheety tých troch tak ART312 stále z toho vychádza čosi lepšie (samozrejme ak nepozerám na peak SPL, čo môže byť aj tak vycucane z prsta). Keby som vyberal medzi EONom a DBRkom tak mne zvukovo viac reže ta yamaha, aj keď by som ako konkurenta pre ART312 by som skôr videl DXR12 tam je silnejší basák s 2,5" cievkou (ako v ART312) aj zosil, oroti DBRku uhrá cititeľne viac, aj keď HF driver asi ten istý ako u DBRka.

Odpovědět

Zpět na „Zvučíme live a věci okolo“