Mix pro dechovku 16 kanálů

Otázky a odpovědi z LIVE PRAXE - co, jak a proč dělat atd. (otázky na techniku směřujte do sekce Zvuková technika)
Odpovědět
  • Reklama
  • DEMO 15
libor14
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 74
Registrován: pon 11. črc 2016 16:06:33

Mix pro dechovku 16 kanálů

Příspěvek od libor14 » pon 11. črc 2016 17:22:16

Dobrý den přeji. Potřebuji poradit ohledně mixu pro ozvučení dechovky. Zdali analog nebo digi. Je nás 15 a každý má mikrofon + buben 1 navíc. tj. 16. Nejlepší už s nějakým vestavěným efektem vhodný pro dechovku. Děkuji. PS: Zvučíme si sami a mix do cca 30000.

zahy
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 439
Registrován: ned 12. říj 2008 22:05:18
Bydliště: Louny

Re: Mix pro dechovku 16 kanálů

Příspěvek od zahy » pon 11. črc 2016 18:14:23

30kKč je docela šibeniční rozpočet. Rozhodně bych doporučil digitál pokud se do něj vejdeme finančně, analog muže zpočátku vyjít levněji ale rozšířitelnost je sice možná ( a jednoduchá ) ale finančně na 16kanálu poměrně drahá sranda. To v digitálu je jaksi už v základu vše vestavěno tj.: efekty, kompresory, gate ,EQ na auxech, "párák" , nahrávací a přehrávací aplikace atd.

Těch digitálu s 16+ mik vstupů do 30 je pár takže tam je výběr jednoduchý, to ti tady jistě doporučí ( nechce se mi to hledat)

Jen ještě upřesni jak to zvučíte, kdo to zvučí, odkud a zda máte i vše ostatní už pořízeno. Stálá nebo mobilní instalace. Má někdo z vás tablet ( android / apple )
A&H GLD-80, A&H CQ20B, Soundcraft Ui16, RCF HD32, Dynacord TS 400, SPL A394

libor14
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 74
Registrován: pon 11. črc 2016 16:06:33

Re: Mix pro dechovku 16 kanálů

Příspěvek od libor14 » pon 11. črc 2016 23:12:02

Zvučíme si sami z pódia. Digi mixy air mají ovládání přes wifi a z toho mám obavu. Nákup tabletu je další finanční zátěž. Momentálně to řešíme přes starý analog do sluchátek.

Uživatelský avatar
Petr Z.

Re: Mix pro dechovku 16 kanálů

Příspěvek od Petr Z. » úte 12. črc 2016 9:36:44

Onehdá jsem viděl v inzerci Prodance Allen Heath GL2200-24 i s párákem za 15.000,-Kč. Tady není co řešit. 24 vstupů plus linky budou i do budoucna s velkou rezervou a GL2200 je dobrý pult.

Uživatelský avatar
blaha
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 3588
Registrován: úte 30. pro 2008 18:13:14
Bydliště: cca 10km od Jaroměře
Kontaktovat uživatele:

Re: Mix pro dechovku 16 kanálů

Příspěvek od blaha » úte 12. črc 2016 10:18:39

libor14 píše:Zvučíme si sami z pódia. Digi mixy air mají ovládání přes wifi a z toho mám obavu. Nákup tabletu je další finanční zátěž. Momentálně to řešíme přes starý analog do sluchátek.
Digitál bych viděl tady jako optimální úvahu, dechovka je už tak dost velký tělěso na přepravu a ještě k tomu tahat velkej pult a efektovku (páráku netřeba), navíc se s tím srovnat na pódiu a to ještě kolikrát pod širým nebem vystaveni počasí. Ještě k tomu to není jen o 16ti vstupech, ale je potřeba počítat s návraty z efektů plus třeba připojení nějakého přehrávače třeba pro mažoretky atp.

Tady má malý digitál asi své opodstatnění a rozpočtem je v podstatě daná cena na Behringer X AIR X18, nebo XR18, já bych asi volil XR18 zabudovaný do racku (kde bude i částečně chráněný), dá se to pak do jednoho racku ustrojit třeba s příjmačema bezdrátů, routerem, elektrikou, zesilovačema atd.

XR18 se pohybuje kolem 21k, to zbývá v rozpočtu ještě 9k, notebook se v kapele asi najde, ten pak stačí propojit jen ethernetovým kabelem a není potřeba řešit WiFi, takže stále 9k zbývá.
Jinak za těch 9k se dá pořídit spousta věcí:
- třeba repasovanej noťas Dell se zárukou (pokud by v kapele žádnej nebyl)
- router 2,4 + 5GHz (třeba Asus RT-AC51U za cca 1600,-)
- tablet jakýkoliv (Android nebo Apple), akorát se držet - přes 9", IPS display a dvoupásmová WiFi ac
Ovládání se dá modifikovat a dopořizovat postupně, v kombinaci s tabletem to dává možnosti i obejít prostor, doladit, nebo pokud máte někoho na míchání i posadit člověka do sálu na jednu židli a vyřešeno.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř

Uživatelský avatar
Petr Z.

Re: Mix pro dechovku 16 kanálů

Příspěvek od Petr Z. » úte 12. črc 2016 12:55:59

Důležitá je věta "zvučíme si sami z pódia". To vysoce pravděpodobně znamená, že přístroj budou občas muset obsluhovat naprostí laici, případně i lidé, kterým digitální technika vůbec nic neříká a mají potíže i se zvládnutím jednoduchého analogu, jakými bezesporu GL2000-2800 jsou. Před asi 5 lety jsem jednu podobnou dechovku pomáhal vybavovat novým zařízením, zřizovatel na to dal poměrně dost peněz. Ale kámen úrazu byl v tom, že taková dechovka, není-li vysloveně profesionálním tělesem, hrajícím nejméně 8x do měsíce si samostatného zvukaře prostě finančně dovolit nemůže. Zařízení prostě musí být tak jednoduché, přehledné a pochopitelná jeho funkce, aby to pobral aspoň ten nejpoučenější člověk z dechovky. Nebude to téměř určitě těleso, jako Moravanka, Moravěnka, Bojané, Mistříňanka a další dechovkoví profesionálové, kteří si mohou dovolit kvalitní vlastní zařízení a vlastního zvukaře.
Všechny výše popsané "parametry" v podstatě digitální mixpult vylučují a neobstojí ani to, že několik nastavení lze uložit a znovu vyvolat. Nikdo z dechovky nebude prostě tak zvukařsky a počítačově fundovaný, aby dokázal digitální mixpult kvalifikovaně přenastavit podle místních podmínek, jako to dělá profesionální zvukař - ostatně i tomu bude trvat několik desítek minut, než podle místních podmínek přenastaví 16 a více kanálů. Jednoduše proto, že v jednom, dobře tlumeném sále jsou nástrojové, ale i vokální mikrofony v klidu, ale v druhém to vlivem odrazů a dlouhého dozvuku bude různě nahvízdávat přes sebe a než se dotyčný prokliká k tomu, co vlastně potřebuje u 16 vstupů udělat, tak je ostuda jak Brno.
U analogového pultu, obsluhovaného laiky či poučenými lidmi je to mnohem jednodušší - prostě ten žlutý jsou výšky, modrý středy a červený hloubky, zelený je odposlech pro zpěváky a šedý je hall - nic víc tam není dle mých zkušeností potřeba.
Ale dát digitální pult do rukou smečce dechovkářů, z nichž ani ten nejpoučenější neví, co se v tom vlastně děje, jak to funguje a co je třeba "udělat, když se", to je podle mne sebevražda a naprosto kontraproduktivní právě u souboru, jakým je dechovka - byť jsou digitální pulty dnes velikou módou a kdo nemá digitál, je prostě out. Je to pitomost, pro spoustu účelů může být digitál přínosem stejně, jako pořád zůstane analog nejvhodnější v další spoustě aplikací.
Blaho, divadlo je jedna věc a cestující dechovka je druhá věc. Dechovce jsou x-pásmové EQ, kompresory, limitery a kdeco dalšího v digitálu úplně, ale úplně na nic. Bohatě tam stačí jeden vhodný hall pro zpěvy, realizovatelný interním efektem, nebo maličkým externím, jako je třeba Microverb či Nanoverb. Speciálně v Nanoverbu jsou hally, delay, echa a další sdružené efekty tak dobře vybrány, že těch 16 editovatelných tam naprosto bohatě stačí, k pultu se připojí dvěma či čtyřmi kablíky, pokud se žádá hall do sterea. Mimochodem - stereo je pro dechovku hodně ošemetná věc, hrává se v sálech s pódiem uprostřed a pokud zvukař "rozhodí" nástroje po bázi, tak jedna i druhá polovina sálu bude o něco ošizena a to tak, že dost.
A poslední - neviděl jsem ani venku, pokud jsem byl náhodou poblíž, že by někdo v současnosti zvučil koncert či zábavu jen s jednou dechovkou digitálem - opravdu ne, nikdy za poslední 4 roky.
Byl bych tedy s doporučováním digitálu do dechovky - a zvlášť digitálu hodně zjednodušeného - hodně opatrný.
Analog je v případě dechovky mnohem uživatelsky přívětivý, o velikost vůbec nejde - nemusí to být zrovna typ, jako jsou GL-ka, ale třeba jako je XR20, tuším ho teď vyrábí Peavey a předtím Crest, dají se koupit velmi zachovalé a za velmi dobrou cenu. Koncové zesilovače a soustavy už zřejmě mají.

MADMAX
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 465
Registrován: stř 09. led 2008 8:41:16
Bydliště: Vršovická 30/808, PRAHA 10

Re: Mix pro dechovku 16 kanálů

Příspěvek od MADMAX » úte 12. črc 2016 13:54:57

naprostý souhles s Petr Z.
MAD

Uživatelský avatar
blaha
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 3588
Registrován: úte 30. pro 2008 18:13:14
Bydliště: cca 10km od Jaroměře
Kontaktovat uživatele:

Re: Mix pro dechovku 16 kanálů

Příspěvek od blaha » úte 12. črc 2016 13:59:39

Tady budu oponovat, pochopitelně netušíme jak jsou členové této konkrétní kapely technicky zdatní, ale co jsem mohl možnost za posledních dejme tomu 10 let z dechovek a podobných uskupení potkat (pravda, nevyhledávám je), tak už dávno není pravda, že dechovka je parta strejců s věkovým průměrem kolem 60-70 let, kterým stačí nazvučit jen zpěvy. Taky není pravda, že dechovka je pouze "Proč ten jetelíček", atd.
Dneska v dechovkách hraje spousta mladejch lidí, kteří už nějak moderní technikou dotčeni jsou, to samé, že na repertoáru jsou i poměrně moderní skladby a zní to i dobře.
Je úplně jedno jestli je to digitál, nebo analog, pokud tomu nebude někdo rozumět, tak ty korekce nenakroutí ani tam ani tam, natož pak o nějaké kompenzaci sálu. Na kterou kolikrát stačí porovnat pouze úrovně jednotlivých nástrojů a ekvalizér na výstupu (součástí digitálu). Nikdo nemusí kroutit s korekcema. A pár přednastavených presetů (třeba vytvořených nějakým zvukařem) se klidně může hodit, klidně ve formátu venku, sokolovna, kulturák, hospodskej sál.
Rozhodně nevidím důvod proč kroutit s korekcema u každýho nástroje na každý akci, pokud se jedná stále o stejné nástroje, stejné mikrofony, stejné složení muzikantů.
Ten nástroj hraje furt stejně a jeho zvuk z beden by měl být shodný s nástrojem, jen zesílený. Jediný co se mění je prostor, kde se hraje a tam se řeší dva faktory, jak moc hraje nástroj sám od sebe, tzn. kolik ho je potřeba přizvučit, to řeší fadery jednotlivých vstupů. A potom jak moc je ovlivněna akustika prostorem, které frekvence tam zanikají a které se násobí, tzn. které je potřeba přidat a které ubrat a to řeší EQ na výstupu.

A když jsme u toho divadla (nezvučím jen to), tak máme zájezdové představení (7 portů, 2x podklady z NB, 2x reverb, 2x odposlech, 2x FOH a 2x zadní efektové bedny), jakožto ochotnické divadlo jezdíme spíš po okresních divadelních a kulturákových sálech, na přední a zadní bedny se většinou připojujeme místní, odposlechy máme vlastní, vše mám uložené v pultu (Si Impact) a věci, který na sálech řeším, je doladění EQ předků a zadků a jemné doladění EQ monitorů a nastavené výstupních úrovní. Korekce na portech, noťasu, nastavení úrovní vstupních hlasitostí, atd. mám stále stejně, případně jen jemě doladím, když se mi zrovna něco nezdá (ale to je taková moje úchylka, možná to trochu zavání perfekcionalizmem), jenže to stejně drtivá většina lidí nepozná a klidně by to mohlo zůstat tak.

A právě, že jde o samozvučení, to znamená pult na pódiu, na začátku se to nastaví a pak už do toho nikdo většinou nezasahuje. Takže proč tam mit 100 čudlíků, když nejsou potřeba. Zkusil jsi někdy práci s analogem na pódiu, nastavení korekce sálu, když je to potřeba si taky ze sálu poslechnout a ještě pro 16 vstupů, to se docela naběháš a stejně to bude od oka. Nejsem zastáncem zvučení z tabletu, používám ho jen na menší akce ve výjimečných případech, ale stále je dle mne pohodlnější udělat zvukovku přes tablet v sále, než stále pobíhat sem a tam.

A když vemu tu tebou odkazovanou XR20
https://www.google.com/search?q=crest+x ... IIjoMsM%3A
myslíš, že tohle je pro laika dostatečně přehlednej pult, třeba v porovnání s tímhle
https://www.youtube.com/watch?v=phewZMkFHiI

Pokud jim to chceš zjednodušit, tak nevidím nic jednoduššího, než přijet na akci, vybalit pult velikosti čínskýho kazeťáku, připojit do něj kabely od mikrofonů a bedny, pozapínat, udělat zvukovku, jemně doladit hlasitosti a EQ a hotovo.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř

Havlis
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 190
Registrován: pon 14. zář 2015 16:08:33

Re: Mix pro dechovku 16 kanálů

Příspěvek od Havlis » úte 12. črc 2016 14:24:33

taky souhlasím s Bláhou, mám zkušenosti s obojím, ale nejsem přímo zvukař, jsem kytarista v kapele, která ve zkušebně používá celkem složitý (na zkušebnu) zapojení recordingu do stop, odposlechů aktivních i in-ear atd. K tomu se občas někde zvučíme sami. Měli jsme nejprve maličkej Behringer mixáček, pak Soundcraft LX7 (takže středně velkej analog) a teď máme Behringer X18. Samozřejmě že se bude zvukař muset něco novýho přiučit, ale stačí si doma sednout s tabletem a chvilku zkoušet a celkem rychle jsem se zorientoval, přestože to byla moje první zkušenost s digitálem. Ve výsledku je aplikace v lecčem přehlednější než reálnej pult (kolikrát jsem kroutil nějakým knoflíkem, kterej zdánlivě nic nedělal, než jsem si všiml, že kroutim o šavli vedle...!).

Takže pokud tazateli není svět IT cizí, rád se učí nové věci a nevadí mu obětovat pár hodina na seznámení s obsluhou digitálu, tak bych vřele doporučil digitál. Nejjednodušší, co může udělat je nahrát si zkoušku do stop, ty pak pustit zpětně do pultu a udělat si "virtuální zvukovku". Za mě je to velmi podobně pohotový jako analog a a subjektivně se mi s tím dělá mnohem líp...

Nicméně pokud tazatel ví, že s počítačema moc kamarád není, ať klidně koupí zmíněnýho Cresta, bude to hrát určitě výborně, pult je to dobrej. Nicméně pokud je tazatel nepolíbený zvukařinou a moc nerozumí tomu, jak mixpulty vlastně fungují a co je to třeba sběrnice, tak pro něj bude i ten Crest dost složitý zařízení:-)

libor14
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 74
Registrován: pon 11. črc 2016 16:06:33

Re: Mix pro dechovku 16 kanálů

Příspěvek od libor14 » úte 12. črc 2016 14:48:53

Ani nevíte, co mi to dá za práci a běhání při současném zvučení s analogem. Nejdříve nazvučit do sluchátek, pak to jít poslechnout do éteru a pak běhat a dolaďovat. No mazec. Právě proto bych ocenil nějaký air. Rozmýšlel jsem nad Beh xr18 nebo Mackie 1608. Taky mi bylo doporučeno, ať to má alespoň fyzické fadery pro rychlou reakci při zpětné vazbě. Nevím co si vybrat.

Havlis
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 190
Registrován: pon 14. zář 2015 16:08:33

Re: Mix pro dechovku 16 kanálů

Příspěvek od Havlis » úte 12. črc 2016 15:06:11

jakmile budeš chtít fyzické fadery, tak jsi v naprosto jinačí cenové kategorii. To totiž znamená motorizované fadery a jakýkoliv mechanický součástky mix dost prodražují. V cenové kategorii do 30000 tak najdeš leda http://www.thomann.de/cz/phonic_is_16.htm, ale ten má jen 16 kanálů, takže jsi úplně nahraně.
Nebo bazarová Yamaha 01V96, to se taky vejdeš do rozpočtu, ale s tou nemám zkušenosti a myslím, že ovládání tabletem zdaleka není tak komfortní.
Pokud bys šel do Behringeru, tak určitě doporučuju ne XR18, ale X18, ušetřís cca 6000. Nejjednodušší, co můžeš udělat je stáhnout si apku do tabletu/mobilu a v offline módu si ovládání prolistovat, mrknout na youtube na tutoriály, jak se s digimixem pracuje (Behringer má tutoriály dobře udělaný) a pak budeš třeba blíž rozhodnutí...nebo si to někam jeď vyzkoušet - kdybys byl někde z PCE kraje, tak nabízím svojí X18 na vyzkoušení...

Havlis
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 190
Registrován: pon 14. zář 2015 16:08:33

Re: Mix pro dechovku 16 kanálů

Příspěvek od Havlis » úte 12. črc 2016 15:14:24

jakmile budeš chtít fyzické fadery, tak jsi v naprosto jinačí cenové kategorii. To totiž znamená motorizované fadery a jakýkoliv mechanický součástky mix dost prodražují. V cenové kategorii do 30000 tak najdeš leda http://www.thomann.de/cz/phonic_is_16.htm, ale ten má jen 16 kanálů, takže jsi úplně nahraně.
Nebo bazarová Yamaha 01V96, to se taky vejdeš do rozpočtu, ale s tou nemám zkušenosti a myslím, že ovládání tabletem zdaleka není tak komfortní.
Pokud bys šel do Behringeru, tak určitě doporučuju ne XR18, ale X18, ušetřís cca 6000. Nejjednodušší, co můžeš udělat je stáhnout si apku do tabletu/mobilu a v offline módu si ovládání prolistovat, mrknout na youtube na tutoriály, jak se s digimixem pracuje (Behringer má tutoriály dobře udělaný) a pak budeš třeba blíž rozhodnutí...nebo si to někam jeď vyzkoušet - kdybys byl někde z PCE kraje, tak nabízím svojí X18 na vyzkoušení...

Uživatelský avatar
blaha
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 3588
Registrován: úte 30. pro 2008 18:13:14
Bydliště: cca 10km od Jaroměře
Kontaktovat uživatele:

Re: Mix pro dechovku 16 kanálů

Příspěvek od blaha » úte 12. črc 2016 15:25:56

Tou úsporou bych si nebyl zase tak jistej, sice má v ceníku Thomann X18 za 14 tis. a XR18 za 21 tis., ale X18 není skladem, až za měsíc a je otázka jaká bude pak cena. Audiotek je má třeba za podobnou cenu s rozdílem asi stovky a jestli bych měl vybírat, pak XR mi přijde líp konektorově vybavená.

To běhání, víme, právě pro to se přikláním k digitálu.

Fyzický fadery jsou fajn, i jiný čudlíky, ale to jsi o level a dvojnásobek peněz vejš (AH QU, SC Si, apod.), k tomu pak ještě autmaticky router a iPad.

Takže jestli se toho nebojíš, tak XR18. Kdyžtak by měla jít i do PC nebo tabletu stáhnout apka, která by měla chodit i offline na vyzkoušení ovládání.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř

libor14
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 74
Registrován: pon 11. črc 2016 16:06:33

Re: Mix pro dechovku 16 kanálů

Příspěvek od libor14 » úte 12. črc 2016 15:33:43

Kdyby se nám podařilo sehnat nějakou tu kačku navíc, což takhle volba behr x32 producer?

Uživatelský avatar
blaha
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 3588
Registrován: úte 30. pro 2008 18:13:14
Bydliště: cca 10km od Jaroměře
Kontaktovat uživatele:

Re: Mix pro dechovku 16 kanálů

Příspěvek od blaha » úte 12. črc 2016 15:57:28

Dle mne je to zbytečný, jednak vás to bude nutit k routeru a iPadu (na androidu to myslím nefunguje), takže tady skutečně prachy navrch.
A pak asi než tohoto Behringera, spíš bych volil mezi AH QU-16 a SC Si Ex1. Cenově je to hodně podobný a ovládáním přívětivější, už třeba jen na těch zmíněných korekcích, u Behringera se musí vybrat korekce, pak k ní nastavit parametry, pak vybrat další, atd., třeba Si Ex to má vše přímo po ruce.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř

Odpovědět

Zpět na „Zvučíme live a věci okolo“