Délkové omezení CAT 5 kabelu

Otázky a odpovědi z LIVE PRAXE - co, jak a proč dělat atd. (otázky na techniku směřujte do sekce Zvuková technika)
Odpovědět
  • Reklama
  • DEMO 15
Krakonosh
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 97
Registrován: čtv 12. úno 2015 7:23:10

Délkové omezení CAT 5 kabelu

Příspěvek od Krakonosh » pon 12. čer 2017 7:44:31

Ahoj pánové,
zkusil jsem prohledat fórum, ale k mé otázce jsem odpověď nenašel. Rád bych se zeptal na zkušenosti s kabely CAT 5, hlavně s funkčností propojení mix-stagebox (u mě Behringer) na větší vzdálenosti. Na jeden kšeft bych rád pořídil 75 m kabel (https://www.thomann.de/cz/the_sssnake_cat_75.htm) ale rád bych se před nákupem ujistil, že je možnost aby to fungovalo a že ho pak nebudu stříhat na kratší. Děkuji za odpovědi :-)
TCHKPH - zvukař mírně pokročilý, pořadatel, muzikant

Uživatelský avatar
marián

Re: Délkové omezení CAT 5 kabelu

Příspěvek od marián » pon 12. čer 2017 8:01:46

Záleží to aj na vyžarovaní rušenia z okolia. Teoreticky by mal FTP Cat 5e stačiť na 150m no mal som miesta blízko priemyselných objektov kde už som mal problém aj pri 70m, na gigabitovej rýchlosti tak 50m, samozrejme s mixpultom dom to neskúšal iba medzi dvoma PC, tiež to záviselo aj od sietovky a switchu. Osobne by som pre istotu volil kábel SFTP ten je odolnejší voči rušeniu a nemal som s ním nikdy problém ani na 300m aj viac, verzia Cat 6a alebo Cat7 ani nevravím, to išlo cez kilometer v pohode v časoch, kedy bola optika cenovo dakde inde...

Bassman
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 465
Registrován: stř 03. čer 2015 15:02:59

Re: Délkové omezení CAT 5 kabelu

Příspěvek od Bassman » pon 12. čer 2017 9:50:52

Kvalitny kabel musi dat aj niekolko 100viek metrov. Tahame take veci po budovach, ale je pravda ze rusenie tam nie je nijak zasadne.
"Keď je zvuk dobrý, tak je zvuk dobrý"
http://www.hrbikmedia.eu

Krakonosh
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 97
Registrován: čtv 12. úno 2015 7:23:10

Re: Délkové omezení CAT 5 kabelu

Příspěvek od Krakonosh » pon 12. čer 2017 10:10:10

A ve spojení mix - stagebox?
TCHKPH - zvukař mírně pokročilý, pořadatel, muzikant

thomas
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 192
Registrován: čtv 22. dub 2010 11:03:26
Bydliště: Stredné Slovensko

Re: Délkové omezení CAT 5 kabelu

Příspěvek od thomas » pon 12. čer 2017 13:12:08

Pri X32 odporúčam tienený kábel aj ethercony, preberalo sa to na behringer fórach. Inak by 75 metrov problém byť nemal.

Mimochodom, pokiaľ si správne spomínam, maximálna dĺžka LAN segmentu je 100m, ak Vám to chodilo na kilometer, tak je to síce fajn, ale určite to nie je ničím garantované.

Bildic
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 156
Registrován: ned 17. bře 2013 17:00:04

Re: Délkové omezení CAT 5 kabelu

Příspěvek od Bildic » pon 12. čer 2017 20:11:58

100 m CAT5e, potom optika,

Samozrejme nie je kabel ako kabel.
Kazdy vyrobca ma svoje otestovane s garanciou spolahlivosti a specifikaciou, na co vsetko je mozne siet vyuzit a ci vobec. Je este rozdiel ci siet je na ovladanie pultu (vzdialena sprava) alebo prenos zvuku proprieternym protokolom.

Ak to je pre Teba dolezite a robis to na bussines, kup si bubon ( napr Klotz, konektory Neutrik) alebo ak hobby tak 305m navin instalacnej Cat5 - vodic, krimplovacie klieste, konektory a tester kablov. Je to zlomok prveho riesenia a mozes mat novy kabel do 10min a samozrejme mozes luxusne tahat kable 2 - "keby nieco" :-)


Tu ma info o doporuceni od rozlicnych vyrobcov z audio/net:
http://support.allen-heath.com/Knowledg ... ded-cables

Resp.
AH odporucania
http://www.allen-heath.com/ahproducts/cat5/

Ak zacnes " stracat pakety" pri kopirovani po sieti - zistis to, ze sa spomalilo kopirovanie.
Ak to vznikne pri live - repeating paketov je nemozny

J

Uživatelský avatar
mkarr
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 683
Registrován: pon 28. říj 2013 19:21:32
Bydliště: Moravské Budějovice

Re: Délkové omezení CAT 5 kabelu

Příspěvek od mkarr » stř 14. čer 2017 18:06:43

Bassmane, jestli taháte po budovách několik stovek metrů dlouhé ethernetové kabely, chtěl bych na ně vidět certifikační měření.

Krakonoshu, Jestli máš strach z funkčnosti kabelu, nekupuj si věc u které je napsáno "not shielded" To je totiž UTP, které není nijak stíněné. On to ethernet obecně nepotřebuje a stačí mu stáčené páry, ale do prostor s větším rušením to určitě užitečné je. Ono teda i když se zablejskne nad delším nestíněným káblem, může to nadělat víc paseky než stítněný.
Daleko líp bude v případě zarušeného prostoru fungovat jakýkoli běžný FTP nebo STP kabel s licnou a ani nemusí být v gumě nebo mít na koncích ethercon. To je jen mechanicky odolnější provedení obyčejného káblu v plastu a stíněného RJčka. Takže než bych dával za pětasedmdesát metrů kabelu 2300 Kč, koupil bych si potřebnou délku Cat6 FTP podle libosti v krámě s ethernetovými kabely a nechal tam nalisovat konektory buď ethercon, nebo jen FTPčkové RJ45 a měl bych to za polovinu ceny. Fungovat bude oboje úplně stejně, jen ty ethercon budou o dost odolnější proti ukopnutí a nejspíš i o dost dýl vydrží při hrubším zacházení. To samé možná platí i o samotném kabelu, ale pokud se po něm nebude dupat, nebo nebude zakopaný pod drnem na kterém se bude týden tancovat, tak i obyčejný kabel vydrží hodně rozvinování, svinování a ohýbání. Behringer používá protokol AES50 a ten tvrdí že jede na 100 metrů i po obyčejném UTP Cat5. Nicméně se balí do ethernetových rámců a ethernet po metalickém kabelu je dimenzovaný na sto metrů. Na větší vzdálenosti než 100 metrů už je to spíš klika že to jede beze ztrát rámců, ale nikdo to nezaručí. Polní telefony po tom pojedou klidně deset kilometrů. Jo a repeating paketů sice není nemožný, ale ani tak se na AES neděje. AES nepoužívá buffery na síťovkách. Co se ztratí, to přestane existovat. Ale musí se toho ztratit fakt už hodně, aby to bylo uchem poznat. Výhodou toho jsou latence přenosu v mikrosekundách.

Krakonosh
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 97
Registrován: čtv 12. úno 2015 7:23:10

Re: Délkové omezení CAT 5 kabelu

Příspěvek od Krakonosh » stř 14. čer 2017 20:59:29

Díky moc! :-)
TCHKPH - zvukař mírně pokročilý, pořadatel, muzikant

lumirt
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 47
Registrován: čtv 10. kvě 2007 20:36:23

Re: Délkové omezení CAT 5 kabelu

Příspěvek od lumirt » pát 16. čer 2017 12:27:21

Zdravím,
je potřeba ještě rozlišovat jaký provoz na daném kabelu bude. Když použijete obyčejný CAT5 pro běžný počítačový provoz (PC-Switch) může to fungovat i na vzdálenost 100m. Jestli je kabel stíněný nebo ne, je celkem jedno. IP Protokol má mechanizmy které chybějící pakety nechá poslat znovu. Zde by měl být bez problému provoz protokolu EtherSound nebo Dante.
Jiná situace je pokud na tomto kabelu použijete jiný typ přenosu (např MADI) tento prokol má jiné požadavky na přenosovou vrstvu a délka kabelu nemusí vždy vyhovět.
Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit že licna CAT6 (výrobce DATACOM) na MADI nefunguje ani na 50m. Na tomto kabelu ale funguje IP protokol (počítač-switch) v délce 80m. Kabel od výrobce SOMMERCABLE funguje pro MADI na 80m.
Rozdíl v ceně a kvalitě je velký.
Podobně je to pokud použijete HDMI extendery, fungují na omezenou vzdálenost při použití běžného CAT kabelu.

Pokud jde o rušení a stíněný kabel, obecně platí co uvedl mkarr, ale jsou situace kdy je to spíš na škodu. Pokud je souběh s vedením NN může se toto naindukovat na stíněný kabel a pak se dějí věci.
Závěrem, nelze jednoznačně říct funguje-nefunguje, je potřeba vzít v úvahu druh provozu, prostředí. Výrobce většinou doporučuje jaký kabel použít.
Koukněte např zde: http://support.allen-heath.com/Knowledg ... ded-cables

Odborníkům se omlouvám, příspěvek jsem optimalizoval pro začínající a běžné uživatele.
Zdar všem

Odpovědět

Zpět na „Zvučíme live a věci okolo“