Samozvučení bubeníka + odposlechy ostatních

Otázky a odpovědi z LIVE PRAXE - co, jak a proč dělat atd. (otázky na techniku směřujte do sekce Zvuková technika)
Odpovědět
  • Reklama
  • DEMO 15
Uživatelský avatar
RostaG

Samozvučení bubeníka + odposlechy ostatních

Příspěvek od RostaG » pát 20. říj 2017 21:53:19

Zdravím, mám takový specifický dotaz. Jsem bubeník a rád bych si do klubů zvučil sám. Představu mám takovou, že si do vlastního mixu zapojím overheady, kopák a snare. Ode mě by si to pak už přetáhl zvukař k sobě a do beden. Jde mi ale o to jak si přes mix dát odposlech ostatních hudebníků a popř samply rozdělené na levy a pravy kanal s klikem tak, aby ke zvukari a do beden šli jen bicí a sampl a ja měl ve sluchátkách směs všeho. Je to takhle vubec možné? :-D

aandree
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 42
Registrován: stř 20. kvě 2015 14:50:13

Re: Samozvučení bubeníka + odposlechy ostatních

Příspěvek od aandree » sob 21. říj 2017 0:32:13

Taky jsem to nejakou dobu zpatky resil. Koukni na tohle vlakno, je to tam vsechno podrobne popsany http://zvukarina.cz/viewtopic.php?f=15&t=6995. Nakonec jsem to vyresil tou nejjednodussi cestou...natvrdo bez odporu + dva kanaly pres transformatory, kvuli fantomu, a ten mam pustenej z myho monitorovyho mixu.
Goydovy Přízraky - http://www.goydovyprizraky.cz/

Uživatelský avatar
mkarr
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 683
Registrován: pon 28. říj 2013 19:21:32
Bydliště: Moravské Budějovice

Re: Samozvučení bubeníka + odposlechy ostatních

Příspěvek od mkarr » úte 24. říj 2017 23:04:18

Dá se to samozřejmě řešit i na samotném mixu, pokud má trochu rozumné možnosti routování. Prostě si do podskupiny, nebo do auxů pustím co chci pro zvukaře a do main out si k tomu přidám co chci dalšího, třeba právě linku od zvukaře s ostatními muzikanty. Jen to pak nesmím zasmyčkovat a u zvukaře musím mít namixováno bez bicí. Nevím ale jak nadšený z toho bude zvukař, že má od bicí jen stereo. To se pak dost těžko ekvalizuje zvlášť na overheady a zvlášť na kopák či snare. O nějakém gejtování a kompresoru ani nemluvě. Kdyby za mnou došel bubeník, že si bude míchat od sebe, asi bych se mu to snažil rozmluvit, nebo se zbavit veškeré odpovědnosti za to, jak to bude znít. Pokud vám jde o to, míchat si do odposlechů, dá se to udělat pomocí direct out a nechat na zvukaři ať si míchá PAčko. Ostatně, od toho tam je. Ani tak z toho nebude nadšený, protože nemůže šáhnout do gainů a ani nepozná že to clipuje.

Uživatelský avatar
RostaG

Re: Samozvučení bubeníka + odposlechy ostatních

Příspěvek od RostaG » stř 25. říj 2017 12:57:13

Díky za odpovědi :)

Uživatelský avatar
RostaG

Re: Samozvučení bubeníka + odposlechy ostatních

Příspěvek od RostaG » stř 25. říj 2017 13:07:25

...Ještě se zeptám takto, myslíte si, že by tedy bylo lepší pro mě i pro zvukaře aby si bicí z mikrofonů míchal zvukař sám s tím že bych měl trigger na kopáky, který by si přimíchal do akustického zvuku?

aandree
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 42
Registrován: stř 20. kvě 2015 14:50:13

Re: Samozvučení bubeníka + odposlechy ostatních

Příspěvek od aandree » stř 25. říj 2017 14:27:17

Ono teda taky zalezi, co hrajete v kapele za styl...ale ja jako bubenik nikdy nemel potrebu hnat si bici k sobe do odposlechu. Bici samy o sobe delaj dostatecnej bordel a slysim je i pres odposlechovy sluchatka. Mam na sluchatkach silikonovy stromecky, kteryma jde celkem v pohode regulovat okolni hluk podle toho, jak hluboko do ucha si je zarazim. Snare proleze uplne v pohode, cinely taky, akorat kopak mam pres mikrofon do odposlechu poslanej, protoze rad posloucham nizky kmitocty. Ale zaky by se to dalo prezit bez toho.

A rozhodne bych nazvuceni bicich a naslednou korekturu gainu a hlasitosti nechal na zvukarovi. Posilat mu nejakej hotovej mix bicich z tvyho monitorovyho mixu je fakt dost nestastny reseni.

Nevim jestli jsem ten posledni prispevek pochopil dobre, ale: Vystup z triggeru => z biciho modulu se musi resit uplne stejne jako kterejkoliv jinej nastroj. Pokud ho chces slyset ty, musis si ho stahnout k sobe do mixu a zvukarovi dat nezavislou linku, aby mohl sam upravovat parametry uplne stejne jako v pripade mikrofonu. Pokud to myslis tak, ze by zvuk z bicich mikrofonu sel jenom ke zvukari a ty by jsis pres triggery a bici modul poustel kopaky (nebo kterykoliv jiny bubny) jenom k sobe do odposlechu, bylo by to asi nejjednodussi reseni. Ktery ale stejne neresi odposlech ostatnich nastroju primo pro tebe...
Goydovy Přízraky - http://www.goydovyprizraky.cz/

Robert
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 448
Registrován: sob 28. úno 2015 10:08:18

Re: Samozvučení bubeníka + odposlechy ostatních

Příspěvek od Robert » stř 25. říj 2017 17:21:36

Čekal jsem za bukem jestli se o původně zamýšleném řešení někdo vyjádří jako o zbytečnosti. Bicí do odposlechů chtějí muzikanti jen velmi výjimečně, většinou se dorovnává na přirozenou úroveň bicích to ostatní, ve snaze slyšet vše, co je třeba ale netrpět přílišnou intenzitou zvuku, uším to dlouhodobě neprospívá.

Uživatelský avatar
RostaG

Re: Samozvučení bubeníka + odposlechy ostatních

Příspěvek od RostaG » stř 25. říj 2017 23:53:52

Jasne no.. jakoze takhle.. s kapelou hrajeme tvrdsi styl, metal no a cas od casu se stalo ze mi zvukar nazvucil kopak tak, ze skoro nesel ani slyset z PAcka (souzeno podle par soukromych videozaznamu, a nazoru "fanousku") a vzhledem k tomu ze tam mam na kopak dost takovych "vyhravek" tak je to skoda.

Ted mam bici se 2 kopaky a rad bych hral na oba. Ale uz asi na 2 akcich sem se setkal s tim, ze mi zvukar na miste proste rekl ze na to nema vybaveni aby nazvucil oba dva! (S tim ze o tom organizator vedel ze mame dva kopaky u soupravy) a jednou se mi dokonce snazil rozmlouvat ze nema smysl hrat na dva a ze je lepsi jeden +dvojslapka...

Jako jasne ja to chapu ze jsou bici jedny z tech narocnejsich nastroju pro zvuceni.
Ale ja jsem snad bubenik a je snad na me jestli chci hrat na dvojslapku nebo na dva kopaky, kdyz se mi tak hraje lip a hraje takhle dalsich nespocet bubeniku... No necekal jsem ze se dvema kopakama bude tolik problemu :-D

Proto jsem tady dal dotaz s tim jestli ma smysl si ty bici nazvucit sam za sebe, ale asi teda ne... s tou zvukarinou a technikou prave nemam moc zkusenosti tak jsem nahodil dotaz.. Proste to asi vyresim tim triggerem s modulem kdy si to zvukar zebere k sobe z modulu a bude tam mit nasamplovane oba kopaky a zbytek soupravy si pobere mikrofonama.

Nicmene aspon kopaky bych mel rad v in earech spolu s kapelnikama a samplem takze nejaky mix s vice vstupama je potreba asi taky... do ted sem si poustel akorat sampl s metrem do in earu pres maly mix.

Robert
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 448
Registrován: sob 28. úno 2015 10:08:18

Re: Samozvučení bubeníka + odposlechy ostatních

Příspěvek od Robert » čtv 26. říj 2017 10:10:19

Jj, máš samozřejmě také svojí zkušenost a pravdu. Pokud zvukař nemá potřebné vybavení, je to těžké a asi by měl v tom smyslu jednat s kapelou o vhodném kompromisu. Ve většině případů ale dnes ty možnosti jsou a můj příspěvek byl s podtextem, jak to cítím, že většinou pak jsou možnosti techniky zbytečně zneužívány a zbytečně se komplikuje situace.
Souhlasím s názorem, že když bubeník umí a hraje, je pak škoda, aby to nevylezlo celé PAčkem do lidí. Ono to pak v muzice jako celku chybí (udušené přechody, neznějící činely apod). Ale zase na druhou stranu ničeho nesmí být moc, aby to nemaskovalo to další, také potřebné a hezké.
Jasně že nazvučit jeden šlapák je jednodušší, než dělat dva šlapáky, a je mi pak jedno, že má bubeník dvojšlapku, pro mne je to stále jen jeden šlapák. Ale protože vím o tvém případu (dva kopáky), koupil jsem si dva shodné mikrofony pro tohle použití. Fakt je, že jsem ten druhý ještě nevytáhnul, ale mám jej.
Na druhou stranu dělat si svůj mix na pódiu je taky kontraproduktivní. V průběhu hraní se tu rozvášní jeden, tu druhý muzikant, i bubeník jak se dostává do tranzu mění razanci hraní a to je pak potřeba jemně upravovat v průběhu celého hraní. Jedno nastavení je kompromis. Tím nechci říct, že nejsou zvukaři, kteří to nějak nastaví a pak se věnují pivu a děvčatům víc, než produkci, ale to v mém pohledu není dobře. Abyste měli 100% jistotu, museli byste mít celou pódiovku, včetně odposlechů a kabeláže, svůj mix a svého člověka u toho. A jediný požadavek na pořadatele by pak byl na dobře znějící PA, do kterého byste poslali svůj hotový výstup. Kdo by vás pak namíchal lépe nežli vlastní zvukař, který detailně zná repertoár, požadavky muzikantů a možnosti techniky?
A k tvému in earu. Průměrně dobrý zvukař s průměrně dobrým aparátem ti dokáže poslat zpátky mix nástrojů, jak mu řekneš. Jen by sis domíchnul sampl s metrem, který je jen sólo pro tebe. Ze zkušenosti jsem bubeníkům posílal zpátky většinou basu a zpěvy, někdy kopák, když naživo nezněl. Víc většinou ne.

Uživatelský avatar
KarlosSou
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 105
Registrován: pon 25. led 2016 20:59:36
Bydliště: Karlovy Vary
Kontaktovat uživatele:

Re: Samozvučení bubeníka + odposlechy ostatních

Příspěvek od KarlosSou » čtv 26. říj 2017 11:25:50

jen poznámka, pokud si ten videozáznam pouštíš z kamery nebo pak z TV, tak ten šlapák z těch "chrastítek" je slyšet vždycky málo, i když v sále byl nahlas ...
Jinak poslední dobou mám při koncertech naopak pocit, že ze šlapáku se stává sólový nastroj :-)

Uživatelský avatar
RostaG

Re: Samozvučení bubeníka + odposlechy ostatních

Příspěvek od RostaG » čtv 26. říj 2017 11:54:10

Jasne, no mit vlastniho zvukare by byla pecka :-D ale zatim si toho nemuzem az tak dovolit. Snad jednou kdyz budem makat. :) Mockrat vsem dekuju za narzory a rady, cenim si toho.

Odpovědět

Zpět na „Zvučíme live a věci okolo“