Jaký rozvod elektřiny pro malou kapelu a ochránit tím "drahou" aparaturu?

100-230-400 V..., rozvaděče, jištění, kabely, předpisy, oprávnění apod.
  • Reklama
  • DEMO 15
KlávesákJirka
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 19
Registrován: ned 17. pro 2017 12:46:20

Jaký rozvod elektřiny pro malou kapelu a ochránit tím "drahou" aparaturu?

Příspěvek od KlávesákJirka » stř 27. bře 2019 17:34:40

Dobrý den, jsme duo hrající po oslavách a svatbách v různých hospodách a sálech. Aparát máme aktivní, celkem do 3000W (maximum v limitu, většinou odběr jen cca 1500W). Zatím jsme si vždy vystačili i s jednou jednofázovou 16A zásuvkou.
Jde mi o to, že bych rád měl svoji ochranu proti přepětí, přetížení,..), protože stav elektroinstalace je někdy bídný a sám se v rozvaděčích na místě nevyznám a musím se spokojit jen s jednofázovou zásuvkou. Je nějaká možnost, jak si ochránit aparaturu v těchto případech, kdy se musíme připojit jenom na jednu fázi a modlit se, že je vše v pořádku? Ve většině hospodách ani 400V na zdi nenajdu a do rozvaděče mě ani nepustí.
Další věc je taková, že si chci koupit nebo nechat postavit rozvaděč z 3f 32A na 3x1f 16A s hlídáním nuly, přepětí, atd..
Ideální by bylo, kdyby existoval rozvaděč, kterým bych se mohl napojit jak na 3f 32A, tak i na 3f 16A a nebo na 1f 16A, kde by se v posledním psaném případě (1f 16A > 1f 16A) jednalo jenom o ochranu aparatury, ale to chci asi moc. Vždy chci mít na výstupu zásuvky 1f 16A nebo třeba i 10A.
Díky moc za rady, doporučení, na koho se obrátit a omlouvám se za moji neznalost, elektrikařinou nejsem moc políben a chci jenom ochránit celkem drahou aparaturu :-/.

Uživatelský avatar
PeBe
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 801
Registrován: úte 08. čer 2010 7:08:42

Re: Jaký rozvod elektřiny pro malou kapelu a ochránit tím"drahou" aparaturu?

Příspěvek od PeBe » stř 27. bře 2019 18:19:24

Tuším, že zde na Zvukařině měl někdo podpis: "Elektrika je dobrý sluha, ale špatná milenka...".
Ale k věci. Jak jsem již párkrát psal, máme mnoho společného. :-) Problematiku ochrany drahých kousků řeším pouze mechanicky. Takže pevné obaly :-) Co se elektriky týče, vystačil jsem si vždy jen s jednou jednofázovou šestnáctkou a to i v časech kdy jsem svítil halogenovými PARy a dvěma 250W scannery. Od té doby, co svítím výhradně LED světly, zásuvky a stav sítě neřeším. Co se přepětí týče, tak ti tvoje přepěťovka stejně prd pomůže, pokud nejsou na patě baráku a v rozvaděči předchozí stupně přepěťových ochran (někde jsem o tom již psal podrobněji). Rozhodně nic nepokazíš, když ji budeš mít, ale ve starých instalacích je k ničemu.

Za dvaadvacet let, co hrajeme, jsem zažil jen jednou, že jističe nevydržely. Byla to asi stopadesát let stará budova školy přestavěná na penzion. Svatba. Sólo pro novomanžele. A tma v celém baráku... Všichni koukali na mě, že jsem viník. Pak do lokálu nakoukl kuchař a řekl: "To sem byl já, zapnul jsem druhej friťák..." :-D
Co nejde silou, jde ještě větší silou...

Otas
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 535
Registrován: ned 06. lis 2011 15:59:02
Bydliště: Bílina

Re: Jaký rozvod elektřiny pro malou kapelu a ochránit tím "drahou" aparaturu?

Příspěvek od Otas » stř 27. bře 2019 18:37:13

Ono to s tou spotřebou nebude asi tak divoké, obvykle totiž:
1. I značkové stroje uvádějí něco, co je spíše hudebním výkonem, čili výkonem ve špičce.
2. Průměrný hudební signál, který občas aktivuje clip, je ve skutečnosti průměrně třebas o 10 až 20 dB nižší (záleží na více okolnostech). A 10 dB méně znamená jen 300 W výkonu.
3. Moderní zesilovače v aktivkách bývají ve třídě D, tzn., že účinnost je obvykle lepší, než 90% (proto taky tak nehřeje). Špičky jsou částečně pokryty kapacitou kondenzátorů ve zdroji. Tak skutečný proud může být jen pár ampér.
4. Má zkušenost z reprodukované muziky je, že mi aktivní aparaturu (EAW+RCF) - deklarován výkon 5kW - s klidem utáhne jistič 16A. Jen nesmím zapnout vše najednou.
5. Přepěťová ochrana je občas na místě, to určitě někdo poradí, já ji nepoužívám.
6. Použití 400 V má také svá rizika, první z nich je ulomený - přerušený nulák kdekoliv na trase kabelů. Pak je napěťové přetížení vysoce pravděpodobné.
Naposledy upravil(a) Otas dne stř 27. bře 2019 18:47:41, celkem upraveno 1 x.

Uživatelský avatar
Jaris
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 17
Registrován: úte 04. čer 2013 9:17:56
Kontaktovat uživatele:

Re: Jaký rozvod elektřiny pro malou kapelu a ochránit tím "drahou" aparaturu?

Příspěvek od Jaris » stř 27. bře 2019 18:42:35

Ahoj, zrovna bych řek, že tohle je téma, o kterém se tu toho dá najít celkem dost. Rozvaděče už jsem stavěl asi 4. Základem byl měřák lovato DMK70 R1 k tomu musí být stykač, měl by tam být chránič a pak jističe. Dá se to nacpat do 2U bedny. Pokud tam mají být i nějaký displeje s měřením, tak ideálně 4U bedna. Pak je taky šance použít nějakou bednu od SCAME. Tobě by stačil přívod 3f/16A a k tomu redukce na všechno možný. Je pravda, že některý redukce by se neměly používat (možná jsou i zakázaný), ale používají to tak všichni. Jo a rozvaděč by měl stavět kvalifikovaný člověk a měla by na něj být revize.

Uživatelský avatar
slava

Re: Jaký rozvod elektřiny pro malou kapelu a ochránit tím "drahou" aparaturu?

Příspěvek od slava » stř 27. bře 2019 19:54:51

To otas - Vzhledem k tomu co potřebujem nám asi stačí 400 rozplet a na větší věci mám agregát,protože...

jonas
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 18
Registrován: pon 02. pro 2013 15:45:24

Re: Jaký rozvod elektřiny pro malou kapelu a ochránit tím "drahou" aparaturu?

Příspěvek od jonas » čtv 28. bře 2019 11:00:23

Ahoj.
Pro úplný začátek můžeš použít tohle: https://www.exasoft.cz/belkin-surgemast ... d4195.html
Tahle přepěťovka od belkinu mi ochránila vše i když v rozvaděči upadla nula. Sice přepěťovka umřela, ale to co do ní bylo zapojené přežilo. Nedalo mi to a shořelou přepěťovku jsem rozebral a byl překvapen, jak dobře je obvodově vyřešena. Až mi bylo líto, že se to nedalo opravit. V mém případě bylo na zásuvce cca 360-380V
P.S. Dal jsem jen první odkaz na který jsem narazil - určitě půjde sehnat i jinde
P.P.S. Určitě bych pak doporučil sehnat si ten rozvaděč - viz třeba Jaris

Uživatelský avatar
PeBe
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 801
Registrován: úte 08. čer 2010 7:08:42

Re: Jaký rozvod elektřiny pro malou kapelu a ochránit tím "drahou" aparaturu?

Příspěvek od PeBe » čtv 28. bře 2019 18:26:37

Chraň bůh, nechci vyvolat flame, ale nějak mi to nehraje... ;-) Přepěťová ochrana stupně D , kterou jsou tyto prodlužovačky vybaveny, má za úkol svést proti zemi přepětí nad 1.5kV, se kterým by si měly citlivé spotřebiče, umět poradit. Napětí 300-400V je jí tedy naprosto lhostejné. Spíše se tedy odporoučela ze zcela jiných důvodů, nehledě na to, že jejím úkolem nemá být sebedestrukce. :-)
Co nejde silou, jde ještě větší silou...


Uživatelský avatar
CharlesBass
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 546
Registrován: ned 20. dub 2008 13:11:38
Bydliště: Banská Bystrica

Re: Jaký rozvod elektřiny pro malou kapelu a ochránit tím "drahou" aparaturu?

Příspěvek od CharlesBass » čtv 28. bře 2019 21:50:34

No, upálenou nulu sem zažil, a co bych dal za to, aby schořela jen "prodlužka" za šest stovek. Ono jde o to, že těch 400V není většinou naprosto natvrdo - ta nula neupadne většinou hned na 100%. Navíc v trojfázové soustavě spotřebiče na všech třech fázích zůstanou zapojené do "hvězdy" a podle odběru a zatížení pak napětí na jednotlivých fázích dost plave... a dost věcí nějakej čas vydrží - než se prostě zničej tepelným přetížením zdrojů - ověřeno velmi draze.

V tomto případě to, naštěstí včas, odnesla ta přepěťovka - ikdyž 400V v různé míře prolézalo i dál.

Z toho vyplývá, že upadlou nulu, nebo upadlej ochranej vodič tato nedokáže uhlídat. Na to jsou sotisfikovanější zařízení, a bohužel, bývájí hlavně trojfázové... viz Lovato DMK70 R1 a o tom je tu popsáno dost :-) Vlákno "Pódiový rozvaděč" např.
Návštěvník píše:
čtv 28. bře 2019 21:43:17
https://www.bayger.cz/produkty/stabiliz ... napeti-ac/
No vzhledem k popisu, ze kterého jsem pochopil, že udané zařízení je pouze (velmi kvalitní) stabilizací napětí, nikoli ochranou, mi v době, kdy většina elektroniky má spínané zdroje, schopné šlapat od 100 do 250V, přijde cena 28000 tis, jako docela ŘACHA.
Basista zajímající se značnou měrou o zvuk, tedy i samozvučení a jeho následky :lol:
A drze se deroucí do vyššího levelu sorty podivínů říkající si zvukaři :-)

Uživatelský avatar
PeBe
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 801
Registrován: úte 08. čer 2010 7:08:42

Re: Jaký rozvod elektřiny pro malou kapelu a ochránit tím "drahou" aparaturu?

Příspěvek od PeBe » pát 29. bře 2019 7:48:06

Chlapi. Nevím, jak velkou zkušennost máte s "uměleckými komby" ve vesnických sálcích a hospodách, jaké zde prezentuji já a Jirka (klávesák), čítajícími mnohdy jen harmonikáře a dirigenta... :-) Z mnoha a mnoha pročtených diskusí zde vím, že umíte dělat kurva velké prostory s mnoha muzikanty na stage. Pro vás je třífázový rozvod a jeho stabilita nutnost. My si vystačíme se dvěma satelity (12'-15') na štanglích, když je to trochu větší, jedním až dvěma suby na zemi (15'-18'), dvěma odposlechy (8'-10'), pár LEDkovými světýlky a parády je habakuk. :-)
Nám opravdu v pohodě stačí jedna šestnáctka v jedné fázi. Dobře, pro ten pocit, na první prodlužce s přepěťovkou ;-)
Problém, který v rozvodech vidím já, zdůrazňuji(!) v nasazení které jsem nastínil v úvodu, jsou spíš vypálené zásuvky (Hospoda u Jána v Trhanově, sál v Třebnicích,...), kdy tam zkrátka nic neteče a bohužel ne dost dobře lokalizovatelný, uhnilý ochranný vodič... :-( Proti tomu je problém s přepětím mnohdy jen nafouklou bublinou. Pro nás "holiče" je třífázový rozvaděč další bednou, která užírá místo v kombíku a někdo ji musí odnést tam a pak zpět. Já mám k dispozici dva statné chlapy, přičemž minimálně jeden je vždy 100% střízlivý ;-), ale Jirka má k dispozici jen jednu ženskou, která si v lepším případě odnese klávesy. I když, jestli je má v pevném case, tak si i s nimi pěkně krupne do textilu... :-)

PS: ten Bayger je hezká a jistě i praktická hračička, ale pro zcela jinou ligu, než je vesnická tancovačka, na počest narození starostova býčka... nebo na počest narození starosty Býčka? :-D
Co nejde silou, jde ještě větší silou...

Uživatelský avatar
CharlesBass
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 546
Registrován: ned 20. dub 2008 13:11:38
Bydliště: Banská Bystrica

Re: Jaký rozvod elektřiny pro malou kapelu a ochránit tím "drahou" aparaturu?

Příspěvek od CharlesBass » pát 29. bře 2019 9:59:29

Chlapi, nelejte to pivo z voken jo! :-D

A ano, zkušenost s malými produkcemi, uměleckými komby různých hudebních prostitutů zkušenosti mám. Letité a víceméně trvající :-) A také jsem hledal před lety něco, co by suplovalo tojfázový podiový rozvaděč s inteligentní ochranou, při využívání té jedné místní zásuvky. Usmolené, bakelitové, napojené v dvojvodičovém hliníkovém rozvodu.... atp. :-) No, kromě sady pro revizáka a s tím spojené úkony - tj. částečná revize objektu před produkcí jsem nenašel, nebo nevymyslel vlastně nic.

V případě 1F připojení jsou rizikové (již zmíněné) především tyto dva stavy:
1) upadlá nula v rozvaděči hlavním, či podružném a tím způsobené přepětí na zásuvce - do 400V.
2) upadlý vodič ochranný, který v případě problému na připojených zařízeních může znamenat hlavně úraz (nejen) účástníků, toho dvojčlenného orchestru ;-) .

První případ neumí spolehlivě řešit téměř žádná konvenční záležitost, která by neznamenala nějakou obskurní krabici navíc.
Druhý případ řeší chránič, kterýžto ovšem má smysl instlovaný v rozvaděči objektu, a/anebo v plnohodnotném rozvaděči mobilním.

Co má smysl větší než prodlužka s "přepěťovkou" nebo nákladný stabilizátor napětí je PŘEDEVŠÍM:
Veškeré vybavení mít v dokonalém pořádku, především to co vede, nebo potřebuje 230V.
Domluva s pořadatelem v místě konání - prohídka instalace a rozumný tlak na její dnešním standardům odpovídající normu. Ostatně v kdejakej hospodě nejde jenom o partu muzikantů, ale různé automaty, fotbálky, šipky, sušiče rukou, pípy at ... VŠE, na co si může sáhnout veřejnost - včetně "volně" přístupné, leč nepoužívané zásuvky 230V, má být pod chráničem!

Je to samozřejmě těžkej boj, ale nemusí být předem prohraný. Mějme na paměti, že používáme zařízení na 1F 230V, které předpokládá, že přípojný bod všechny bezpečnostní a provozní normy splňuje. Takže to samo o sobě výrobce nenutí přemýšlet nad tím, jak vyrobit něco opravdu spolehlivého a účinného při výše zmíněných dvou problémech - a tam se dostáváme zase krásně na začátek - něco co je zapojeného do zásuvky, a současně nemá možnost měřit jakéholiv veličiny (odpor, izolaci, napětí a proud) vůči hlavnímu přívodu do baráku - tak má jen velmi omezenou účinnost/přínos.

Něco jiného to je v případě, kdy se připojujeme na 3F a 230V soustavu si tím vyrábíme a neseme tím za její bezpečnost(a spolehlivost) plnou odpovědnost. Tam je třeba se také chránit před špatným přípojným bodem! A u zazděné zásuvky, která je nebezpečná, nesvedeme nic ani s 10U rackem plně nabitým ocrannými obvody.
Basista zajímající se značnou měrou o zvuk, tedy i samozvučení a jeho následky :lol:
A drze se deroucí do vyššího levelu sorty podivínů říkající si zvukaři :-)

exxxi
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 1443
Registrován: sob 29. led 2011 1:35:00
Bydliště: dálnice D5

Re: Jaký rozvod elektřiny pro malou kapelu a ochránit tím "drahou" aparaturu?

Příspěvek od exxxi » pát 29. bře 2019 10:42:14

Abych nezakládá podobné vlákno. Chránit celý aparát na 1F asi smysl nemá, ale co používáte v racku ke dražším stageboxum digipultu? UPS nebo jen nějaký powerbright?
SiEx3, X32r, IG4T, EV, Turbosound etc.

Uživatelský avatar
Jaris
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 17
Registrován: úte 04. čer 2013 9:17:56
Kontaktovat uživatele:

Re: Jaký rozvod elektřiny pro malou kapelu a ochránit tím "drahou" aparaturu?

Příspěvek od Jaris » pát 29. bře 2019 10:51:29

Je pravda, že většina zábavových kapel si s jednou zásuvkou vystačí. Na druhou stranu, když někam přijedu a vidim, v jakym stavu ta zásuvka na 230V je (celá čarná, napůl vytrhlá ze zdi a u toho nápis 20A), tak to chce velkou odvahu něco do toho zapojit. Vě většině sálů bývá i 3f zásuvka a většinou působí daleko lepším dojmem. Rozvaděč na malé akce vozím hlavně pro to, že vím, že tam mam chránič a jistič, že jsou zapojený tak jak mají být a jsou funkční. Stejně tak hlídání napětí. Tam je nastavená hranice +-10% a pokud je napětí mimo, tak je celý rozvaděč vypnutý.Už jsem zažil akci, kde vypadla elektrika a tak se to přepojilo na centrálu. Bohužel na výstupu bylo místo 230V 400V. Další případ - vesnické oslavy na hřišti - místo do připravený zásuvky na 230V, jsem se raději připojil na 3f přívod do rozvaděče u pódia. Jedna fáze 150V, druhá 300V a vysvětlení od místních - on sem ten kabel vede až z úřadu a když dělali plyn, tak ho několikrát překopli.
Proto si myslim, že dát 5000,- za rozvaděč a být v klidu, že jsem pro bezpečnost udělal maximum, stojí za to.

Uživatelský avatar
PeBe
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 801
Registrován: úte 08. čer 2010 7:08:42

Re: Jaký rozvod elektřiny pro malou kapelu a ochránit tím "drahou" aparaturu?

Příspěvek od PeBe » pát 29. bře 2019 11:54:16

Co má smysl větší než prodlužka s "přepěťovkou" nebo nákladný stabilizátor napětí je PŘEDEVŠÍM:
Veškeré vybavení mít v dokonalém pořádku, především to co vede, nebo potřebuje 230V.
Tak to by se mělo tesat...
Co nejde silou, jde ještě větší silou...

KlávesákJirka
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 19
Registrován: ned 17. pro 2017 12:46:20

Re: Jaký rozvod elektřiny pro malou kapelu a ochránit tím "drahou" aparaturu?

Příspěvek od KlávesákJirka » pát 29. bře 2019 23:33:39

Díky chlapi za rady a zkušenosti👍

Odpovědět

Zpět na „Elektroinstalace“