FBT vs. RCF

Pasivní, aktivní, odposlechové, studiové...
  • Reklama
  • Zesilovače pro touring Powersoft Unica T
hynek
Uživatel
Uživatel

FBT vs. RCF

Příspěvek od hynek » ned 05. lis 2023 7:54:48

Zdravím, máte někdo zkušenosti, popř. slyšel FBT Ventis 110 A ? Moc se o nich na fóru nepíše, tak se chci poptat, např. v porovnání s RCF 910A... Je to bedna o 4 tis. dražší, tak jestli do toho jít, nobo raději zvolit klasiku RCF ???

Marián

Re: FBT vs. RCF

Příspěvek od Marián » ned 05. lis 2023 13:22:19

Ono hlavne to hra inač. Mne na tych ART 910 vadí že majú v sebe nejaké udelatko čo hodne zvýrazňuje basy so znižovaním hlaitosti...asi ten truebass. V akusticky utlmených priestoroch je to dobre lebo potichu to hrá tak hifisticky, no robí mi to veľký problén v akustichky zlých priestoroch kde sú odrazy/ozvena a tak dosť duní. Ta bedňa má tiež "svoj rozum" keď korigujem na EQ tak stále mám pocit že si hrá zvoje nie to čo chcem ja. Nahlas to hrá OK prekvapivo intenzívne vzhľadom k veľkosti. FBT mi prišli viac neutrálne a konzistné pri zmene hlasitosti ale asi na max. hlasitosť bude čosi menej.

Damton
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Damton » ned 05. lis 2023 20:47:55

Předpokládám že myslíš RCF NX910. A ne levnou plastovku ART910 ?

hynek
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od hynek » stř 08. lis 2023 15:06:40

Ano, NX910

Damton
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Damton » stř 08. lis 2023 22:08:50

Tak znám dost RCF i FBT , takže si dovolím odhadnout že FBT bude uhlazenější a takové (kulatější) RCF bude trochu zvýrazňovat vrchní oktávu a poslední dobou i basy. Prostě neumí to nechat darebáci rovně :-D
RCF je trochu menší.
Dále je potřeba trochu přihlížet i ke směrovosti horny. NX910 je dělána spíše na hraní na krátké vzdálenosti a širší pokrytí 100x60
FBT je asi více univerzální 80x50 (dostřelí asi dál) a kolikrát se užší vyzařování hodí. A horna je otočná.
Dále FBT má docela dost možností nastavení na vestavěném displeji. Takže se dá zvuk nastavit přímo na bedně k obrazu svému. RCF tam nemá skoro nic. RCF má na tom 10" o 0,5" větší cívku. To je lepší. Asi půjde více dolů na basech. Frekvenční charakteristika tomu napovídá. Pokud ale vždy hraješ s subasem tak je to fuk.
FBT má driver od B&C, drivery od BC jsou většinou takové uhlazenější a příjemněnší na ucho než RCF aspoň teda pro mě.
Zesilovače mají oba dva +- stejný výkon. Jenom zajímavůstka FBT má zesilovač typu "Class AB" na výškový driver. Někdo to preferuje pro příjemněnší výšky. Osobní srovnání nemám.
RCF má oba dva zesáky stejné digitály. FBT má na přívodu energie profesionálnější konektor, nikdy se ti z bedny sám neodpojí , vyčvachtaná Eurovidlice to klidně vibracema dokáže.
Ale vůbec nejlepší je osobně obě slyšet a rozhodnout se vlastníma ušiskama. Každý preferujeme jiný zvuk. A ani s jednou bednou nemůžeš šlápnout vedle. Obě jsou to kvalitní bedny. V této ceně už začínají ty trošku kvalitnější kousky :-D A pokud by se ti chtělo ještě 5tisíc přidat je tady excelentní Yamaha DZR10 :-D

Filip
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Filip » čtv 09. lis 2023 15:01:21

S Yamahou DZR10 jsou dobré zkušenosti? Koukám, že dávají 7 let záruku. To mi příjde super.

jarakri
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od jarakri » pát 10. lis 2023 12:45:44

To: Damton nebo i ostatní dokážeš prosím srovnat DZR10 s ETX10? na tu DRZ jsem chválu moc nenašel viz. např. viewtopic.php?t=8360
Papírově je DZR lépe a navíc má otočnou hornu.
Také už nějakou dobu zvažuji co v této kategorii pořídit a trochu mě nahlodává i IG3T, ale tam si nejsem jist jestli je vhodná na blízko a občas se objeví i na bazaru.

exxxi
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od exxxi » pát 10. lis 2023 16:22:55

IG4T hraje příjemně zblízka i dál a hlavně docela do šířky, takže je srozumitelná v prvních i posledních řadách. Trojka asi bude podobná.
SiEx3, X32r, IG4T, EV, Turbosound etc.

Damton
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Damton » pát 10. lis 2023 20:32:02

Trojka není moc podobná :-D
IG4T je krásně čitelná a presentní v řečovém pásmu a zpěvu, ten z toho vyloženě vyskočí ven :-D
A taky hraje luxusně v problematických prostorech , holé sály , sokolovny, kostely atd.
IG3 je o něco silnější dole v takové té mohutnosti 100-200hz a na venek. Ale uvnitř IG4T kraluje svou čitelností.
DZR10 jsem slyšel letmo, můžu si ji ale od známého pujčit, nedávno jich pár zakoupil do zvukařské firmy. Samotného mě to zajímá.
Záleží co zvučíš, pokud nějakou menší kapelku, svatby, plesy, malé bigbítky atd. tak bych ti určitě raději doporučil IG4T.
Pokud nějaký trvdý styl a velký nářez který si zaslouží větší mohutnost nižších středů tak IG3T.
EXT10 je taky pěkně vymazlená bedna (odladěná) hraje velice líbivě a čistě, ale samozřejmě je dělaná na to že pod tím musí hrát subbas, dolů se ji moc nechce, moc basů z ní nedostaneš jako Fullrange bych ji neprovozoval. A taky je těžká jak potvora :-D na to jak je malá.

jarakri
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od jarakri » sob 11. lis 2023 0:57:31

OK díky. Nářez si rád poslechnu, ale standardně jej nezvučím max. pár kousků na nějaké akci z přehrávače na zablbnutí. Vždy se subem myslím, že obecně 10" a méně = sub k tomu. Většinou zvučím vevnitř a prostory akusticky žádná sláva = spíše tedy IG4T.
Ta DZR10 mě zaujala parametry (např. velké cívky na LF i HF) a je k ní velmi propracovaný obal vhodný i na venek proti dešti.
Dále u DZR ta otočná horna tzn. dá se popř. položit na kraj podia nebo na suby jako fill - docela často fill používám a předpokládám, že u těchto beden s FIR je potřeba použít na fill stejnou nebo obdobnou bednu, aby se to nehádalo a dobře sčítalo.

hynek
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od hynek » ned 12. lis 2023 11:41:39

Je tu nějaký distributor od Yamahy? :)

Filip
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Filip » ned 12. lis 2023 14:34:35

Z těch menších bedýnek by mě zajímalo slyšet vedle sebe ETX-10P, DZR10, třeba NX910 a porovnat to s Ventis 206. Ten je ze všech nejskladnější a nejlehčí ale kdoví, jestli hlasitost dá podobnou.

relaxmusik
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od relaxmusik » pon 13. lis 2023 7:20:16

Ještě bych nově do výběru zařadil dB Tech. Vio X10. S novým firmware a po přepracování hraje opravdu výborně!
A pokud skvěle hrající levnou bednu tak nová Opera Reevo 210 a 212 byly šok! ( 212 už jsou na cestě domů ).
Byl jsem teď u dB v Bologni a slyšel celou řadu vedle sebe. Jak dříve vyčnívala Vio X12, tak je nyní celá produktová řada Vio X krásně srovnaná a všechny modely jsou naprosto rovnocené. Samozřejmě např. X205 nebo X206 díky velikosti měničů nejsou na bigbeat to pravé ořechové, ale na lehčí žánry uplně neskutečně přesné.
Jinak samozřejmě je vynikající nové třípásmo X310, bohužel díky použitým 10" měničům není uplně ideální na tvrdý bibeat ve větším počtu lidí. Ale zodpovědně musím říct, že jsem zatím neslyšel lépe hrající přímovyzařující třípásmo, aby takto zachovávalo charakter nástrojů, perfektní čitelnost efektů atd. Klavír zněl opravdu přesvědčivě jako na koncertním sále, sbory, a akustické nástroje byly opravdu luxusně interpretovány.
Pro menší počet lidí cca 200 ano a bez problémů. Navíc díky tomu, že dB již konečně upustilo od používání měničů od RCF, okamžitě je to vykoplo minimálně o level výše! :-)
Vždycky jsem říkal, že největší handicap pro dB Technologies je použití měničů RCF, které neumožňoly dB rozvinout jejich potenciál. :-)

Damton
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Damton » pon 13. lis 2023 11:18:40

A cenu toho Vio x310 jste viděli ? :-D (nějakých 100tis kč) to je naprosto v první lize,
cenově stejně jako MAYER, db audiotechnik, NEXO atd.... a tam už je sakra co vybírat.
Naposledy upravil(a) Damton dne pon 13. lis 2023 11:31:36, celkem upraveno 1 x.

jarakri
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od jarakri » pon 13. lis 2023 11:21:46

to relaxmusic: VioX10 a Opera Reevo 210 jsou v cenové hladině hladině výše zmiňovaných, ale jako nedostatek vnímám možnosti a způsob nastavení interního DPS. Ostatní zmiňované už jsou jiná cenová hladina - je to ten segment těsně pod LA na velké a drahé systémy a jejich doplnění.
Už celá ta řada VIO s ovládáním před RDnet není úplně na vesnickou ligu pro zábavu. Myslím, že pro tento účel jsou vhodnější od dB ty IG3(4)t.

Odpovědět

Zpět na „Repro“