Řízení starých reflektorů

• Reklama
  • Zesilovače pro touring Powersoft Unica T
fred
Uživatel
Uživatel

Re: Řízení starých reflektorů

Příspěvek od fred » pát 24. lis 2023 8:33:41

Snažím se proniknout do tajů DMX ovládání. Než začnu nakupovat, chci si být jistý že vím do čeho jdu.
Trochu nechápu jak je to s tou DMX adresou. Adresa se volí pomocí DIP přepínače. Vlastní adresu má každý kanál? Každé RGB světlo (pásek)? Některé dekodéry mají 30 kanálů (tj. 10 světel) ale pouze jeden DIP switch, to mě mate.
Pokud chci ovládat 10 RGB světel a to nezávisle na sobě, budu potřebovat tohle:
https://giderwel.com/cdn/shop/products/ ... width=1800
nebo 10x tohle:
https://m.media-amazon.com/images/I/51k-GwEltgL.jpg

Dík za radu.

PeBe
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od PeBe » pát 24. lis 2023 9:18:25

DMX lajna má 512 kanálů. Přičemž každý kanál má svou adresu 1-512. Každé světlo zabírá určitý počet kanálů. DIP spínači pak nastavíš adresu prvního kanálu na tomto světle a od této adresy pak světlo pracuje.
Pro příklad: Budeš mít světlo, které zabere 4 kanály (R, G, B, strobo) a budeš chtít, aby světlo pracovalo od kanálu 25. Nastavíš tedy na DIP 25 (000011001) a světlo od této chvíle bude přijímat události od 25. kanálu. Další světlo by mělo mít adresu minimálně 25+4=29. Ne, že by nemohlo mít nižší, ale přijímalo by události, které jsou určené někomu jinému, na nesmyslném kanálu (třeba strobo prvního na R druhého).
Převodníky můžeš použít klidně oba. Ten druhý by byl ale vhodnější pro vestavbu do PARu, kde budou LED RGB. Pokud to budeš mít, "co kanystr, to jedna barva", byl by vhodnější ten 30 kanálový.
Co nejde silou, jde ještě větší silou...

PeBe
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od PeBe » pát 24. lis 2023 10:39:34

Ještě mě napadlo, že by možná nebylo od věci rozdělit světla do skupin třeba po osmi a pro každou skupinu mít samostatný převodník. Koneckonců je to laciná "Čína" a podělat se může kdykoliv. Takhle by ti zhasla jen skupina. V případě jednoho převodníku na všechna světla, bys nemusel svítit nikde.

fred
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od fred » pát 24. lis 2023 11:22:14

Takže konkrétněji.
Každý reflektor: RGB LED zdroj - každá barva 24V, 600mA, a dva polohovací DC motůrky s driverem MX1508, tedy 4x 5V ovládací signál (doprava, doleva, nahoru, dolu). Čili 3+4=7 kanálů na jeden reflektor.
Na sloupu jsou 4 reflektory, takže 4x7=28 kanálů.
A ty sloupy jsou dva, takže 2x28ch.

Proto jsem si říkal, že bych koupil 2 dekodéry, každý 30ch (24V 2A/ch).
https://giderwel.com/cdn/shop/products/ ... width=1800

Co?

PeBe
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od PeBe » pát 24. lis 2023 14:43:23

Takže takhle to tak snadno nepůjde...
Pokud chceš bastlit "něco jako hlavy", pak jsem to kdysi zkoušel dle tohoto pána: http://www.hoelscher-hi.de/hendrik/wahl.htm Mohu potvrdit, že mu to funguje. Zkoušel jsem LED dimmery, switche, serva i steppery, takže hlavy, nebo scannery se pomocí toho dají vyrobit. Nakonec jsem tuto "lacinou" vizi opustil a šel do toho pohodlnější cestou. A asi i levnější ;-)
Zde jsem před nějakým časem dával obrázky, jak mám světla pořešena já: viewtopic.php?f=54&t=8188&p=77931#p77931

mkarr
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od mkarr » úte 28. lis 2023 21:11:19

fred píše:
pát 24. lis 2023 11:22:14
tedy 4x 5V ovládací signál (doprava, doleva, nahoru, dolu). Čili 3+4=7 kanálů na jeden reflektor.
Na sloupu jsou 4 reflektory, takže 4x7=28 kanálů.
A ty sloupy jsou dva, takže 2x28ch.
Pokud plánujete polohovat světla spínáním DC motorků tlačítky, znichž každé sežere jeden DMX kanál, tak mi přijde daleko smysluplnější, dát tam servo-motorky, které se nastaví podle šavle nebo páčky na DMX pultu rovnou do požadované polohy, dokáží to v případě potřeby všechny synchronně, nebo třeba kontra, levá / prává a sežerou jen jeden kanál na každou osu pohybu.
Ale než bych bastlil pohybující se RGB světla, tak bych je taky raději sundal, prodal za pár korun nějakým klukům do garáže, ať si k tomu dají nějaký honič náhodných čísel řízený mikrofonem a sám bych tam pověsil nějakou rozumnější čínu, co bude fungovat na první dobrou a bude to vypadat jako kdyby to někdo vyrobil a né přejel.

PeBe
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od PeBe » stř 29. lis 2023 8:19:27

dát tam servo-motorky
V dobách mého experimentování se světly, jsem na toto použil modelářská serva a modul od Hendrika Hölschera. Fungovalo to přesně, jak píše mkarr... ALE... I ta laciná Čína vypadá líp :-)

mkarr
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od mkarr » čtv 14. pro 2023 13:08:12

Když už jsme ale u bastlení světel, položím tady taky dotaz. Dougám že dostatečně příbuzný, abych ho nemusel dát do extra vlákna.
Používáte někdo nějaký převodník z MIDI na DMX ? Říkám si že bych řídil světla z mixpultu s MIDI výstupem a nemusel tahat další krám jen kvůli pár stmívačům nebo RGB světlu.

ALSH
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od ALSH » čtv 14. pro 2023 14:24:55

Z Midi na erternet pomocí Bome boxu (https://www.thomann.de/cz/bome_bomebox.htm) pak datovým kabelem nebo FiWi a dále Showtec NET (https://www.thomann.de/cz/showtec_net_2_3_pocket.htm) na DMX.

Odpovědět

Zpět na „Světelné pulty, kontrolery, DMX...“