Nastavení gainu a faderů

Otázky a odpovědi z LIVE PRAXE - co, jak a proč dělat atd. (otázky na techniku směřujte do sekce Zvuková technika)
  • Reklama
  • dLive masterclass PRAHA with Dylan Mitrovich
blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Nastavení gainu a faderů

Příspěvek od blaha »

No, když nad tím přemejšlím, tak to dělám takovou nějakou kombinací, najedu si Mastery na 0, pak přes PFL si natočím Gain pod maximum, vyjedu kliku a dorovnám si Gainem (směrem dolů) na úroveň poslouchatelnou. Pak dělám odposlechy.
Nakonec ve finále stejně skončím s rozházenejma klikama, ale ne v tak velkým rozkmitu.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
vitek_cz
Uživatel
Uživatel

Nastavení gainu a faderů

Příspěvek od vitek_cz »

No ja jsem si zvyknul pouzivat spise system Gain Unity. Prakticky si ale uz dopredu odhadnu, ze nejaky kanal budu mit spise niz a tak si i gain snizim o cca 5 - 10 dB, abych nemel kliky napr. na -30..

Z hlediska kvality zvuku maji podle me sve vyhody i nevyhody.

U Gain Unity je jeste vyhoda, ze na insertu se vam hodnoty pohybuji v podobnych hodnotach.

V.
utkva
Uživatel
Uživatel

Nastavení gainu a faderů

Příspěvek od utkva »

Já se to naučil tady.
http://www.soundcraft.com/support/video ... c=3&vid=75
TomasVv píše:- Unity Gain.
Tedy nastavit gainy k nule, aby byl dobře vybuzen vstupní kanál, eq a inserty. Poměry potom nastavíme na faderech, důležité nástroje budou okolo nuly +- 10dB, kde se snimi nejlépe pracuje. Upozaděné vstupy budou klidně -40dB, ale u těch moc nevadí, že máte na klice hrubší chod a že bude hrát trochu hůře
Jde o to nastavit úroveň (gain) signálu kolem 0 např. pomocí PFL.
Trochu to vypadá, že myslíš ten čudlík gain.
Pak máš kvalitní signál v podobné úrovni ke zpracování dál. A pak i fadery jsou taky kolem nuly.
TomasVv
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Nastavení gainu a faderů

Příspěvek od TomasVv »

Právě ty fadery budou kolem nuly jen tam, kde potřebuješ vstup hlasitě. Např. taková hajtka bude na faderu mnohem níž, pronikavé nástroje taky.
Dělám, co mě baví.
Ruprecht
Uživatel
Uživatel

Nastavení gainu a faderů

Příspěvek od Ruprecht »

Buď jde o plný dynamický rozsah a největší odstup signál/šum, v tom případě "unity gain" (viz level diagram pultu), nebo o uživatelskou "příjemnost", v tom případě "unity level".

Já dělám kompromis :)
Fyla
Uživatel
Uživatel

Nastavení gainu a faderů

Příspěvek od Fyla »

Co se tyka kvality zvuku, jednoznacne je treba spravne vybudit predzesilovac. A nikoliv podle preference daneho zdroje ve vyslednem mixu. Obzvlaste to plati u digitalnich pultu, kde je spravna uroven na predzesilovaci (pred prevodnikem) krucialni vzhledem k omezenemu dynamickemu rozsahu digitalu a z toho vyplyvajici soucet sumu jednotlivych vstupu na sbernicich (podmodulace). V opacnem pripade (premodulace - prebuzeni) dochazi k limitaci diky nedostatecne dynamice (bitova hloubka prevodniku) a k naslednemu zkresleni.
Dudel
Uživatel
Uživatel

Nastavení gainu a faderů

Příspěvek od Dudel »

Osobne zastávam metódu Gain Unity, ľahšie sa mi potom robí s kompresormi a efektami v insertoch - thresholdy/gainy na nich potom nie sú také rozhádzané. Dobre sa tiež orientujem v jednotlivých kanáloch, keď aj z diaľky podľa úrovne šable vidím čo je vokál a čo napríklad overheady.
Jiriczek
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Nastavení gainu a faderů

Příspěvek od Jiriczek »

Také jsem si zvykl používat Unity Gain.
umělecko-produkční agentura ABEL - http://www.agenturaabel.cz | tel: 732 575 195
dovicin
Uživatel
Uživatel

Nastavení gainu a faderů

Příspěvek od dovicin »

no...dobrá diskuse...já jakožto amatér zvukař (navíc hrající v samoozvučené kapele) si nastavím šavle, pak gainy a ve finále (je-li zapotřeby) koriguji mastery. Když kluci k půlnoci přidají na decibelech :D
Odpovědět

Zpět na „Zvučíme live a věci okolo“