Omnitronic DX-1522 výměna středové horny za lepší

Pasivní, aktivní, odposlechové, studiové...
  • Reklama
  • dLive masterclass PRAHA with Dylan Mitrovich
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Omnitronic DX-1522 výměna středové horny za lepší

Příspěvek od Zdeněk Prodance »

Nikdo tě nemůže přesvědčovat o opaku, jelikož to nikdo neslyšel, já prostě jen můžu doporučovat, co znám a u čeho si jsem víceméně jistý, že to jde zreplikovat i jinde a jinýma rukama. Tohle už asi nepůjde, protože 15" se nevyrábí. Ano, ty původní Fane Sovereign byly z jedné linky s čínskou Eminencí, je to na nich dobře vidět, ale asi to taky byl jeden z důvodů, proč se Barnesovic rodina rozešla s Gaultovic rodinou (ne to nejsou mafiáni, ale výrobci reproduktorů) a současný Sovereign je trochu jiný a dělá se jinde.
Těch Omnitroniků se tady prodalo víc, takže by bylo dobře i při jejich předělávkách držet nějaký standard. Určovat ho samozřejmě nemůžu, ale třípásmo bych už kvůli složitosti a náročnosti výhybky asi nevolil. Nechceš ten výsledek proměřit ?

H.M.
johnrad
Nováček fóra
Nováček fóra

Re: Omnitronic DX-1522 výměna středové horny za lepší

Příspěvek od johnrad »

Zdravím,
vlastním tyhle bedny spolu se zesilovačem Yamaha AX-592 už 3roky a nikdy jsem neměl problémy.Jsou používány max.tak 10x do roku a to jen na soukromé akce(oslavy, narozeniny, apod.)Ted mi odešly středy a výšky a chtěl bych je předělat tak jak to tu psal rcbandit.

STREDY: SELENIUM D200 driver 1" 50W, 107dB, 500-7000Hz ZVUKOVOD HC23-25 SELENIUM Horna - 1", 254x128x145mm, vyzař.úhel 100x40°
VYSKY: Eminence APT80 tweeter 42W, 105dB, 3500-20000Hz, vyzař.úhel 80°

Můžete mi prosím poradit jakou výhybku k tomu koupit a jestli je nutné vyměnit i basové reproduktory,pokud jsou v pořádku?
Nejsem žádný odborník v oboru,ale výměnu bych zvládl.
Děkuji
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Já můžu radit jen to samé - nedělej to. Všechny ty reproduktory dovážíme a prodáváme, výhybky navrhujeme a prodáváme a stejně ti to nedoporučím. Chápu, že laikovi se to těžko vysvětluje a že i kdejaký elektroinženýr si může myslet, že na tom nic není, ale tady rozhoduje praxe S REPRODUKTORY A REPROBEDNAMI. Může to po spoustě ladění výhybky dopadnout přijatelně, ale vy nikdo tu výhybku neodladíte a já se do toho pouštět nebudu, protože jsou špatně vybrané reproduktory i koncepce. Pro podobnou bednu je optimální dvoupásmo s 1" a hornou, které pokryjí všechno od cca 2kHz do 20kHz a to tam teď není a ani po přestavbě nebude.

H.M.
Antonínek Sokolníček

Příspěvek od Antonínek Sokolníček »

Zdendo Poradcé,

tak jsem se vyhecoval a chci tam teď prásknout jako výhybku:
http://www.dexon.cz/katalog/konstrukcni ... hybka.html
možná tu levnější

vejšky:

http://www.dexon.cz/katalog/reproduktor ... river.html s http://www.dexon.cz/katalog/reproduktor ... iveru.html a

a dolu :
http://www.dexon.cz/katalog/reproduktor ... asovy.html
kdyby byli prachy, ale to zas nevim, jestli to bude stát za to, tak tohle:
http://www.dexon.cz/katalog/reproduktor ... asovy.html

přední desky chci vydrakovat. Ale chtěl jsem tě poprosit o radu, jaký materiál použít na předek, koukal jsem že je to nějaká lisovaná překližka nebo co.

Tak děkuji za upřimnou kritiku :) směle se do mě pusťte, ať vím, jestli se do toho mám pustit já :)
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

S tím ti možná dobře poradí ing.Toman z Dexonu, měl by vlastní sortiment znát a vědět, co s čím lze použít a co od toho čekat. Já jsem svoje stanovisko napsal už předloni.

H.M.
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

Na předek dej heraklit pobytý polysirénem a celý natři gumoasfaltem.
A dej tam repráky P-Audio bude to víc P.A. teda jako jestli to má být P.A.
Nebo dej repráky Soundking, jestli chceš být king.
Repráky Dexon ne, stojí za Federmann.
Antonínek Sokolníček

Příspěvek od Antonínek Sokolníček »

Děkuji za brzkou odezvu.

Nějak jsem to špatně od shora přečetl. Pardon...

Nechci tím nikoho uchvátit.
Bedny repasuji, vím že stávající vnitřnosti jsou na výhoz, případně náctiletým někdy dám na pobavení. Spíš bazýruji nad tím, jestli ty korpusy využít, nebo ne.

Už jsem i koukal na TVM (stará tesla), někdo nějaké ohlasy případně kritika? :)
Nechci do toho zas rvát desetitisíce. Nejsem z horních deseti pardon :) a místní Sokol na to mít nebude :D

Snažím se zařídit si slušný zvuk v 7.1 v sále o rozměrech 6x9m (prostě malý kino)
předky jsem chtěl z těchto OMNITR..., ale po zapnutí a srovnání s mojema TESLA ARS 9210 v combu s Technics serries A, jsem je chtěl hodit z okna :)
Další a poslední pár jsem chtěl repásnout z Tesla 1PF 067 71 jestli to někomu něco řekne, jsou to libooozní sálovky.. ale tomu rozsahu 30Hz-18kHz moc nevěřím... :)

Pokud by měl k tomuhle někdo něco, budu velmi rád za zdrbnutí mojeho, asi zřejmě pěknýho úletu :Díky

Fajn den všem a Zdendovi poradci především. Dík
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Kino je vážná věc, my snad konečně budeme digitalizovat, takže z 5.1 se půjde na 7.1, bedny a kabeláž jsme na to připravili už před pár lety, ale Dolby EX se už nenamontovalo, ačkoli dekoder mám v regále.
Nevidím rád, když to někdo patlá na koleně ze zbytků po komunistech a z nejlevnějších čínských hraček a ještě tomu říká kino. To je DOMÁCÍ kino, čili spotřebka z Tesca pro chudáky. Pokud někdo není chudák a chce pořádné, tak se taky musí docela snažit, třeba umístění centru je s neprůzvučným plátnem anebo dokonce nějakou obrazovkou dost velký problém. Neumím si představit, jak tam pod plátnem stojí tři bedny, to by museli lidi sedět jen v jedné (první) řadě, jinak neuslyší pořádně nic.
Chce to víc informací, musí to mít nějaký koncept, rozpočet, nejde řešit až detail na konci, tedy dejme tomu výhybku od Dexonu.
Mezi horními "10 000" a spodním 1 000 000 je asi tak 9 000 000 normálních lidí, co by ze sebe a svého okolí neměli dělat chudáky, je to dost blbý zlozvyk :-)

H.M.
Tomáš
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Tomáš »

reku ze idem pisat cosi ine, a objavil som tuto temu, tak mi neda napisat, opytat sa
Ze ako moze bit 3 pasmova bedna zapojena na vyhybke do dvojpasmovej, teda mat ten "stred" a "vysku" zapojene paralelne na to iste miesto.
TEDA ci aj v tych vasich omnitronikoch DX-1522 to je/bolo tak isto ako v tych u nas ale mensich DX-1022
(keby daco ja som ich vtedy.......ale pri tej istej situacii by som ich tiez, a pamatam ze som vtedy radil ze ich maju v tescu, akurat som asi chcel vacsie.

No preoste tym 10nam som pred casom vymienal rucky a nozicky...
A podarilo sa mi poskodit vyhybku, tak som sa s tim babral,
a nejde mi to do hlavy:
- plosak ako keby chystani aj na 3 pasmove
ale pritom zapojeny ako 2 pasm. (tie dva vyskace zapojene paralelne na jedno miesto ozn. ako vyskac)
a ked som pripojil reprak na oznacenie pre stred tak ani nehral.

A pritom nevedno ze by zo niekto v nich predomnou prerabal.
Tak do teraz som to nepochopil, a pritom aj dovozca pise ze je to trojpasmova,
Tak by ma zaujimalo ci aj tie 15nastky su v originale tak robene?
Dakujem.
exxxi
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od exxxi »

To je jednoduché. Normálně se dává ten piezzo reprák natvrdo přes odpor k basáku. Tady je natvrdo přidán k výškové části výhybky.
SiEx3, X32r, IG4T, EV, Turbosound etc.
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Ano, je to něco úplně jiného, než my tady obvykle myslíme pojmy "dvoupásmová a třípásmová bedna". Normální firmy dávno pieza nepoužívají, je to jen v podobném šrotu, protože to vyjde nejlevněji. Kdo normálně neslyší, tak nepozná, jak to dopadlo.

H.M.
Odpovědět

Zpět na „Repro“