Jaký aktivní fullrange na PA i monitor?
-
- Reklama
- Zdeněk Prodance
- Uživatel

U továrních beden bývají samotné reproduktory až na konci, ladění beden naopak obvykle začíná samotnými reproduktory, ale už v bedně. Ano, je toho hodně a nejsou u toho popisy, ale na to už opravdu nemám čas a stejně by tomu většina lidí nerozuměla s žádnými popisy a furt by chtěli, abych jim to nějak ještě víc "přiblížil", až už by to bylo jenom takové to "čtyři nohy dobré". Primárně jsou ta měření všechna dělaná jen pro mně, ale časem jsem si řekl, že to má cenu publikovat i v této formě. Občas to někomu pomůže a můžeme to být i my 
H.M.
H.M.
Prodance, http://www.prodance.cz
Jasně. Všechna měření jsou dělaná obvykle podle přinejmenším velice podobného mustru. Myslím, že by stálo za to napsat jeden dokument pro každý typ výrobku, respektive pro typ mustru a hodit to jako první soubor ke stažení. Něco ve stylu (pro aktivní bedny):
1) První (sada) obrázek zachycuje frekvenční charakteristiku celé reprosoustavy (nejprve nefiltrovaně, pak s filtrem 1/3 oktávy)
2) Dále přechodová odezva reprosoustavy
3) Měření jednotlivých měničů v bedně
4) Měření basových repro v referenční ozvučnici (objem, rozměry)
5) T_S parametry měniče
6) impedanční charka
body 4 až 6 se mohou opakovat pro více jednotlivých kusů repro.
Poznámka: Řazení je jen orientační. Mezi tím snad možná někde vodopád (parametry FFT vodopádu?)
Je to jen nástřel z hlavy, těch kategorií v reálu zase tolik nebude a stačí to napsat jen jednou, měření to pak nijak neovlivní, jen to sebere nějakou řekněme hodinku.
Myslím, že by to bylo velice prospěšné
PS: Tady už jsem dost OT, nechme prostor původní diskusi
1) První (sada) obrázek zachycuje frekvenční charakteristiku celé reprosoustavy (nejprve nefiltrovaně, pak s filtrem 1/3 oktávy)
2) Dále přechodová odezva reprosoustavy
3) Měření jednotlivých měničů v bedně
4) Měření basových repro v referenční ozvučnici (objem, rozměry)
5) T_S parametry měniče
6) impedanční charka
body 4 až 6 se mohou opakovat pro více jednotlivých kusů repro.
Poznámka: Řazení je jen orientační. Mezi tím snad možná někde vodopád (parametry FFT vodopádu?)
Je to jen nástřel z hlavy, těch kategorií v reálu zase tolik nebude a stačí to napsat jen jednou, měření to pak nijak neovlivní, jen to sebere nějakou řekněme hodinku.
Myslím, že by to bylo velice prospěšné
PS: Tady už jsem dost OT, nechme prostor původní diskusi
1) Audiopro s.r.o. - servis, instalace, akustika, podpora: http://www.audiopro.cz
2) Práce všeho druhu (měření, vývoj, poradenství,...)
-
Návštěvník
Jo, docela jste to rozjeli pánové
ale díky za nejpodrobnější informace jaký snad šlo dostat. Vítězem se nakonec stává asi RCF ART 425-A 
- Zdeněk Prodance
- Uživatel

Jenže je v tom hafo výjimek a já dávám přednost tomu, abych to mohl případnému zájemci vysvětlit na konkrétním případu. Ono těch zájemců zas tak moc není, T-S data jsou celkem pochopitelná (široce se používají v simulacích), ale zbytek už ne, protože bedny u nás zase tak moc lidí s použitím měřicí techniky neladí. Kdo to dělá, tak se obvykle zorientuje z 90% sám.
Ještě sem asi patří, že jsem koukal na vaše měření Avantu v jiném vlákně (DAS), ale z výsledků jsem schopen pouze potvrdit, že jde nejspíš o stejný model (typické znaky na kmitočtové charakteristice 2-6-10kHz, funkce EQ...) a pokud tam je nějaký rozpor (tím nemyslím jiný průběh na nízkých kmitočtech, to je dané už prostorem a délkou vzorku), tak maximálně můžu měření na stejném kuse zopakovat, aby se vyloučila možnost náhodné chyby. Mně ale naměřené výsledky zapadaly do ostatních měření na reproduktorech DAS, takže na "něco špatně" ukazovala pouze hodně nevyrovnaná charakteristika - a tu tam máte taky. Sice řekněme +3/+6dB na 10kHz oproti +5/+10dB u mne, ale to už se skoro vejde do obvyklé +/-1dB tolerance pro akustická měření za ne úplně stejných podmínek, úplně jiným aparátem a možná i na jiném kuse (nikdo z nás neví, zda jde o stejný kus). Použitý postup, zařízení, vyhodnocení atd. nemůžu hodnotit, jestli tam máte něco špatně, tak si to jedině musíte najít sám. Bylo by to celkem normální, není to úplně jednoduchá disciplína a mne by spíš hodně překvapilo, kdyby někdo takhle naměřil úplně to samé, jako já - v podstatě bych tomu ani nemohl věřit a myslel bych si, že s tím tak dlouho manipuloval, až se trefil
H.M.
Ještě sem asi patří, že jsem koukal na vaše měření Avantu v jiném vlákně (DAS), ale z výsledků jsem schopen pouze potvrdit, že jde nejspíš o stejný model (typické znaky na kmitočtové charakteristice 2-6-10kHz, funkce EQ...) a pokud tam je nějaký rozpor (tím nemyslím jiný průběh na nízkých kmitočtech, to je dané už prostorem a délkou vzorku), tak maximálně můžu měření na stejném kuse zopakovat, aby se vyloučila možnost náhodné chyby. Mně ale naměřené výsledky zapadaly do ostatních měření na reproduktorech DAS, takže na "něco špatně" ukazovala pouze hodně nevyrovnaná charakteristika - a tu tam máte taky. Sice řekněme +3/+6dB na 10kHz oproti +5/+10dB u mne, ale to už se skoro vejde do obvyklé +/-1dB tolerance pro akustická měření za ne úplně stejných podmínek, úplně jiným aparátem a možná i na jiném kuse (nikdo z nás neví, zda jde o stejný kus). Použitý postup, zařízení, vyhodnocení atd. nemůžu hodnotit, jestli tam máte něco špatně, tak si to jedině musíte najít sám. Bylo by to celkem normální, není to úplně jednoduchá disciplína a mne by spíš hodně překvapilo, kdyby někdo takhle naměřil úplně to samé, jako já - v podstatě bych tomu ani nemohl věřit a myslel bych si, že s tím tak dlouho manipuloval, až se trefil
H.M.
Prodance, http://www.prodance.cz
Návštěvník: Gratuluji k výběru, ať slouží.
Hubert: kontroloval jsem to, jak to šlo (2x, tj. před a po), a nezjistil jsem žádnou chybu, prostě mi ta citlivost repro vyšla kolem 98-99 dB. Průběhy může zkreslovat výškové umístění mikrofonu - já jej směroval do místa loga DAS při měření celé bedny (vč. mřížky) do výšky cca 2 m, u měření čistě basáku byl mikrofon v ose repro ca 1,8 m.
Kdyby byly ještě nějaké komentáře k měření, tak prosím do příslušného vlákna. Díky.
Hubert: kontroloval jsem to, jak to šlo (2x, tj. před a po), a nezjistil jsem žádnou chybu, prostě mi ta citlivost repro vyšla kolem 98-99 dB. Průběhy může zkreslovat výškové umístění mikrofonu - já jej směroval do místa loga DAS při měření celé bedny (vč. mřížky) do výšky cca 2 m, u měření čistě basáku byl mikrofon v ose repro ca 1,8 m.
Kdyby byly ještě nějaké komentáře k měření, tak prosím do příslušného vlákna. Díky.
1) Audiopro s.r.o. - servis, instalace, akustika, podpora: http://www.audiopro.cz
- safa
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
... to je obavam se mimo cenove rozmezi, ale spis bych doporucil podivat se na nove odposlechy serie DAS Action (konkretne tedy Action M12 - http://www.audiopro.cz/produktovy-katal ... at/action/ ). Bez ohledu na veskery probehly technomarketing doporucuju pujcit si a udelat si svuj vlastni nazor.sledge píše:Zkus ještě do výběru zařadit DAS Avant 12A
Šáfa ::::::
Soundman.cz ,
audiopro s.r.o.,
Zvukařská škola,
FADER.cz
audiopro s.r.o.,
Zvukařská škola,