CAT 5E místo DMX kabelu

• Reklama
  • dLive masterclass PRAHA with Dylan Mitrovich
blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Re: CAT 5E místo DMX kabelu

Příspěvek od blaha »

Celý divadlo máme jako pevnou instalaci natahaný DMX po CAT5e, na výstupu po cca 100m a 6ti dimerech měřeno osciloskopem, signál téměř bez zkreslení. Nikdy žádný problém s výpadky.
Trochu to zazlobilo až teď s dokoupením inteligentních světel, ale tam byla příčina v realtime softwaru, kde chvilkama nestíhal noťas, ne však problém s vedením.

Mobilní věci, které nejsou na pevno pak taháme klasickejma mic. kabelama, akorát pro identifikaci maj černý konektory. Pro rozdělení větví máme splitter. A všechny větve jsou zakončené terminátory. Tady máme roztahaných dalších 150m.

Poškozenou elektroniku u LED PARů bych kabelům nepřipisoval. Nepíšeš značku těch PARů, ale jak jsem psal na DMX je 5V, to ti žádnou elektroniku nespálí. UTP kabel má navíc kroucené žíly, takže ani indukce není moc pravděpodobná. Buď se to někde prošluslo a dostalo se tam třeba 230V, nebo bych to viděl spíš na vadnou sérii světel.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
Tomáš
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Tomáš »

ktore dmx kable su lacne?, mne to stale vychadzalo, ze to CAT je lacnejsie este aj oproti mik. kablom.

A ako si prisiel na to, ze ti ten kabel pokazil elektroniku svetiel?
mne sa tot pokazila v troch z 8mich svietenie casti cervenych LED,
(skor predpokladam, ze by to mohlo bit od mrazu, ako od kablov, ale aj tak mi nejde do hlavy preco teda len v 3 a nie vo vsetkych)
KamilV
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od KamilV »

Namátkou: http://kytary.cz/svetla/snury-a-kabely/
Na kolik příjde 2m UTP + 2 ks Neutriků?
blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha »

Kamile nechceš mi tvrdit, že na těch kabelech jsou Neutriky :D .

Takže, kabel UTP cca 6-8Kč/m, XLR konektor obyč. cca 20 + 25 Kč, takže 10FT (3m) kabel vyjde s UTP na cca 70,- Kč + práce.

ALE, obyčejný konektory bych na něj nikdy nedal a nevěřím ani čínskýmu letování. My máme většinou osazeno Amphenoly AC3MB a AC3FB. Mimochodem ty vyjdou s DPH cca na 130,- Kč/pár, takře s UTP by to bylo 160,- Kč a to je pořád míň.

Pozor ale něco jiného je pokud jsou ve hře 5pin konektory, tam jsou konektory Neutrik a Amphenol drahý.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
Tomáš
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Tomáš »

u nas v meste sa dali/ju kupit tieto (iny eshop, lebo ten s ktorym spolupracovali akosi uz nefunguje)
http://shop.danel.sk/kable/hotove-kable ... 20a&page=1
no je to ina znacka...

myslim, ze tie lacnejsie neutriky su pod dve eura, teraz som ich nehladal, a Proel sa u nas da kupit za 1,2-1,4 eur
takze 2,80 + 2 x 0,40 (mam pocit ze okolo 40 cent. ma stal meter) = 3,60 = 93,10 CZK

Ono teraz v eshope sa mi nedari najst taku cenu toho sietoveho kabla, mozno ze aj zdrazeli...
Ale oproti tim hotovim co som daval link, napr. pri 30 m dat 30 eur a ked mi vyslo na datovom kabli mensia suma a este som prisiel do PC obchodu prip. elektra a mali ho hnet, na rozdiel co by som pri tom hotovom musel neviem kolko cakat (ako pri inych veciach) tak pravdaze u mna vyhral ten sietovy.
A pritom ze nepouzivam casto a neake moc vymozene svetla, tak mi zatial aj musi stacit ;)
Dakujem za info.
Tomáš
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Tomáš »

teraz mi neda pokoj, ze by niekto mohol este znovu upresnit ako sa tie sietove kable oznacuju, mam pocit ze ja mam vacsinou FTP
teda hlavne lankove (ohybnejsie) a pri poslednych som sa viac snazil aby mali tienenie,

Este ma napada co hovorite na konektry (aj 5 pin. predavaju), kable, od znacky DAP ?
ak si dobre spominam Spanielska firma...
zelatina
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zelatina »

hentie Accu Cable DMX moc neodporúčam kupovať, horší kábel som asi nikdy nevidel - tvrdý, neohybný, lacné konektory...

UTP - netienený, FTP - tienený, UTP stojí asi 0,20€/m

od DAP audio mám pár jackových káblov a v pohode, zatiaľ všetky fungujú
Martin_007

Příspěvek od Martin_007 »

No právě že třeba já potřebuji :-/ Od pultu k první rampě to mám cca 45m. K rampě třetí to je skoro 60m. Na každé rampě je toho více - Mám zvlášť LED PAR 36x3W, zvlášť SCANY a zvlášť otočné hlavy. Nemám s tímto moc zkušeností a nejspíš s pořádným světelným pultem bych nemusel tahat vše sólo. Bohužel disponuji jen několika levnějšími ovladači = jiná možnost tu asi nebude. Na metry je to šílenost - cca čtvrt kilometru celkem. jelikož jsem dělal dost dlouho v IT a spousta UTP mi zbyla, využil bych je na toto - byla-li by to bezpečná varianta. Jen nevím, jestli nestojí za problémy, které jsme měli. Vtipné je, že když jsem reklamoval vadné PARy u výrobce, tak mi jako novou kabeláž doporučil obch. zástupce mikrofonní kabel :D Asi pak nemají páru, co prodávají - hlavně že je stejná koncovka. Já se ho tenkrát ptal, jestli nemají nějaké signálové kabely - odpově´d byla negativní, že se používají mikrofonní na vše a tak to je.. Takže k mé nynější "radosti" je, že jsem prošel všemožné katalogy a našel tam spoustu takovýchto kabelů. Samozřejmě jsem loni natahal vše znovu a s mikrofonními kabely :-( Jediné o co mi jde je to, aby se nic nestalo přístrojům. ani na tyto vzdálenosti totiž žádné problémy s ovládáním nemám a vše šlape dobře. Nemáte někdo zkušenosti s nějakým multiparovým kabelem na metráž? Třeba by toto bylo taky řešení - natáhnout jednu silnou linku a z ní vše rozvětvit.. Je to boj
blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha »

Multipárový kabel tě vyjde dráž než USB DMX převodník plus třeba Freestyler, NB má dnes skoro každý.

Jestli toho máš víc, tak na stranu pódia/jeviště pak DMX splitter, vůbec při větší vzdálenosti.
Martin_007
Uživatel
Uživatel

blaha píše:Poškozenou elektroniku u LED PARů bych kabelům nepřipisoval. Nepíšeš značku těch PARů, ale jak jsem psal na DMX je 5V, to ti žádnou elektroniku nespálí. UTP kabel má navíc kroucené žíly, takže ani indukce není moc pravděpodobná. Buď se to někde prošluslo a dostalo se tam třeba 230V, nebo bych to viděl spíš na vadnou sérii světel.
No je pravda, že UTP kabel má výborné vlastnosti. Světla jsou STAIRVILE od THOMANNA. (36 x 3W). Žádná extra značka, cena dobrá. Ikdyž teda v době nákupu stálo jedno světlo přes 8.000,-. 230V se nám tam určitě nedostalo - nemá odkud.

Jinak píše se tu, jak je to finančně podobné, ale s tím hodně nesouhlasím. Na jednom UTP se dají tahat minimálně 2 až 3 DMX linky, takže kdo si spočítá např u nás na jednu trasu cca 40 m a cenu ovládacího kabelu cca 25/metr x 3 oproti 1 x 6,-.....
Martin_007
Uživatel
Uživatel

blaha píše:Multipárový kabel tě vyjde dráž než USB DMX převodník plus třeba Freestyler, NB má dnes skoro každý.
Jestli toho máš víc, tak na stranu pódia/jeviště pak DMX splitter, vůbec při větší vzdálenosti.
Jeviště předpokládám u nás sál. Je pravda, že nikde Splitter žádný nemáme. Nejsme divadlo, ale taneční sál (společenské tance atp), občas nějaké vystpoupení atd. Technika není 100% profi - přeci jen nejsme až tak moc ziskoví. Jelikož světla postupně přidáváme, začali jsme u dvou obyčejných DMX ovladačů Eurolite
http://www.hdt.cz/eurolite-dmx-operator-192/d-198742/
jeden nám ovládal PARy Stairville - podobné jako tyto:
http://www.thomann.de/cz/eurolite_led_m ... chwarz.htm
těch je nyní 12 - na celkem třech rampách (sál je příliš dlouhý = máme po krajích rovné rampy a uprostřed čtverec). Tedy nevím, kam bychom dali Splitter - jedině snad na půdu, protože krajní rampy jsou na motorech a výška sálu je 10m = taková je i rezerva na půdě u kabelů pro případ, že je spouštíme pro údržbu. Na prostřední musíme stavět lešení :/ na druhou stranu by se měl signál za každým světlem zesílit = možná zde není Splitter potřeba - světla fungují naprosto bez problémů v signálu - jediný problém je ona poruchovost.
Druhý DMX ovladač ovládá laciné LED scannery. Postupně jsme přidali 2 otočné hlavy Robe = další ovladač ( http://kytary.cz/chauvet-obey-70/HN104959/ ) a ve skladu jsme vyhrabali dva stmívače (dimmery) - něco jako toto:
http://www.thomann.de/cz/botex_up1.htm
S našimi zkušenostmi to vypadá na další DMX ovladač :D což je děs. Na velké akce máme pujčené 4 x WASH hlavy = na ně už budu asi po této nápomocné debatě opět tahat UTP kabel a symetrický mikrofonní zase opustím. Jak je ale budeme ovládat ještě nevím. Další ovladač? nebo je budeme přepojovat se Scannery, které v těchto chvílích nepoužíváme.
Hodně by pomohla zkušenost s nějakým ovládacím pultem, který by to kvalitně natáhl do sebe, ale vzhledem k tomu že některé věci programujeme live nevím nevím :/

Taky je hodně nápomocný názor, že bychom kabely neměli pokazit přístroje = mikrofonní kabely na hotovém rozvodu už nejspíš ponecháme vzhledem k bezchybnosti. Moc díky za rady.
blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha »

Světlo, DMX nezesiluje, většinou jsou ty dva DMX konektory jen proletovaný mezi sebou. Proto bych dal tak do 10ti věcí na větev a proto ten splitter.

Osobně radím nahradit ty ovladače USB-DMX převodníkem, kterej vyjde do 2k, a nechat řízení na NB třeba přes zdarma dostupné Freestyler nebo Q Light Control Plus. Music Vizualization je ideální, ale v plné verzi je to už teď docela ranec, my ho měli ještě za polovinu :D . Pokud nemáte NB, při pevné instalaci jde i PC a repasované se dá sehnat za rozumnou cenu. Pokud chceš nějakou kontrolu, určitě jde připojit MIDI konzoli, třeba BCF2000, ne nutně ale hned.

Rozhodně se dá i tak za rozumné peníze získat plnej 512 DMX ovládací pult, který se dá využít i jinak. Navíc v kombinaci s vhodným SW a třeba s kombinací s tabletem třeba i možnost dálkového ovládání.

Druhou možností je pak koupě nějakého staršího pultu, ale s plnou kanálovou výbavou. Rozhodně nákup nějakého dalšího pultíku a kombinace několika dohromady ve vašem rozsahu je slepá ulice.

A pokud si dáš tu práci, že si nějaký scény předpřipravíš dopředu, pak už je to brnkačka.

Edit:
Asi by nebylo od věci načrtnout i plánek sálu včetně rozmístění světel, jejich adresování, místa kontrolního bodu, atd.
Odkud jsi, resp. ten sál. Možná by bylo dobrý se i s někým, kdo má větší zkušenosti domluvit na nějaký konzultaci na místě co a jak by s tím šlo dělat.
Tomáš
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Tomáš »

mne sa urc. vlastnostou, hentie male eurolite pulty prestali lubit,
ale stale mam pocit ze sa tam musi dat naprogramovat to ze sa nan pripoji viac veci ako zopar reflektorov, teda pridat k tomu nan aj neake scany,
ale este som sa akosi nedokotulal ku vlastnemu vyskusaniu si toho.
Tek neak nemam pocit ze by mali pridavat neaky ovladac.
Martin_007
Uživatel
Uživatel

DMX ovl samozřejmě umí více zařízení. Cca 12. Ale problém je v tom, že potřebuji jednotlivě všechny světla ovládat zvlášť.
1. PARY máme na čtyřech adresách ( 4 x 3 světla) dle polohy světel. Občas musím některé vypnout (přes DMX), občas měnit barvy dle zadání tanečníků na live show atp. Tzn nelze k nim nic navíc připojit (SCANY atp)

2. SCANY - mají pár nahraných programů, které měníme dle programu, který se v průběhu večerů mění

3. Otočné hlavy - také mají nahrané programy - ale jejich svícení je odlišné. měly by mít také své ovládání. Navíc jsou dost často vypnuté a používají se jen na velké akce, které to náročností vyžadují.

Kdybychom všechno dalo přes převodník USB-DMX který tu někde je i se zakoupeným programem za cca 4.000,- , byli bychom závislí jen na nahraných scénách.
Asi důležitou informací je, že osvětlovač ovládá světla live dle toho, co hraje za hudbu. Pokud jde o moderní části, pak po tuto dobu vše ovládá neustále v závislosti na tom jestli hraje intro, či něco živého. Kombinuje na všech ovladačích desítky nahraných programů (scén) - u čehož je samozřejmě lepší mít k dispozici dvě ruce, než jen myš. Ale samozřejmě se softwarem nemám zkušenost žádnou - nikdy jsem ho nenainstalovali.
blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha »

Tak třeba MusicVizualization umí vytvořit jakékoliv scény a chase pro jakákoliv světla.
V praxi si vytvoříš chase pro scany, case pro hlavy, pak třeba chase pro barvy, goba atd.
Tohle všechno si pak naházíš do seznamu s atributy na co mají reagovat, takže třeba na basy, beaty, ticho, atd. a to každý zvlášť, tyto atributy si můžeš zapínat a vypínat jak chceš a potřebuješ.
Jsou tam i atributy pro pouhé zapnutí a vypnutí, nebo co je důležité externí ovládání. Navíc jsou v programu tzv. DJ tlačítka, která umí rychle zapínat jen to co potřebuješ, ale dá se použít vždy jen jedno. Momentálně řeším s SOH ještě implantaci Submasterového pultu.

U nás asi děláme i podobnou situaci, krom koncertů děláme i přehlídky a soutěže ve scénickém tanci, tam v podstatě pohyby, blikání atd. podle hudby je nepotřebné.

Momentálně to máme tak, že z divadelního pultu (který umí ovládat jen 125 kanálů) máme propojeno přes jeden USB-DMX převodník do NB, a z NB druhým převodníkem do celého systému světel.
- Máme cca 72 kanálů divadelních světel, ty mi program MV propouští přímo.
- Pak mám v MV přednastavené směry hlav, ty si přepínáme na NB, ale lze i nastavit přes externí ovládání DMX z divadelního pultu, kde jeden kanál (třeba 110) mi ovládá chase, kde mám za sebou naskládaných třeba 12 různých scén (průvany, kříže, diagonály, středy, atd.).
- A pak mi třeba kanál 101 na div. pultu ovládá dimmer na hlavě č.1 (kanál 316), kanál 102 dimmer na hlavě č. 2 (kanál 336), atd. další kanál mi pak mění barvy na všech hlavách najednou, další goba, atd. A dá se vystačit s 24 řídícími Submastery.

Takže v dnešní době plná kombinace 2x DMX Pipe, MV tobě by stačila verze Standard 256ch, a třeba
Showtec DMX SC-2412 (ale jsou i jiné klony a předlohy vzor je asi GLP Light Operator 24 ev. 48) a NB nebo PC, které většina lidí má. Jako ovládací pult by možná šel použít i nějaký který tam máš.
http://www.soh.cz/produkty/music-visualization
http://www.thomann.de/cz/showtec_sc2412.htm

Každopádně se dá (bez PC/NB) získat plně řízených a programovatelných 256 kanálů, s 24ch Submasterovým HW pultem za nějakejch 17tis. s DPH (11,5 je MVs jedním převodníkem, 1,5 je druhý převodník a 4k je řídící pult).

A něco by jsi mohl vyzískat prodejem stávajících kontrolérů (v podstatě jednoúčelových).

EDIT:
A úspora nákupu, na Hudebním bazaru někdo prodává DMX PIPE Lite16 za 1500,-.
http://hudebnibazar.cz/inzerat.php?ID=7 ... rder=datum
K tomu pak koupit Upgrade na Standard 256 vč. druhého DMX PIPE za 9830,-
http://eshop.soh.cz/music-visualization ... 6-standard
Tím máš za něco přes 11tis. 2xDMX PIPE a MV 256ch, pak vyjdeš i s pultem na 15k.
Odpovědět

Zpět na „Světelné pulty, kontrolery, DMX...“