Co obnaší zvukařina???

...přijďte "pobejt" aneb diskuze o možném i nemožném
Pravidla fóra
...přijďte "pobejt" aneb diskuze o možném i nemožném.
  • Reklama
  • Zesilovače pro touring Powersoft Unica T
Aleš
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Aleš » pon 05. led 2009 12:15:06

Samozřejmě! Kapela hraje skvěle, akorát odposlechy byly hrozně špatné. A ten neschopný diletant zvukař jim to navíc celé kazí venku, proto je potřeba za ním cca v dvouminutových intervalech neustále chodit a prudit ho požadavkem "Udělej s tím něco!!!" ...
Ohrazení kolem pultu je v těchto momentech nedocenitelný vynález :-D

blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha » pon 05. led 2009 12:45:01

Tak to video je teda drsný, mělo by mít poznámku jen pro silné nátury. Manželka mi potom 10minut rozmotávala uši a foukala na čelo jak jsem tloukl hlavou o stůl. Jsem z muzikantské rodiny, děda hrál el. harmoniku celý život, bratránek hraje harmoniku, já hrál harmoniku asi 10 let a asi 10 let klávesy a tohle budu rozdejchávat dlouho. Ihned se musím jít hluboce omluvit všem členům ZUŠ.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř

Jean
Nováček fóra
Nováček fóra

Příspěvek od Jean » pon 04. dub 2011 21:20:34

Aleš píše:Samozřejmě! Kapela hraje skvěle, akorát odposlechy byly hrozně špatné. A ten neschopný diletant zvukař jim to navíc celé kazí venku, proto je potřeba za ním cca v dvouminutových intervalech neustále chodit a prudit ho požadavkem "Udělej s tím něco!!!" ...
Ohrazení kolem pultu je v těchto momentech nedocenitelný vynález :-D
Rozjedem kšeft s ostnatým drátem! už to vidim, ostnatý drát značky behringer, sto korun za metr!
"pánové, nechcu se vytahovat, ale řek´ bych že jsme vymlátili pojistky"

TomasVv
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Co obnaší zvukařina???

Příspěvek od TomasVv » pon 04. dub 2011 22:33:51

Tak s těma jde z kopce i to pódium...
Dělám, co mě baví.

kalfar
Uživatel
Uživatel

Co obnaší zvukařina???

Příspěvek od kalfar » pon 04. dub 2011 23:02:37

Tady je vidět, pánové, že nezvučíte začínající pankové kapely, tam není problém poslouchat toto celý večer! To je pak lepší počkat dvě tři písničky a pak urychleně opustit sál v rámci zachování zdravého rozumu.

PS: co se týče ostnatého drátu, první odkaz, co na mě vybafnul, mi nabídl 50m za 190kč. To by mohlo odradit zvědavce ;)
Žijem, pijem, tancujem! Jsem velký a tvrdohlavý!

honza637
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Co obnaší zvukařina???

Příspěvek od honza637 » úte 05. dub 2011 1:16:49

Tak to video to je teda na :smt021
Musim přiznat že tohle jsem ještě neslyšel [-o< A to poslouchám i totální začátečníky...
Ale k nadpisu - málokdy čtu že zvukařina obnáší hromadu trpělivosti a snahy se vzdělávat. To je strašně důležitá část :idea:
Analog je analog - trochu toho šumu tam být musí...

PetrC
Uživatel
Uživatel

Co obnaší zvukařina???

Příspěvek od PetrC » úte 05. dub 2011 8:51:18

já si myslím, že zvukaři by měli být i hudebníci. Obzvláště, pokud zvučíte akustické soubory. Nazvučit "elektriku" je kumšt, ale nazvučit cimbálky, dechovky, orchestry, nebo třeba gajdošské a hudecké soubory, to je umění. Do zvučení něčeho takového by se nemuzikanti neměli vůbec pouštět. Leda, že máte už velké zkušenosti a vyjímečný cit pro tyto muziky.

TomasVv
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Co obnaší zvukařina???

Příspěvek od TomasVv » úte 05. dub 2011 14:38:58

Cit pro hudbu, hudební vnímavost a jistý druh empatie do posluchače by měl mít každý zvukař, zvučící hudbu libovolného žánru.
A stěma folklorníma souborama bych to tak nepřeháněl, pokud spolupracují s ozvučením, není to nijak náročnější, než jazz či ethno.
Horší je to s kombinováním tance a zpěvu, ale to je na zvážení choreografa a dramaturga souboru.
Pokud dopředu považují zvukaře za nepřítele a bojí se mikrofonu jako čert kříže, nepomůže za pultem ani zvukařská inkarnace Jožky Černého.
Dělám, co mě baví.

Návštěvník

Co obnaší zvukařina???

Příspěvek od Návštěvník » úte 05. dub 2011 15:03:12

PetrC píše:já si myslím, že zvukaři by měli být i hudebníci. Obzvláště, pokud zvučíte akustické soubory. Nazvučit "elektriku" je kumšt, ale nazvučit cimbálky, dechovky, orchestry, nebo třeba gajdošské a hudecké soubory, to je umění. Do zvučení něčeho takového by se nemuzikanti neměli vůbec pouštět. Leda, že máte už velké zkušenosti a vyjímečný cit pro tyto muziky.
Tak na toto som docela alergický, mohol by som poslúžiť fakt drsnými historkami aký zvuk natočili skvelé "muzikantské" uši. S troškou súdnosti a prehľadu je napr. tá cimbálka jedna z jednoduchších zvukárskych úloh.
Presne tak ako píše Tomáš Vv, často sa stretneš s dychovkami ktoré ťa dopredu odsúdia ako toho kto im prišiel pokaziť zvuk len preto, že na otázku na ktorý zo 4mic majú spievať muži a na ktorý ženy im odpovieš, že je to jedno, nech si vyberú... a tam je potom spolupráca len ťažko možná.
Ozvučiť súbory podobného typu, nie je, žiadna mágia ale zvukárska úloha ako každá iná

Jose1
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Co obnaší zvukařina???

Příspěvek od Jose1 » úte 05. dub 2011 16:14:57

Po shlédnutí a naposlouchání výše uvedeného videa.......se přikláním spíše k tvrzení, že zvukař nemuzikant je jediná cesta k zachování duševního zdraví..... :wink:

Aleš
Uživatel
Uživatel

Co obnaší zvukařina???

Příspěvek od Aleš » úte 05. dub 2011 19:45:45

Ostnatý drát je supr nápad. Lépe vybavené mixpulty by pak mohly mít vestavěný zdroj pro elektrický ohradník spojený s tímto ostnatým drátem a zvukař by jen stiskem příslušného tlačítka v master sekci udílel ponaučení všem rozumbradům okolo... :-)

Po shlédnutí toho videa s odstupem dvou let jsem jedině rád, že jsem seknul s "komerčním" zvučením a harcováním s PA, a jezdím pouze s partou svých kamarádů muzikantů, kteří umí.

K těm cimbálkám - není třeba z toho dělat extra kumšt pro zasloužilé muzikanty. "Stačí" mít hudební cit, vnímavě si naposlouchat neozvučenou muziku, respektovat tento vjem a snažit se jej co nejvěrněji přenést přes PA. Folklór je útvar, kde zvukař hudbu nedotváří, protože vznikla dávno předtím, než nějací zvukaři byli.

honza637
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Co obnaší zvukařina???

Příspěvek od honza637 » úte 05. dub 2011 23:48:10

Super Aleši, dost přesně jsi to vystihl =D> Ono svou logiku má že zvukař by měl hudebník být nebo aspoň muzice trošku rozumět. Současně se ale ostře musím ohradit proti tomu že kdo nehraje na něco špatně zvučí. Znám celou řadu zvukařů co hrajou leda na nervy :-D K těm se počítám i já \:D/ A přece zvučí skvěle. Tady jde právě o ten cit. Taky se snažím co nejvěrněji přenést to co hraje na podiu.
Domnívám se, že je spíš potřeba zvučit to, co je styl dotyčného zvukaře. Ten kdo 10 let kroutí bigbít těžko nazvučí folk a podobně.
Jo a další poznatek - pokud se zvukařči hudebníci nebo všichni tváří jak prasklej chleba stylem co mě tu votravujou, ty bedny jsou těžký, kapela hraje naprd a podobně tak to taky díru do světa neudělá... Pozitivní přístup dělá divy :lol:
Nevím na kolik můj poznatek souhlasí s ostatními ale na mě to tak prostě působí. :wink:
Analog je analog - trochu toho šumu tam být musí...

Návštěvník

Co obnaší zvukařina???

Příspěvek od Návštěvník » stř 06. dub 2011 9:08:14

Folklor zvučím pravidelne, mal som tu česť mať pred sebou všetko, od detí, zapálených amatérov až po profesionálov.
Pokial zvukár nie je úplný ignorant, tak dobrej kapele neuškodí a tú zlú určite nezachráni. Moje skúsenosti hovoria, že hlavne folkloristi pristupujú k spolupráci so zvukom dosť vlažne. Ako by sa ich to netýkalo.
Kapitola sama o sebe sú tanečníci, kde choreografie nepočítajú s tým, že niečo treba prizvučiť a potom prichádza "štandardná" požiadavka na zavesenie "priestorového" mikrofónu ktorý to zoberie všetko... To, že hluk zo šatne je o pár db silnejší než ich skvelá produkcia, že musíš bojovať s vetrom alebo väzbou ...to je tvoj problém

Patso
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Co obnaší zvukařina???

Příspěvek od Patso » stř 06. dub 2011 9:43:29

75% je vždy v kapele. Pokud FOH guy odvádí dobrou a stabilní práci, je kvalita kapely stěžejní pro konečný výsledek.
Čím menší klub, tím větší vliv kvality kapely.
Protože dělám hodně pankáče, můžu dokonce i klidně říct že i hodně vytavená kapela může znít dobře, když umí.
Ani nevím proč to píšu, když to fšichni od fochu vědí.

PetrC
Uživatel
Uživatel

Co obnaší zvukařina???

Příspěvek od PetrC » stř 06. dub 2011 12:11:32

Možná to vychází z mých skušeností (není jich málo), ale přes výše napsané názory, které nevyvracím, ba naopak respektuji, přesto jak už jsem napsal: z mých skušeností vyplývá jasný poznatek, že nemuzikant není vynikajícím zvukařem. Za tímto názorem si dál stojím. Mám to vyzkoušené ze všech tří stran. Jako hudebník, jako zvukař a jako posluchač.
Nebo jsem jen nenarazil na skutečné mistry zvuku co neumí zahrát ani ovčáky a přesto zvučí dobře. Říkáte, že existují, budu vám věřit, ale já na ně ještě nenarazil.
Závěrem bych chtěl ještě napsat, že co se akustické hudby týče, zvukař nikdy kapelu nevylepší. Ba naopak, může jí buď znehodnotit, a nebo se přiblížit věrnému zvuku...

Odpovědět

Zpět na „Bar“