Ceny zvukařů
Pravidla fóra
...přijďte "pobejt" aneb diskuze o možném i nemožném.
...přijďte "pobejt" aneb diskuze o možném i nemožném.
-
- Reklama
- TomasVv
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Ceny zvukařů
Pokud někoho baví udělat festival, makat celý den a pak unavený všechno zase vozit domů, má prostě náročného koníčka a nejde mu o zisk. Proč by neudělal fest za 3000?
Velké množství kulturních akcí malého formátu by jinak ani nemohly proběhnout, ten udělá to a ten zas tohle, dohromady mají za babku akci. Ale nejde takto dělat komerci, nedá se jezdit jen tyto akce a rozhodně se u solidních kšeftů nelze nechat vmanévrovat do cenových debat typu "sousedovic Toníček měl zvuk za trojku a jakej byl".
Dospělý člověk by neměl takové kšefty dělat pod 1000 na den, firma po 1/2 procenta z nákupky (rozumné 1% je leckdy problém) a auto nestojí jen naftu.
Velké množství kulturních akcí malého formátu by jinak ani nemohly proběhnout, ten udělá to a ten zas tohle, dohromady mají za babku akci. Ale nejde takto dělat komerci, nedá se jezdit jen tyto akce a rozhodně se u solidních kšeftů nelze nechat vmanévrovat do cenových debat typu "sousedovic Toníček měl zvuk za trojku a jakej byl".
Dospělý člověk by neměl takové kšefty dělat pod 1000 na den, firma po 1/2 procenta z nákupky (rozumné 1% je leckdy problém) a auto nestojí jen naftu.
Dělám, co mě baví.
- blaha
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Ceny zvukařů
Jasně pokud to dělá jako koníčka pak ano, ale asi ne každej tejden. A za 3k na akci to neustále dotuje, jenže buď nechce, nebo si to neumí spočítat. Ale komerčně se to dělat nedá a to ani při jiné práci.
Někdo dokonce třeba pro zápůjčku počítá i 2%, to jedno je opravdu někdy problém.
Ale zase, při 1/2% je to 200 akcí, který zaplatěj aparát, dalších 200 je potřeba na novej a to je apespoň 1000 hodin provozu bez jakékoliv poruchy, výměny atp.
Auto je pak záležitost, která by měla bejt placená v kilometrech, kde opět není součástí pouze nafta nebo benzín, ale komplet daně, gumy, opravy, údržba a opět, nejen, že by se mělo zaplatit, ale opět vydělat na nový.
Je to složitý, ale tkhle prostě dojedou na hubu všichni, pokud pořadatel najde někoho kdo to udělá "za buřta a pivo". Už jsem to tu psal výše, když 20ti členej slušně hrající bigband dostane za 2 hodinovej lázeňskej koncert 5k a to vč. zvuku a cesťáků (30km x 5 aut). To je prostě na kulku, a nejhorší je, že na to kývnou jen aby si zahráli.
Někdo dokonce třeba pro zápůjčku počítá i 2%, to jedno je opravdu někdy problém.
Ale zase, při 1/2% je to 200 akcí, který zaplatěj aparát, dalších 200 je potřeba na novej a to je apespoň 1000 hodin provozu bez jakékoliv poruchy, výměny atp.
Auto je pak záležitost, která by měla bejt placená v kilometrech, kde opět není součástí pouze nafta nebo benzín, ale komplet daně, gumy, opravy, údržba a opět, nejen, že by se mělo zaplatit, ale opět vydělat na nový.
Je to složitý, ale tkhle prostě dojedou na hubu všichni, pokud pořadatel najde někoho kdo to udělá "za buřta a pivo". Už jsem to tu psal výše, když 20ti členej slušně hrající bigband dostane za 2 hodinovej lázeňskej koncert 5k a to vč. zvuku a cesťáků (30km x 5 aut). To je prostě na kulku, a nejhorší je, že na to kývnou jen aby si zahráli.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
-
Návštěvník
Ceny zvukařů
"Hobíci" neničia ceny profesionálom, tí si na to stačia sami
Ak je pre niekoho ťažká konkurencia ten čo urobí festival garážových kapiel za 3tis. ...nad takou akciou musí profík mávnuť rukou. Nasraný môžeš byť až tvojich 30tis. za festival podleze megafirma a dá tam za tie prachy 8 ludí a tri kamiony zvuku, svetiel komplet stage a dve ledkové obrazovky
Ceny zvukařů
S tim souvisi nekolikametrovej cluster nauhlovanej od boku, sem tam odpalenej reprak, vsech osm lidi nema sajnu, co dela => vytoceni muzikanti z hroznyho zvuku a laxniho pristupu...
-
Návštěvník
Ceny zvukařů
...ale usporiadatel je spokojný a ty sedíš doma a môžeš nadávať na "hobíkov" že ti berú kšefty 
Ceny zvukařů
Nez ho veskerej management od kapel ukamenuje a na pristi rok hleda nekoho jinyho...
- TomasVv
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Ceny zvukařů
Pokud tomu tak je, trh zareagoval správně.
Ale v této kategorii cen a kvality jezdí kapely bez managementu, bez konkrétních technických požadavků. V určitém segmentu trhu není hlavním požadavkem kvalita technického zabezpečení, takže tam nemají profesionální rentálky s kvalitním drahým aparátem co nabídnout.
Pak existuje segment, kde je kvalita základním předpokladem, tam se jezdí za jiné peníze.
Ale v této kategorii cen a kvality jezdí kapely bez managementu, bez konkrétních technických požadavků. V určitém segmentu trhu není hlavním požadavkem kvalita technického zabezpečení, takže tam nemají profesionální rentálky s kvalitním drahým aparátem co nabídnout.
Pak existuje segment, kde je kvalita základním předpokladem, tam se jezdí za jiné peníze.
Dělám, co mě baví.
-
Návštěvník
Ceny zvukařů
neukamenuje ak dostane honorár v plnej výške. Komediantom ide o prachy viac než komu inému. Som v branži cez 20rokov ale osobne si nepamätám komedianta čo by zrušil vystúpenie kvôli nesplneným technickým podmienkam. Zanadávajú si to ano ale honorár ich ukľudní. Nebudú robiť dusno, zvlášť v prípade keď je usporiadatelom agentúra, ktorá im dáva aj iné kšefty. Ono sa to vždycky nejak "utrasie"
...hovorím o "umelcoch" CZ-SK.
Naviac, keď to podlezie veľká firma tak to síce môžu a spravidla aj odfláknu ale väčšinou to nebýva nejaký do neba volajúci prúser. ...a tie obrazovky a dlhé banány vypadajú super! Čo na tom, že ich uhloval mongol.
...hovorím o "umelcoch" CZ-SK.
Naviac, keď to podlezie veľká firma tak to síce môžu a spravidla aj odfláknu ale väčšinou to nebýva nejaký do neba volajúci prúser. ...a tie obrazovky a dlhé banány vypadajú super! Čo na tom, že ich uhloval mongol.
- CharlesBass
- Uživatel

Ceny zvukařů
Neprodávají se někde atrapy LA ?
Basista zajímající se značnou měrou o zvuk, tedy i samozvučení a jeho následky 
A drze se deroucí do vyššího levelu sorty podivínů říkající si zvukaři
A drze se deroucí do vyššího levelu sorty podivínů říkající si zvukaři
Ceny zvukařů
Tak já už zažil že kvůli technice kapely (UDG, the prostitutes) nevystoupily, a klub platil plnou palbu
A třeba jak byli Psí Vojáci tak jim pořadatel místo akustického piána sehnal elektrické...i když maj ve smlouvě velkým tučným s deseti vykricnima za hraji jen na akusticke. Nakonec se podařilo asi hodinu po tom co měl koncík začít sehnat tak odehráli, ale byli tak nasraní že kdyby se nesehnal opravdu by nehráli. Jinak k tématu je to hnus ale zas mě to tolik nerozčiluje PA nemám, zvučím v klubech a tam člověk dostane +-litr za vecer, techniku tam maj, nic se nemusi tahat. 
Never ask FOH sound engeener "Are you DJ?" because he can kill you....
Ceny zvukařů
Taky se přidám:
Nejlepší a nejúsměvější je, když zákazník ti cenu navrhne..třeba 9.000,- za festival o 11 kapel včetně dopravy, aparát pro 500 lidí, včetně malýho stabilního osvětlení... , domluvíte se na kšeftě, že to za těchto, tedy jeho podmínek proběhne, ty s tím počítáš a pak měsíc před akcí se dozvíš od JPP že tam jede konkurence za 3.000,- včetně dopravy a světel o 5-ti chlapech a šílené avii. Pravda třetinovým aparátem. No a zákazníkovi se již nedovoláš.....to jsi potom poměrně dost nasranej. No i takové věci se u nás ději...nemluvím o tom jak to tam proběhlo...Ponaučení s toho.....pánové jsme národ, který si neváží sebe samého. Ano, vládne tady neviditelná ruka trhu, vždycky je třeba se zamyslet nad sebou, proč konkurence u zákazníka vyhrála...ale kurňa za takovou cenu...kdyby mě podlezl o dvojku nebo trojku..ale o 6.000,-?? No a tak
Nejlepší a nejúsměvější je, když zákazník ti cenu navrhne..třeba 9.000,- za festival o 11 kapel včetně dopravy, aparát pro 500 lidí, včetně malýho stabilního osvětlení... , domluvíte se na kšeftě, že to za těchto, tedy jeho podmínek proběhne, ty s tím počítáš a pak měsíc před akcí se dozvíš od JPP že tam jede konkurence za 3.000,- včetně dopravy a světel o 5-ti chlapech a šílené avii. Pravda třetinovým aparátem. No a zákazníkovi se již nedovoláš.....to jsi potom poměrně dost nasranej. No i takové věci se u nás ději...nemluvím o tom jak to tam proběhlo...Ponaučení s toho.....pánové jsme národ, který si neváží sebe samého. Ano, vládne tady neviditelná ruka trhu, vždycky je třeba se zamyslet nad sebou, proč konkurence u zákazníka vyhrála...ale kurňa za takovou cenu...kdyby mě podlezl o dvojku nebo trojku..ale o 6.000,-?? No a tak
Ceny zvukařů
Tak toto už nemá ani trochu známku věcné diskuze. Jen se tu brečí nad tím, že mi někdo vzal práci a chtěl jen tři tisíce..
Já bych vám poradil to, ať začnete pracovat v jiném odvětví.
Jak psal TomášVV: "Když to někoho baví dělat za 3.000,- 12 hodin ve dvou s cestou a s pronájmem aparátu, ať to dělá.."
Jak už jsem psal v minulých příspěvcích. Důležitá je osvěta kapel a organizátorů. Teď budu mluvit o 2. lize a níž. Každý zvukař, co má alespoň trochu techniku na úrovni, tak se setkává s tím, že po koncertě přijde kapela a řekne jak to bylo skvělé. Jak se dobře slyšeli atd. No a myslím, že bychom se neměli tvářit záhadně a nechat muzikanta v tom, že jsem prostě "dobrej" super zvukař, ale také jim vysvětlit, že ty RCFka sice vypadají jak Skytronic (či co), jsou 8x dražší ale že také hrajou 8x líp. A že bezdrát za 20.000 je také lepší než ten za 2.000. A že se tudíž vyplatí zavolat tomu "drahému" zvukaři. A že to prostě není jen v rukách, ale celková kvalita je určena mnoha faktory..
Umělec - hudební nástroj - zvukov. technika - akustika - zvukový mistr.
A je to tzv. sériove spojeni. (pro elektrikáře) Tzn. Výsledná kvalita je určena nejslabším článkem.
Ale taky bych je odnaučil vůbec vyslovovat slovo "drahé"...
Protože nejsme drahý.. Máme prostě reálné ceny, které jim připadají drahé, ale nejsou.. 
Já bych vám poradil to, ať začnete pracovat v jiném odvětví.
Jak psal TomášVV: "Když to někoho baví dělat za 3.000,- 12 hodin ve dvou s cestou a s pronájmem aparátu, ať to dělá.."
Jak už jsem psal v minulých příspěvcích. Důležitá je osvěta kapel a organizátorů. Teď budu mluvit o 2. lize a níž. Každý zvukař, co má alespoň trochu techniku na úrovni, tak se setkává s tím, že po koncertě přijde kapela a řekne jak to bylo skvělé. Jak se dobře slyšeli atd. No a myslím, že bychom se neměli tvářit záhadně a nechat muzikanta v tom, že jsem prostě "dobrej" super zvukař, ale také jim vysvětlit, že ty RCFka sice vypadají jak Skytronic (či co), jsou 8x dražší ale že také hrajou 8x líp. A že bezdrát za 20.000 je také lepší než ten za 2.000. A že se tudíž vyplatí zavolat tomu "drahému" zvukaři. A že to prostě není jen v rukách, ale celková kvalita je určena mnoha faktory..
Umělec - hudební nástroj - zvukov. technika - akustika - zvukový mistr.
A je to tzv. sériove spojeni. (pro elektrikáře) Tzn. Výsledná kvalita je určena nejslabším článkem.
Ale taky bych je odnaučil vůbec vyslovovat slovo "drahé"...
Ceny zvukařů
poslední dobou jsem si všiml , že se hodně rozmáhá jedna ingliš věta : true story... tohle téma je vlastně ono... ale hodím svou kapku do mlýna : Udělal jsem za 3500,- a to jsem klečel na kolenou málem aby mi ty 3500 vubec dal protože už jsem byl udajně drahej,akci kde vystoupily dvě kapely alá až táta odejde vyhodíme auto ven postavíme bicí a komba a uděláme zkoušku.... ..fajn ...ale pořadatel mi na konci říká : a příští rok vezmeme Anetu Langerovou jako hlavní star -uděláte nám to zase za ty 3-4 tis.?
to jen pro zasmání jak to prostě je 
- TomasVv
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Ceny zvukařů
Asi každý má nějakou podobnou zkušenost. Holt někdy dělají kulturu obchodníci školení v autobazarech a zastavárnách. Důležité je se poučit, vyžadovat objednávku, smlouvu a zálohu. A taky odvést kvalitně práci, nic neošidit a nepodcenit. Pak není prostor pro dohady a snižování ceny.
A podezřelé akce s nízkým rozpočtem nebrat, vaše žena či přítelkyně si taky zaslouží volný víkend
A podezřelé akce s nízkým rozpočtem nebrat, vaše žena či přítelkyně si taky zaslouží volný víkend
Dělám, co mě baví.