Začínáme

Otázky a odpovědi z LIVE PRAXE - co, jak a proč dělat atd. (otázky na techniku směřujte do sekce Zvuková technika)
  • Reklama
  • dLive masterclass PRAHA with Dylan Mitrovich
J.J.
Uživatel
Uživatel

Re: Začínáme

Příspěvek od J.J. »

Aleš píše:Poněkud nechápu, proč se znalost elektroniky u zvukařů automaticky spojuje s představou o nějakých (nejlépe hluchých) bastlířích a na koleně usmolených aparátech.
Tak jsem si nevšimnul, že by někdo něco podobného tvrdil.

To že každý live zvukař se musí orientovat i v elektrotechnické problematice je fakt o kterém asi netřeba diskutovat. Ale jak jsem už výše psal nepřeceňoval bych to. Sám jsem v této oblasti samouk, praktické dovednosti u mně končí na úrovni výroby kabelu, možná ještě výměny repra. Cokoliv složitějšího řeším s lidma kteří tomu opravdu rozumí :) .
Dívám se na to tak, že pokud Ondra psal, že chce být zvukař (nikoliv jen technik) bude pro něj důležitější získávat znalosti z oblasti akustiky a elktroakustiky než elektrotechniky. Což neznamená, že by se měl elektrotechnice záměrně vyhýbat. A už vůbec bych nechtěl aby to vyznělo tak, že člověk se znalostí elektroniky či elektrotechniky nemůže být dobrý zvukař.
Zvukař bez www stránek
Aleš
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Aleš »

Nick píše:
honza637 píše:Ahoj, pokus se trošku proniknout do elektrotechniky, hlavně slaboproud. Jako budoucí zvukař musíš mít základy elektriky abys věděl co se kde děje. Bez toho to fakt nejde...
Musím říct, že jsem proti podobným názorům, protože zpravidla pocházejí od "bastlířů", ať už starých či mladých (opravdu nic proti, fajn že existují). Ale podle mne to patří o jedno až dvě desetiletí nazpět. ...
J.J.: Měl jsem na mysli zejména tohle. Jinak s tím, co píšeš, souhlasím, podobně to vidím také. Nepřeceňovat, ale ani nepodceňovat.

edit: smazána reakce na Jakubův příspěvek, který z vlákna zmizel.
Naposledy upravil(a) Aleš dne úte 08. zář 2009 9:19:30, celkem upraveno 1 x.
honza637
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od honza637 »

A jejda, zase se můj příspěvek minul myšlenkou. :shock:
Moje poslední reakce byla míněna tak, že by každý kdo v tomhle oboru dělá měl znát princip činnosti jednotlivých zařízení. Netvrdím aby je vyráběl. Ale pokud nějakou aspoň povrchní znalost mít bude, líp pochopí funkci celého aparátu a když se něco vyskytne, bude vědět jak to co nejrychleji najít a odstranit. Mě osobně znalost elektroniky dost pomáhá.
Doba na stavění opravdu není, i když si často postesknu když vidím i drahé zesilovače ojebané na kde čem to jde.
Závěrem jsem tedy nemyslel aby z něj byl inženýr elektronik ale aby se snažil učit trošku i tu elektriku ruku v ruce s praxí a akustikou. I když paradoxně na venkovním (živém) poslechu je akustika skoro lichý pojem. Poslechový prostor vypadá přece jenom trošku jinak.
Analog je analog - trochu toho šumu tam být musí...
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

Ahoj, děkuji za rady a kdybyste věděli o nějakém zvukařovi ,který bydlí kousek od Lysé a něco mi ukázal nebo bych mu mohl pomáhat , tak mi prosím napište ,děkuju předem ahoj.

Ondřej Ur :
Jakub
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jakub »

Okolí Lysé se hemží zvukaři... Lysá nad Labem - FORSOUND Lukáš Sekera, Benátky - Audiogang Ivan Zíma, Brandýs (tam snad někdo je), Neratovice - tam jsou 4 zvukaři, Kosmonosy (to už je dál) - Benny Sound Standa Beneš, Bakov - tam taky někdo je...

...není třeba hrát nahlas...
Bystrouš
Nováček fóra
Nováček fóra

Příspěvek od Bystrouš »

Taky bych se chtěl k někomu vtírnout a alespoň pomoct stavět. Chtěl bych se dostat do nějaké praxe, krom dlouhého pročítání diskuzí. Kdyby tu byl někdo z okolí Plzně ochotný mě něco ukázat, Byl bych moc rád. Nejsem úplný laik, momentálně studuju elektro VŠ, mám maturitu z elektro průmky-slaboproud. Mám za sebou několik bastlů, mnoho koncertů, kde jsem se snažil pochytit zapojení aprátu a práci zvukaře, párkrát jsem pomáhal stavět podia/stage. Pohybuju se mezi začínajícíma kapelama, ale sám nejsem hudebník. Díky :idea:
sky_ski
Nováček fóra
Nováček fóra

Příspěvek od sky_ski »

V Brně na JAMU je obor jevištní technologie, určitě se tam dost naučíš. Ale praxe je praxe. :)
Pro Bystrouše

Příspěvek od Pro Bystrouše »

Nevím jestli ti to pomůže,ale tam někde od Vás je Viktor se svojí firmou http://www.Vikosound.cz ,který zvučí známé kapely po celé čr,tak ho zkus ukecat,že za to zatím nebudeš nic chtít a časem se uvidí jak se osvědčíš.
dj_scorpio
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dj_scorpio »

Tak lidi zkusil jsem tu strategii popisovanou na začátku vlákna, chtěl jsem vniknout do toho zvukařského a osvětlovačského umění.
Začal jsem navštěvovat jako dobrovolník v okrese docela známý hudební klub a po tom, co mě "velitel" klubu seznámil s tím co a jak se tam děje a jak co funguje, kdo je kdo a po seznámení ho s mými kvalitami absolvoval již dva koncerty skupin, kde jsem se začal orientovat spíše na zvukařinu. Seznámil jsem se s tamními zvukaři, ti mě seznámili s mixáky a příslušenstvím a měl jsem tu čest s asistencí zvukaře dělat zvukovku s kapelou.
Je pravda, že nikdo z nich nepotřeboval nic z elektrotechniky, a přece jsou z nich skvělí zvukaři. Elektro problémy řeší jiní odborníci. Neříkám, že je to tak všude, ale jde to.

Hudební branže je super... Jde tam potkat spoustu lidí z hudební branže, skupin a podobně, dokonce si s nimi i potykám, super :).
Zbrusu nový web pro všechny osvětlovače!
->>> http://www.osvetlovac.info <<<-
Bogio
Nováček fóra
Nováček fóra

Re: souhlasim s tebou...kdyz to neslysis neno nevis co mas slyset...tak je to.....

Příspěvek od Bogio »

kalfar píše:Začni chodit po koncertech a když bude trochu klidu přitoč se ke zvukaři, hoď s ním řeč a zeptej se ho třeba jestli neví o něčem kde by jsi se mohl upíchnout no a uvidíš.

Školu žádnou nenajdeš, zvukařina je jen praxe, praxe a zase praxe.
Bogio
Nováček fóra
Nováček fóra

Příspěvek od Bogio »

Souhlasim...kdyz to neslysis nebo nevis co mas slyset...tak je to....
mi-ro

Příspěvek od mi-ro »

Bogio, copak se stalo?
Odpovědět

Zpět na „Zvučíme live a věci okolo“