Zvučení bicích

Otázky a odpovědi z LIVE PRAXE - co, jak a proč dělat atd. (otázky na techniku směřujte do sekce Zvuková technika)
  • Reklama
  • dLive masterclass PRAHA with Dylan Mitrovich
Pavel Vojta

Zvučení bicích

Příspěvek od Pavel Vojta »

Ne, nebude to fungovat dobře, range se u bicích zpravidla dává na nekonečno (tzn. vypnuto - zapnuto) ale release time někde +/-100ms kick, malé průměry tomů někde kolem 200ms až po nějakých 700ms na floor. Neberte časy jako dogma jsou to spíš hodnoty kderé si nějak vybavuji ... Není bez důvodu že tento parametr mají všechny gate a to i velmi jednoduché např. Drawmer MX40 a range je zde realizován jako tlačítko.

Ještě jednou opakuji, gate na kompresoru má jinou funkci a to potlačit šum a hluky pozadí které nevyhnutně způsobí silnější komprese (a tím potřeba dohnat signál na výstupu kompresoru prvkem make up, gain ... k tomu určeným). Tam má velký smysl nastavovat range aby gate nebyl rušivý.
Fyla
Uživatel
Uživatel

Zvučení bicích

Příspěvek od Fyla »

Navic neni spatne mit v SC alespon LP a HP filtr, aby byla moznost ovlivnit na co se gejt nema otevrit.
TomasVv
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Zvučení bicích

Příspěvek od TomasVv »

Pavel Vojta píše: Druhé ne je pro používání zařízení jako 266, 3630 atp jako gate.Chybí jim nastavení release time
3630 má na Gate relase-time od 20ms do 2s.

Samozřejmně je vždycky lepší mít pořádný Gate, s HP a LP, ideálně s filtrem v SideChain a nastavitelným průběhem ale to je cenově trochu jinde.
Dělám, co mě baví.
Pavel Vojta

Zvučení bicích

Příspěvek od Pavel Vojta »

Ano, 3630 jsem měl někdy před 12-15 lety u už se to vykouřilo. Pak asi ano ....
knobtweaker
Uživatel
Uživatel

Zvučení bicích

Příspěvek od knobtweaker »

honza637 píše:No, netvrdim to moc zavírat. Spíš jde o to s gatem řešit ruchy na podiu a přeslechy. Pokud se to nastaví citlivě, jde to. Současně netvrdím že je to nezbytnost ...
Honzo promiň , ale todle je fakt totální konina, ty overheady přece sbíraj celou soupravu- podle čeho chceš aby ti spínali?!- jediná možnost jak je precizně nastavit by bylo do sidechainu poslat trigry z bubnů jak se to někdy dělá u ambientů ve studiu ale to je dost odlišný případ. Gate bych dával naživo na kopák,přechody, někdy virbl. Jinak ta PG81 je podle mě docela ok, ale zauvažoval bych i o tomhle http://www.music-city.cz/eshop/rode-m3-100283_104878_0" onclick="window.open(this.href);return false; ,nebo tohle http://www.music-city.cz/eshop/akg-p-12 ... 3_103733_0" onclick="window.open(this.href);return false;
safa
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Zvučení bicích

Příspěvek od safa »

Fyla píše:Navic neni spatne mit v SC alespon LP a HP filtr, aby byla moznost ovlivnit na co se gejt nema otevrit.
... tady bych doporucoval se podivat napriklad na tu fialovou reklamu vlevo, KT SQ1 Dynamics tohle ma pekne vyreseny.
Naposledy upravil(a) safa dne čtv 02. dub 2009 22:01:49, celkem upraveno 1 x.
honza637
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Zvučení bicích

Příspěvek od honza637 »

knobtweaker píše:
honza637 píše:No, netvrdim to moc zavírat. Spíš jde o to s gatem řešit ruchy na podiu a přeslechy. Pokud se to nastaví citlivě, jde to. Současně netvrdím že je to nezbytnost ...
Honzo promiň , ale todle je fakt totální konina, ty overheady přece sbíraj celou soupravu- podle čeho chceš aby ti spínali?!- jediná možnost jak je precizně nastavit by bylo do sidechainu poslat trigry z bubnů jak se to někdy dělá u ambientů ve studiu ale to je dost odlišný případ. Gate bych dával naživo na kopák,přechody, někdy virbl. Jinak ta PG81 je podle mě docela ok, ale zauvažoval bych i o tomhle http://www.music-city.cz/eshop/rode-m3-100283_104878_0" onclick="window.open(this.href);return false; ,nebo tohle http://www.music-city.cz/eshop/akg-p-12 ... 3_103733_0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zdar, jak jsem psal - já to nedělal ale viděl jsem to. Konina to ani být nemusí. Občas si všimnu, že ten OH veme různé ruchy, které jsou ale slabší, než samotný bicí a k tomu mikru jsou bicí blíž. Tohle už je na jiné téma ale osobně to chci časem zkusit. Třeba to bude zajímavé ale chce to už lépe vybavené zařízení. S tím souhlasím. Doporučoval bych to dál neřešit, byl to jen návrh ke kterému se ostatní vyjádřili a jede se dál ne?
Analog je analog - trochu toho šumu tam být musí...
knobtweaker
Uživatel
Uživatel

Zvučení bicích

Příspěvek od knobtweaker »

No dobře promiň Honzo, že jsem to zas rozmazával, omylem jsem čet jen první stránku diskuze a koukám že už na to odpověděli jiní. Pokud chceš objevovat trakař, tak fantazii se meze nekladou :-) Schálně až to vyzkoušíš, tak dej vědět jak to dopadlo. Jinak my ale přijde trochu zvláštní někomu radit gate na overheady jako důležitou věc , když s tím nemáš ani osobní zkušenost :-)
honza637
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Zvučení bicích

Příspěvek od honza637 »

No, fakt je že v první chvíli mi to přišlo jako dobrý nápad. od toho je také ale tohle forum kde se k reakci může každý vyjádřit. Tehdy mi i přišlo logické že tam ten gate je kvůli těm ruchům. Když koukneš na druhou stránku tak jsem tam taky napsal že s tím osobní zkušenost nemám. Nicméně pro příště budu lépe rozvažovat jakým způsobem psát, aby informace které podávám byly co nejvíce z mé osobní zkušenosti.
Analog je analog - trochu toho šumu tam být musí...
Jose1
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Zvučení bicích

Příspěvek od Jose1 »

Tak se taky vyjádřím. :D
Gejtuji jen kopák a to dbx 266. Alesis 3630 se mě jevil jako méně vhodný.
OH negejtuji nespatřuji v tom smysl a jakékoliv laborování na toto téma ztráta času.
Používám (z důvodu finančního) sadu Superlux, ale časem chci jít do něčeho jiného. Na této sadě mě překvapilo hned ze startu, že jak málo to stojí, tak překvapivě, navzdory všem zarputilým tvrzením zvukařů profíků, to i hraje. Otázkou zůstává, co to vydrží. Prostě za ty prachy..... :wink:
Ještě bych k Superluxu závěrem dodal, že kdekterý zvukař by se nad ní ušklíbal, ale kapely, co mě prošli mixem, neřekly ani půl slova.
jardatop
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Zvučení bicích

Příspěvek od jardatop »

Jose1 píše:Gejtuji jen kopák a to dbx 266. Alesis 3630 se mě jevil jako méně vhodný.
Pouzivas na kopak z dbx266 i kompresor? Ja ho mam a treba pri kompresorovani basy v prechodu pres treshold slysim jemne lupani. Mas s tou 266tkou taky tuto zkusenost i u kopaku? Cetl jsem o tom na harmony central a dost lidi si na tuto "vlastnost" toho kompresoru stezuje. Nedoporucujou to na basu a kopak. Na ostatnich (frekvencne vyssich) vecech to funguje dobre.
Jose1
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Zvučení bicích

Příspěvek od Jose1 »

S 266kou jsem měl zatím problém pouze u funkce link, kdy spřáhnu oba kanály do sterea, a pozoruji, že mě nekomprimují shodně. Asi nějaká vada. Nic jiného jsem zatím nepozoroval. Basu nekomprimuji. Kopák jen lehce a jak kdy.
Odpovědět

Zpět na „Zvučíme live a věci okolo“