Pomoc s překlady manuálů

...přijďte "pobejt" aneb diskuze o možném i nemožném
Pravidla fóra
...přijďte "pobejt" aneb diskuze o možném i nemožném.
  • Reklama
  • dLive masterclass PRAHA with Dylan Mitrovich
Jose1
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Re: Pomoc s překlady manuálů

Příspěvek od Jose1 »

..... sím já ještě povšechně, ne k driveru.
Nedělám jenom zvuk i ezs eps ekv cctv atd.
A setkal jsem se dokonce z kraje svobody po 89. s takovou zvláštností. Začaly se sem vozit výše zmíněné technologie a taky se začaly oběvovat české překlady na ně. Byl jsem jeden z mála lidí, kteří toto montovali ještě před třeskem. Názvosloví bylo zažité a my se domluvili. A najednou se to začalo počešťovat v Čechách a na Moravě a ve Slezsku a světe div se, přestali jsme si rozumět. Dokonce pokud jsme jeli někam na školení, já z Moravy třeba do Čech, zasedli do lavic, tak jsme začínali slovy: "toto budeme nazývat ústřednou, toto smyčkou, toto ovladačem, toto skupinou, toto bodem, toto zónou atd.
No a pak jsme si už rozuměli.
Nicméně dodnes, když se potkáme bratři v branži a bavíme se samozřejmě o chlebu, dost často si musíme ujasňovat, co máme vlastně na mysli.
To jen tak. :wink:
překladatelskej
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od překladatelskej »

José: Já myslím, že je to daný tím, že jsme v týhle voblasti ve vleku dějin. V XIX. století se taky vymejšlelo český chemický názvosloví, přestože chemie už existovala. Prej je nádherný, já v něm ale voproti anglickýmu postrádám logiku:
CO - carbon monoxide - kysličník uhelnatý
CO2- carbon dioxide - kysličník uhličitý

Abych pochopil kolik je čeho, musim se v češtině nabušit koncovky a vědět kolikavaznej je uhlík.
Na druhou stranu se kvůli chemii nemusím učit anglicky.
Zkrátka - anglicky mluvící nemusí bejt z branže, a leccos pochopí jen z názvu tý věci. (Ačkoli Front Of House taky na nějakým serveru vysvětlujou bedňákům).
A já si myslím, že v řeči každýho národa by se měla ve všech oblastech vyskytovat terminologie, která je s tím jazykem nějak v souladu (neznamená to, že se nesmí přejímat slova) a ten národ tý terminologii alespoň přibližně rozumí.
Je samozřejmý, že první se asi vytvoří žargon, protože lidi s daným vercajkem musí dělat hned a nemůžou pět let čekat, až někdo vymyslí, jak to říct česky.
Posléze ale musí dojít k tomu, že se pro danou věc vytvoří spisovný slovo, který umožní, aby se společensky na úrovni dalo vo daný věci hovořit na veletrhu, ve smlouvách (v manuálech) atd, atp.
Rozlišení vrstev jazyka je taky součástí komunikace - volbou slov z daný vrstvy dávám najevo míru důvěrnosti, respektu....
"kopni to tam na ex" znamená "vypij to najednou"
Přesto neomylně a přirozeně řeknu kamarádovi "Kopni to tam na ex" a dědečkovi svýho šéfa "To musíte vypít najednou, pane."
Ergo - Dřív nebo pozdějc musí vzniknout terminologie, která nebude slang. Samozřejmě, že ji zvukaři mezi sebou používat nebudou, ale ve spisovně se tvářících materiálech se bude používat.
(V manuálu k autu by se slova jako šaltpáka, kvalty a podobně vyjímaly docela divně, eh?)
En ya no' wha' he say? He say Ah do' no'!
překladatelskej
Uživatel
Uživatel

Driver

A teď: Co s těma driverama? Driver, měnič, reproduktor?
Jose1
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jose1 »

překladatelskej
Hodně štěstí na dlouhé cestě..... :D
Driver, není to prostě slovo používané ve spojení s výškovým reproduktorem?
překladatelskej
Uživatel
Uživatel

José: Myslím, že jo, ale: tam často používají tweeter (doslova "pípák"), dle kontextu může DRIVER znamenat termín nadřazenej termínům speaker a tweeter, může to taky znamenat jenom tu "hnací" část reproduktoru, tedy v podstatě kmitací cívku v magnetu (bez membrány). ("Drive" se často používá pro pohon.)

Co si pomyslí zvukař, najde-li driver přeloženej jako "reproduktor"?
překladatelskej
Uživatel
Uživatel

A přidáme:

Jakpak je to lepší 1/4" TRS nebo 6,3mm stereo jack.

A je jack ještě pořád česky jack, když anglicky je jack ale úplně každej konektor?
Jose1
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jose1 »

Nejkrásnější je "čtvrtpalec" to když někde řekneš, jsi za znalce. :-D
A nebo ještě lepší "qórtrinč"
Zní to tak americky.
Ne kliiid.
Prostě dle mne - "jack" v česku, není léta nic jiného, než, to co je.
A tím i zůstane.
pavlii

Příspěvek od pavlii »

2překladatelskej: :-D vítej do klubu!

P.
překladatelskej
Uživatel
Uživatel

Pavlii: Děkuju za uvítání, jakej klub teď myslíš?

Děkuju všem zvukařskejm, jak jsou tu na mě laskavý (zřejmě trénink vod pultu).
Mám takovej jeden problémek, se kterým se zatím peru, jak se dá. Týká se to přepínačů. (Na světlech, kombech, efektech atd.)
Ten problém je LATCHING a NON LATCHING
přepínač, kterej je LATCHING, se chová jako propiska. Zmáčknu, a je furt zapnuto, znova zmáčknu a je vypnuto (takhle se chovaj "muty" na mixu)
NON LATCHING je tlačítko jako u zvonku nebo "odkašlávací" tlačítko v rozhlase.
Zatím jsem používal "aretovaný/nearetovaný přepínač" + vysvětlení v závorce.
Neznáte něco japnějšího?

A teď mě napadá druhej problémek: DIPSWITCH.
Několik přístrojů má na sobě řádečku "dipsvičů" - tedy posuvnejch dvoupolohovejch přepínačů (na starejch walkmanech se s tim zapínalo dolbyB, kdo to pamatujete), kterýma se (vpodstatě binárně) nastavuje nějaká hodnota, nejčastějš jsem takhle viděl nastavovat DMX adresy svítidel. Já tomu říkám "soustava přepínačů", jedinou alternativu jsem viděl humorně "přepínače DIP". Existuje to nějak jinak česky?
pavlii

Příspěvek od pavlii »

2překladatelskej: do klubu překladatelů :-D

DIP-switch jsem zatím nikde neviděl probíráno jinak než jako "DIP přepínač", s/bez aretace mi přijde naprosto v pohodě, aretace je IMHO docela používaný termín (tedy nic nového pod sluncem).

P.
překladatelskej
Uživatel
Uživatel

Pavlii: že bychom tu založili překladatelskou sekci?
Na jednom fóru by nadávali zvukaři na muzikanty, na druhým muzikanti na zvukaře a na třetím překladatelé na voboje:)
pavlii
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Mhm - mě to humorný nepřijde, prostě se to nějak zřejmě mezi techniky od počítačů apod. ujalo (aspoň my tady v práci to používáme běžně a obávám se, že to bude tak i figurovat třeba v GES nebo GME). Přistupoval bych k tomu (jako ke spoustě jiným věcem) jako k "terminus-technicus".

Překladatelská sekce =D> to by mohla být dobrá haluzna...no obávám se, že si zatím vystačíme ve formě tohoto vlákna ;-)

P.
Obrázek
home recording: Cubase Pro 12, WaveLab Pro 11 / Dynaudio BM6 + A500 / Antelope Discrete 8 Pro SC
Jakub
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jakub »

Ja bych driver videl porad jako driver - neprekladat. Ono by to pak mohlo mast.

Jak bys prelozil od bicich takovou hi-hat? V cestine se tomu rikalo driv "charlestonky". Proste hi-hat byla "charlestonka" a dneska by na tebe kazdej divne koukal. Stejne tak TOM - to jsou ale cesky prechody. Floor tom - kotel. Ride je jasnej - doprovodnej cinel, crash - akcentovej cinel, splash - efektovy cinel...

Kdyz se vratim ke zvukarskejm cajkum - case - transportni obaly? skrine? kejsy?
Stejne tak "rack" (ano prosim, znovu vsichni ctete "REK" a ne "RAK" :)

...není třeba hrát nahlas...
Jose1
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jose1 »

Zmáčknu, a je furt zapnuto, znova zmáčknu a je vypnuto - spínač/vypínač.
nearetovaný přepínač - tlačítko.
DIP switch - DIP přepínač
J.J.
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od J.J. »

Stejně bych se přikláněl k tomu, aby odborné výrazy které nemají zažitý český ekvivalent zůstaly v manuálech raději v originální podobě. Jinak tomu stejně kromě překladatele nikdo nerozumí a začátečníky to zbytečně mate. Ono bychom se pak klidně mohli dostat do situace kdy někdo přeloží ADAT jako AČZP (Alesisův číslicový zvukový pásek) :wink:
Zvukař bez www stránek
Odpovědět

Zpět na „Bar“