Ideálny basový repro? male kino
-
- Reklama
- Zdeněk Prodance
- Uživatel

Re: Ideálny basový repro? male kino
Ano, já taky nevím, co se ti bude víc líbit. Ale Cms jako takový rozhodně slyšet není a pokud dáš do stejného objemu dvě 15", tak se budou chovat zhruba jako jeden 21" s parametry vzniklými jejich sloučením (tedy například Mms se sečtou, Re a Bl podle toho, jak se zapojí cívky, Sd a Pe sečtou atd. Pokud dáš jen jednu, bude mít výrazně nižší Vd (což může a nemusí vadit, podle toho, jak velký akustický výkon a jak nízko chceš docilovat). Pokud je nějaký parametr, který by se mohl jako jediný sledovat, tak to asi je EBP, ale i podle něj není moc košer porovnávat různě velké reproduktory a už vůbec ne hledat nějaké maximum.
Vzhledem k tomu, že neznáme vůbec žádný parametr těch 15" a 21", které nyní provozuješ, tak je jakýkoli přesnější odhad co se jak změní jejich výměnou prakticky nemožný. Já jsem jen kvalifikovaně odhadnul, který PD 18" se do daného objemu a použití nehodí a který naopak přesně. Hrát v něm ovšem budou všechny a to i všechny 12" (raději ve více kusech) a dokonce i 8" (rozhodně ve více kusech). Vypadá to jako nějaká sranda, ale není, stačí se podívat na sortiment beden k baskytaře. Ovšem u nástroje je podstatně větší a oprávněnější snaha hledat nějakou zvláštní barvu zvuku nebo podobnou kvalitu, proto i kuriozní kombinace s piezy apod. které by doma na nikoli pouze jeden nástroj nikdy neprošly.
H.M.
Vzhledem k tomu, že neznáme vůbec žádný parametr těch 15" a 21", které nyní provozuješ, tak je jakýkoli přesnější odhad co se jak změní jejich výměnou prakticky nemožný. Já jsem jen kvalifikovaně odhadnul, který PD 18" se do daného objemu a použití nehodí a který naopak přesně. Hrát v něm ovšem budou všechny a to i všechny 12" (raději ve více kusech) a dokonce i 8" (rozhodně ve více kusech). Vypadá to jako nějaká sranda, ale není, stačí se podívat na sortiment beden k baskytaře. Ovšem u nástroje je podstatně větší a oprávněnější snaha hledat nějakou zvláštní barvu zvuku nebo podobnou kvalitu, proto i kuriozní kombinace s piezy apod. které by doma na nikoli pouze jeden nástroj nikdy neprošly.
H.M.
Prodance, http://www.prodance.cz
Nechcel som vyveštiť čo sa mi bude páčiť, ale nejak sa v tom skúsiť lepšie zorientovať, lebo to rozhodnutie má hodnotu omnoho prevyšujúcu cenu tých samotných repro, vzhľadom na to, čo to vyvolá urobiť s ďalšími pásmami, tak som opatrný.
Čo sa týka SPL a "výkonu", predpokladám, že keď to ako-tak zvládne jeden starý 15" / kanál, tak to ten nový repro musí zvládnuť hravo, takže v každej bedni bude len jeden repro, preto chcem aj obnoviť to predné čelo.
Ako si napísal "Kopák není zrovna ukázkový nástroj pro 21" sub"", čo sa mi reálne potvrdilo. Keď to prevrátim, dá sa očakávať, že bude "ukážkový" pre menší repro, takže aj ten samotný rozmer tam nejakú úlohu hrá.
Podľa katalógových údajov (ak tam nieje použitý zakázkový repro) PD.2150 má Qts 0,27 a EBP 105, podľa Tvojich nameraných Qts 0,34 a EBP 162, takže repro s podobnými parametrami to asi dobre hrať nebude.
Tie 15", čo som skúšal by sa mohli pohybovať asi tak Qts 0,2 a EBP 130, keď som vychádzal z podobných repro (ARA, ARM).
Rôzne 15" a 18" repro, čo som pozeral, sa prevažne pohybujú s EBP v rozsahu 100 až 150.
Favorit - PD.185N01 má Qts 0,41 a EBP 90, ale zároveň veľmi podobné má aj LAB15, ktorý sa zvukovo bude asi podobať aj s tým 21".
Keďže porovnávam rôzne veľkosti repro, neviem, čo som vlastne zistil, ale mohlo byť dobré.
Čo sa týka SPL a "výkonu", predpokladám, že keď to ako-tak zvládne jeden starý 15" / kanál, tak to ten nový repro musí zvládnuť hravo, takže v každej bedni bude len jeden repro, preto chcem aj obnoviť to predné čelo.
Ako si napísal "Kopák není zrovna ukázkový nástroj pro 21" sub"", čo sa mi reálne potvrdilo. Keď to prevrátim, dá sa očakávať, že bude "ukážkový" pre menší repro, takže aj ten samotný rozmer tam nejakú úlohu hrá.
Podľa katalógových údajov (ak tam nieje použitý zakázkový repro) PD.2150 má Qts 0,27 a EBP 105, podľa Tvojich nameraných Qts 0,34 a EBP 162, takže repro s podobnými parametrami to asi dobre hrať nebude.
Tie 15", čo som skúšal by sa mohli pohybovať asi tak Qts 0,2 a EBP 130, keď som vychádzal z podobných repro (ARA, ARM).
Rôzne 15" a 18" repro, čo som pozeral, sa prevažne pohybujú s EBP v rozsahu 100 až 150.
Favorit - PD.185N01 má Qts 0,41 a EBP 90, ale zároveň veľmi podobné má aj LAB15, ktorý sa zvukovo bude asi podobať aj s tým 21".
Keďže porovnávam rôzne veľkosti repro, neviem, čo som vlastne zistil, ale mohlo byť dobré.
- Zdeněk Prodance
- Uživatel

Já si myslím, že tam asi bude zakázkový 21". A rozhodně bych s tím EBP nezkoušel zacházet zrovna takhle (to by se nejspíš velice rychle povedlo "prokázat", že žádné EBP nemůže vyhovovat). Snažil jsem se říct, že žádný z T-S parametrů není schopen říct, jestli se ti to bude líbit. To není jejich chyba, není to naše chyba, je to jednoduše rozdíl mezi objektivním a subjektivním, mezi změřitelným a pocitem. U přemotávaných tesel naprosto nejde vycházet z žádných původních parametrů. Prošly mi jich rukama stovky, velkou část jsem měřil. Pokud by to opravoval například Husák, tak to mohlo dopadnout jako originál. Pokud Štěrba, tak už asi jinak a pokud Cimbala, tak nejspíš úplně jinak. A to jsou jen tři z těch, co se v tom desítky let vrtali a možná ještě vrtají.
H.M.
H.M.
Tie 185N01 zrejme nie sú na trhu moc dlho, lebo moc som toho o ich aplikácii nenašiel ani na iných fórach, takže je to s nimi trochu lotéria.
Skúšal som sa aj pozerať po nejakom koncáku, ktorý by ich vedel živiť, lebo aj ten môj PA2000BM už má svoje roky. Pozeral som tu aj nejaké vlákna, ale znovu som "neštandardný", na hmotnosti mi nezáleží, nejaké trvalé veľké výkony tiež nevyužijem, skôr to bude o kvalitatívnych parametroch a nízkej hlučnosti. Celkom ma zaujal PKNC XD 2500 i keď to je zrovna ten mobilný prípad, alebo by bolo lepšie použiť nejaký iný?
Skúšal som sa aj pozerať po nejakom koncáku, ktorý by ich vedel živiť, lebo aj ten môj PA2000BM už má svoje roky. Pozeral som tu aj nejaké vlákna, ale znovu som "neštandardný", na hmotnosti mi nezáleží, nejaké trvalé veľké výkony tiež nevyužijem, skôr to bude o kvalitatívnych parametroch a nízkej hlučnosti. Celkom ma zaujal PKNC XD 2500 i keď to je zrovna ten mobilný prípad, alebo by bolo lepšie použiť nejaký iný?
- Zdeněk Prodance
- Uživatel

Je to na takový reproduktor relativně slabý zesilovač (i když je jasné, že aparatura bude celkově omezená na hlasitosti spíš jinde), ale hlavně asi opravdu úplně všechny 1U zesilovače trpí značně zvýšenou hladinou hluku malých ventilátorků. Není moc reálné pořídit potřebný výkon s pasivním chlazením, ale asi bych hledal něco s co největším průměrem pomaloběžného ventilátoru. Typicky 3U QSC apod. Tedy pokud nebudou zesilovače oddělené tak, že je nemůže nikdo slyšet.
Precision Devices jsou na trhu rozhodně dlouho dost a nepamatuju, že by vypustili nepovedený basák. To mi dokonce u nich přijde až tak nějak nejmíň možné ze všech těch výrobců, jejich sortiment znám víc zblízka. Kus to ano, to se povede občas každému, ale model...
H.M.
Precision Devices jsou na trhu rozhodně dlouho dost a nepamatuju, že by vypustili nepovedený basák. To mi dokonce u nich přijde až tak nějak nejmíň možné ze všech těch výrobců, jejich sortiment znám víc zblízka. Kus to ano, to se povede občas každému, ale model...
H.M.
V žiadnom prípade som nemyslel že by mohol byť ten PD nejaký zlý, len ten model sami uvádzajú medzi novinkami a nenašiel som o jeho použití referencie.
Spomínal som tu ten SUB2100 a práve mám čerstvú skúsenosť s filmovým zvukom, kde som ho naozaj ocenil. Po pár minútach sledovania filmu mi to nedalo a pustil som si na chvíľu real time analyzer, zvuky sa bežne pohybovali pod 20Hz a to nie len okrajovo. Myslím, že vzhľadom na vývoj filmového zvuku to naozaj zmysel má, lebo bez takéhoto SUBu by to bolo jednoducho neúplné.
Trochu som ešte skúšal laboroval s basreflexami. Tie súčasné 2xfi 10x24 cm chcem prekryť a nahradiť 3ks novými s obojstranným zaoblením, ale tie budú trochu kratšie (20 cm) a ich rezonancia vychádza asi 34-35Hz a budú musieť byť 3ks. potom by to mohlo vyzerať asi takto:
- Zdeněk Prodance
- Uživatel

Kratší by snad měly být navíc při třech kusech místo dvou naladěné výš než to bylo, není tam nějaký renonc ? Rychlost je předpokládám na 1W nebo tak něco ?
H.M.
H.M.
Áno, bolo to pri 1W, pri zmene výkonu som sa dostal asi na 160W a potom to vyzerá takto:
Ako tu už bolo spomenuté, bude vhodné zaoberať sa aj ďalšími pásmami, ktoré budú na tie 18" nadväzovať. Momentálne sú pre pásmo 130 - 2100 Hz použité 6,5" (2ks na kanál) a akosi mi stále pribúda ich nedostatkov. V rámci pokusov, som namiesto nich na chvíľu použil staré ARM9404 a v zápätí som si uvedomil, čo všetko zrazu počujem, čo som cez tie 6,5" nepočul, paradoxne to bol aj šum z DCX. Nechcem ich kritizovať ani porovnávať, z môjho pohľadu tam hrá veľkú rolu aj ich citlivosť. Keď sa na to pozriem z pohľadu "sedliackeho rozumu" keď tam ten šum raz je, mali by ho prenášať a keďže ho značne utlmujú, rovnako sa to deje aj so zvyškom signálu, čo sa za dobré považovať asi nedá. Takto som sa nejak dopracoval k verdiktu, že tie "High End" srandy použiteľné asi fakt nebudú a treba to postaviť celé. To už je ale téma pre nové vlákno.