Aký digitálny mixpult do 8 tis. €?
-
- Reklama
OT:Zdeněk Prodance píše:[...] (nemám ti taky říkat pane ?) [...]
Nemám důvod vstupovat do vaší žabomyší války, ale ze židle mě vždy nadzvedává nepochopení slušného chování. Na fóru se běžně nikdo neoslovuje "pane", ale za předpokladu, že daná osoba není oslovena příjmením. To nás učili už na ZŠ, abychom si neříkali "Nováku"...
Pokud už citíte potřebu neoslovit jménem nebo nickem, je více než vhodné přidat tam i oslovení "pan".
Nyní tedy sarkasticky rýpete - ovšem leda do vlastní ostudy.
- Zdeněk Prodance
- Uživatel

Sice je to opět úplně OT, ale tento omyl je zřejmě potřeba napravit na místě. Pan Šafařík nebyl osloven, nýbrž citován (ve spojitosti s jeho zcela správným příspěvkem v jiném vláknu). V takovém případě se samozřejmě běžně žádný "pán" nepoužívá a vyžadovat to je jen směšné, což on zřejmě v návalu rozčilení nepostřehl a já jsem si dovolil o tom mírně zavtipkovat. Existuje ještě druhý důvod, proč nejde o žádnou urážku - u osob obecně známých, veřejně činných, nezaměnitelných atd. se NIKDY tento "pán" nepoužívá, protože je nejen nadbytečný, ale dokonce by je jistým způsobem snižoval na běžnou úroveň "člověka z davu". Oba jevy si může každý snadno ověřit, internet k tomu dává dost možností. Připouštím, že to někdo může nechápat nebo osobně pociťovat jinak, ale to je všechno, co se s tím dá dělat. Mimochodem už z kontextu toho příspěvku musí být jasné, že urážet jím pana Šafaříka by bylo nesmyslné. Ono to možná nakonec až tak OT není, protože debata o digitálech se rovněž často nese na křídlech naprostého nepochopení. Celé toto vlákno začíná dotazem na mix do 200 000Kč, pak je to ještě sníženo dalším požadavkem na 150 000Kč. Přesto zde stále pan Dominik Pecka prezentuje svoje zalíbení v mixech o kategorii (minimálně cenovou) výš a několik přispěvatelů dokonce vyjádřilo nelibost nad tím, že stále to beru jen podle těch pěnez a o ty že přece nejde. Co to má být za nesmysl ?
Prodance, http://www.prodance.cz
-
knobtweaker
- Uživatel

Návrh ilive beru jako logický a naprosto legitimní.
Taky je to jeden z mála pultů , který opravdu do této kategorie spadá.
Ale to je také kategorie která se prostě v riderech příliš neobjevuje. (to jsem myslím i celkem jasně napsal)
Podle mého názoru je to ve své cenové kategorii kvalitní pult a i to jsem zde napsal.
Omlouvám se že jsem to zvrhnul do OT , ale pobouřilo mě Zdeňkovo nařčení z podjatosti tohoto fora a jeho členů.
Nechal jsem se také strhnout jeho ofenzivním stylem.
Myslím si že každý je na tomto foru sám za sebe a prezentuje zde své subjektivní názory.
Tímto diskusi o této záležitosti ze své strany končím, ať tady jalově neplkám ve vláknu, které je fakt o něčem jiném.
Taky je to jeden z mála pultů , který opravdu do této kategorie spadá.
Ale to je také kategorie která se prostě v riderech příliš neobjevuje. (to jsem myslím i celkem jasně napsal)
Podle mého názoru je to ve své cenové kategorii kvalitní pult a i to jsem zde napsal.
Omlouvám se že jsem to zvrhnul do OT , ale pobouřilo mě Zdeňkovo nařčení z podjatosti tohoto fora a jeho členů.
Nechal jsem se také strhnout jeho ofenzivním stylem.
Myslím si že každý je na tomto foru sám za sebe a prezentuje zde své subjektivní názory.
Tímto diskusi o této záležitosti ze své strany končím, ať tady jalově neplkám ve vláknu, které je fakt o něčem jiném.
zdravím priatelia,
som laik v digitálnej technike ,chcel by som poprosiť, či by mi bol ochotný niekto vysvetliť zrozumiteľnou formou , ako vlastne funguje digitálny stagebox a čo je včetko potrebné dokúpiť , aby mi to fungovalo s 32 vstupovým Soundcraft SI kompakt.
Ďakujem.
som laik v digitálnej technike ,chcel by som poprosiť, či by mi bol ochotný niekto vysvetliť zrozumiteľnou formou , ako vlastne funguje digitálny stagebox a čo je včetko potrebné dokúpiť , aby mi to fungovalo s 32 vstupovým Soundcraft SI kompakt.
Ďakujem.
-
knobtweaker
- Uživatel

Digitální stagebox je vlastně krabice s konektory , která obsahuje předzesilovače a převodníky.
Potom se vše vede síťovým (tušim cat5e, či cat6) kabelem k pultu (v tom síťovém kabelu probíhá audio obousměrně plus wordclock a ovládací data) . Do si compact je třeba dokoupit kartu, pro dané rozhraní madi. Pro si compact je určen tzv. compact stagebox. Pult však funguje i se stageboxy série VI.
TZN. konfigurace by byla compact stagebox, kabel cat 5e (nejlépe eva pro redundanci) , karta madi (cat5) do pultu, pult
Potom se vše vede síťovým (tušim cat5e, či cat6) kabelem k pultu (v tom síťovém kabelu probíhá audio obousměrně plus wordclock a ovládací data) . Do si compact je třeba dokoupit kartu, pro dané rozhraní madi. Pro si compact je určen tzv. compact stagebox. Pult však funguje i se stageboxy série VI.
TZN. konfigurace by byla compact stagebox, kabel cat 5e (nejlépe eva pro redundanci) , karta madi (cat5) do pultu, pult
ďakujem a v čom je výhoda oproti páráku priamo pripojenému na XLR, albo čo to všetko prinesie?
- blaha
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
A ještě doplním, že u iLive je tuším celý pult právě ve stageboxu, a přes kabel CAT5 se připojuje pouze ovládací konzole, ta může být od PC po velkou konzoli, dle výběru a ceny. Když spadne konzole, zvuk jede dál, ale do znovunastartování pochopitelně nejde ovládat.
U Si Compact, máš pak na výběr jestli použiješ vstupy a výstupy na stageboxu, nebo na pultu.
A cena madi karty je tuším někde 15-20k. V tom druhým vláknu co je asi tak 3 stránky zpátky to tuším někde je celý rozepsaný.
Výhoda digipáráku je hlavně ve velikosti a váze kabelu, taky je to pochopitelně míň náchylný na přeslechy mezi kabely, vyjde levněji. Ale jestli se ptáš na nutnost potřeby ho mít, pokud máš již párák analogový, tak ne.
U Si Compact, máš pak na výběr jestli použiješ vstupy a výstupy na stageboxu, nebo na pultu.
A cena madi karty je tuším někde 15-20k. V tom druhým vláknu co je asi tak 3 stránky zpátky to tuším někde je celý rozepsaný.
Výhoda digipáráku je hlavně ve velikosti a váze kabelu, taky je to pochopitelně míň náchylný na přeslechy mezi kabely, vyjde levněji. Ale jestli se ptáš na nutnost potřeby ho mít, pokud máš již párák analogový, tak ne.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
Jeste taky bych rekl, ze karta navic do iLive neni nutna a vlastne neni jediny duvod nejakou mit. Karty u iLive jen rozsiruji moznost jako druheho vystupu (pro monitor mix, pripadne nahravani atd...)
iLive je tedy pouze se stageboxem.
Si je naopak dobra volba, pokud mas slusny parak a chces investovat min penez.
A jako uzivatel iLive premyslime nad koupi dalsiho pultu (pro druhou firmu) a sel bych radeji i do Si, protoze neupotrebim vsechny moznosti iLive a staci mi nahradit analogovy mix a racky za digital, takze Si Compact 32 bez stageboxu.
iLive je tedy pouze se stageboxem.
Si je naopak dobra volba, pokud mas slusny parak a chces investovat min penez.
A jako uzivatel iLive premyslime nad koupi dalsiho pultu (pro druhou firmu) a sel bych radeji i do Si, protoze neupotrebim vsechny moznosti iLive a staci mi nahradit analogovy mix a racky za digital, takze Si Compact 32 bez stageboxu.
mám 50 m párák 32in a 8 out , takže by mi to malo postačovať . Ešte by som chcel vedieť, či stagebox sa umiestňuje pri pulte , alebo na pódiu. Díky
stagebox = v predkladu "podiovy box"...
tzn. na podiu
V.
tzn. na podiu
V.
- Zdeněk Prodance
- Uživatel

Pepto, snaž se v tom sám aspoň trochu zorientovat. Compact se bez nákupů dalšího příslušenství navenek chová asi jako stávající mix, musíš do něj z podia natáhnout analogový párák. Pokud si přikoupíš zhruba za sto tisíc další krabici a kartu, tak můžeš místo toho páráku dávat tenký, levný atd. datový kablík. Na podiu pak bude ta krabice s XLR konektory a převodníky atd.
iLive je založený na jiné koncepci (všechny iLive), vlastně celý mix, včetně všech efektů je v té krabici s XLR konektory, umístit ji můžeš kamkoli, podium se samozřejmě nabízí jako první. Není žádný důvod používat analogový párák (ovšem kdybys na tom trval, tak to samozřejmě taky jde, krabici si potom dáš k sobě). Cena té krabice je zhruba stejná, jako cena samotného stageboxu ke Compactu. Dá se řídit mnoha různými způsoby, běžný je některý z těch "pultů" od R-72 po T-112, ale opravdu to jde i "telefonem" a když nic neřídíš, kabel se utrhne, do faderů někdo naleje kafe atd. tak to hraje furt dál stejně. Možná je pro tebe opravdu nejlepší, aby tvůj první digitál co nejvíc napodoboval analog, ovšem rozhodovat se jen podle toho, že teď máš analogový párák, je opravdu nesmysl. Ten mají úplně všichni, protože analogový pult je bez nich prakticky nepoužitelný, teprve digitály se stageboxem (nebo mixrackem, jako u iLive) dávají historicky první šanci tuto hroznou věc prodat, zahodit, každopádně už nikdy nekupovat, nebalit, nevozit, neopravovat atd. Je to kromě odstranění efektového racku největší revoluce, jakou digitální mix může přinést. U iLive je ZADARMO, protože A&H udělali místo dvou menších kroků raději rovnou jeden velký.
iLive je založený na jiné koncepci (všechny iLive), vlastně celý mix, včetně všech efektů je v té krabici s XLR konektory, umístit ji můžeš kamkoli, podium se samozřejmě nabízí jako první. Není žádný důvod používat analogový párák (ovšem kdybys na tom trval, tak to samozřejmě taky jde, krabici si potom dáš k sobě). Cena té krabice je zhruba stejná, jako cena samotného stageboxu ke Compactu. Dá se řídit mnoha různými způsoby, běžný je některý z těch "pultů" od R-72 po T-112, ale opravdu to jde i "telefonem" a když nic neřídíš, kabel se utrhne, do faderů někdo naleje kafe atd. tak to hraje furt dál stejně. Možná je pro tebe opravdu nejlepší, aby tvůj první digitál co nejvíc napodoboval analog, ovšem rozhodovat se jen podle toho, že teď máš analogový párák, je opravdu nesmysl. Ten mají úplně všichni, protože analogový pult je bez nich prakticky nepoužitelný, teprve digitály se stageboxem (nebo mixrackem, jako u iLive) dávají historicky první šanci tuto hroznou věc prodat, zahodit, každopádně už nikdy nekupovat, nebalit, nevozit, neopravovat atd. Je to kromě odstranění efektového racku největší revoluce, jakou digitální mix může přinést. U iLive je ZADARMO, protože A&H udělali místo dvou menších kroků raději rovnou jeden velký.
No, nabrala ta diskuze pěkné obrátky za tu chvíli, co tu nejsem. Poslední příspěvky (i Hubertovy) ale ukazují, že diskutéři dostávají rozum.
Za sebe bych dodal, že na Ilive zvučím průměrně 1x měsíčně (konkrétně na T112), zhruba tak jako na Si Compact (a používám také nějaké analogy - AH i SC) a za tím, co jsem napsal si stojím. Záleží hlavně na druhu a velikosti akce.
Jen dodám, že Si compact 24 bych spíš přirovnal k Ilive T80 (počtem faderů, atd.) a tam už hraje docela důležitou roli váha a rozměry v neprospěch Ilive.
A ještě perličku: SI compact se prý dá pomocí MADI karty propojit s ILive, ale to nemám zatím vyzkoušené.
To Pepto: zajdi za distributorem Souncraftu (event. i AH) u vás na Slovensku a nech si v tom udělat jasno. Doporučuji taky nezapomenout na UPSku (u každého digitálu).
Howg
Za sebe bych dodal, že na Ilive zvučím průměrně 1x měsíčně (konkrétně na T112), zhruba tak jako na Si Compact (a používám také nějaké analogy - AH i SC) a za tím, co jsem napsal si stojím. Záleží hlavně na druhu a velikosti akce.
Jen dodám, že Si compact 24 bych spíš přirovnal k Ilive T80 (počtem faderů, atd.) a tam už hraje docela důležitou roli váha a rozměry v neprospěch Ilive.
Jedna možná málo známá věc: z Si 24 se po dokoupení digit. stageboxu stane plnohodnotný 32vstupý pult, protože Si 24 má ve druhé vrstvě (při použití bez dig. stageboxu) nevyužité fadery. To mě vrtalo hlavou proč tomu tak je, ale jen do té doby, než se objevil 32vst. stagebox.pepto píše:ako vlastne funguje digitálny stagebox a čo je včetko potrebné dokúpiť , aby mi to fungovalo s 32 vstupovým Soundcraft SI kompakt.
Ďakujem.
A ještě perličku: SI compact se prý dá pomocí MADI karty propojit s ILive, ale to nemám zatím vyzkoušené.
To Pepto: zajdi za distributorem Souncraftu (event. i AH) u vás na Slovensku a nech si v tom udělat jasno. Doporučuji taky nezapomenout na UPSku (u každého digitálu).
Howg
- blaha
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Tak jsem zkusil otevřít editor, a teoreticky by tedy mělo být možné použít až 44 vstupů (až 32 ze stageboxu a zbytek z pultu, nebo přes další karty ze SB).Jedna možná málo známá věc: z Si 24 se po dokoupení digit. stageboxu stane plnohodnotný 32vstupý pult, protože Si 24 má ve druhé vrstvě (při použití bez dig. stageboxu) nevyužité fadery. To mě vrtalo hlavou proč tomu tak je, ale jen do té doby, než se objevil 32vst. stagebox.
EDIT: Tak ne, lze maximálně 32+4stereo (EFX/ST/AES).
Naposledy upravil(a) blaha dne stř 09. lis 2011 23:53:45, celkem upraveno 1 x.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
-
Návštěvník
ešte raz Vám všetkým ďakujem za vysvetlenie vecí okolo digitálu, objednal som už SI kompakt na ten načkrabem 5240.- €+ DPH , ale viac teraz nemám a teda nebudem ani momentálne nič iné riešiť, lebo u nás je situácia dosť blbá a roboty je pomerne málo a slabo platenej, takže ešte raz ďakujem za cené rady, pomohli Ste mi .
- Zdeněk Prodance
- Uživatel

Jenže ty váhy a rozměry zásadně ovlivní právě analogový párák, 50m 32+8 je už pěkné bago a to se ještě musí instalovat, chránit, odinstalovat. Další věc je, že fyzické rozměry ovládací části s nějakou kapacitou jsou u Compactu dané, kdežto mixracky iLive mohou všechny fungovat s jakýmkoli ovládacím pultem iLive a dokonce i bez něj. Ten princip, který uvádíš (že se ze 24 stane 32) platí v iLive skoro absolutně, větší ovládací část spíš jen zlepšuje komfort, z iLive se dá udělat rozměrově mnohem menší a také levnější mix, než je nejmenší Compact (odpadá analogový párák, jakákoli ovládací část a mixuje se třeba z tabletu) a současně i mnohem větší (ta čísla v typových označeních mají svůj význam). iLive je platforma, promyšlený systém, který aplikacemi daleko přesahuje v podstatě jednoúčelový Soundcraft Compact. Jo, já vím, že to každý nepotřebuje, ani nepochopí, někomu se to nemusí vůbec líbit, protože to chce mít taknějak postaru, jak to bývalo, když to jinak ani nešlo. Je možné, že například sebezvučící kapela bez páráku prostě některé výhody iLive nemůže využít. Obcházet jakoby neexistoval ale nejde, on má ten "tvar věcí jež přijdou".