Proč analog a ne digital a obráceně

Analogové, digitální, powermixy, D.J. mixy...
  • Reklama
  • nové mixpulty Qu
Robi
Uživatel
Uživatel

Re: Proč analog a ne digital a obráceně

Příspěvek od Robi » sob 25. kvě 2013 10:36:43

Já se dřív přechodu na digitál bránil právě z důvodu rychlosti ovládání - nejsou k dispozici hned všechny ovládací prvky a musím napřed vybrat tlačítkem šavli a potom ji teprve ovládat což mi přišlo dost nepohotové.

Postupem času jsem ale zjistil, že je pro mě mnohem rychlejší stisk tlačítka na požadovaném kanálu a poté ovládání několika přehledných prvků než najetí rukou na ten správný ovládací prvek v relativně nepřehledném množství řad a sloupců ovládacích prvků na analogu. Občas se mi i stalo, že jsem se v těch šavlích těsně vedle sebe v rychlosti přehmátl a začal točit EQ nebo Auxem jiné šavle.

Po přechodu na digitál jsem nadšený rychlostí a přehledností ovládání proti analogovým pultům a to právě díky menšímu a přehlednějšímu počtu ovládacích prvků. Ale každému vyhovuje něco jiného :)

sledge
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od sledge » sob 25. kvě 2013 11:31:47

Ad hybridní pult - ono to de facto může klidně být v podobě plně digitální konzole (tzv. control surface) s tím, že někde bude krabice plná VCAček, transkonduktáků, OZ a analogových spínačů.

Z pohledu ovládání tak nemusí jít vůbec odlišit od digitálu, jen ten "core" bude poněkud "šťavnatější".

Ad kompenzace latence - ono se to podle mě někdy docela přeceňuje. Jednak každý analogový filtr má vlastní a obvykle zcela nelineární skupinové zpoždění, mikrofony nejsou stejně daleko od zdroje zvuku (1 ms = 34 cm) atd. Reálné problémy s rozdílnou latencí vznikají především v případě, kdy jeden signál rozdělím, zpracuji s rozdílným zpožděním a následně zase smíchám dohromady a ještě takřka ve stejném poměru (on i ten hřebenový filtr potřebuje, aby přímý a zpožděný zvuk měli velice blízkou intgenzitu, když budou od sebe o pouhých 6 dB, bude zvlnění frekvenční charky +3,5 až -6 dB). Obdobný problém tak mohu mít v podstatě i na analogovém pultu.
1) Audiopro s.r.o. - servis, instalace, akustika, podpora: http://www.audiopro.cz
2) Práce všeho druhu (měření, vývoj, poradenství,...)

Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance » sob 25. kvě 2013 12:50:37

Tak sorry, já jsem myslel, že ten analogový pult skutečně chcete ovládat digitálně (tedy všechno v něm půjde například uložit do paměti, řídit na dálku, sdílet řízení z několika míst apod.). V životě by mne nenapadlo, že v roce 2013 se už někomu pomalu rýsuje pouhé "digitální routování a tak...". Buď si nějak absolutně nerozumíme anebo jste asi o třicet let pozadu.

Ano, ten problém se sčítáním dvou různě zpožděných signálů je častý i bez digitálu, ale u něj je skoro všudypřítomný a také je častěji splněna ta podmínka srovnatelné velikosti, třeba jen proto, že už není žádný vztah mezi vzdáleností, intenzitou a zpožděním (jako u akustiky) a navíc latence je přítomná i bez zařazení filtrů. Některé ty odsudky a "testy" digitálů opravdu přehánějí, ale pokud se to bere jen jako připomínka, co je potřeba si hlídat, tak je to užitečné.

Slyšel jsem, že Behringera bude po vás dělat Basys, je to pravda ? Vážně budete od Basysu nakupovat a pokoušet se to dál prodávat jen maloobchodně ?

H.M.

PPSSound
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od PPSSound » sob 25. kvě 2013 19:25:45

To Zdenek: asi jsem se spatne vyjadril,samo ze to bude plnohodnotny analog ,jen ovladani bude digi, ale az to bude, tak to bude,pak se muzem bavit dal a nejake poznamky vo Ulim...asi trochu mimo, ne????Krasny den

Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance » sob 25. kvě 2013 20:16:31

Druhý a třetí odstavec byly reakce na příspěvek ing. Svobody z Audiopro (sledge), proto mne napadl ten Uli a horká novinka týkající se jeho distribuce a pochopitelně to s i s mixy souvisí - jsem osobně zvědav, kdopak teď bude oběma Uliho mixovým značkám tak obětavě dělat promo :-)

H.M.

sledge
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od sledge » ned 26. kvě 2013 21:25:17

2 Hubert: Situace na frontě se mění každým okamžikem, sám už nestíhám sledovat :-)
1) Audiopro s.r.o. - servis, instalace, akustika, podpora: http://www.audiopro.cz
2) Práce všeho druhu (měření, vývoj, poradenství,...)

Odpovědět

Zpět na „Mixážní pulty“