Nastavenia stojanov

DI, kabely, konektory, sluchátka, software, zvukové karty, počítače...
  • Reklama
  • dLive masterclass PRAHA with Dylan Mitrovich
zvuk Attik
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Nastavenia stojanov

Příspěvek od zvuk Attik »

Rad by som vedel, ako nastavujete ,mikrofonove stojany, teda asi do akej vysky, a ked napr. je mensi clovek ao vacsi tak ci si to nastavuje sam, ao. mu to nastavuje zvukar? (To je vec, co ja nerad nastavujem)
Do akej vysky sa nastavuju reprobedne, ked sa ozvucuje vonku, a nejake male priestranstvo?
TomasVv
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Re: Nastavenia stojanov

Příspěvek od TomasVv »

Já mám stojany nastavené už z továrny, kde to vědci odladili pomocí počítačů.
Dělám, co mě baví.
Martin Korf
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin Korf »

U spousty muzikantů nastavíš mikrofonní stojan na střední pozici, a oni přijdou a podle sebe ho donastaví tak jak jim to vyhovuje, vzhledem k výšce a vzdálenosti mikrofonu od úst, někdo kdo vydává páru z úst musí mít mikrofon blíž a někdo kdo mluví hlasitěji zas dál od úst. Řekl bych že to je individuální a asi se nedá říct jak přesně to pokaždé dát.

Co se týká stojanů na bedny, tam to asi závisí na každé bedně, respektive na repráku a jejím vyzařovacím úhlu. V kombinaci s velikostí prostoru můžeš zvolit jestli ta bedna bude natočená víc do středu nebo ven. Tady je to asi taky individual. Výšku beden bych volil dle využití a velikosti prostoru. Zde ještě navíc závisí na uspořádání repráků v bedně. Např. 525 od RCF mají výškáč uprostřed a proto bych je nedával přímo hlava- střed bedny ale o kus výš, takže zhruba 2m nad zem dle velikosti a typu.

No to jsem toho napsal :D :-D
blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha »

jj, jsm střední postavy, takže mikrofony nastavuju na sebe, pokud vím, kdo přijede a jak je +- vysokej, tak to třeba trochu přizpůsobím. Zpěváci si pak mikrofony doupraví podle sebe a pak maximálně jen při průchodu kolem upravím kabel a trošku estetiku.

Nejlepší jsou učitelky dětských pěveckých sborů, který dokážou mikrofon spolehlivě nasměrovat někam, kde už je k ničemu. Tam je pak potřeba mikrofon upravit i několikrát za sebou :D :( :shock: .

Jeden postřeh, kabely k mikrofonům pro sólové zpěváky moc kolem stojanu nezamotávat a nezajišťovat objímkami.

Co se týká PA, pak určitě záleží na konstrukci a výkonu. Já třeba venku, jelikož mám slabší aparát a snažím se z něj dostat maximum, se snažím aby drivery byly lehce nad hlavami lidí, ay mi dav "nepožral" vejšky. Na basech si pak pomáhám umístěním basáků na cca 60cm prakťák, kde mám alespoň pocit, že to víc tlačí na bránice.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
Jose1
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jose1 »

.....u toho PA přesně jak píše blaha ....
Nad hlavy posluchačů, aby to "nežralo vejšky". :wink:
Martin Korf
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin Korf »

blaha píše:snažím aby drivery byly lehce nad hlavami lidí, ay mi dav "nepožral" vejšky. Na basech si pak pomáhám umístěním basáků na cca 60cm prakťák, kde mám alespoň pocit, že to víc tlačí na bránice.
jo to jsem se snažil taky vysvětlit =D> :D
zvuk Attik
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

dik za radu, a este ma napadol dotaz na kable, "teda ja si na ne osobne potrpim," aby boli nielen funkcne, ale aj esteticky upravene.
a teda otazka znie: ako sa spravate ku kablom?
ci ich len tak rozhodite, ao. to ma aj nejaku tu estetiku, nielen tak, hocijako porozhadzovane.
blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha »

Taky si na to potrpím aby to pěkně vypadalo a je taky potřeba aby se tam do toho taky nikdo nezamotal.

Párák, zesilovače, atd. mám vždy na jedné straně vedle nebo poblíž sebe.
Kabey k odposlechům + elektriku (pro nástrojovku) táhám před odposlechma (v pohledu od diváka), mikrofonní a nástrojové pro první lainu před nebo za odposlechama podle situace.
Druhý takový větší svazek pak táhnu před bicíma (zpravidla komba, bicí).
Silovou elektriku ke světlům od dimmerů se pak snažíme tahat co nejdál od zvukových záležitostí, takže v zadní části pódia až za bicíma.
Pro udržení kabelové formy specielně v místech kde se chodí pomůže Gaffa.
Kabely tahám ve směru od páráku, zesů směrem k mikrofonům, bednám, tak abych u nich měl rezervu a mohl je kdyžtak posunout atp.
Pokud se zvučí něco složitějšího (jazzband, symfoňák) tahám ještě jednu řadu mezi židle (i když nerad AUU).

Důležitý je:
- netahat souběžně zvuk a světelnou elektriku (od dimmerů ke světlům), normálních 230/380V nevadí, maximálně několikrát po cestě překřížit kabely.
- zbytečně nevytvářet na pódiu cívky (z jakýchkoliv kabelů bez rozdílu), buď celý rozmotat, nebo do osmiček
- vždy si nechat rezervu pro posunutí stojanu, bedny, šílenýho kytaristu, kterej běhá s akustikou na lince po celým pódiu
- a jak jsem psal v předchozím příspěvku, zpěvákům kabely moc neomotávat a hlavně nekotvit ke stojanům
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
zvuk Attik
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

blaha píše:Taky si na to potrpím aby to pěkně vypadalo a je taky potřeba aby se tam do toho taky nikdo nezamotal.
Tak, to si moj clovek. :smt041
rumcajs

Příspěvek od rumcajs »

Pěkný den,

k nastavení stojanů:
mám takové šuntové mik. stojany, levné rockstand by warvick, a pokud na něj umístím mikrofon a stojan je v nějakém stavu, kdy je rameno tíhové síly mikrofonu v horní části vzhledem k ose otáčení poměrně dlouhé a mikrofon je těžký, tak to prostě neudrží a jezdí dolů. Spojovací otáčená část je řešena pomocí "třmenů", které se k sobě přes plechové plošky utažením šroubu přimačkávají.

Zajímalo by mě, zda by se nějakým způsobem nedala ona třecí síla nějakým způsobem zvětšit - úpravou třmenů, něco ve smyslu cpát tam písek :P

Samozřejmě šroub utahuji v rámci možností, abych jej neurval, přesto to nedrží.

stojan bude něco v tomhle stylu: http://www.dolphinmusic.co.uk/shop_imag ... 6394c2.jpg

Díky
KamilV
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od KamilV »

1) posunout rameno stojanu víc na střed, aby mělo protizáváží větší páku vzhledem k mikrofonu
2) vyměnit ten origo šroub za něco pořádnýho, nějaký starý, klasický "motýlek", který se neurve při pořádným utažení
3) koupit pořádný stojan, K&M a jim podobné, které prostě drží.
Gustav
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Gustav »

Doplnil bych a navázal na bod č. 1 který je myslím průsečík řešení
Zapojil bych i HLAVU a začal víc o problému uvažovat , třeba by pomohla i orientace k používání MIC. pokud je základna stojanu menší bych jí pomohl zatížit třeba s lahví vody ap. či zvětšit nebo pod něco většího zasunout (myslím teď na stojany od OH) i když ty, mívají LEHČÍ - koďany,jinak platí bod č.1 :idea: Zvukař Gustav
KamilV
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od KamilV »

Pokud by mi na akci měla na stojanu viset flaška s vodou, tak raději místo HLAVY zapojím PENĚŽENKU a přesunu se na bod 3.
blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha »

Osobně se taky přikláním k bodu 3, zbavit se těch lacinejch stojanů, nebo je použít tam kde to problémy nedělá a koupit pár kvalitních, nestojí to svět a je to lepší než pobíhání kolem a modlení se jestli to spadne nebo ne.
rumcajs

Příspěvek od rumcajs »

Ahoj všem,

děkuji za odpovědi.
ad 1) ano toto je řešení, ale většinou je potřeba využít skoro celou část ramena, klávesista by asi řval, kdybych mu stojanem zamezil přístup do nižších, případně nižších oktáv. Problém nastává samozřejmě jenom v pířpadě, kdy je rameno síly největší, tj. když je rameno stojanu do boku ve skoro vodorovné rovině.
ad 2) dobrý nápad, ale nejsem si jistý, zda bych obyč. křídlatou matkou byl schopen šroub natolik utáhnout. Nebo jste myslil něco jiného?
ad 3) to bych udělal hned, kdyby bylo kam sáhnout, to častý problém :D

to Gustav: z příspěvku kromě jiného (že nezapojuji hlavu, což si nechci brát osobně, ale docela jsem se urazil) jsem pochopil, že uvažujete o základně stojanu a následné její zatížení flaškou vody, případně zasunutí pod něco. Ve stabilitě základny stojanu však problém není, problém je ve šroubu napojení ramena na podstavec. (omlouvám se za špatnou terminologii)

Jinak díky za info,
něco v tomto stylu by mohlo fungovat lépe: http://www.audiotek.cz/product-26063-k- ... d-21020-bk ?
Odpovědět

Zpět na „Příslušenství“