Pasivní výhybka ze subu - reálný výkon?

Pasivní, aktivní, odposlechové, studiové...
Odpovědět
  • Reklama
  • dLive masterclass PRAHA with Dylan Mitrovich
exxxi
Uživatel
Uživatel

Pasivní výhybka ze subu - reálný výkon?

Příspěvek od exxxi »

Zdary. Válí se mi doma pasivní výhybka ze subu. Jaký výkon to může reálně snést? Výrobce píše 250W, ale zdá se mi to málo. Elektrolyty jsou dimenzované na 200V.
SiEx3, X32r, IG4T, EV, Turbosound etc.
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Re: Pasivní výhybka ze subu - reálný výkon?

Příspěvek od Zdeněk Prodance »

To by sice mohlo znamenat, že vydrží celkem dost, ale jde i o cívku (odpor vinutí a průřez jádra) a u těch kondenzátorů i o jejich vnitřní odpor a celkový stav. Ten výrobce je kdo a model je co ?

H.M.
exxxi
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od exxxi »

Fotky jsou zde http://exxxi.rajce.idnes.cz/Vyhybka_EX_18sp/
Ten střed cívky má 26*28mm. Vinutá je asi drátem 1mm.
Výhybka je ze subu Proel EX 18SP.
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

To by mohlo vydržet i víc, odhadem tak 300-400W, ale zkoušel bych to opatrně, hlavně kondenzátory se nesmí začít hřát. Pozor na to, že výhybka se nesmí provozovat bez připojené zátěže. Ty čtyři menší kondenzátory vlevo jsou pro satelity a zesilovače jsou v protifázi, takže lichý sub byl v jejich můstku nebo je to zapojené nějak jinak ? O bedně jsem prakticky nic nenašel, takže ani nevím, co je na misce za konektory a jaký je tam popis, ale na pouhou dolní propust je to moc součástek.

H.M.
exxxi
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od exxxi »

Joj, to jsem zapomnel napsat informací. Jedním speakoňem to šlo dovnitř ze zesilovače, 1- a 1+. Druhým to šlo z výhybky ven do satelitu, taky jednokanálově 1- 1+. Bas měl psanou strmost 6dB, satelit 12dB. A dělící frekvence 160Hz. Dnes to je určitě slepá vývojová větev, tak slabý sub obstojí leda u PC repráků. Nejjednodušší asi bude hodit to na bazar :-)
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

To se mi moc nezdá, na to nevypadá osazení součástkami, je tam moc málo cívek a příliš mnoho kondenzátorů a hlavně ty kondenzátory jsou od oka v párech. Jediná smysluplná konfigurace, které by jedna velká cívka a více kondenzátorů ještě vyhovovala, je ta, kterou jsem popsal. Tedy 12dB/okt pro sub v můstku a 2x6dB/okt pro satelity, s tím, že jsou vždy dva kondenzátory paralelně. Ovšem pokud tomu neodpovídá tišťák a konektory, tak je to jinak, jen mne nenapadá, jak by avizované funkce chtěli bez dvou cívek dosáhnout. Možná sériová výhybka, ale to je dost divná věc sama o sobě.

http://sound.whsites.net/parallel-series.htm

H.M.
exxxi
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od exxxi »

Ještě jsem do fotek doplnil obrazek original misky ma konektory. V puvodni bedne uz davno beha silnejsi repro. Ty udaje o strmosti jsm kdysi cetl asi jen u nejakeho eshopu, takze mohou byt uplne mimo.
Odpovědět

Zpět na „Repro“