Hráte s originálov? Platíte SOZA/OSA?

Otázky a odpovědi z LIVE PRAXE - co, jak a proč dělat atd. (otázky na techniku směřujte do sekce Zvuková technika)
Odpovědět
  • Reklama
  • nové mixpulty Qu
Mirex
Uživatel
Uživatel

Hráte s originálov? Platíte SOZA/OSA?

Příspěvek od Mirex » úte 19. črc 2022 16:57:26

Ahojte, zaujímalo by ma, či songy, ktoré púšťate na akciách máte legálne kúpené. Tiež ma zaujíma, či si platíte licenčné poplatky. Na Slovensku to má pod palcom SOZA, v ČR tuším OSA. Zaujíma ma hlavne, či to riešite v prípade menších akcii ako svadby, rodinné oslavy, firemné gulášky (menšie, tak do 100 ľudí) a na iných takýchto akciách s uzavretou spoločnosťou.. Prípadne aj keď vás zavolajú zahrať niekam na kúpalisko. Na Slovensku platí, že je za to zodpovedný organizátor, nie DJ. No príde mi fér to s organizátorom komunikovať.
Osobne som veru ešte nepočul, že by na takéto podujatie niekto prišiel riešiť licenciu alebo originalitu skladieb.

Marián

Re: Hráte s originálov? Platíte SOZA/OSA?

Příspěvek od Marián » úte 19. črc 2022 23:27:47

DJ potrebuje povolenie na verejný prenos od SLOVGRAM, to je bezplatné. Čo sa týka svadieb/osláv a pod. nejedná sa o verejne podujatie, vtedy nie je potrebná ani povolenie na VP. Problém nie je keď sa objekt prenajíma celý alebo stavebne oddelená časť (nemá prístup nik nepozvaný). Problém je vtedy, keď je oslava niekde v reštike/hoteli a majú tam prístup a iný ľudia vtedy treba povolenie + organizátor má poslať pleylist na sozu a ty na slovgram. Aby si bol úplne z obliga tak je s organizátorom dobré spísať zmluvu (v prípade živnosti, s.r.o.) alebo do DOVP (poľa toho či je z organizátorom/prevádzkovateľom obchodný alebo pracovný vzťah) dať klauzulu: "Organizátor/prevádzkovateľ sa vysporiada s autormi, výkonnými umelcami a výrobcami zvukového/zvukovo-obrazového záznamu podľa § 26 ods. 2 zákona č.185/2015 Z.z. Autorského zákona". Pár rokov dozadu najmä v TT kraji sa normálne udávali že kde je akcia, kontroly boli časté aj pokuty. Ten kto neplatil "licenciu za rozmnoženinu" tak mu prehľadali všetky kufre kontrolovalo či sú CD originál a hlavne ak našli komprimované alebo PC žiadali doklady o kúpe (môžu byť aj doklady o zaplatení legálneho stiahnutia z webu cez rôzne portály napr. spotyfy) mi vravel vtedajší známi čo hrával výlučne z vinylov - stará škola. Od roku 2015 sa situácia zmenila predtým bol zodpovedný DJ, pokuty boli občas likvidačné. ďalší kolega zažil inú srandu keď organizátor a majiteľ zariadenia nebol ten istý a on mal zmluvu ešte na nejakú event agentúru...že to bola pakáreň keď prišla kontrola.

Odpovědět

Zpět na „Zvučíme live a věci okolo“