4 zvukové stopy a hlavně program.

Otázky a odpovědi ze STUDIOVÉ PRAXE - co, jak a proč dělat atd. (otázky na techniku směřujte do sekce Zvuková technika).
Odpovědět
  • Reklama
  • ADAM Audio A series
Uživatelský avatar
Vendys

4 zvukové stopy a hlavně program.

Příspěvek od Vendys » pát 23. zář 2022 0:02:58

Ahoj, doufám že mi poradíte, potřebuji poradit nějaký program pro nahrávání zvuku. jsem zatím laik a na vše používám Audacity ten mi do teď stačil. Řeším videa na Youtube a teď nově podcásty. mam zvukovku Evo8 na 4 mikrofony zatím mam 3 mikrofony a mam problém když mi přijdou do studia 3 hosti tak je nahrát. Jde mi o to že zvukovka umí jednotlivě mikrofony a nebi v páru 1/2 nebo 3/4 a audacity tedy umí buď nahrávat jen jeden mikrofon nebo když mi přijde jeden host tak dva mikrofony. problém je ten že mi za nedlouho přijdou dva hosté a potom dokonce tři a to prostě v audacity nedám leda že bych to spojil přes voice meeter. do dvou nebo jedné stopy. což mi přijde ale jako blbost když mam 4 kanálovou zvukovku. chtěl bych využít každý kanál zvlášť abych mohl upravovat libovolně každého hosta zvlášť. Sehnal jsem si i adobe audition a tam je to podobné nebo jestli tajm jdou dát 4 stopy tak to jsem nenašel.
Jediné řešení je co mi dal výrobce zvukovky software a to je Cubase LE AI Elements 11, tam jdou všechny stopy jenže ten program vymyslel podle mě někdo se zvráceným pohledem na svět a chce mě trápit. Vůbec se v tom programu nevyznám vše je tam dělané pro mě strašně složitě a naschvál tak že když program spustím cítím jak stárnu. Nejen že pokaždé když spustím program musí každou stopu nastavovat. a popisovat pak se mi tam něco udělá a pul dne to odstraňuji ale třeba teď jsem přišel na problém že když vše nastavím spustím a ono to nějak funguje zázrakem. Tak mam třeba tři monitory a na druhém monitoru na něco kliknu prostě jak kliknu na něco jiného než ten program tak se pauzne nahrávání a začne zase když kliknu na ten nahrávací program a takhle je tam vše. potřeboval bych doporučit program který bude fungovat jako Audacity budou tam 4 mikrofonní stopy a když dam prostě nahrávat tak mi to nahraje ať se děje co se děje. to Cubase LE AI Elements 11 třeba mam zvuk tažen z monitoru a ne ze zvukovky. audacity bez problému ostatní mají problém když tahají z evo 8 zvuk tak umí ten zvuk zase posílat jen do evo 8. a před každým podcastem nastavovat znovu mikrofony a vše to je čiré zlo. Prosím jak to všichni ostatní máte přeci nepoužíváte Cubase LE AI Elements 11 a vše pořád dokola nenastavujete. nikdo mi ale neumí poradit na různých forech neví používají max 2 mikrofony a jinak neví . obracím se na vás s prosbou.

Byzon1210
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 13
Registrován: pon 21. led 2019 14:29:49

Re: 4 zvukové stopy a hlavně program.

Příspěvek od Byzon1210 » pát 23. zář 2022 7:51:54

Ahoj, nastavení v Cubase není zase tak složité. V první řadě si nastav ovladač na zvukovku( studio - studio setup a nastav si asio for all, nebo ovladač od EVO 8). Potom si nastav příslušné vstupy (studio - audio conections - a nastav tam v inputs 4 mono vstupy, v outputs 1x stereo ). Pak si vytvoř 4 audio stopy( pravým tlačítkem myši na šedivý sloupec vlevo - add audio track - mono - 4 tracks) Pak si ty vstupy naroutuj(úplně vlevo když stojíš na stopě bude in - 1, out stereo. takhle pokračuj u všech stop - 2 stopa in - 2, out stereo atd..) Pak už jen stačí zapnout u každé stopy červené tlačítko record(enable record). Pak jen zapneš record na ovládací liště(nebo zkratka je hvězdička na numerické klávesnici a nahráváš). Pokud máš takhle nastaveno, můžeš si nastavení uložit jako šablonu( file - save as template) a při zpuštění cubase kdykoliv vyvolat.

Uživatelský avatar
Vendys

Re: 4 zvukové stopy a hlavně program.

Příspěvek od Vendys » pát 23. zář 2022 12:02:07

Ano to vše dělám dělám to před každým nahráváním plus se mi třeba začnou do stopy ani nevím jak dělat nějaké odrážky u stop a pak tam zvuk nějak v té sekci nenahrává až když to přejede nebo to nahrává jen v té sekci a přehrává to pořád dokola. nebo zvolený když na něco najedu myší v jiném monitoru tak se samo odpojí nahrávání a tak. to vše jde také nějak nastavit aby to nedělalo? si to dělá co chce? vy taky používáte cubase? všichni používají cubase? já jsem prostě ztracený v tom programu. a právě když nastavím audiente evo 8 tak mužů zvolit mikrofony ale výstup mam také zvolen jen audient evo 8 a mohu zvolit jen ten výstup z audiente evo 8 když chci na výstup na monitoru tak musím přepnout na jinou zvukovku tu v pc a už zase nemohu zvolit ty vstupní mikrofony v audiente evo 8. nevíte o nějakých kurzech nebo vysvětlení jak na cubase třeba na youtube v češtině? v angličtině jsem v tom programu když to někdo vysvětluje uplně ztracený.

Byzon1210
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 13
Registrován: pon 21. led 2019 14:29:49

Re: 4 zvukové stopy a hlavně program.

Příspěvek od Byzon1210 » pát 23. zář 2022 13:05:57

Většina zvukařů používá Cubase, Ableton nebo Protools, to je takový standart. Já osobně mám nejradši Cubase.
Projeď si na youtube videa od Otomana - https://www.youtube.com/c/oTomanStudio
Pokud bys nevěděl jak dál, dělá i on-line konzultace a Cubase má fakt zmáknutej.

Uživatelský avatar
Vendys

Re: 4 zvukové stopy a hlavně program.

Příspěvek od Vendys » pát 23. zář 2022 14:23:27

Super děkuji za rady mě jde o to to fakt jednou nastavit abych tam měl ty 4 stopy což umím už ale aby to tam bylo napevno a nemusel jsem to nastavovat znovu a znovu. pak jen aby mi to nahrálo podcast ja nevím cca 2 h max zvuku a pak uložit zbytek si už klidně vyřeším v jiném programu. takže počítám že to nebude tak složité jako v tom vše upravovat. a ještě se zeptám tobě taky cubase dělá že když klikneš jinam na jiné okno třeba tak ti přestane nahrávat? nebo to jde nějak vypnout tahle funkce. mě jde o to protože mam do toho puštěné třeba obs a tam chat. a když pustím ještě třeba scénu tak mi přestane cubase nahrávat zvuk. až když se zase přepnu do cubase tak začne nahrávat.

Byzon1210
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 13
Registrován: pon 21. led 2019 14:29:49

Re: 4 zvukové stopy a hlavně program.

Příspěvek od Byzon1210 » pát 23. zář 2022 15:57:33

Jak jsem psal udělej si šablonu těch 4 stop - pojmenuj to třeba 4 track in a při otevření cubase otevři tu šablonu a máš to připravený. Jinak aby ti jel cubase pořád i když klikáš na jiný okna je potřeba pod ovladačem karty nemít zaškrtnuto - relase driver when aplication is in backround.

Byzon1210
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 13
Registrován: pon 21. led 2019 14:29:49

Re: 4 zvukové stopy a hlavně program.

Příspěvek od Byzon1210 » pát 23. zář 2022 16:23:47

Teď si nejsem jistej jestli ta odlehčená verze cubase nemá limit nahrávání 1 hod. Na to pozor! Pokud jo, zastavit nahrávaní cca po 50 minutách a pak znova zapnout!

Uživatelský avatar
Vendys

Re: 4 zvukové stopy a hlavně program.

Příspěvek od Vendys » pát 23. zář 2022 18:29:09

Aha, tu hodinu vyzkouším. snad to tak nebude. nerozumím, ale tomu Jinak aby ti jel cubase pořád i když klikáš na jiný okna je potřeba pod ovladačem karty nemít zaškrtnuto - relase driver when aplication is in backround.
Pod jakým ovladačem karty? kde to najdu vím že jsou ovladače třeba ke graickým kartám, ale tohle nevím kde mam hledat

Byzon1210
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 13
Registrován: pon 21. led 2019 14:29:49

Re: 4 zvukové stopy a hlavně program.

Příspěvek od Byzon1210 » úte 27. zář 2022 8:24:56

Studio - studio setup - audio device - evo8( pod tím by nemělo být zaškrtnuto - relase driver when aplication is in backround.

Vendys
Nováček fóra
Nováček fóra
Příspěvky: 1
Registrován: ned 25. zář 2022 23:33:19

Re: 4 zvukové stopy a hlavně program.

Příspěvek od Vendys » úte 27. zář 2022 15:29:26

Wau, super to pomohlo děkuji

Uživatelský avatar
pavlii
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 404
Registrován: úte 06. říj 2009 11:00:25
Bydliště: Hostivice
Kontaktovat uživatele:

Re: 4 zvukové stopy a hlavně program.

Příspěvek od pavlii » čtv 29. zář 2022 12:05:36

Jinak to chce opravdu začít manuálem, případně - jak bylo zmíněno - instruktážními videi či konzultací (též jsem k službám :-) ). Bez aspoň minimáních počátečních znalostí si program uživatel doslova rozhrabe celkem úspěšně sám - a pak to takhle dopadá.

Jakožto dlouholetý uživatel Cubase budu samozřejmě říkat, že je tam drtivá většina věcí dost intuitivních a naopak jinde je to strašně nepřehledné...ale to je jen úhel pohledu a je to tak v pořádku.

Základní nastavení systému by si měl program pamatovat (tj. žádné "nastavovat pokaždé" - pokud se to musí dělat, je něco špatně....ale spíš v systému, nikoli v Cubase). Zmínka o šablonách je naprosto správná, toto platí obecně o jakémkoli programu (nemáš-li šablonu, musíš vždy vše dělat odznova).

P.
Obrázek
home recording: Cubase Pro 12, WaveLab Pro 11 / Dynaudio BM6 + A500 / Steinberg UR824

Uživatelský avatar
PeBe
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 670
Registrován: úte 08. čer 2010 7:08:42

Re: 4 zvukové stopy a hlavně program.

Příspěvek od PeBe » čtv 29. zář 2022 13:30:13

[OffTopic]
Jinak to chce opravdu začít manuálem...
Mohu potvrdit každé slovo :-) Kdysi dávno jsem docela obstojně zvládal pracovat s Cakewalkem 8. Před nedávnem jsem chtěl přenášet MIDI do iPhone a přes rptMIDI v PC ovládat světla. Obstaral jsem si za tím účelem Cubasis 3, domnívaje se, že to bude snadné, jako s Cakewalkem :-D Zabralo to hodně hodin s manuálem v ruce (na monitoru), abych to rozchodil k obrazu mému. A to byly jen "hloupé" MIDI eventy, neumím si představit, že bych to dal metodou pokus/omyl pro záznam audia :-)
[/OffTopic]
Co nejde silou, jde ještě větší silou...

Odpovědět

Zpět na „Nahrávání a práce ve studiu“