Stavba subwooferu
-
- Reklama
-
Marián
Re: Stavba subwooferu
Exxi: V tom BX-1550 nie je na výhybke nič špeci kondenzátor 22uF a cievka cca 2mH s pomerne tenkého drôtu. Ešte je tam prepínač čo ptipojí basák napriamo. Satelit je priojený paralelne. Nie je tam dvojpásmová výhybka zko tk ma EV elkmknator sub a myslím aj JBL to tak malo v 90-00 rokoch.
Ako som písal pasívna výhybka v SW nie je optimálne. Dall ba sa použiť orig.náhr. diel alebilo táto poľska mj príde lepšia na oko ale aj stojí viac https://allegro.sk/produkt/vyhybka-blow ... 4756899833
Každopádne to riešenie neodporúčam.
Ten powermuxpulr LEM fx-10 by mam byť celkom v pohode. Je fakt že dx-2522 je veľká bedňa s dvoma 15" čo až tak nehrá s ani nejak ochotne nejde do basov. Zdá sa mi lepšie riešenie kúpiť k tomu serioznejšie repeo (či už značové alebo domarobo s kvalitnejších komponentov) ideálne 4 ohm ale ono to až tak pridpastný rozdiel nie je aj keď je 8 ohm repro. Hici aj z druhej ruky. Kľudne aj s jedným 15' badakom, ja myslímm že aj taká (pod)priemerná bedňa ako Yamaha C/S115V prehrá ren dx2552 pi všetkých stránkach.
Ako som písal pasívna výhybka v SW nie je optimálne. Dall ba sa použiť orig.náhr. diel alebilo táto poľska mj príde lepšia na oko ale aj stojí viac https://allegro.sk/produkt/vyhybka-blow ... 4756899833
Každopádne to riešenie neodporúčam.
Ten powermuxpulr LEM fx-10 by mam byť celkom v pohode. Je fakt že dx-2522 je veľká bedňa s dvoma 15" čo až tak nehrá s ani nejak ochotne nejde do basov. Zdá sa mi lepšie riešenie kúpiť k tomu serioznejšie repeo (či už značové alebo domarobo s kvalitnejších komponentov) ideálne 4 ohm ale ono to až tak pridpastný rozdiel nie je aj keď je 8 ohm repro. Hici aj z druhej ruky. Kľudne aj s jedným 15' badakom, ja myslímm že aj taká (pod)priemerná bedňa ako Yamaha C/S115V prehrá ren dx2552 pi všetkých stránkach.
Chápu, že to není nic extra výhybka. Ale pokud to nejde dát do původního stavu za nějaký směšný peníz, tak jsou to určitě vyhozené peníze. Jak tam byl odkaz na originál výhybku za 8E, tak to bych do toho asi vrazil. No ale repráky, jedině fakt nějaký repráky od kamaráda skoro zadarmo. Bude to vlastně stejně na hovno, jako originál.
SiEx3, X32r, IG4T, EV, Turbosound etc.
-
Abraxas
....offtopic... Původní Tesla 9404/8 byl kopie JBL - komanči si nějakýma licencama moc hlavu nedělali, ale citlivost byla přes 100db fakticky změřená a v původních králikárnách skrmených tvrdým tranzistorovým 30 kg zesákem se třepaly okenní tabulky v kulturákách...
-
Marián
Keď potrebuje posilniť basy tak ta origo vyhybka k tomu ten hadex q373 alebo z druhej ruky dajaký 8ohm repro lserioznejßí en tí ĺudia občas nevedia koľko pýtať..keď tam dä nejaký streďak bude to na figu.
Do tých omnitronikoch sme dávali aj normálny hf drivr 1" na závit ak si dobre spomínam akože stredova horna aj výškoný je piezo. Tie výškove sme odpájali, driver vymenili obvykle za smc 1050 a pod. Podľa toho čo bolo po ruke a mohlo ísť od cca 1.6kHz. Vo výhybke sa robilia menšia úprava . Ako bola to prasačina no potom to akotak už hralo. Omni tlačilo v 90 ere hodne do reklami v postkomunistických krajinách. Dokonca v okolí KE bol chlapík díler z PP čj BJ čo to preosadil beýma 15g350 a cp380 po tom to realne malo 100db/w/m a to prezentoval...chudáci potom čo to pokupovali...
Do tých omnitronikoch sme dávali aj normálny hf drivr 1" na závit ak si dobre spomínam akože stredova horna aj výškoný je piezo. Tie výškove sme odpájali, driver vymenili obvykle za smc 1050 a pod. Podľa toho čo bolo po ruke a mohlo ísť od cca 1.6kHz. Vo výhybke sa robilia menšia úprava . Ako bola to prasačina no potom to akotak už hralo. Omni tlačilo v 90 ere hodne do reklami v postkomunistických krajinách. Dokonca v okolí KE bol chlapík díler z PP čj BJ čo to preosadil beýma 15g350 a cp380 po tom to realne malo 100db/w/m a to prezentoval...chudáci potom čo to pokupovali...
-
Abraxas
...,..Samotný reprák né kisňa -ARM 9404/8; stál ! 6.000,- Kčs. ! Na dnešní cenu cca 150.000 jen za jeden 15" reprák.,...že je to nepředstavitelné... a my jsme to byli schopni našetřit a koupit...měl jsem pár do králikáren,...v roce 1987.....
Takže když v těch bednách nechám ty Tesly tak by to mělo hrát možná líp než ty velký omnitronic? A mám jeste dotaz k tomu mixu, co a jak k tomu mohu připojit, teď připojuji k A left a A rechts ty omnitroniky k čemu jsou ty B výstupy, není to popsané ani v manuálu jen že je to speaker output.
-
Abraxas
... osobně si myslým, že je to celé velká hovadina... Ty Tesly, aby hrály potřebují králikárnu - velkou reverzní kisňu a analogový zesák..dnes se s tím nikdo nebude vůbec tahat a vůbec né servisovat... jestli máš alespoň malou sumu peněz.. Thomann má svou řadu THE BOX a bude to vždycky jednodušší a levnější než řešit jakýkoliv bastl... a omnitronic nebo co to máš hoď do kontyšu...
-
Marián
Bude to dvojkanál A a B budú prepojene paralelne. Ja čo som našiel manuál na nete tak tam boli tam 2cspeakony nie 4 jacky tvoje je asi staršia verzia.
No tie ARM 9404 máš osadené v subwofri, zrejme to niekto predrým použival ako kombo ku gitare/basgitare na ten účel by to bolo OK. On ten repro aj má na to TS parameyre len tam je skôr problém malé Xmax a mäkšia membrána preto skoro narazí na xvoje limity. Každopádne nepojdu zapojiť paralelne s omni na ten powermix kboli impedancii 4ohm - hrozilo by pošlodenie, Vyžadovalo by to použitie zodilu cca 2x200-300W/4ohm pre tie ARM a k tomu crossover. Len neviem či by ho išlo zaradiť pred zosik toho powermixu viem že Behringer PMP mal poweramp insert kdecto išlo už som to niekedy riešil, či to ma ten lemm netiším...ale vravím nie je to reoro do subwifra v dnešnom čase.
Však môžeš skúsiť zapojiť do Right Omni do Left tu teslu a prepesuvaním pan alebo balance na zdroji hudby prepínať a porovnať čo ako hrá. Ak je ten ARN OK tak by teoreticky na hlasitoať ten omni prehrať len z neho nepolezú výšky.
Aby to hralo cele pásmo musel by sa zas k tomu dorábať nejakú búdku z HF driverom a výhybku najlepšie to dať odladiť. Ešte je otázne či sú tie ARM v pôvodnom stave a akom stave. Nie som si istý či má zmysel s tým sa zapodievať ak to máš zaplatiť nedáva to finančne veľmi zmysel. HF s hinani počítaj 2x50 od ruky nove raz tolko, súčiastky na výhybky tak po 10-20e aby ti to dakto obladil a poskadal tak to sa nerúfam snaď 100 by stačila.
Ak by sj bol z prejavom toho ARM spokojní viac ako s omni tak išlo by ešte išlo vybrať z tých omni výškový (maly) piezi ten dať do nejakej skrinky a cez rezistor 20ohm/20W pripojiť k tomu ARM. Len to bude vyzerať trochu na <>.
No tie ARM 9404 máš osadené v subwofri, zrejme to niekto predrým použival ako kombo ku gitare/basgitare na ten účel by to bolo OK. On ten repro aj má na to TS parameyre len tam je skôr problém malé Xmax a mäkšia membrána preto skoro narazí na xvoje limity. Každopádne nepojdu zapojiť paralelne s omni na ten powermix kboli impedancii 4ohm - hrozilo by pošlodenie, Vyžadovalo by to použitie zodilu cca 2x200-300W/4ohm pre tie ARM a k tomu crossover. Len neviem či by ho išlo zaradiť pred zosik toho powermixu viem že Behringer PMP mal poweramp insert kdecto išlo už som to niekedy riešil, či to ma ten lemm netiším...ale vravím nie je to reoro do subwifra v dnešnom čase.
Však môžeš skúsiť zapojiť do Right Omni do Left tu teslu a prepesuvaním pan alebo balance na zdroji hudby prepínať a porovnať čo ako hrá. Ak je ten ARN OK tak by teoreticky na hlasitoať ten omni prehrať len z neho nepolezú výšky.
Aby to hralo cele pásmo musel by sa zas k tomu dorábať nejakú búdku z HF driverom a výhybku najlepšie to dať odladiť. Ešte je otázne či sú tie ARM v pôvodnom stave a akom stave. Nie som si istý či má zmysel s tým sa zapodievať ak to máš zaplatiť nedáva to finančne veľmi zmysel. HF s hinani počítaj 2x50 od ruky nove raz tolko, súčiastky na výhybky tak po 10-20e aby ti to dakto obladil a poskadal tak to sa nerúfam snaď 100 by stačila.
Ak by sj bol z prejavom toho ARM spokojní viac ako s omni tak išlo by ešte išlo vybrať z tých omni výškový (maly) piezi ten dať do nejakej skrinky a cez rezistor 20ohm/20W pripojiť k tomu ARM. Len to bude vyzerať trochu na <>.
Tak už mám řešení, po 8eurech jsem objednal nové výhybky, koupím ty hadexy a za 4,5 tisíce budu mít prakticky nové bedny, a když někdo nabídne nějakou rozumnou cenu tak ty ARMka prodám tak kdyby měl někdo zájem. A Díky všem za rady.
Tak sem potom napiš, jak to dopadlo, ať dobře nebo špatně. Ať z toho něco mají lidi i v budoucnu.
SiEx3, X32r, IG4T, EV, Turbosound etc.
To je jasná věc že napíšu. Jen ještě pořád nevím jaké jsou možnosti zapojení toho mixu, zatím zapojují jen do výstupu A L+R ty omnitroniky 8ohm ale nevím jestli mohu něco zapojit k tomu do toho B L+R.
A/L a B/L budú podľa mňa prepojené paralelne, podobne A/R a B/R. Potom dakde zvykne byť písane dačo v zmysle minimum speaker impedance 4ohm A or B, 8 ohm a A and B (A+B), t.j. 2ks 4ohm repeobedne alebo 4ks 8 ohm. Ono sa to občas robilo keďže do bežného jacku nevojde príliš hrubý kábel cca 2x1.5 mm2 max. a keď bude každa bedňa mať vlastny kábel bude menšia výkonová strata ako keď sa to paralelne prepoji na repraku do ďalšidho. Taktiež kapacita kabla vytvára hornopriepustny filter t.j. čìm dlhší a tenší kábel tým sabšie basy. Hodilo by sa ak by si niekde zavesil link alebo scan manualu.
To by mi mohlo stačit ten obrázek zapojení omnitroniku na začátku vlákna je z manuálu k repru. U powermixu je pouze toto
-
Marián
Až teraz som našiel ten manuál a prelistoval dokonca a ma iba to výkon 2x250W. Zistil som že ten Leem nie je LEM som celý čas myslel iný model mixu od ineho výrobcu som sa nejak upol na spomínaných 600W
ARM 9404 by boli výkonove primerané k tomu powermixu. K tomu by to chcelo lacno zohnať prázdnu/odpálenú bedňu satelit 15+1. Odasiť ARM k tomu HF driver s hornou. Videl som prerobené Tesla ARS 6804/6808 kde miesto pôvodných papirovych ARV bol driver s hornou, len dakde by sa trebalo dopracovať k tej výhybke a typu HF drivera/horny.
Každopadne hrať to bude aj s tým omnitrnikmi + hadex len by to znieslo viac výkonu. Bude to 4 ohm takže sa využije to cely výkon toho powermixu. Bude to vyzerat ako veľky aparát ale až tak hlasmo to hrať nebude ale na tvoj účel záhradu/bar by malo postačovat. Skôr tie výšky z toho dx-2522 su nič moc.
ARM 9404 by boli výkonove primerané k tomu powermixu. K tomu by to chcelo lacno zohnať prázdnu/odpálenú bedňu satelit 15+1. Odasiť ARM k tomu HF driver s hornou. Videl som prerobené Tesla ARS 6804/6808 kde miesto pôvodných papirovych ARV bol driver s hornou, len dakde by sa trebalo dopracovať k tej výhybke a typu HF drivera/horny.
Každopadne hrať to bude aj s tým omnitrnikmi + hadex len by to znieslo viac výkonu. Bude to 4 ohm takže sa využije to cely výkon toho powermixu. Bude to vyzerat ako veľky aparát ale až tak hlasmo to hrať nebude ale na tvoj účel záhradu/bar by malo postačovat. Skôr tie výšky z toho dx-2522 su nič moc.
Já koukám po větším buď tento Leem ale 12 nebo 16 kanálů a ten má 2x300W 4ohm a nebo nějakej behringer 5000 nebo 6000. Až se něco objeví za nějaký mrzký peníz.