Ceny zvukařů

...přijďte "pobejt" aneb diskuze o možném i nemožném
Pravidla fóra
...přijďte "pobejt" aneb diskuze o možném i nemožném.
Odpovědět
  • Reklama
  • Zesilovače pro touring Powersoft Unica T
frantik
Uživatel
Uživatel

Ceny zvukaru

Příspěvek od frantik » úte 26. kvě 2009 11:12:35

Správný toť přístup, pod cenu ať to odjede nějaký "hudlař". Pořadatel bude vytrestaný i s příchozími platícími (plačícími).
Jsem zmatkař, někdy. No a?

midnight_man
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Re: Ceny zvukaru

Příspěvek od midnight_man » ned 05. črc 2009 16:59:01

Je to strašne diskutabilna tema viete. Terajšia doba je zlá, ludia menej mínaju, organizatori menej zarabaju= menej platia. Podtrhanie cien je svinstvo to ano. Hlavne pokial po vas prijde človek ktory nema ani 1/4 taky dobry aparat ako vy. Vacsina organizatorov kašle na to. Aspon u nas. Neviem odkial je ten kolega ktorý tu pisal o 25.000sk za noc. No u nás na strednom slovensku by si ťažko dostal 25.000sk, pretože ti to nikto neda, a ten čo tolko má si zavolá King ozvucenie a máš po kšefte. 1. ligu zvučenia tu robi fakt len pár ludí. Toť moj pohlad. Ja som už na to davnejsie prisiel ze nedostanem ani o cent navyše len preto že mám nejake konce od QSC, alebo kvalitné káble a neutrik drahe koncovky. A tu začína debata či to človek robi pre peniaze a kvalita ho nejak netankuje, alebo to človek robí pre to že to chce robiť a snaží sa v rámci financii nejak vyžiť. Kedze niektorí ako som spominal este s horsou technikou vedia podrhnut cenu, na fakt smiesne minimum, čo nám ostane? no buď sa mi bude doma na techniku prášiť alebo budem musiet chlapom pustiť niečo s tej ceny a nejak dufat ze ich presvedcim ze nie len cena za technicke zabezpecenie akcie hrá rolu ale aj kvalita,kvantita a všetko ostatne...čo je niekedy troška problém.

////OT

Mali sme tu tyzden dozadu koncert DESMOD, ti co poznaju vedia. Mám dojem že s nimi chodi ich vlastný zvukár alebo tento raz im to zvučil niekto iny, system vyzeral dobre 6ks tlakovych bedni na stranu, závesný stred-výška system zaveseny na hlniku, ževraj niečo francuzskej výroby. No neviem či im málo platili, alebo niekoho od zvuku boleli nohy aby si dál námahu prejsť sa pred stage a vypocut si ako nahovno to hrá. No na to aku techniku mali k dispozicii si myslim, že si na tom mohli dat lepsie zalezat, chudakovy kulinu stale mikrofon chytal feedback, ked troška prikričal do mikronu limiter mu počutelne stiahol stredy, vobec ho nebolo rozumiet, len piskot od výškovej sekcie...no hrôza večná.
5kW Sound/EM,Beyma,Uli,QSC,DBX/, 2kW Lights, Dáke tie otáčajúce sa hlavy, 200mW ILDA Laser(20kpps)/Kvant/, 3kW Smoke.

Pavel Sedlák
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Pavel Sedlák » ned 05. črc 2009 18:43:54

Ale dobře pořadatelům tak, když si pozvou někoho, kdo to neumí, nic jiného se stát nemůže.

On je to běh na střední až dlouhou trať, ale tihle vyčúraní, co jezděj pod ceny, se musej zdiskreditovat sami

Je to sice nekolegiální, ale ču už...
Naposledy upravil(a) Pavel Sedlák dne pon 06. črc 2009 13:07:34, celkem upraveno 1 x.
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva

midnight_man
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od midnight_man » ned 05. črc 2009 18:47:18

to jo ale mal som za to ze tieto drahsie akcie, ktorych rozpocty su ovela vyssie ako tie co robime my, ze organizator si uz da troška pozor na to čo sa bude diať. Ale vidim že všade sa šetrí.
5kW Sound/EM,Beyma,Uli,QSC,DBX/, 2kW Lights, Dáke tie otáčajúce sa hlavy, 200mW ILDA Laser(20kpps)/Kvant/, 3kW Smoke.

frantik
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od frantik » pon 06. črc 2009 9:53:52

Jenomže těm, co mají levné aparáty se to brzo opotřebuje a vyhoří a taky nebudou mít na to, aby levné cajky kupovali pořád znovu a znovu. Pak na jejich místo přijdete vy, co máte kvalitu, investovali jste jednou a pořádně a časem se vám to vyplatí. Taky když lidi nemají peníze, přestanou tolerovat, že díky levnému ozvučení v půlce kšeftu aparát podloudníka shořel a šlo se domů. Když už dají lidi skoro poslední peníze s kapsy za vstupné nebudou pořadateli tolerovat mizernou produkci. Vydržte, výsledky se časem dostaví. Když budete mít kvalitu a zaručíte spolehlivost, určitě se to rozkřikne a budete první na řadě, komu pořadatel bude volat.

honza637
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od honza637 » pon 06. črc 2009 10:37:35

Tohle je Frantiku dobrá filozofie ale postrádá tak trochu další možné hledisko. Sám jsem byl několikrát svědkem toho, že mizerné ozvučení nikdo neřešil a dobře se zaplatilo. Přijde mi že posluchač dneska ani dobrý a špatný zvuk často nerozlišuje. Takže se zaplatí a jede se dál.
Čemu se taky divit když lidi nemaji možnost srovnání. To na čem se dnes muzika poslouchá je děs a hrůza v naprosté většině případů. Proto to asi většině nepřijde.
Bohužel.
Analog je analog - trochu toho šumu tam být musí...

Pavel Sedlák
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Pavel Sedlák » pon 06. črc 2009 13:17:26

Ano, MP3 nastartovalo ohromnou degradaci zvuku.
Zvuky dnes vydává kde co - od telefonu až po mikrovlnku, děti poslouchaj mizerné nahrávky přez mizerné aparátky a sluchátka a tak jim ani nepříjde divné když živá produkce je stejně debilní.

No a pak jeden přijede na festival, L Acousticů tři pr..le, ale zvuk úplně zk....ný zvukařem, kterej nazvučí ETC i Pavla Bobka jako Soufly a takhle to trvá celé čtyři dny.

Tak nevím...
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva

midnight_man
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od midnight_man » pon 06. črc 2009 14:10:30

tu je zaklad problemu. Ludia, mne osobne a vam vsetkym to iste vadi ked niekde pridete , nedajboze si za to este zaplatite a pocujeze tvuk ako zo starej práčky, občasne prelinajuci spatnou vazbou od niektoreho s mikrofonov. Nasere že, V mnoha pripadoch si poviete ze ani nemate taku dobru techniku ako oni, ale isto by sa to dalo spraviť lepšie. Bohužial su pripady ked aj renomované firmy proste serú na to, ale sú dobrí lebo majú nejake to meno, a vzdy vedia doviest 3x tolko techniky ako niekto iny. Toť nebudem menovat od koho to je, no minule som sa bavil s majitelom jednej takejto firmy a došli sme na uz neviem aka to bola značka aktivneho aparatu, cena bola tusim cez štvrť miliona, neviem presne. a tak som sa ho spytal preco si to nekupi nie? Na to mi povedal ze si to on nemoze dovolit prist s pár bednami. Pritom ten aparat by hral mozno lepsie ako cela kopa navlacenych pasivnych bedni. čiže je to sice kravina ale u neznalých robí dojem Kvantita nie kvalita.

Pavel Sulek
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pavel Sulek » pon 06. črc 2009 16:57:54

A to je tvrda pravda. Ja osobne som odhodlany ist touto cestou a vacsinu zarobenych kesov reinvestujem do techniky. Sice postupne ale isto. A tiez ma serie, ked niekde niekto trapi i Line array-ko (ktorym nedisponujem) a pritom viem, ze mensiu akciiu takej raze by som zvladol aj s mojimi tlakacmi a hornflexami. NO hlavne u nas na Slovensku plati, ze sa plati aj za horsie (zle) zabezpecene akcie a fura ludi to nevidi. Su chalani, ktory z hovna pletu bic a este im ostava na dalsi stage. Neskutocne. No ja idem tvrdohlavo svojim smerom. Diki za pochopenie.

Pavel Sulek
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pavel Sulek » pon 06. črc 2009 16:58:48

...tym som chcel povedat, ze casto zavisi aj od pristupu odsluhy techniky ako od jej mnozstva.

Jose1
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jose1 » pon 06. črc 2009 18:54:40

Jsem rád, že se debata stočila i tímto směrem, i když asi stejně zůstane u toho, že si prostě jen zanadáváme. Ale proč ne. :D
Na mysli mám směr MP3 a povědomí posluchačů, jak by asi mohl vypadat zvuk. Prostě to umět poslouchat. Občas mám opravdu pocit, že si dobrej zvuk dělám jen pro sebe a svůj dobrý pocit. Ti lidi, co to poslouchaj, nemají kolikrát ani pojem, jak se to poslouchat má. A pokud mě ještě přijde pod ruku "hluchá" kapela, tak fakt nevím kolikrát, co se tak snažím.
Tím vůbec nechci říct, že jsem zvukařský démon, ani si to nemyslím a třeba jsem úplně levej a hluchej. Ale dělám co můžu.
A ještě malej poznatek. Rozděluji zvukaře a firmy co do toho dělají, do dvou základních škatulek. Zvukař technik a zvukař muzikant. :wink:

midnight_man
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od midnight_man » pon 06. črc 2009 20:04:42

hluchá kapela :D to som mal minule na akcii, ani odposluchy nechceli :) že oni to už vedia... na margo MP3, no ja to neberem tak tragicky, je to isty kompromis čo sa miesta týka :) I keď niet na klasicke Audio

frantik
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od frantik » pon 06. črc 2009 20:29:08

honza637 píše:Tohle je Frantiku dobrá filozofie ale postrádá tak trochu další možné hledisko. Sám jsem byl několikrát svědkem toho, že mizerné ozvučení nikdo neřešil a dobře se zaplatilo. Přijde mi že posluchač dneska ani dobrý a špatný zvuk často nerozlišuje. Takže se zaplatí a jede se dál.
Čemu se taky divit když lidi nemaji možnost srovnání. To na čem se dnes muzika poslouchá je děs a hrůza v naprosté většině případů. Proto to asi většině nepřijde.
Bohužel.
Já mám zas podle svého svědomí aparát co nejlíp v rámci možností vybavený a přesto jsem včera narazil. Našla se blbá baba, která mě přišla poučovat, jak je ten zvuk hrozný. Abych ji trochu vytočil, řekl jsem, že ten sál (tělocvična) je prostě na p..u. Á jé, to bylo vosí hnízdo, to bylo argumentů, jak tam všichni před náma byli super a vypočítávala akce ještě z jejího mládí a z dob komunismu... Jenže pak z ní vylezlo, že jí nesedí ani kapela a její repertoár a jak je to hrozné... to už se i muzikanti divili i ušima... Pořadatel mi pak bokem řekl, ať to hodím za hlavu, baba prý nemá do čeho kecat, rádoby rodačka, která dávno bydlí jinde a přijela jen na tu hodovou zábavu. Chtěl bych vidět na jaké šunty tam hudlali ti její kamarádi a oblíbenci...

Pořadatel asi moc dobře věděl jaká má ta tělocvična úskalí a vůbec to neřešil a nikdo jiný taky nebrblal. Stejná kapela tam totiž byla již dříve s jiným zvukařem a s daleko horším PA a přesto si je zavolal znovu, proč asi?

S tím sálem to bylo jako v životě s blbcem, stačí nechat ho chvíli se projevit a prozradí se sám. Než zapnu PA a kapela zaduje na sucho, už vím, kolik uhodilo a jak s tím budu celý večer zápasit. I když mě tam apec hraje o 200% líp než tuctový sajrajt - chodí za mnou občas nějací pitomci a nadavájí... I tak to chodí, šak víme... Jinde si zase na jiné akci všimli, jak se PA oproti dřívějšku vylepšilo a jak prohlédl zvuk kapely a napsali to i na její fórum, to potěší.

Pro srovnání: Dříve - bebny AC Akustika (třípásmo se dvěma tweetry), zesilovač MAD1300 (hluboko v B třídě, často v poruše), mix Behringer MX2442.
Nyní - bedny Megaton NDM152, zesilovač QSC RMX2450, mix Allen_Heath GL2200-424 + master EQ + Alesis 3630 v podskupině na zpěvy (dřív nebylo). Bez toho kompresoru dnes už ani ránu, zejména v sálech.

midnight_man
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od midnight_man » pon 06. črc 2009 20:44:28

Telocvična je svinstvo, dobre je ze vacsina akcii ktore sa tam robia nie su tak technicky naročne...Osobne nerad zvucim v telocvicniach.

frantik
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od frantik » pon 06. črc 2009 20:50:47

Stejně se tomu často nevyhneš, my jsme tam skončili zřejmě pro jistotu zejména kvůli plánováné nepřízni počasí. Část kapely totiž hrála přes den v průvodu a to chlapi zmokli málem třikrát, vždy však po ruce naštěstí bylo přístřeší po ruce.
Den předtím, v sobotu, jsme měli akci venku, jen malý koncert trvající dvě hodiny. Počasí vydrželo, ozvučení dvěma bednama tak akorát, lidi spokojení, my také, ideální stav.

Odpovědět

Zpět na „Bar“