Problém se Suby

Otázky a odpovědi z LIVE PRAXE - co, jak a proč dělat atd. (otázky na techniku směřujte do sekce Zvuková technika)
  • Reklama
  • dLive masterclass PRAHA with Dylan Mitrovich
Jiriczek
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Problém se Suby

Příspěvek od Jiriczek »

Zdravim,

chtel jsem se zeptat, ze znamim zvukarem jsme ted zvucili rockovej koncertík. On má celý aparát od ElectroVoice 4x satelit a 4x sub..

Sub http://www.electrovoice.com/products/119.html
a chtěli jsme trošku přidat basy tak jsme k tomu dali moje Megaton MT18SUB 1kW, samozřejmě výkonově dostačující zesilovače

Zesilovače on má Yamaha P7000S a já na každou bednu namůstkovanej 1x Behringer EP2500, tedy 1500W do každé bedny i když je to uli takže budeme s tím počítat, bohužel na nové není.

Problém je v tom, že ty suby vůbec netlačí dopředu. Hraje to dobře. Zvuk je pěkný, ale akustický tlak byl "cítit" tak cca 2 metry před bednou a pak už nic.

Čím to může být, známý má apec cca 10kW a jen když zapojí polovinu 5kW z toho 4kW v basech tak akustický tlak je mnohem větší.

Může to být použitím reverzních a přímovyzařujících beden? Čím to může být? Nebo problém je v zesilovačích?

Budu rád za každou odpověď.

Díky všem
maly_medved
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od maly_medved »

Klasika - obecně je VELKŸ PROBLÉM kombinovat různé aparáty, a na basech je to hodně znát. Různé bedny - různé zesilovače , to se dává do kupy jen HODNĚ TĚŽKO .

Vždy je to kompromis a většinou je výsledný efekt neúměrný navožené hoře beden a zesilovačů. Základem pak je možnost krmit je přes samostatné výstupy procesoru, který má možnost plynulého natáčení fáze signálu. A zkoušet "otáčet", a poslouchat při kterém nastavení je nejlsilnější bass.

Ale obecně bych použití různých typů basů vedle sebe fakt nedoporučoval
banach
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od banach »

Nemyslím si, že je vždy velký problém kombinovat různé aparáty. Ani různé bedny, ani různé zesilovače.

Tvůj problém byl zřejmě v tom, že ta EVčka a MT18 hrají se značně jinou fází, dokonce se mohou na určitých frekvencích odečítat, pokud je necháš reprodukovat stejné frekvenční pásmo. Musel by jsi jedny z basů zpozdit tak, aby se kamarádili alespoň kolem určitého kmitočtu, třeba kolem 60 Hz. Ale třeba na 110 Hz už z nich zase mohou být rošťáci a začít zlobit... Jinou možností je nechat reprodukovat EVčka a MTčka různá frekvenční pásma a strmě je oddělit. Pak se nemohou navzájem rušit. Např. jedny potvory budou hrát mezi 100 Hz a 60 Hz a ty další vše pod 60 Hz. Je potřeba to zkusit a ověřit měřením nebo poslechem.

Fázově si k sobě dokonce nemusí sednout ani dva různé 18" bassreflexy, v případě jsou-li osazeny různými reproduktory a mají-li rozdílná ladění bassreflexů a různé objemy ozvučnic a ... Potom se mohou začít na určitých pásmech taky trochu přetahovat.

Když reproboxy budou mít stejný fázový posun na určité frekvenci (příp. v určitém pásmu), můžeš cokoliv kombinovat s čímkoliv, když nebudou, potom je s tím o něco více práce nebo musíš nechat jen cokoliv nebo čímkoli, ne oboje.

Kolega s výkonným aparátem má např. účinnější (citlivější) reproboxy a ty potom hrají hlasitěji než tvé při stejném příkonu. Resp. k dosažení stejného akustického tlaku jim stačí menší příkon. Další z možností je např. právě to, že kolega má basové bedny lépe sfázované a když se jdou bedny proběhnout, tak MTsuby nemusí čekat na věčně se zpožďující EVčka, které jsou neustále o půl kroku pozadu, no a oni nemohou trávu dusat společne.

Ty jsi zvukař nebo děláš spíše djing?
jan banach
maly_medved
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

to banach - při vší úctě ..... právě to co popisuješ já nazývám velkým problémem při sestavování různých typů aparátů a zesilovačů.

Proč asi přední výrobci aparátů výslovně doporučují odladěné presety procesorů pro konkrétní reproboxy i zeilovače ?
safa
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od safa »

maly_medved píše:hoře beden a zesilovačů. Základem pak je možnost krmit je přes samostatné výstupy procesoru, který má možnost plynulého natáčení fáze signálu. A zkoušet "otáčet", a poslouchat při kterém nastavení je nejlsilnější bass.
... nebude lepsi na to sfazovani pouzit nejakej analyzacni software ... treba Easera SysTune (v plne funkcni demo verzi bez ukladani je zadara) ?
maly_medved
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

SAFA - jj ( jojo ) , i to se dá použít . Tenhle problém jsme na pár akcích taky řešili, ladili jsme to počítačem ( kombinace přímých basů JBL SRX 728 a Martin Audio W8 ) , a pak jsme to ještě "cukli" o pár stupňů "na ucho" .

Ale myslím že je to nouzovka, vím že je zatím v ČR problém s aparáty, bohužel ještě pořád dost často většina zvukařů aparáty "lepí" podle toho co je k dispozici.

My jsme tehdy došli k tomu, že jsme například přímé basy seskupili doprostřed pod pódium ( 4 ks 728 , dohromady 6,4 kW RMS ) a "reverzy" 3 ks/side celkem 4,8 kW jsme dali po stranách pod středovýškové hrozny ( šíre podia 16 m , distance basových beden cca 7 m od středu , aby reverzy " hrály do dálky") .

Bylo to nouzové řešení na "TucTuc" akci, kde bylo potřeba tlakem mlátit lidi. Posluchači byli spokojeni, ale příjemný čitelný bas v celém prostoru jsme stejně nedocílili
pitrisek.dc
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Re: Problém se Suby

Příspěvek od pitrisek.dc »

Chtěl bych se zeptak jak stavíte subby? Do teď jsme hráli akce jen uvnitř a v pohodě stačil 1 subbas na každou stranu. Teď občas hrajem venku pořídil jsem další subbasy. Zkoušeli jsme je různě rovnat a zaznamenali jsme dost výrazný změny v tlaku zvuku. Jak rovnáte subby vy? Na sebe, nebo vedle sebe na zem, nebo vedle sebe zvednuté na stoly? Někde jsem četl že nejlepší je vedle sebe s cca 30cm mezerou. Máme tyhle : http://www.ac-akustika.cz/produkty/item ... 01expo.htm akorát ty naše nemají desku s reprem šikmo jak je na fotce, ale rovně.

Moc děkuju za odpovědi
blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha »

Co jsem pochytil na školení u Dominika, tak, když chceš tlačit do dálky tak na sebe výdechama k sobě, dávaj se dokonce i za sebe. Když chceš do šířky tak klasicky vedle sebe. Jinak úplně ideální pro vykrytí prostoru by asi bylo, v tvém případě, je v pravidelných intervalech rozmístit před celým pódiem, tzn. na každou stranu jednu a na třetiny zbylé 2. To pochopitelně platí za předpokladu, že mezi pódiem a lidma je nějakej distanční prostor. Pak se i dělá to, že se ty krajní oproti těm prodtředním, o trchu zpožďují aby basy šly v pomyslné vlně od pódia.

To je tak trochu z teorie. Jinak bych doporučil si to asi vyzkoušet jak to hraje nejlíp.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
janek
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od janek »

skus http://www.meyersound.com/products/mapponline/pro/ - rozmiestni repraky, a pozri co to urobi.
Pripadne v teme interferencia a mnozenie bedni bol odkaz na http://www.voidaudio.com/pdf/bass%20guide.pdf kde je zopar hotovych vypoctov.
safa
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od safa »

Hmm ... ja jsem tam pravda v patek nebyl ... ale ses si jistej ? Ja bych to totiz videl naopak (myslim s tema "vydechama") ;-)

Jinak IMO nejlepsi ale nejnarocnejsi je davat subiky vedle sebe s mezerama pred jeviste a radne je nazpozdovat. Jenze to vyzaduje hodne zpozdovacich linek a nejaky misto pred jevistem.

BTW zkousel jste nekdo v praxi overit Ratuv Vortex nebo Slot Fire (pripadne V-mod) ? Docela by me to zajimalo zkusit ...

Jinak uz jsem nekdo daval odkaz na VOIDuv zajimavej elaborat kde se da docist mnoho zajimavyho, doporucuju.

EDIT: ... aaa, Janek ;-) . Mimochodem mas bod ;-D . Taky D&B ma na tyhle laborace zajimavy pocitadlo, taky doporucuju zkusit.
blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha »

safa píše:Hmm ... ja jsem tam pravda v patek nebyl ... ale ses si jistej ? Ja bych to totiz videl naopak (myslim s tema "vydechama") ;-).
Popravdě, teď jsi mě dostal, na 100% NEJSEM, tak na 70. Ale připadá mi to logický, vpodstatě se u sebe krásně spojí výstupy z basreflexů, naberou na síle a dál "dofouknou" :D .

Kdo dával větší pozor, nebo si to prostě jen pamatuje?
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
jardatop
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jardatop »

Ja myslim, ze to tam bylo receno tak, jak rika blaha. Nebo aspon jsem to tak taky pochopil.
noxus
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noxus »

No chlapci ja si to pamatam takto:
1. priklad: hornflexy na lezato veldla seba, "vyfukmi" k sebe hrali paradoxne do dialky.
2. priklad: hornflexy postavene na sebe, "vyfukmi" k sebe hrali paradoxne do sirky.

Ruku za to do ohna nedam ale zda sa mi ze nejak takto to bolo prezentovane, nie? :oops:
Tiez som si mohol aj spravit poznamky ale nikdy som nemal v laske hornflexy tak som sa na to vyprdol. Hamba mi! #-o
pitrisek.dc
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pitrisek.dc »

Mě se to zdá nejlepší asi na zem na stojato vedle sebe. Když sem je dal na ležato tak to moc nehrálo. Bohužel stavění vedle sebe nevypadá moc esteticky a navíc kompakty sou pak dost nízko.
Spožďovat nemůžu nemám na to žádný procesor. Na to naše zábavový vrzání to stačí, jen sem chtěl docílit co nejsilnějšího basu s našema možnostma. Děkuju za názory
blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha »

Ono ten oblouček, by se dal udělat i mechanicky, prostřední basovky před pódium a ty krajní posunout lehce dozadu vedle pódia. Ale to znamená mít před pódiem alespoň 1,5m distanční prostor nejlépe za zábranou a to je na normálních zábavovkách trochu problém. :(
Odpovědět

Zpět na „Zvučíme live a věci okolo“