Co na monitorový cesty, GEQ nebo FBX?

Otázky a odpovědi z LIVE PRAXE - co, jak a proč dělat atd. (otázky na techniku směřujte do sekce Zvuková technika)
  • Reklama
  • dLive masterclass PRAHA with Dylan Mitrovich
jeany
Uživatel
Uživatel

Re: Co na monitorový cesty, GEQ nebo FBX?

Příspěvek od jeany »

frantik píše:Tak kup jednu Sabinu na zkoušku a v první řadě ji nasaď na monitory, další FBD dokoupíš až zas bude nějaká kačka. Na FOH zatím nemusíš dávat nic, tam to možná ani nebude potřeba, většinu ostudy dělají většinou monitory. Hlavně začni se zaručenou kvalitou, levnější FBD si zkus někde půjčit a porovnej si to s FBX2400, jestli má v Tvém případě cenu do toho jít.
Co se týče FOH, tak stejně nic kupovat nemusím, protože v případě potřeby je FBX součástí speaker management procesoru (asi nejspíš RANE RPM 26z) ale doufám, že to nebude třeba :D
s tím porovnáním máš jistě pravdu, tomu se stejně ve finále nevyhnu a možná nakonec zjistím, že uli je napikaču a sabina to jistí... neberte prosím to moje plácání jako nějaký kategorický soudy, jenom prostě uvažuju nahlas a jsem rád za každý argument (a to jak pro tak i proti) od vás zkušenějších ...
frantik
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od frantik »

Ono možná pro začátek bude úplně stačit, když dáš Sabinu na nejvíce exponované, problémové monitory, vesměs přední, kde je největší pohyb během produkce. Pak se teprv rozhodneš jak dál. A na "začátečníka" si nevedeš špatně, spíš naopak.
Jsem zmatkař, někdy. No a?
jeany
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od jeany »

frantík:
to by možná pro začátek stačilo, 2cesty pro zpěváky/ hluchý muzikanty a pro zbytek neošetřený (a když to houkne tam, tak to holt troch stáhnu no..)
mimochodem, který mikrofony nejčastějc nahoukávaj a je tedy potřeba je sabině "ukázat"? předpokládám, že to budou hlavně zpěvový, nebo nástrojový, kde muzikant má možnost prchnout z blízkosti miráku (třeba ságo do mikrofonu na stojanu) naopak asi nebude problém s kombama (hódně spl) nástrojovkama na klipsně a se škopkama (hodně spl a navíc gejtovaný) - tady si nejsem úplně jistej u overheadů..
george_58
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od george_58 »

U mě to jsou nejčastěji ty zpěvové. A to hlavně v hlasitých kapelách, kdy zpěváci se v tom odposlechu pořád, ale pořád neslyší a fyzik jim nic neříká. Na druhou stranu je chápu, taky mám amatérskou kapelku a slyšet se je důležité, proto se snažím vždy udělat maximum..ale fyziku prostě očůrat nejde.
Pak se mi to hodilo třeba na violu bez snímače, v metalové kapele :-), která měla hrát hlasitě jako komba a ještě do odposlechu :-) . Samozřejmě že to tak úplně nejde, ale na GEQ bych to nenakroutil..někdy jsou ty mašinky k nezaplacení.
Já si myslím, že hlavní použití je pro odposlechové cesty ke zpěvům, kdy je prostě potřeba udělat maximum pro to, aby se muzikanti slyšeli. Když se uslyší, budou snad lépe hrát a pak se dělá i zvuk lépe a ocení to všichni.
jeany
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od jeany »

já jsem taky amatérskej muzikant (basák) tak vím, že takovejhle vstřícnej přístup ze strany pazvukaře (jako máš ty) kapely ocení - proto to tady koneckonců i řeším..
ta viola to je trochu mission impossible ne? :-D je sice fakt že smyčcový nástroje hrajou ze snímače hodně napikaču, ale v tom metalovým randálu by se to asi ztratilo :D
Nick
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Nick »

jeany píše:tady si nejsem úplně jistej u overheadů..
proč bys pouštěl do monitorů overheady? zpravidla koďany, co nabírají kdeco, včetně toho co nechceš...
akorát zvětšíš maglajz na pódiu a z pódia
Jiří E
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jiří E »

Když napískávám pódium, tak dávám mikrofony, se kterými je nejvíc problémů ( např. kondenzátory dechů, nástrojové mikrofony akustických nástrojů ) do míst, kde se mohou dostat a kde je to nejvíce nebezpečné ( přímo před odposlechy ). Větší problém je to u festivalů, kde na začátku nevíš, jaká sestava vlastně přijde a co budou vlastně chtít. Nejhorší zkušenosti mám s akustickými kytarami, které mají součástí svého snímače i mikrofon, ( většinou hrozně špatně nastavený ) a muzikant se otočí dírou proti silnému odposlechu a je zle. A já ani netuším, že má uvnitř mikrofon, který vazbí. Kdo z nás by čekal vazbu na lince přes DI box ? Na tohle je SABINA vynikající. Jednou to houkne, vazbu to řízne a je klid.
jeany
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od jeany »

Nick: tady jsem spíš myslel vazbu do FOH, i když muzikanti jsou někdy divní tvorové a můžou to vžadovat...
Jiří E: napískáváš až poté co máš nastavený EQ/comp? selským rozumem bych řek, že to to vazbu asi taky ovlivňuje, nebo se mýlím?
Odpovědět

Zpět na „Zvučíme live a věci okolo“