Jak zvučit elektr. kytaru -line x mic-
-
- Reklama
-
Michal B
Jak zvučit elektr. kytaru -line x mic-
Ahoj,
přemýšlím jak nazvucit kytaru aby zněla co nejlépe.Koupil jsme efekt. šlapku kolem 10 000 a kytarysta si pořídil lepší kytaru a zvuk podlě mě už z toho leze "eňo ňůňo" aspoň teda do PA.Zapojení je velice jednoduche:
Kytara ->šlapka->mix->PA a odposlech
Problém je takový že katarystoj se to stále nelíbí a kouká po nějake " hlavě" a kombu.Má už vybrané nějaké od Behringa, (ale to se mu snažim vymluvit).On si představuje zapojení:
Kytara->šlapka->hlava(kombo)->snímáno mikrofonem u komba ( a zárověn jeho odposlech)->mix->PA
a chce z toho vymáčknout maximálně dobrý zvuk.a já zase nechci dotoho vrážet závratné peníze.Jak by jste řešili Vy tento problém? já bych to nejraději táhnul, tak jak do teď-kabelem ze šlapky do mixu.Bojím se že pomocí mikrofonu by docházelo k degradaci signálu + šum, a obavy ze zpětné vazby.a na nějaky pořádný Mic nejsou peníze.Máte nějakou představu jaké mirofony by byly vhodné? (cca tak do 5-10 000)
Předem díky za odpovědi
přemýšlím jak nazvucit kytaru aby zněla co nejlépe.Koupil jsme efekt. šlapku kolem 10 000 a kytarysta si pořídil lepší kytaru a zvuk podlě mě už z toho leze "eňo ňůňo" aspoň teda do PA.Zapojení je velice jednoduche:
Kytara ->šlapka->mix->PA a odposlech
Problém je takový že katarystoj se to stále nelíbí a kouká po nějake " hlavě" a kombu.Má už vybrané nějaké od Behringa, (ale to se mu snažim vymluvit).On si představuje zapojení:
Kytara->šlapka->hlava(kombo)->snímáno mikrofonem u komba ( a zárověn jeho odposlech)->mix->PA
a chce z toho vymáčknout maximálně dobrý zvuk.a já zase nechci dotoho vrážet závratné peníze.Jak by jste řešili Vy tento problém? já bych to nejraději táhnul, tak jak do teď-kabelem ze šlapky do mixu.Bojím se že pomocí mikrofonu by docházelo k degradaci signálu + šum, a obavy ze zpětné vazby.a na nějaky pořádný Mic nejsou peníze.Máte nějakou představu jaké mirofony by byly vhodné? (cca tak do 5-10 000)
Předem díky za odpovědi
Re: Jak zvučit elektr. kytaru -line x mic-
Mno tak předpokládám, že jde asi o elektrickou kytaru. Určitě bych zvolil nějaké kombo, nejlépe celolampové, popřípadně hybridní (elektronka pouze v preampu) , protože určitě ten zvuk bude úplně někde jinde. Kytarový aparát pak zvučit jedině mikrofonem (mikrofon ti totiž sejme i zvukovou charakteristiku reproduktoru). Vhodný mikrofon v této cenové relaci je určitě Shure SM 57, popřípadě Shure PG 57 (levnější varianta SM 57 cena okolo 1500,-, zvukově vcelku dobrý, jen má horší odhlučnění těla mikrofonu).
http://www.rsound.cz ...zvuk pro vaši akci
- Pavel Sedlák
- Uživatel

Tak jednak nevíme co hrajete, nicméně v 99% se opravdu kytara snímá mikrofonem.
Je to proto, aby měl kytarista zvuk pod kontrolou a taky proto, že to má "koule".
Linkou nabírám maximálně akustické kytary a to ještě nerad - přeci to, jak má zvuk znít, musí nejlíp vědět ten, kdo hraje.
A to nemluvím o tom, že pak choděj manažeři za zvukařem, že ten zvuk měl být víc takový než makový ap.
Na regionálních fesťáčcích se setkávám právě s vaším případem, kdy kytarista přitáhne na pódium s multiefektem, kterej má odladěnej někde doma na hifi věži a pak se diví že na velkým aparátu z toho leze něco úplně jinýho, než chtěl.
Ani drahá krabice nezaručí, že bude zvuk podle vašich představ.
SM57 je vhodný, PG bych se raději vyhnul, ale s vaším rozpočtem si můžete dovolit kytarový speciál Sennheiser E906, nebo 609, což jsou velmi povedené mikrofony právě pro snímání kytar.
Pro živé zvučení i ve studiu.
Aparát by měl být lampový, i když máte simulace - nutné je to vyzkoušet.
Kytarovým aparátům od Behringera bych moc šancí nedával - jsou to hračky, možná tak na domácí hraní a málokdy to hraje tak, aby to nebyl hnus.
Nějakou dobu už zvučím a starám se o kytary a aparáty a až na vyjímky jsem spokojené majitele behringeru neopotkal, o zvučení nemluvě.
Je to proto, aby měl kytarista zvuk pod kontrolou a taky proto, že to má "koule".
Linkou nabírám maximálně akustické kytary a to ještě nerad - přeci to, jak má zvuk znít, musí nejlíp vědět ten, kdo hraje.
A to nemluvím o tom, že pak choděj manažeři za zvukařem, že ten zvuk měl být víc takový než makový ap.
Na regionálních fesťáčcích se setkávám právě s vaším případem, kdy kytarista přitáhne na pódium s multiefektem, kterej má odladěnej někde doma na hifi věži a pak se diví že na velkým aparátu z toho leze něco úplně jinýho, než chtěl.
Ani drahá krabice nezaručí, že bude zvuk podle vašich představ.
SM57 je vhodný, PG bych se raději vyhnul, ale s vaším rozpočtem si můžete dovolit kytarový speciál Sennheiser E906, nebo 609, což jsou velmi povedené mikrofony právě pro snímání kytar.
Pro živé zvučení i ve studiu.
Aparát by měl být lampový, i když máte simulace - nutné je to vyzkoušet.
Kytarovým aparátům od Behringera bych moc šancí nedával - jsou to hračky, možná tak na domácí hraní a málokdy to hraje tak, aby to nebyl hnus.
Nějakou dobu už zvučím a starám se o kytary a aparáty a až na vyjímky jsem spokojené majitele behringeru neopotkal, o zvučení nemluvě.
Naposledy upravil(a) Pavel Sedlák dne pon 21. zář 2009 14:51:04, celkem upraveno 1 x.
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva
Nebudem se tu poustet to diskuze na tema Uli - dobej x spatnej.
Ale verejne tu prohlasuju, ze stary Uliho veci proste fungujou. Stara dobra Ultra-Curve, nebo Ultra-Dyne a dalsi "nemecky" vyrobky. A ted me zlincujte
----------
Pozn. admin: upozorňuji, že rozsáhlá diskuze ke kvalitě přístrojů zn. Behringer je např. viewtopic.php?f=24&t=524 a je zbytečné zde znovu otevírat nové debaty na stejné téma. Věnujte se prosím pouze tématu z nadpisu.
----------
Ad: El.kyta mic vs line - setkal sem se i s tim, ze kytarista nemel kombo. Tak sel z efektu rovnou linkou. Pouzitelne to bylo, protoze styl grunge stejne znamena nahulene kytary (aspon v pripade teto kytary), takze to byla naboostrovana koule uz z te linky
Ale verejne tu prohlasuju, ze stary Uliho veci proste fungujou. Stara dobra Ultra-Curve, nebo Ultra-Dyne a dalsi "nemecky" vyrobky. A ted me zlincujte
----------
Pozn. admin: upozorňuji, že rozsáhlá diskuze ke kvalitě přístrojů zn. Behringer je např. viewtopic.php?f=24&t=524 a je zbytečné zde znovu otevírat nové debaty na stejné téma. Věnujte se prosím pouze tématu z nadpisu.
----------
Ad: El.kyta mic vs line - setkal sem se i s tim, ze kytarista nemel kombo. Tak sel z efektu rovnou linkou. Pouzitelne to bylo, protoze styl grunge stejne znamena nahulene kytary (aspon v pripade teto kytary), takze to byla naboostrovana koule uz z te linky
...není třeba hrát nahlas...
- Pavel Sedlák
- Uživatel

Čekal jsem, kdo se ozve - Kubo byl jsi mezi kandidáty 
Neberte to nijak osobně, ani ve zlým, prostě uliwaere má svý zákazníky a svoje místo na zemi.
Jde "jen" o to, že když už budou investovat, tak ať si to dobře promyslej.
Konec konců, něco od Behringera mám taky, myslím Kubo, že jsi to dokonce měl v rukách
Neberte to nijak osobně, ani ve zlým, prostě uliwaere má svý zákazníky a svoje místo na zemi.
Konec konců, něco od Behringera mám taky, myslím Kubo, že jsi to dokonce měl v rukách
Ale no tak...----------
----------
To Admin: Sorry za OT, uz koncime...pavel2 píše:Čekal jsem, kdo se ozve - Kubo byl jsi mezi kandidáty
To pavel2: Precti si dnesni diskuzi u nas na webu PD. Psal tam jisty Ondra a napsal jeden prispevek ktery to tak nejak dobre vystrihuje. Pokusim se to najit a hodit ti do do SZ.
To All: Kytara linkou je taky dobra ve chvili, kdy kombo "nici" zvuk. Tim mam namysli treba to, kdy kytarovy box je silene zvukove osklivy a line-outem z kytarove zesilovace se tahne vse za preampem do mixu. Asi to neni idealni, ale pouzitelne ano.
A pak jsem se setkal i s pripadem, kdy kytarista jel linkou z kytary pres dibox rovnou do mixu a pak se mu to vracelo (trhu na diboxu) do jeho aparatu coby jeho odposlech. Sice divne, ale to byl presne ten pripad toho hnusneho nehrajiciho boxu se starymy Celestion reproduktory.
- Pavel Sedlák
- Uživatel

Behringer tedy necháme u ledu
Kytara do DI a z něj jednou do komba a jednou do mixu není tak ojedinělá, ale spíš se využívá u basovek a taky tak někdy nahrávám (plus mikrofony)
Kytara do DI a z něj jednou do komba a jednou do mixu není tak ojedinělá, ale spíš se využívá u basovek a taky tak někdy nahrávám (plus mikrofony)
- Pavel Sedlák
- Uživatel

Pravda je, že než blbec s ohuleným kombem na pódiu co to nechce ubrat, je asi lepší ta varianta Kytara - krabička - mix - PA/odposlech
Příspěvek nereg. uživatele "Michal B":
Díky za odpovědi, pokusím se tedy sehnat co nejlepší mikrák (ty co jsete zminovali) ja chci určitě kvalitu a zárověň aby to něco vydrželo.máte ještě nejaký vhodný typ na to kombíčko?
Jinak hrajem zábavy,plesy,oslavy.....takže od každého trochu - od kabátu po polku
Díky za odpovědi, pokusím se tedy sehnat co nejlepší mikrák (ty co jsete zminovali) ja chci určitě kvalitu a zárověň aby to něco vydrželo.máte ještě nejaký vhodný typ na to kombíčko?
Jinak hrajem zábavy,plesy,oslavy.....takže od každého trochu - od kabátu po polku
- Pavel Sedlák
- Uživatel

Kombo na tyhle styly - třeba Roland Cube 30, myslím, že nezklame, některý Crate, Laney LC15 je celolampa s pěkným čistým zvukem, ale dovede se i naštvat...
Mno z těch dražších třeba Randall, Marshall a je jen na vás jestli vyberete celolampu nebo hybrid, u vás bych to možná viděl na ten hybrid, vyjde levněji zvukově to bude super. Jenom se raději vyhněte značkám jako Kustom apod. Ten mikrofon bych jednoznačně volil tu SM 57.
http://www.rsound.cz ...zvuk pro vaši akci
- TomasVv
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Fender (stačí tan malej lampovej prcek), Peavey, VOX, těch začek je.
Další mikrofon co nestojí majlant je např. Audix i5, na komba se mi moc líbí.
Další mikrofon co nestojí majlant je např. Audix i5, na komba se mi moc líbí.
Dělám, co mě baví.
-
Briol M
Určitě něco nejdu jenom se bojím toho abych nekoupil treba tu SM57 a combem kolem 7000 Kc a když to všechno zapojil tak zjistil, že to zní pomalu stejně jako když to bylo tažený jen ze šlapky.ta holka toho umí celkem dost a bylo hodně znát když se na to píchla pořádná kytara..Takže jednoduše řečeno chci kvalitu.
Jinak máme tuhle "šlapku" taže potřebuji "ušít" něco pro ni
http://kytary.cz/line6-pod-xt-live/HN005182/
Jinak máme tuhle "šlapku" taže potřebuji "ušít" něco pro ni
http://kytary.cz/line6-pod-xt-live/HN005182/
Jeden kytarista u nas pouziva LINE6 POD X3 Live a mimo to ze mu jde jeden vystup do komba, tak do mixu se "nabira" primo z toho PODu (nekdy stereo linkou)
Jak tu nekdo rekl, ma to nevyhodu ze on si dela zvuk z comba a PA hraje jinak. Ale stacilo se domluvit aby stahnul trochu basy (strasne to hucelo u nekterych zvuku/efektu) zbytek se dokroutil na mixu a pohoda.
Jak tu nekdo rekl, ma to nevyhodu ze on si dela zvuk z comba a PA hraje jinak. Ale stacilo se domluvit aby stahnul trochu basy (strasne to hucelo u nekterych zvuku/efektu) zbytek se dokroutil na mixu a pohoda.