Studio
-
- Reklama
Studio
Zdravim. Myslite si, ze v dnesni dobe ma cenu delat male studio, kdyz je jich uz celkem dost? Mam moznost si jej udelat z jedne osamocene dvojgaraze s jednou mistnosti vzadu. Byvala hasicka zbrojnice. Vyssi stropy, tak to uplne vybizi. Jen to neni mala investice. Mam nejakou studiovou praxi a studio byl vzdy muj sen. Co si o tom myslite? Musela by se probourat pricka a udelat okno a dvere. Jedny dvere zazdit. Ma takovy projekt v dnesni dobe na to aby se zaplatil a popride neco vydelal? Diky vsem za vase nazory.
"Chyba bude asi.... Mezi mikrofonem a židlí."
http://ozvuceni.wbs.cz/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
jardatop
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Re: Studio
Ja myslim, ze je to stejne jako uvazovani v jinych oborech podnikani.
V tomto pripade asi vic zalezi na schpnostech a zkusenostech zvukare nez v jinych oborech. V tech se jejich prace posuzuje podle toho, jestli je udelana dobre, poctive nebo spatne. Ale zvuk je prece jenom vec nazoru. Proto si nektere kapely vybiraji studio, potazmo zvukare, podle toho, jaky "typ" zvuku chteji. Proto nekteri muzikanti jezdi nahravat do Ameriky, protoze tam je zrovna zvukar, ktery ten zvuk dela tak a tak. Nemusi to byt vubec o tom, ze by mel drazsi vybaveni ve studiu.
A v pripade "maleho" studia bych sondoval, jestli by byla nejaka poptavka po techto sluzbach v tvem regionu.
Moc bych nepocital s tim, ze amaterske studio si na sebe vydela. Budes mozna rad, kdyz to pouze z casti zaceli ty financni "rany". V neprospech veci hraje dnes kvantum dostupne nahravaci techniky a cim dal vic muzikantu, zvlast pokud nemaji penize na profi studio, si svoje alba nataci sami doma.
Ale pokud jim budes moct nabidnout vic, nez co jsou schopni si udelat sami, tak pak to mozna trochu smysl ma. Treba dobry akusticky prostor, ktery predci obyvak nebo michaci schopnosti zvukare.
Myslet si, ze se ksefty rozjedou jenom proto, ze si koupis nejakou slusnou zvukovku a 2 mikrofony je asi naivni.
V tomto pripade asi vic zalezi na schpnostech a zkusenostech zvukare nez v jinych oborech. V tech se jejich prace posuzuje podle toho, jestli je udelana dobre, poctive nebo spatne. Ale zvuk je prece jenom vec nazoru. Proto si nektere kapely vybiraji studio, potazmo zvukare, podle toho, jaky "typ" zvuku chteji. Proto nekteri muzikanti jezdi nahravat do Ameriky, protoze tam je zrovna zvukar, ktery ten zvuk dela tak a tak. Nemusi to byt vubec o tom, ze by mel drazsi vybaveni ve studiu.
A v pripade "maleho" studia bych sondoval, jestli by byla nejaka poptavka po techto sluzbach v tvem regionu.
Moc bych nepocital s tim, ze amaterske studio si na sebe vydela. Budes mozna rad, kdyz to pouze z casti zaceli ty financni "rany". V neprospech veci hraje dnes kvantum dostupne nahravaci techniky a cim dal vic muzikantu, zvlast pokud nemaji penize na profi studio, si svoje alba nataci sami doma.
Ale pokud jim budes moct nabidnout vic, nez co jsou schopni si udelat sami, tak pak to mozna trochu smysl ma. Treba dobry akusticky prostor, ktery predci obyvak nebo michaci schopnosti zvukare.
Myslet si, ze se ksefty rozjedou jenom proto, ze si koupis nejakou slusnou zvukovku a 2 mikrofony je asi naivni.
Diky za nazor. Zas tak male to nebude, kapela tak do deseti az patnacti lidi by se tam udelat dala myslim si v pohode. Rozhodne neplanuju delat nahravaci obyvak, ale zvukove vyhovujici mistnost. Dobry zvuk je pro me priorita. Mikrofony urcite nebudou jen dva. Bude to investice. jako audio interface chci pouzit Mackie ONYX 1200F a ONYX 800R (viz prodance). Chtel bych delat hlavne akustickou muziku, ale vybirat si pro zacatek urcite nemuzu. Mezi mistnimi i jinymi muzikanty mam docela prehled a nikdy jsem nemel problem, ze treba pri live by byli se zvukem nespokojeni. Jako muzikant mam ruzne kontakty, tak si rikam ze by to jit mohlo. Myslim si, ze nabidnout bych mohl vic nez ekvivalent k nataceni doma. Co si budem povidat. podle toho to pak take vypada...
"Chyba bude asi.... Mezi mikrofonem a židlí."
-
kastl
No tak ti držím palce. ja to rozjíždím teď tak podobně. mám prostory, zkušenosti a nějaké malé vybavení a sehnat kapely zas až takový problém není. Záleží opravdu na přístupu ke kapelám a tak. Já sem začal u nahrávání kámoše a teď mi volají různé kapely ze se o mě dověděly třeba od známých. V dnesní době je tolik mladých a začínajících kapel které mají málo zkušeností, že pokud jim nabýdnes solidní cenu tak jdou k tobě. držím palce
No zajimavy by bylo treba udelas studio tak trochu retro. Tedy pouziti analogovych pasovych pristroju, trosku se priblizit tomu co tu bylo pred patnacti a vice lety. Ne ze bych chtel nejak vracet dobu, ale uz jsem se setkal s tim, ze spousta kapel vyhledava studia, kde je jeste moznost tocit do pasu, udajne pro jiny zvuk. Sam osobne nemam se studiovym nahravanim moc velke zkusenosti, tak to nedokazu posoudit, jestli je to argument pravdivy, nebo je to jen "pocit".
Je ale pravda, ze takovyhlech malych studii je uz hodne. Nektera jsou dobra, nektera horsi. Musis vynikat necim zajimavym. Tedy napriklad jak uz bylo receno, akustickym prostorem, nebo tim masinkama ktere jina amaterska studia nemaji (ruzne preampy, efekty a pod.). A nebo treba dalsi podpurnou sluzbou typy promo nahraneho CD apo.d
Je ale pravda, ze takovyhlech malych studii je uz hodne. Nektera jsou dobra, nektera horsi. Musis vynikat necim zajimavym. Tedy napriklad jak uz bylo receno, akustickym prostorem, nebo tim masinkama ktere jina amaterska studia nemaji (ruzne preampy, efekty a pod.). A nebo treba dalsi podpurnou sluzbou typy promo nahraneho CD apo.d
...není třeba hrát nahlas...
-
knobtweaker
- Uživatel

Ahoj já se v takovýhto selfmade studiích plácám nějaký rok
Pokud tě to baví a chceš to dělat- jdi do toho, pokud to budeš dělat dobře lidi si tě najdou, zvlášť pokud jak řikáš máš mezi muzikanty kontakty. Nespoléhej však na to že to bude nějaký velký vejvar , spíše je to takový koníček , který tě může časem i živit . Každopádně přeji mnoho entuziasmu a sil. D
-
honza637
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Jojo, taková studia existují a hlavně právě ve Spojených Státech. Není to ale nic levného. Ten pás není zadarmo a servis magnetofonů taky ne. A střih na pásku je často machrovina, v ama podmínkách bych to možná nezkoušel rozjet.Jakub píše:No zajimavy by bylo treba udelas studio tak trochu retro. Tedy pouziti analogovych pasovych pristroju, trosku se priblizit tomu co tu bylo pred patnacti a vice lety. Ne ze bych chtel nejak vracet dobu, ale uz jsem se setkal s tim, ze spousta kapel vyhledava studia, kde je jeste moznost tocit do pasu, udajne pro jiny zvuk. Sam osobne nemam se studiovym nahravanim moc velke zkusenosti, tak to nedokazu posoudit, jestli je to argument pravdivy, nebo je to jen "pocit".
Analog je analog - trochu toho šumu tam být musí...
Samozřejmě záleží v jakým levelu se chceš pohybovat a nic proti mackovi, nicméně tyhle all in one řešení bývají většinou dost kompromisní..rakyroky píše: Bude to investice. jako audio interface chci pouzit Mackie ONYX 1200F a ONYX 800R
Podle mě je do studia takovej rozumnej (ve smyslu kvalita, která tě ale nezruinuje) setup třeba totok:
Převodník:
AD/DA SSL Alphalink AX (24 analog IO do poče to jde buď přes mixpander kartu (v plný palbě 24/96) nebo po adatech amůžeš se vytahovat, že máš solid state logic
Nějaký "workhorse" preampy v hojnym počtu:
napadá mě TFPRO M16 (dobrý, celkem neutrální preampy s trafama, celý se to dá využít i jako line mixer tj summing box při míchačce z poče)
2 kanály fajnovější lampy na vokály a kritický zdroje:
levněji třeba SPL Goldmike, pokud by se chtěl rozšoupnout tak můj favorit je Thermionic culture The Rooster (kromě toho, že to je lampovej preamp, je to i lampovej saturátor a zkreslovač a pasivní EQ)
Něco tlustčího na škopky a vůbec:
kupříkladu Rupert Neve designs Portico 5012 nevypadá vubec zle
Samozřejmostí je slušný poslech:
alespoň ve třídě Dynaudio BM6, lépe něco jako Klein und Hummel O300
Míchat budeš předpokládám v poči, takže slušný efekty:
určitě UAD-2 kartu - skvělý modely legendárních drahejch analogovejch krabiček za pěkný peníze
doporučuju i TC electronic Powercore (zejména skvělý reverby - obzvlášť system 6000
nebo i sonnoxy (takovej workhorse na "technickou" ekvalisaci a kompresi)
ježíš to jsem se rozepsal,pardon za dlouhej příspěvek..
no takže stačí vykrást banku a studio je nasvětě
chtěl jsem tím naznačit, že nahrávadla podobnýho ražení, jako je ten mackie má dneska každá druhá kapela a rakyroky si mude muset velmi rozmyslet čím kapely zaujme, aby u něj nahrávaly... jednou z možností (která zajisté není samospasitelná) je vybavení
rakyroky: píšeš, že máš v plánu udělat zvukově vyhovující místnost, to je myslím cesta správným směrem, protože blbá akustika je kamenem úrazu všech těch demáčovejch snímků co si kapely natočí ve zkušebně.. a to jak při náběru, tak při míchačce (i sebelepší monitory hrajou v neupravený místnosti blbě..) a kvůli pár nahrávkám žádna kapela nebude akusticky upravovat zkušebnu..
o to víc to platí v případě muziky převážně akustické (kterou by si chtěl dělat)
rakyroky: píšeš, že máš v plánu udělat zvukově vyhovující místnost, to je myslím cesta správným směrem, protože blbá akustika je kamenem úrazu všech těch demáčovejch snímků co si kapely natočí ve zkušebně.. a to jak při náběru, tak při míchačce (i sebelepší monitory hrajou v neupravený místnosti blbě..) a kvůli pár nahrávkám žádna kapela nebude akusticky upravovat zkušebnu..
o to víc to platí v případě muziky převážně akustické (kterou by si chtěl dělat)