Domaci nahravani voiceoveru smerovym mikrofonem

Otázky a odpovědi ze STUDIOVÉ PRAXE - co, jak a proč dělat atd. (otázky na techniku směřujte do sekce Zvuková technika).
Odpovědět
  • Reklama
  • dLive masterclass PRAHA with Dylan Mitrovich
Aaron80

Domaci nahravani voiceoveru smerovym mikrofonem

Příspěvek od Aaron80 »

Nahravam doma komentare do ruznych video poradu pres mikrofon Rode NTG-2 (vim, ze se na to moc nehodi, ale jiny zatim nemam). A chtel bych se zeptat, v jaky vzdalenosti by mel byt mikrofon od ust cloveka, jehoz hlas nahravam? Spis bliz, nebo dal? Co byste doporucili?
knobtweaker
Uživatel
Uživatel

Re: Domaci nahravani voiceoveru smerovym mikrofonem

Příspěvek od knobtweaker »

Aaron80 píše:Nahravam doma komentare do ruznych video poradu pres mikrofon Rode NTG-2 (vim, ze se na to moc nehodi, ale jiny zatim nemam). A chtel bych se zeptat, v jaky vzdalenosti by mel byt mikrofon od ust cloveka, jehoz hlas nahravam? Spis bliz, nebo dal? Co byste doporucili?
CCA 50cm si myslím je ok, záleží taky dost na tom jakou máš cimru.
Nick
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Nick »

tak nevím, jestli je to kvůli tomu mikrofonu, který neznám...

ale už jsem se mluveného slova něco natočil (hodně AKG 414, nějaké Neumanny) a vždy to bylo max 20 cm, kolikrát i blíž. Na PŮL metru by musela být hodně dobře vytlumená místnost.
Takhle jsem nemusel tolik šťavit gain, rázy jsem vyřešil kvalitním pop-up filtrem.

zkoušeli jsme i paravánek od sE a tam už z poloměru plyne tak max 30 cm... toho půl metru mě fakt docela rozhodilo
Aaron80

Příspěvek od Aaron80 »

Je to normalni byt. Vytlumenej nijak neni (sem tam nakej nabytek). Pokoj tak 3x5m (tipuju). Paravanek nemam.
Ja se ptal kvuli tomu, ze to je smerovej mikrofon na ven a pro nahravani komentaru asi neni prilis vhodny, ze? Ale kdyz zatim jiny nemam, tak z nej chci dostat co nejvic. Nahravam zensky hlas (muzsky jsem nikdy nezkousel) a prijde mi to ve vysledku takovy nevyrazny (ale mozna to neni mikrofonem, ale slabym divcim hlasem :) Rekl bych ze nahravam zhruba z ty vzdalenosti 20cm.
knobtweaker
Uživatel
Uživatel

Jasně je to kůli tom u že je to směrák, jestli jsi někdy točil na place dialogy , tak určitě víš jak je puška náchylná na změny směru , pokud se u toho herec trochu mrcasí tak ti tam při 20 cm vzdálenosti může barva celkem pěkně lítat . 414 nebo ůčko je širší takže tam to je ok , ale zas ti tam logicky leze víc cimry.
knobtweaker
Uživatel
Uživatel

Pokud je to neupravená místnost šel bych tak na 30 cm , ale blíž asi ne to by už herec musel být fakt disciplinovanej, nicméně nejlepší vyzkoušet si třeba do toho chvíli mluvit a nahrát v různých vzdálenostech. Pokud budeš hlas pak ještě komprimovat tak ti ta cimra ještě vyleze , zkus si to také ať máš představu nakolik se ten problém ještě může projevit při mixu.
knobtweaker
Uživatel
Uživatel

Tady je ukázka jak hraje NTG-1 z různých vzdáleností v neupravené místnosti (což je v podstatě to samé jak ntg-2 jen bez baterky) .

Aaron80

Příspěvek od Aaron80 »

Komprimovat jsem zatim nezkousel. Co se jinak doporucuje v postprodukci na zvyrazneni hlasu?
Aaron80

Příspěvek od Aaron80 »

A v jakym uhlu by mel byt ten mikrofon? Rovne, namireny shora/zdola?.
Odpovědět

Zpět na „Nahrávání a práce ve studiu“