Compresor a jeho použití

Otázky a odpovědi z LIVE PRAXE - co, jak a proč dělat atd. (otázky na techniku směřujte do sekce Zvuková technika)
  • Reklama
  • dLive masterclass PRAHA with Dylan Mitrovich
jeany
Uživatel
Uživatel

Re: Compresor a jeho použití

Příspěvek od jeany »

Ota píše:Ze své praxe spíše stojím za názorem, že výhodnější je insertovat kompresor až do "zpěvové" grupy. Důvodem je především to, že pokud kapela využívá vícehlasy, pak zmiňované umistění komprese napomůže ten první, či sólový zpěv více vytáhnout - ty slabší, doprovodné hlasy totiž více "zastrčí" do pozadí.
Vzhledem k tomu, že kompresor ze své podstaty zmenšuje dynamický rozsah, tak nechápu,jak se ti toto kompresorem daří [-X (to co popisuješ je práce pro rozdílný procesing sólo vokálu a backvokálů. Eq, dynamický (a jsme zas u separé kompresi jednotlivých voc) a také předozadní lokalizaci pomocí reverbu )
Já hlasuju též pro separé kompresi jednotlivých vokálů nabízí to značnou míru kontroly..
Fyla
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Fyla »

V tomto pripade bych se na kompresor v grupe vykaslal a pouzil je normalne do insertu na vstupech. Obzvlast, kdyz neslysis z podia, co to dela v PA...
Ota
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Ota »

jeany: Než to úplně odsoudíš, zkus se nad tím zamyslet trochu hlouběji. Lze totiž vycházet z toho, že pokud nejsou v kapele zpěváci úplní trotlové, co nikdy neviděli mikrofon, vždy budou vokály vyzpívány s větším nasazením (a zpravidla kratší vzdálenosti od mikrofonu) oproti těm backvokálům. Tudíž změna zesílení průchozího signálu kompresorem bude odvozena z tohoto nejsilnějšího obdobně, jako bychom zesílení VCA klíčovali zpěvem zmíněného sólisty. Kompresor pochopitelně slouží ke zmenšování dynamiky, avšak pro veškerý průchozí signál. Je jasné, že toto znáš, jen to ale v kontextu připomínám, aby bylo jasné, že i slabší úrovně (v tomto případě backkvokály :-) ) jsou ovlivněny stejnou změnou, jako signál sólisty. Jinými slovy, neznamená to, že by se "snížený" dynamický rozsah vokálu přiblížil k úrovni neovlivněného, ještě pod Threshold bodem "situovaného" backvokálu. Když se tedy používají k nastavení dobré uši, nekroutí se čudlíky bez rozmyslu, v kapele panuje alespoň běžná zvukařskomuzikantská kázeň, pak to jakž takž funguje. Je fakt, že tohle je ale spíše otázka kapely s FOH mixem, než party s komplet cajkem na pódiu, jak zde správně uvádí Fyla. I když, za pokus a odzkoušení by to i zde možná stálo. Předozadní lokalizace pomocí reverbu - no na takové rozvášněné tancovačce v akusticky nevyhovující sokolovně se s tím asi málo kdo z obecenstva bude zabývat. Ale i tak, jelikož bývá AUX Return zpravidla přiřazen k Master L,R sběrnici, pak se dokonce při aktivované fci kompresoru poměr přímé a dozvukové složky zvětší, tudíž jsou i ty backvokály ve zmiňované předozadní lokalizaci umístěny hlouběji, což?

Ale nemá cenu se hádat. Jen jsem popsal svoji, léty prověřenou zkušenost v boji za uřvané vícehlasy, kterou jsem schopen si takto i zdůvodnit. Nikomu to necpu, mě to funguje a výsledek zvítězil v několikerém porovnání nad používáním pouhých kompresorů separátních.
jeany
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od jeany »

Oto, já se hádat nechci, chraň bůh, ale diskutovat nad problémem to jó :D
po tom co jsem to napsal jsem se ještě víc nad tím zamyslel a došlo mi co tím myslíš.
ten hlavní voc bude v tomhle setupu daleko víc natlačenej než backvoc, tudíž se může lépe prosazovat..
já jsem v tomhle trochu zajatec studiový zvukařiny a nedochází mi, že v live je těch možností méně..
velmi se mi na tvým setupu líbí, že vokály jdou do reverbu před kompresí - reverb je tak přirozenější zabírá jen když zabere zpěvák, když je zpěvák potichý není téměř slyšet..

Ale kdybych si moch vybrat (měl třeba digi mix) šel bych stejně cestou separé komprese (reverb pre comp)..

Co taky dobře funguje na zprůraznění hlavního voc je jemná lampová saturace, nebo komprese různými typy kompresorů - např. na hlavní voc hardknee FET / backvoc opto
Ota
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Ota »

Jó studio, tam je to jiná práce, než mezi hlučím davem, nahluchlými řeznickými bigbíťáky a malé haluzně otřískané sokolovny.... :D
Kolikpak tam asi zbývá dB dyn. rozsahu k tvůrčí práci a jemným nuancím? [-o< #-o
Odpovědět

Zpět na „Zvučíme live a věci okolo“