Podnikání bez oprávnění

...přijďte "pobejt" aneb diskuze o možném i nemožném
Pravidla fóra
...přijďte "pobejt" aneb diskuze o možném i nemožném.
  • Reklama
  • Zesilovače pro touring Powersoft Unica T
Nick
Uživatel
Uživatel

Re: Podnikání bez oprávnění

Příspěvek od Nick » úte 17. lis 2009 21:47:32

Slečno, nechte si to prosím aspoň vysvětlit - bez emocí...

S příjmem do 20 tisíc máte pravdu jen z malé části. Jednak smí jít jen o nahodilý příjem, a za druhé, a to především, se nesmí jednat o opakovanou činnost, tedy činnost se stejnou náplní, neb taková má již charakter podnikání. Tj. pokud DJ udělá za rok dvě akce, z pohledu živnostenského zákona je povinen se přihlásit živnostenskému odboru v místě trvalého bydliště, finančnímu úřadu atd. Tolik stručný lidový překlad zákona, vše se dá celkem snadno dohledat v googlu a úplně nejjednodušší je zavolat na ŽÚ a zeptat se, ochotně to vysvětlí.

Další věc je, a to se prosím nedivte, že kolegové nevolí zrovna vstřícná slova: na tomto fóru se už napsalo dost o "podrážení" cen. Prostě nekolegiálním nefér jednání, které kazí pověst a ceny všem, kteří to mají jako živnost a zdroj obživy. Nemám nic proti DJ na soukromé kamarádské párty, není důvod platit "drahého profíka". Z přehledu akcí onoho dotyčného ale vidím, že dělá i firemní večírky. A to je pro někoho z oněch zúčastněných normální byznys, to mi bohužel nevymluvíte. Ať už to dělal pro vás či někoho jiného a třebas z kamarádství, jistě tam někde nějaké peníze probíhaly. Takže je to obchod, na kterém se účastnil, i kdyby si sám nic nevzal (jakože vzal).

Konečně třetí rozměr je morální: takřka všichni, my občané, nadáváme na korupci a rozkrádání. Pokud budeme tolerovat okrádání a ještě budeme pyšní, jak jsme zase odrbali stát - tedy nás všechny - nikam se nepohneme (a není třeba se zde bavit o obecně známém tématu, jak stát s našimi penězi nehospodárně nakládá). Jde o základní morální princip: buďto mně okrádání vadí, nebo ne.

Nick
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Nick » úte 17. lis 2009 23:24:10

Omlouvám se, ještě musím doplnit sám sebe - právě jsem totiž svedl slovní debatu s podobným člověkem, občaspouštěčem...

Tady jde o to, že by nikdo ze zvukařů, nebo např. automechaniků, taxikářů a klempířů neřekl ani ň proti člověku, který by u kamaráda na mejdlu pouštěl cédéčka, zajel pro něčí dceru na diskotéku, vyměnil sousedce pneumatiku a na střeše přihnul kus plechu... Jenom ale do té doby, dokud by si dotyčný na to neudělal webové stránky, kde by své služby vehementně nabízel, měl na nich reference z komerčních akcí a nabízenými cenami výrazně snižoval průměr v oboru. Kapišto?

A pokud už by byl takový debil, že by ještě rozeslal spam, tedy své služby nabízel pomocí hromadného mailu... to se snad ani nedá komentovat.

Proto ty rozezlené reakce. Kdo je soudný, pochopí. Anebo se aspoň bude snažit.

Jinak být zaměstnaný, udělat si k tomu živnosťák na zvučení, díky zaměstnání neplatit žádné měsíční zálohy a v březnu doplnit daňové přiznání a zaplatit daně (anebo ne), to dnes opravdu svede každý, přičemž k tomu ani není potřeba účetní.
Jen je to fér vůči ostatním, kteří se tím celkem obtížně na fulltime živí. A nemusí se bát, že si na něj došlápne FÚ a doměří mu daně dozadu. Přičemž pro výpočet zdaňované částky si zjistí průměr v oboru... a hádejte se s úředníky...

Budu rád, slečno, když se k tomu, co zde bylo mnou a ostatními napsáno, vyjádříte, případně přímo dotyčný.

Neznámý

Příspěvek od Neznámý » stř 18. lis 2009 0:50:13

No koukám , že začnu tímto, v hudebním branži se pohybuji již od roku 2003 a nemám na to živnosťák, protože hudba je mým koníčkem, který mi v živote hodně pomohl., díky tomu jsem překonal ztrátu z červnových povodní, kdy mi skoro celý aparát odnesla doslova voda. Nyní mam nový. Akcí si beru toliko ať nepřekonám cenovou hranici , kdy už bych musel mít živňosták. Neznamená to že bych cenově podrážel nohy ostatním kolegům z hudební branže nohy, nesnáším to. Co bych si při této situaci nedovolil po meilu posílat nabídku, neboť to už není koníček ale komerce bezdiskuze. Webové stránky dotyčného pŮsobí komerčním dojmem, jako bych šel do obchodu.

Mona

Příspěvek od Mona » stř 18. lis 2009 8:55:20

Nechtela jsem ale kdyz si to prejete rada se vyjadrim. Asi jste me nepochopili ja nikoho nehajim. Nahodou jsem narazila tady na to a reagovala sem hlavne na to ze kdyz nekdo o tom nic nevi proc hned pomlouva. Je me to uplne jedno klidne si to reste dal. Meli jsme toho kluka na akci sepsali jsme dohodu (nasi firme to staci a dal to neresim) co jsem se s nim bavila tak to jsou jen nadcenci co je to bavi a ve svym volnu delaji akce pro znamy a nebo nejaky ty narozeniny a tak.
Ze svych zkusenosti taky vim ze ne vse co je kde napsany na strankach je pravda.
Jen pro zajimavost jsem si vzpomela kdyz sem tu akci domlouvala tak me napsal presne co delaji jak by to vypadalo a dopsal tam jeslti spis nehledame neco profesionalniho protoze to oni nedelaji. Uz si presne nepamatuji o cem jsme se bavili na te akci ale doslo i na tu limuzinu a ta neni jeho jen to ma na strankach a s nekym asi spolupracuje.
Je moc jednoduchy jen z nejakyho textu nekoho soudit ...... uz se opravdu k tomuto nebudu vyjadrovat. Napsala jsem jen svuj nazor a nekteri panove tady proste jiny nazory neberou a uz vubec ne od zeny pro ne jsme jen jak napsali hloupa baba co nicemu nerozumi a jen keca.
Mejte se Monika

jerry.hadr
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jerry.hadr » stř 18. lis 2009 12:01:06

Mona píše:kdyz nekdo o tom nic nevi proc hned pomlouva.
ehm, ponekud silna slova na webu, kde se shlukuji profici (ve smyslu lidi co se tim zivi dle zakonnych mezi). A to jsem nepodnikatel, ale taky "nevydelavac".
Mona píše: Napsala jsem jen svuj nazor a nekteri panove tady proste jiny nazory neberou a uz vubec ne od zeny pro ne jsme jen jak napsali hloupa baba co nicemu nerozumi a jen keca.
Mejte se Monika
Pokud jsem si vsiml, tak se tady vede disputace na zaklade faktu. Tak neprehanejte.
Zastoupeni Coda Audio pro ČR, http://www.codaaudio.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Spojaři všech zemí proletujte se!
http://www.pro-sound.cz" onclick="window.open(this.href);return false;

Honza K

Příspěvek od Honza K » stř 18. lis 2009 12:40:56

....
kdyz nekdo o tom nic nevi proc hned pomlouva.
.....

Ze o tom nic nevi bylo urcite mysleno jako ze nevi o tom dotycnym co dela, kde a za co. Slecna pise ze jeho sluzby vyuzila. Urcite to nebylo mysleno jako ze narazi na lidi co se tim zabivaji. Aspon tak sem to pochopil.
Taky pise ze nikoho nehaji jen ze narozdil od ostatnich kteri o tom cloveku jen pisi na zaklade myslenek druhych to vyzkousela a jedina asi muze hodnotit
......
slecna nevie o zakonoch pre verejne produkcie a inych predpisoch vobec nic ale reci ma (jak zena)
.......
a ani nikomu nenuti svoje znalosti zakova ..... jen ze jeji firma se zaridala jak potrebuje a staci ji to tak.

Me pride ze kazdy dokaze jen honosne hanit druhy a nedejboze kdyz tady mezi "profesionaly" prijde zena.

Ja taky delam do hudby a ZL nemam nezivim se tim delam to pro zabavu sebe a druhych.... a co je na tom kdyz nejaci kluci delaji neco podobneho. Maji proste nejakou techniku za par kacek a bavi se tim. urcite jsou normalne zamestnani takze statu plati co maji a jestli si privydelaji a stejno to zas vrazi do techniky za kterou dan zaplati tak je to kolobeh penez.
Vzdyt pekny stranky si muze udelat kdokoliv zadarmo a napsat tam muze taky cokoliv.. Proc je hned hazet na hromadu s podvodniky a ocernovat je.
Chapu ze asi kdyz se timto nekdo zivi ze mu to muze vadit ale ten se pohybuje v jine kategorii a taky v jinych cenach s jinou technikou.
Slecne nebo pani Monice se ani nedivim ze se jiz nechce vyjadrovat.
Honza K.

blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha » stř 18. lis 2009 13:09:50

Tak jednak, nevšiml jsem si, že by tady někdo někoho pomlouval. V podstatě jen regulérně a oprávněně nadával

Za druhé je fakt, že pokud už na webu nabízí služby a pronájem za peníze a navíc rozesílá reklamní maily cizím osobám, tak už se nejedná o hraní jen tak pro kamarády a známé za véču a nějakou tu kačku do kapsy, ale jedná se o regulérní podnikání. A jak všichni víme, žádný živnostenský list na to nemá.

A za třetí, pokud opravdu pracuje a toto je vedlejším zdrojem příjmů, tak co mu brání v tom, aby zašel na ten živnosťák, tam si nechal vystavit ŽL (kjdysi to bylo za litr, nevím jak teď) a jednou za rok udělal účetnictví a podal daňové přiznání, které mu stejně udělá účetní ve firmě. Navíc pokud vydělané peníze stejně nainvestuje do techniky, tak vpodstatě stejně žádné daně navíc platit nebude. Není to lepší, než to dělat na černo a čekat, že mě vyberou finančáci i živnosťák?
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř

Aleš
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Aleš » stř 18. lis 2009 15:06:23

Honza K píše:....
Ja taky delam do hudby a ZL nemam nezivim se tim delam to pro zabavu sebe a druhych.... a co je na tom kdyz nejaci kluci delaji neco podobneho. Maji proste nejakou techniku za par kacek a bavi se tim. ...
Proboha, a toto snad má být nějaká omluva či důvod proč nemít živnostenský list a nevést řádně účetnictví? Jednou si za to necháváš platit a děláš to pravidelně, tak je to podnikání a basta. Také mě to neživí, dělám jen "blbý okres", také to primárně dělám pro zábavu, ale živnosťák jsem vyřizoval hned po cca prvních pěti akcích, co jsme v r. 2003 začali jezdit "na kšeft", což tehdy časově představovalo asi půl roku činnosti. A to jsme hráli na "bedýnky od česneku" a vůbec celková úroveň byla taková, že mne dnes jímá hrůza, když si vzpomenu co a jak jsme dělali... Spousta akcí byla a je podmíněná mimo jiné také tím, že musíme vystavit fakturu a doklad za platbu, jinak bychom zakázku ani nezískali (např. akce pro obecní úřady, neziskové spolky, firmy apod.)

striska
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od striska » stř 18. lis 2009 17:23:47

Musím se trochu pousmát nad hloupostí některých lidí v podobě vydávání se za jiné osoby. Je to opravdu velice nenápadné.

Nicméně za svým si trvám, dnes mi to dokonce potvrdil i právník. Skutečnost je zcela jednoznačná, výmluvy nesmyslné, tak proč se tady pořád obhajujete? Já být Vámi, uznám chybu, zřídím živnostenský list a podnikám řádně tak, jako to dělají VŠICHNI OSTATNÍ!

mart_xx
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od mart_xx » stř 18. lis 2009 17:43:27

mozno som blbi ale ziadne ohovaranie tu nenachadzam
a ze slecna nevie o com toci je tu kazdemu jasne a ja som to napysal
fakt fandim chalanom ktory to maju ako zdroj prijmu
ja som uz da sa povedat duchodce moje zaciatky su niekde okolo 1980 ale vzdy som za zvuk minal peniaze zarobene v inej praci
tak mi prepacte ze som sa tu dnes ozval
martin

Jakub
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jakub » stř 18. lis 2009 18:06:36

No to je hodne zhave tema :)

Podivejme se na to z druhe strany. Ja mam napriklad na zvuceni a poradani a vubec tohle vsechno taky ZL, uz od roku 2001 a sahnu-li si do svedomi. Tak jsem za ty roky odjel hodne, ale fakturu nebo danovy doklad jsem vystavil asi tak 6x? 7x? Je to snad tim, ze bych nechtel priznavat prijmy, nebo nekoho ojebavat? NE! Je to tim, ze nikdo nechce doklat :)

Tim nechci obhajovat to, ze nemaji ZL, ale proste zjevne takhle asi zacli a nikdo to po nich nechte. A je snazzsi vyloucit jednu s deseti akci ktera je "s papirem" a zbytek odjet "na cerno".

Kazdopadne spravne to neni. To souhlasim. Ten ZL stoji prd, agenda jako takova taky prd. Urcite chodi do prace, takze odvody nula nula nic.

...není třeba hrát nahlas...

maly_medved
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od maly_medved » stř 18. lis 2009 19:53:37

fakt zajímavá diskuse ......

Hele , ať si aspoň na tom úžasným webu opraví "2 x dinamický mikrofon" na tvrdé Y

http://www.partyshow.cz/technika/

Nezlobte se na mně , ale fotografie z "akcí" na webu mně nenechávají na pochybách o protiprávnosti jednání dotyčného ( v případě že tyto akce zajišťuje bez jakéhokoliv ŽL , oprávnění k provozování takovéto techniky na veřejnosti ) a už vůbec bych mu a důvěřivým "organizátorům" kulturních akcí pro veřejnost nepřál aby někdy řešili hmotnou zodpovědnost na majetku či nedej bože na zdraví lidí kteří se takovému "dobrodruhovi" dávají všanc.

P.S. mimochodem , jen takový nesmělý dotaz .... jakpak má řešené autorské a interpretační poplatky z jím reprodukované ( jedná se bez debat o veřejnou produkci ) hudby ?

Jakub
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jakub » čtv 19. lis 2009 11:40:50

No tak tohle se da jednoduse obejit. Kazdou verejnou produkci "zabali" do mega velke narozeninove party pro pozvane (ukazte nam seznam pozvanych pane... jeee, ja ho nechal doma v pocitaci)... a podobne. Proste to jde. Bohuzel vsichni vedi, ze je to podfuk, ale neda se s tim nic delat. Timhle pak prakticky vlastne obejde ZL, FU, OSA a dalsi a dalsi.

...není třeba hrát nahlas...

maly_medved
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od maly_medved » čtv 19. lis 2009 11:57:06

troufám si tvrdit že ŽÚ , FÚ a OSA na to budou mít jinej názor

striska
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od striska » čtv 19. lis 2009 12:19:18

Souhlasím, i když v tomhle státě je možné všechno a peníze dělají divy.

Odpovědět

Zpět na „Bar“