Hygiena a "údržba" našich uší....

...přijďte "pobejt" aneb diskuze o možném i nemožném
Pravidla fóra
...přijďte "pobejt" aneb diskuze o možném i nemožném.
  • Reklama
  • Zesilovače pro touring Powersoft Unica T
doubleF
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Hygiena a "údržba" našich uší....

Příspěvek od doubleF » ned 15. lis 2009 14:16:34

Pojďme si říct, jak se staráme o svůj sluch, přece jen to je pro nás nejdůležitější smysl...
Relaxujete někdy cíleně uši? Co s hygienou - existuje něco speciálního?
Sound for people, Ponorka live stage - Jihlava

Aleš
Uživatel
Uživatel

Re: Hygiena a "údržba" našich uší....

Příspěvek od Aleš » stř 18. lis 2009 17:08:44

Hmm, podle mě vcelku zajímavé téma, divím se, že se dosud nikdo nevyjádřil.
Osobně jsem ve chvílích volna zcela upustil od hlasitého poslechu čehokoliv, občas i od poslechu vůbec - tedy prostě mám rád i úplné ticho. Skoro bych řekl, že čím častěji jdou akce za sebou, tím radši ho mívám :-) Pokud si pustím TV nebo rádio, tak pouze s minimální hlasitostí, kdy jsem bez problémů stále schopen vnímat běžné domácí hlukové pozadí, pokud se na něj soustředím (např. tikot hodin, ruch z venku přes zavřená okna apod.)
Občas se připravuji na akce s mně neznámýma kapelama tím, že si je najdu na bandzone a poslechnu nebo i stáhnu ukázky, pokud to stojí za to. Pak si je občas pustím cíleně i nahlas, abych získal dopředu nějaký pocit jak to asi za tím pultem bude vypadat. Hygienu provádím snad vcelku běžnou, tedy mírný výplach a mechanická očista vatou na špejli :-) Nějaké ty speciální ušní spreje jsem nezkoušel.

Jose1
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jose1 » stř 18. lis 2009 18:18:14

No asi mě čeká návštěva na ušním.... :?
Poslední rok, jakmile jsem vystaven většímu hluku, a to klidně pod 100dB, zaléhá mě pravé ucho a chrastí mě v něm. Takže na akci můsím 100x zívnout aby se to na chvíli napravilo.
Výraz " pan hluchař" bude za chvíli na místě. Nee doufám. :D
Mě třeba zajímá jestli s tím nemáte podobné zkušenosti a jak jste to případně řešili?

pisty
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pisty » čtv 19. lis 2009 1:16:43

Neměl jsem daleko k plastice pravého bubínku, takže vím o čem mluvíš...
Vůbec nechápu proč vlastně dělám zvukařinu, když moje ucho dávno není 100%, ale to sem teď nepatří...

Na ušním ti poradí, pomůžou, při troše štěstí nepůjde o nic horšího, než o vpáčený bubínek - já musel docházet na "profuky" - fouknou ti balonkem skrz nos do uší - asi to znáš...
Sice si to každý může udělat sám - stačí ucpat nos a fouknout, ale u mě to nefungovalo - až "balonek" zabral...
Přeju hodně štestí :-)

Jinak k mojí "hygieně" - chodím pravidelně na kontroly (1-2x ročně), nechávám si "měřit" uši - a pak dlouhý hodiny studuju frekvenční charakteristiku mých uší :-)
klídek chlapi, to je nulák

maly_medved
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od maly_medved » čtv 19. lis 2009 10:52:08

Čepici !!! Kulicha , nejlépe !!!

Loni jsem nastydl takovým způsobem, že mi začalo chrastit v uších, po kontrole na ušním-nosním-krčním a po návštěvě fotografa ( rentgen ) mi naordinovali několikrát po sobě punkce nosu ....

Kdo zažil, ocení :oops:

Doktor mi vyhrožoval , že když nebudu dbát na zdraví , že bych mohl přestat slyšet .... no a pak se zeptal , čím že se to vlastně živím :lol:

Jose1
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jose1 » čtv 19. lis 2009 18:23:34

pisty
Tak to je další věc, co mě enormě zajímá.....
Měření "frekvenční charakteristiky" mého/vašeho sluchu. Kde to, kdo dělá? A platí se za to, nebo se to dá uhrát na pojišťovnu?
Ani nevíte jak moc si myslím, že je důležité, znát svoji frekv. charakteristiku. To potom taková velmi častá a otřepaná fráze "já na spektrální analyzér kašlu, dělám to na uši" může dostat vážnou trhlinu.....
Když to máte pokroucený už v uchu. :wink:

pisty
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pisty » čtv 19. lis 2009 18:38:55

No mě je dělá doktor skoro vždy na vyšetření - má dva druhy - hypersuperautomatickou mašinu, kterou mi narve do ucha, ona hučí a bučí a hvízdá a chvěje - pak mu to hodí na display křivky a když je něco špatně, pošle mně stejně vedle do zvukotěsné kabiny na starý "manuální" sonograf...

Funguje to tak, že tě zavřou do zvukotěsné kabiny - za dvojitím sklem sedí baba a pouští ti do ucha různé frekvence - v okamžiku, kdy ji uslyšíš, zmáčkneš čudl a on se ti vykreslí bod na grafu, kde X je frekvence a Y je úroveň v decibelech - na té kartě je krásné, že je tam "předmalováno" jak by měl sluch správně vypadat - takže i laik hned vidí že ty himaláje co mu to vymalovalo není ten krásný plynulý oblouček, co by to měl být...

Ono je to tedy o něco složitější - páč se provádí několik měření - frekvence utopená v šumu, šum v druhém uchu, taky se provádí měření, kdy neposloucháš bubínkem, ale máš za uchem nasazenej "vibrátor" - to ukáže, jestli máš poškozený bubínek, nebo už i vnitřní ucho...

Nejvíc zrádný je opravdu poslouchat, a ne instinktivně mačkat, páč frekvence se sice střídaj, ale čas "náběhu" ne - takže víš, že už ti to "hraje" a musíš překonat touhu stisknout ten čudl a prostě počkat, až to opravdu uslyšíš....

Jednou (asi ve dvanácti) poté co mi bubínek srostl po komplikované perforaci, jsem byl na tom měření a viděl tu sestru, jak valí oči a čeká kdy už konečně zmáčknu ten čudl - do ucha mi duněly frekvence jedna za druhou, decibely rostli, ale já pod 800Hz neslyšel skoro nic :-D

Myslel jsem, že tohle je součástí všech Ušních,nosních, krčních v nemocnicích... Ono ne?
Tohle vyšetření jsem měl vždycky zdarma...

EDIT: Tak jsem vytáhl staré lékařské zprávy a překvapuje mě, že nejvyšší frekvence, kterou měří je 8kHz...

honza637
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od honza637 » čtv 19. lis 2009 19:52:38

Mě jednou ráno vyděsilo že neslyšim skoro nic. Jen takový dunění.
V zápalu boje jsem vytáhl auto a fofrem valil do špitálu. Doktor mě po hodině vzal, kouknul napřed do zdravýho ucha, pak do toho "neslyšícího" a nakonec vytáhl obrovskou stříkačku. Trochu mě to vyděsilo ale nebylo to tak zlý. Pak mi vypláchl ucho a to se děly věci. Přitom jsem obě uši léta aspoň jednou týdně vyplachoval a špunt se udělal i tak....
Analog je analog - trochu toho šumu tam být musí...

Fyla
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Fyla » čtv 19. lis 2009 21:03:28

Co se delo za veci? :)

honza637
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od honza637 » čtv 19. lis 2009 21:22:42

Hnali mi uchem do hlavy hooodně vody :|
Analog je analog - trochu toho šumu tam být musí...

Neznámý

Příspěvek od Neznámý » čtv 19. lis 2009 21:35:49

Můj recept je si pravidelně čistit vatou omotanou kolem špejle tak dlouho až vytahujete čistou vatu, potom jednou za měsíc provedu povinný výplach uší a jsem spokojený, jednou týdně a o neděli se jít na několik hodin projít do přírody a vnímat krásné ticho.

Jose1
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jose1 » pát 20. lis 2009 16:38:02

pisty
Tak to je vyčerpávající odpověď. Poohlédnu se někde u nás po nějakém ušařovi, co to dělá. Do Tábora teda nepojedu. :D

Jose1
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jose1 » sob 06. úno 2010 10:29:26

Tak jsem se dlouho chystal oživit tohle téma. Čas poskočil a mám důvod a materiály.

Jedno ráno jsem se probudil a už zmiňované ucho bolelo, bylo zalehlé a hůř jsem na ně slyšel. Řekl jsem si a dost a dokopal se na ušní.
Koukli mě tam a zahlásili, že mám prohnuté bubínky podtlakem a že je to špatná funkce eustachovy trubice. Dostal jsem na to prášky a doporučení, zívat, žvýkat a foukat do ucpaného nosu a že se to asi zpraví.

Nicméně mě dostrkali i do komory, což jsem vlastně hlavně chtěl.
Naměřený graf předkládám. Jen jsem chtěl říct, že ten propad na 1,5kHz tam není z důvodu, že bych měl jedno ucho polámaný, ale slyšel jsem při testu, jak doktorka telefonuje a potom ten telefon položila. No a já si myslel, že to pípání co slyším byl obsazovací tón. Takže jsem to zmáčkl pozdě, než mě docvaklo, že to co slyším, je tón testovací.
Pak na graf koukla doktorka zahlásila, že slyším až za roh, že se sluchem, jako takovým nic nemám. Což mě potěšilo.

No a proč o tom mluvím....
Nemůžu se pořád smířit s tvrzením, že dělat zvuk sálu na ucho, je to ideální. Představte si, že by měl zvukař (jakýkoliv) poškozený sluch právě třeba na těch 1,5kHz a to obě uši. Co asi tak udělá? Hrábne do GEQ aby to v dobré víře dotáhl. Vyjede nahoru právě tyto kmitočty až se mu to v uchu srovná si zalibuje, že to dobře hraje.
No a pro zbytek posluchačů to asi bude tragédie.
Tím nechci říct, že každý zvukař má nutně něco s ušima, ale....

Asi jsem teď sloučil dvě témata, ale ono to spolu bude souviset.
Zajímá mě váš názor. Pokud se budete vyjadřovat k mé myšlence, a byl bych rád, tak možná spíš tady viewtopic.php?f=17&t=113&p=14645#p14645
Přílohy
audiogram.jpg
audiogram.jpg (96.64 KiB) Zobrazeno 4471 x

pisty
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pisty » ned 07. úno 2010 0:48:23

tohle jsou ale jen bubínky... Kde máš kosti? Tobě neměřili "sono" tím vibračním šmejdem?

Příští týden jdu na ušní, tak tam zkusím vydyndat ty moje himaláje...

Jose1
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jose1 » ned 07. úno 2010 13:14:19

Měřili i tím "vybračním šmejdem". :D
Tím si ale pouze potvrdili ten podtlak na bubínku. Ukazovali mě to, byly tam jakési špičky, které tam neměli být, ale já tomu za mák nerozuměl.

Jo jo nech si to ofotit a dej to sem. Celkem by mě zajímalo srovnání. Oni budou dělat asi ofuky, že to nesmí ven, ale já je ukecal.
A bacha na zvuky telefonu. :wink:

Odpovědět

Zpět na „Bar“