Nesymetrické vedení - k čemu je?

Otázky a odpovědi z LIVE PRAXE - co, jak a proč dělat atd. (otázky na techniku směřujte do sekce Zvuková technika)
Odpovědět
  • Reklama
  • dLive masterclass PRAHA with Dylan Mitrovich
KamilV

Nesymetrické vedení - k čemu je?

Příspěvek od KamilV »

Ahoj,
ve volné chvíli jsem trochu přemýšlel a napadla mě otázka, na kterou nenacházím odpověď ani tady, ani jinde.

K čemu vlastně je nesymetrické vedení? Není to jen historický přežitek (neumím srovnat, jsem na světě teprv 23 let :wink:)

Já všechno tahám symetricky v maximální možné míře. I když mám třeba nějaké monitory s nesym. vstupem, signál k nim vedu symetricky a na poslední chvili ho "srazím" do nesymetrie.
Proč vůbec nesymetrické vedení existuje? Proč mají např. kytary nesym. výstup s velkou imped., když to stejně hned každý hodí do DIboxu a dál jede symetricky? Proč nejsou ty vůstupy hned symetrické? Proč je existuje nějaká linková úroveň, když se stejně diboxem srazí na mikrofonní?

Proč vůbec něco tahat nesymetricky, když to má víc omezení než symetricky?

Je to asi malou praxí, že mi uniká nějaké podstatný detail, protože to celé musí nějaký důvod mít.
Díky, pokud si někdo najde čas na odpověď, třebaže tohle není nijak důležitý dotaz.
xb
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Re: Nesymetrické vedení - k čemu je?

Příspěvek od xb »

Z te kytary to jde nesymetricky proto, ze tam jsou vystupy z civky snimace - to se supne do diboxu a z toho to jde symetricky aby to nebylo nachylny na ruseni signalu kdyz to tahnes na velkou vzdalenost (parak par desitek metru). To samy je i u tech linkovych urovni - prevedou se na symetricky aby se daly tahat "na dalejc" ... je to to samy jako kdyz bys chtel tahat 230V na nekolik kilometru - proto mame sit VVN - jakysi parak rozvodny site, kde jsou trafostanice v roli DIboxu :) Mozna ze hnetu kraviny, kdyztak me opravte ...
maly_medved
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od maly_medved »

XB - ne ne, trafostanice není DI box , s velikostí signálu je to přesně obráceně .
Něco jiného je velikost signálu a impedance vedení a jeho symetrie.

To bych s trafostanicí přirovnával spíš 100 V zesilovač rozhlasu ( public adress amplifier ) .

máš pravdu , KamileV , myslím že jsou to spíš pozůstatky z minulosti a kostlivci ve skříni . Historicky bylo jednodušší nesymetrické vedení , taky se ještě nepovažuju za pamětníka, ale pamatuju si nesymetrické páráky DINech nebo na jackách , a to pak ten, jemuž aparát nebručel byl BIG KING . Myslím že dneska u toho výrobci zůstávají z pohodlnosti a nechutě riskovat a být první se změnou . Je to stejný důvod jako byl přechod na digitální vysílání televize , nástup BlueRay , vítězství VHS nad Betou atd atd .

- některé lepší kytary už mají výstup i symetrický na XLR ( s nízkou impedancí za preampem ) .

- je fakt krok zpět když signál z linky kláves stáhnu padem na D.I. boxu a pak zas zesiluji pomocí OZ mixážního pultu ( zvlášť když na to použiju sračkový ( test admina a fanklubu značky :o) Behringer DI 20 . Jsou ale už i aktivní DI boxy které umí výstup až do úrovně linky i nom.1,55V
Ota
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Ota »

Skutečně jsou ve hře zažité zvyklosti, pramenící z dříve obtížněji vyrobitelné symetrie a je tu také potřeba určité kompatibility zpět časem. Na krátkou vzdálenost mezi přístroji není na linkové úrovni a malých impedancích mezi vedením prodstatný rozdíl, zanebám-li faktor případných zemních smyček.

Slušný pasivní Di-box si musí umět poradit i s úrovní linkovou, pak netřeba úrovně srážet.

Kamile, píšeš o propojení s odposlechem. To že v kabelu jsou dva živé vodiče a stínění, ještě neznamená, že jde zde o symetrické spojení. To je dáno způsobem vedení signálu a to je zde díky "přizemnění" jedné z žil kabelu nesymetrické.

Kupodivu naopak přirovnání k vedení VN přecijen sedí. Akorát je to symetrické vedení na straně VN třífázové (a nestíněné :) ), pak se to za trafákem VN/NN na sekundáru z jedné strany přizemní.
maly_medved
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Ota píše:Slušný pasivní Di-box si musí umět poradit i s úrovní linkovou, pak netřeba úrovně srážet.
právě že většina DI boxů udělá to, že pro linkový signál na vstupu zařadí útlum ( PAD ) , na výstupu je mikrofonní symetrická úroveň a ty ji za mikrofonním vstupem mixážního pultu a opět zesiluješ. No, a pokud se sejde ne moc zrovna kvalitní DI box a mic preamp mixu, tak se zvětší úoveň šumu a zkreslení #-o
pisty
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pisty »

No a právě takový DI mi přišel vždy dost na hlavu - když už mám linkovou úroveň, tak si jí nechám, jen zesymetrizuju a pošlu do páráku... na mixu zapojím útlum, či použiju linkový vstup, ne?

Jinak si taktéž myslím, že nesymetrika je opravdu už jen přežitek... Ale má v tom zjevně stále co dělat i finanční faktor...
klídek chlapi, to je nulák
KamilV
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od KamilV »

pisty píše:když už mám linkovou úroveň, tak si jí nechám, jen zesymetrizuju a pošlu do páráku...
Čím? Jak? Když ne DI.
pisty
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pisty »

Ale jooo, asi sem to špatně napsal - zesymetrizuji si signál DIčkem, samozřejmě... Ale proč u něj zapínat -20dB??? Proč z toho udělat nějaké mV, zbytečně riskovat ztráty a ruchy na vedení, znova to zesilovat předzesilovačem, přidávat šum a bla, bla, bla...
Prostě to nechám na linkové úrovni - DI to musí umět - jestli to nezvládá, letí obloukem...

V tý mojí předcházející větě chybělo: " No a právě takový DI, u kterého se musí zapínat -20dB (nebo ho tak má deafultně) mi přišel vždy dost na hlavu........
klídek chlapi, to je nulák
maly_medved
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

protože když ten pad nezapneš , tak je silnější signál , například z kláves nebo basové linky zkreslený ---- bohužel

P.S. platí jen pro některé DI boxy , mluvím hlavně o Beh....ech
xb
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xb »

maly_medved píše:XB - ne ne, trafostanice není DI box , s velikostí signálu je to přesně obráceně .
Něco jiného je velikost signálu a impedance vedení a jeho symetrie.
Ja to nemyslel ve smyslu velikosti signalu, spis mi slo o ten filosoficky aspekt veci ;)
Jakub
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jakub »

Nektery home made ale i ne home made basovy komba maji signal tak nechutne silnej, ze se nekde ten signal fakt musi tlumit, jinak snad vyskocej preampy ven. Kolikrat i linkova uroven je silna jako blazen. Chyba je samozrejme v kombu.

Jeste k te nesymetrii - nektery klavesy maji nesymetricky jacky na vystupech. (oproti tomu nektery uz symetricky XLR). Takze tam musi clovek mit v kabelaku kabel jack-jack samozrejme s mono jackama.

...není třeba hrát nahlas...
Pavel Sedlák
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Pavel Sedlák »

Tak starší Ampeg mají na XLR linkovou úroveň, nicméně slušnej pult by nějaké zásadní problémy mít neměl...
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva
Pavel Sedlák
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Pavel Sedlák »

K těm klávesám - tak třeba klávesák z medvěd 009 to má vychytaný tak, že vozí sebou svoje čtyři DI Boxy a zvukař nemusí řešit nic.

Akorát já měl sebou malej pult a tak ty čtyři linky musely do stereo vstupů, takže signál byl slabounkej a on se divil, že musel na klávesách dávat volume naplno - to je taky špatně.

No jo, no, už sebou malej pult brát nebudu :oops:
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva
Jakub
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jakub »

Copak klavesy ve stero vstupu vadej??? Pokud mel dvoje klavesy, chapu-li spravne na kazdej kanal jeden dibox, tak pak je to v pohode ne? Otazka je, co to bylo za dibox, jakou daval uroven. Pokud mikrofonni a tys ho pustil do line-in, tak tomu pak rozumim :)

...není třeba hrát nahlas...
yama
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od yama »

mal maly pult a tak nemohli ist klavesy cez XLR ale cez jack do stereo in :)
Odpovědět

Zpět na „Zvučíme live a věci okolo“