DJ Hraní z Počítače vs. z oridinálních cd

...přijďte "pobejt" aneb diskuze o možném i nemožném
Pravidla fóra
...přijďte "pobejt" aneb diskuze o možném i nemožném.
  • Reklama
  • nové mixpulty Qu
Neznámý

Příspěvek od Neznámý » ned 27. pro 2009 2:26:24

Vážení přátelé , napište svůj názor o DJ , který hraje z počítače jestli je fér ,že bere stejný peníze, jako DJ co investuje do originálních cd a bere stejný peníze. Děkuji za Vaše názory.

Hugo
Uživatel
Uživatel

Re: DJ Hraní z Počítače vs. z oridinálních cd

Příspěvek od Hugo » ned 27. pro 2009 7:07:58

Však oni to občas těm paličům a mptroskařům spočítají. =D>
http://benesovsky.denik.cz/zlociny-a-so ... -prav.html

PM Agency
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PM Agency » ned 27. pro 2009 11:14:36

Som DJ okrem iného a áno, je to fér.
Ja ako DJ u nás som povinný registrovať sa v slovgrame, kde každý mesiac odovzdávam výpis hraných akcii.
Som povinný hrať z legálnych nosičov, alebo iného legálne nadobudnutého hudobného zdroja. To znamená že mám prehrávače a mixák + zvyšok ako má byť.... Mesačne kúpim tak 10-15CD aby som bol aktuálny, čo je zhruba investícia 150-200€ (Labely ako armada a podobné sú sakra drahé). Na akciu ma môže prísť skontrolovať kontrolór a všetko bude v poriadku.

A teraz pre toho kto hrá z notebooku. Takýto moderný DJ musí mať všetok software ktorý pri reprodukcii hudby používa riadne zakúpený a legálny. To znamená legálny OS, legálny akýkoľvek prehrávač hudby, legálny mixovací SW (Traktor, Virtual DJ,...). A to nieje lacná záležitosť, dať 3000€ za SW. K tomu musí mať každú MP3 legálne zakúpenú. Väčšinou sa sťahuje za peniaze zo známych DJ portálov ako je beatport, djdownload, junodownload, audiojelly a podobne. Ku každej zakúpenej MP3 skladbe dostanete daňový doklad o zaplatení, ktorý vám kontrolór slovgramu bude kontrolovať. To znamená nosiť so sebou tonu papierov, ak si zoberiem že tých MP3 je u dobrého DJa nad 1000 trackov. Cena jednej MP3 sa pohybuje v okolí 1-2 USD.

A výhody ?
Najmä to, že si stiahnem iba skladby ktoré naozaj potrebujem a platím iba za to čo chcem. Ak si kúpim nosič, tak je na ňom možno 5 aktuálnych trackov a zvyšných 10 sa stále s obmenami opakuje. Potom s astáva že mám doma z jeden a ten istý track 8x vždy na inom CD. Takto to poslednú dobu robí Universal Music, čo ma totálne vytáča a nielen mňa ale i iných DJov.

Nevýhody ?
Malý tok dát spôsobuje nekvalitu skladby, zastretosť zvuku a absenciu výšok a vyšších harmonických. MP3 o bitrate 320kbps je absolútny štandard, najmenšia hodnota po ktorej siaham je 256kbps. Nižšie hodnoty sú už úplne nepoužiteľné.
Mám skúsenosti že v bežnom mestskom klube o zložení aparatúry v počte dvoch monitorov zavesených zhora (väčšinou JBL) a jedného centrálneho subwoofera na podlahe je MP3 pre bežného poslucháča nerozoznateľná od originálnej kvality CD, nakoľko v priestoroch parketu 5x5m totálne ohlušeného hudbou je to tým ľuďom jedno, najmä keď sú ešte pod vplyvom alkoholu.
Pre mňa však MP3 nieje bohvie čo, mám radšej zakúpené nosiče, nakoľko si potrpím na kvalitný zvuk a občas robím trance sety pre jedno nemenované české rádio. Takže kvalita je na mieste.
Medzi nevýhody patrí ešte už tá spomínaná kopa papierov ktorú musíte mať vždy pri sebe.

Ak kontrolór slovgramu uvidí že hráte z legálnych nosičov a poviete mu svoje ID, nechá vás po minúte napokoji.
Ak však hráte z MP3, bude ostražitý a akonáhle sa mu niečo nebude zdať, tak vám to tam prehrabe od hlavy po päty. A väčšinou vždy nájde niečo, čo sa mu nelúbi :x
Kamarát tak prišiel k zaujímavej sumičke pol milióna.... naozaj sa riskovať neoplatí.

A čo záverom ?

DJ hrajúci z prehrávačov sa potí a maká, aby dobre zrovnal BPM, synchnizoval ho, dobre spravil prechod a vybral vhodné tracky ktoré sa dajú miešať a navzájom sa hudobne hodia.

DJ hrajúci z počítača to má o niečo ľahšie. Väčšinou sa mu BPM zrovná automaticky a jediné o čo sa stará je prechod a výber trackov. Má to však nevýhody používania myši k PC, poprípade špeciálnemu HW na to určenému, ktorý sa externe pripája k PC napríklad cez USB. Ďalší risk je zamrznutie PC alebo SW, čo je to tak obávané trápne ticho v strede zábavy.

Takže môj názor je taký, že je temer primerané, aby obaja takýto DJi dostali rovnakú taxu za odohraný večer.
Teraz samozrejme myslím DJa, ktorý splňuje všetko čo som popísal a čo podľa zákona splňovať musí. Nie dedinských chlapcov s notebookmi a z torrentov stiahnutým Win XP a Virtual DJ + MP3-ky z pochybných stránok. Takýchto škrtím a nemajú absolútne žiadne právo hovoriť si DJ ani inak umelecky. Potom totiž moji zákazníci tvrdia že taký DJ im to zahrá za 15€ a ja beriem bežne 40-50€ za akciu. Ale oni sa našťastie rýchlo spamätajú po prvej akcii takéhoto "DJ" a prídu prosiť aby som tam hral ja alebo niekto iný .... ;-)
Jakub, Sound & Light.
Výroba laserov na zákazku až do výkonu 10W RGB, alebo 30W jednotlivých spektrálnych farieb. Galvosystémy 10 - 50 kpps, Cambridge Technology až do 80kpps.

Jose1
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jose1 » ned 27. pro 2009 12:48:29

hugo
......kolikpak mu za to asi napařili?

frantik
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od frantik » ned 27. pro 2009 22:52:09

No vida, tak takhle nějak si představuju, že by měl pracovat a prezentovat se někdo, kdo má nosit nálepku DJ a nebyl to jen "tuctový pouštěč" vysmažených em-pé-třísek. A když navíc dává přednost hraní z CD kvůli kvalitě, toho si cením ještě více.
Jsem zmatkař, někdy. No a?

Neznámý

Re: DJ Hraní z Počítače vs. z originálních cd

Příspěvek od Neznámý » pon 28. pro 2009 15:28:30

Tohle to téma jsem založil proto, že mě serou ti , co si z interfernetu stáhnou mp3 či jiné soubory a pak na akcích to pouštějí a berou stejné peníze a kazí pověst djům co hrají z o.cd. Neřeknu a znám některé ještě zkušenější kolegy DJE , kteří si kvůli tomu aby uchránily před zloději originální CD , udělají jeho kopii na pouštění při akcích, též ztráta O,CD je bolestivější než ztráta Záložní kopie. Po nehezkých zkušenostech, kdy mi návštěvník akce ukradl o.cd to taky dělám a originální cd mám pěkně doma uložené. Mp3 není toliko kvalitní jako CD, vlastní zkušenost, ze zvučení počítačových pouštěčů.

Jose1
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jose1 » pon 28. pro 2009 15:38:29

.... no ona je právě nejhorší skutečnost, že posluchači vůbec neřeší, že hraje nějaká zmršená mp3. Jelikož to vůbec nepoznají. A tím takový DJ vlastně nikomu pověst nekazí. :(
Naposledy upravil(a) Jose1 dne pon 28. pro 2009 15:39:59, celkem upraveno 1 x.

frantik
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od frantik » pon 28. pro 2009 15:39:56

Tak pokud máš originál doma a hraješ z kopie ve smyslu ochrany před krádeží a poškození nosiče, tak je vše ok.

Hugo
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Hugo » pon 28. pro 2009 23:46:55

Jose1 píše:hugo
......kolikpak mu za to asi napařili?
Tak to bohužel nevím, ale třebas někdo ví o někom ze svého okolí a napíše jak se (ne)vyplatí hrát z nelegálních kopií.
"Pane pojďte si sednout. Díky hochu, ale až mi na to přijdou, tak se nasedím až, až! :D

PM Agency
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PM Agency » úte 29. pro 2009 8:59:53

Pán neznámý, neviem ako je to u vás v Česku, ale tu u nás na Slovensku si môžete vytvoriť jednu kópiu CD pre vlastnú potrebu, ale originál musíte mať pri sebe !! Žiadne také že doma ....

Mimochodom, hrám už dosť dlho a ešte sa mi nestalo že by mi niečo zmizlo, čo i len smetie zo stola....pretože si dávam na svoj aparát pozor a presne viem kde čo mám a kde mám čo hľadať. Ak vám niekto niečo ukradne, je to skôr nepozornosť z vašej strany... Nikdy nenechávať nič bez dozoru !!!
Ruky sekať takým zmätkom čo kradnú jak straky :evil:

Edit: Neviem ako vy ale ja "prehrávačov" MP3 beriem tak isto ako DJov, ktorí si zaslúžia rovnakú odmenu, keďže viem čo to obnáša. Myslím tým skutočných DJ's, nie tých darmožráčov s empétrojkami stiahnutých po kamarátoch a z netu v 128kbps kvalite.... taký nám poctivým robia iba šarapatu.
Jakub, Sound & Light.
Výroba laserov na zákazku až do výkonu 10W RGB, alebo 30W jednotlivých spektrálnych farieb. Galvosystémy 10 - 50 kpps, Cambridge Technology až do 80kpps.

frantik
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od frantik » úte 29. pro 2009 9:17:17

Je vidět, že na Slovači se s nikým moc neserou. Mě to přijde, že tam je po revoluci ve víc věcech pevnější ruka. Nevím přesně jak to teď u nás je, jestli přitvrdili ale když známému přišli na kontrolu měl originály doma a musel pro ně s nima zajet a ukázat je, pak mu dali pokoj.

PM Agency
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PM Agency » úte 29. pro 2009 12:01:18

Máš pravdu Frantik, je to tu dosť ostré, človek znalý tunajších pomerov by povedal že niekedy je to doslova buzerácia. Aj mňa to občas vytáča, vždy si nájdu niečo za čo by z nás vytĺkli aspoň cent.
Jakub, Sound & Light.

frantik
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od frantik » úte 29. pro 2009 12:16:06

No je to v příspěvcích ze Slovenska dost poznat. U nás taky mnozí vychcánci hledí vytloukat z druhých co se dá než by sami něco pořádného dělali. Toto je všude na světě stejné, ale přeci jen je to u nás "volnější", víc se na určité věci kašle, ale zas to ubírá na kvalitě takže se vlastně všem nakonec vymstí ten přístup, kdy každý šidí každého.

Pro srovnání OT, když tak pak smažu: Teď jsme byli s kapelou o víkendu v neděli na Slovensku, jen na rychlo, odehrát dva vánoční koncerty, Moravský Sv. Ján - kostel a Borský Sv. Júr - kulturák. Dojmy byly naprosto jiné než doposavad kdekoliv na Moravě. Lidi byli daleko víc vnímaví, vstřícní, pohostinní, umí se sejít a bavit se . U vás se jde do všeho víc "po hlavě", ať je to politika, kultura, život jako takový, proto se ani nedivím té pevnější ruce při kontrolách. Sice je to asi často trochu buzerace, ale zas vás to lépe chrání proti těm podvraťáckým neumětelům. U nás počítám, že se jako obvykle lépe buzeruje ten, kdo hledí mít vše v pořádku a kdo to umí šikovně šulit má celkem klid.

PM Agency
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PM Agency » úte 29. pro 2009 15:04:33

Naproste súhlasím, tvoje dojmy sú správne.
Napríklad u nás je to čo sa týka zvučenia úplne v pohode. Pokiaľ nie si usporiadateľom akcie ty, SOZA (u vás OSA) na teba kašle. Slovgram občas spraví bu bu bu ... Ale keď k tomu dôjde, tak je to masaker ;-)

Zaujímalo by ma napríklad kam idú peniaze ktoré by som platil SOZE za nahrávky a umelcov, ktorých nemá pod svojimi krídlami. Teda napríklad nejakého menej známeho alebo zahraničného umelca. Musím zaplatiť za odohranie aj tak, a pritom to oni nemajú komu dať, pretože ani nevedia kto to je ... a zrazu si niekto nabaľuje vrecká.
Tak isto tvorím vlastné sety a produkujem vlastnú hudbu v štýle trance ... ale registrovaný tam nie som, a ani to nikdy nehodlám spraviť. Lebo by som im musel platiť za to že ja niečo vyprodukujem, a pritom sa to odohrá raz v rádiu v jednej show. Aby som platil za to že obohacujem hudobný svet svojou tvorbou, no to je teda bonus. Ja som rád že si to ľudia vypočujú a majú kladné ohlasy, nechcem za zo ani cent späť...nech si to aj ktokoľvek napáli, aspoň ma budú poznať.... pokiaľ nie som hudobník ktorého živí jeho tvorba, tak mi je to srdečne jedno. To je totálne zdieranie a buzerácia ... hanba niektorým slovenským zákonodarcom :roll:

Ospravedlňujem sa za mierny OT ale musel som si vyliať srdce, nakoľko ma to fatálne irituje.
Jakub, Sound & Light.

vestaxo

Příspěvek od vestaxo » stř 04. kvě 2011 10:57:27

Tak.trošku pridám aj ja, hrával som kedysi jak z kotúčaka, tak z kaziet a potom z cd.Rozdiel nieje skoro žiaden medzi CD a PC.Stále sa jedná o mixovanie, podľa bpm.Čo sa týka cd prehrávačou, dnešné sú už aj tak prepojené s pc a tak isto idú cez soft, takže rozdiel naozaj žiaden.Skor by som povedal, že s pc, je trošku viac bordelu, tie skladby sa akosi sami rozhádžu po diskoch a dávať ich do kupy, nieje žiadna prdel.K hraniu z pc je nutné mať kvalitný midi kontrolér, ja som vlastnil vestax vci 100 a chystám sa na Denon dn-mc 6000 za 18000kč.Čo sa týka kupovania skladieb, zas žiaden rozdiel, síce jeden veľký áno.Cd kúpiš hocikde, trebárs aj na Novom zélande a pán z Osy, ti nepovie nič.Na moj dotaz na Osu, odkiaľ si možem cez net kúpiť pesničku, mi bolo odpovedané, že z internetového serveru, s ktorým majú oni zmluvu.A tu je kameň úrazu.Mám rád všetku peknú hudbu, ale hrajem(len doma) techno, house elektro, proste žáner, ktorý nieje a ani na jednom českom servri k ponuke!A chcete sa dozvedieť, s kým má osa zmluvu?Tak to tak isto nenájdete.Ten čo sa tu ozýva, že tý, čo hrajú z pc, majú načierno pesničky, je pekná hlúposť.Ty tak isto možeš mať načirno pálené cd, takže pravidla pre obe skupiny sú rovnaké a vďaka ose pre hrajúcich z midi kontroléru, ešte ťažšie.

Odpovědět

Zpět na „Bar“