Brum v reproduktorech
-
- Reklama
Re: Brum v reproduktorech
Nejsou nevyzpytatelný, jen "rozdvojky" vyráběný do cca roku 1990 maj takou "speciální" funkci
aby byly jednoduchý na výrobu tak na jedný straně maj fázi né na levý dutince, ale na PRAVÝ.
(Nejpodivnější je, že i tyhle rozdvojky prošly EZÚ !!!)
A jak si každej může sám domyslet, stačí do ní (v lepším případě) připojit špatně provedenou dvoudrátovou prodlužku a zkrat je na světě. V horším případě se zpěvák diví, že ten mikrofon kope, i když je přece zemnění připojený na kolík.
Takže se připojuju k doporučení používat jen vlastnoručně oměřený a vyzkoušený rozdvojky a "psy" v trojdrátovým provedení.
(Nejpodivnější je, že i tyhle rozdvojky prošly EZÚ !!!)
A jak si každej může sám domyslet, stačí do ní (v lepším případě) připojit špatně provedenou dvoudrátovou prodlužku a zkrat je na světě. V horším případě se zpěvák diví, že ten mikrofon kope, i když je přece zemnění připojený na kolík.
Takže se připojuju k doporučení používat jen vlastnoručně oměřený a vyzkoušený rozdvojky a "psy" v trojdrátovým provedení.
Pokud máš na mysli ty staré, komunistické rozdvojky a roztrojky, co měly na obou stranách kolík nahoře a na jedné straně tudíž fázi vlevo a na druhé vpravo, tak to bylo podle mě menší zlo, než roztrojka "moderní", sice správně orientovaná, ale mechanicky tak zpatlaná, že vyrobí zkrat náhodně, když se do ní něco zasune. Jaké překvapení že by měla bezporuchově sloužit svému účelu!!! To si ji jako koupím a budu se na ni jen dívat?? A vůbec proč má jeden kolík nahoře a druhý dole? Ať jsou pěkně oba nahoře a výrobce ať uvnitř bezpečně prokřižuje sběrnice pro fázi a nulák.
Jestli ale dále narážíš na to, že v té staré rozdvojce začne kopat dvojlinková prodlužka s propojeným kolíkem a dírkou vpravo, tak to je na kriminál! Znám experta, co nám takovou prodlužku v 80.letech kdysi do kapely vyrobil, byl to "hodný" tatínek od bubeníka a dokonce elektrikář! Dvojlinka na prodlužce nemá co dělat!!! Nelze takto vůbec propojit ochranné kolíky obou konců mezi sebou a ochrana nulováním ála pevná instalace nepřichází na pohyblivém přívodu vůbec v úvahu!!! Navíc nově norma už povoluje mít v pevných zásuvkách fázi vpravo když je kolík nahoře, ale doporučuje se současně jednotné zapojení u všech zásuvek v objektu.
Jestli ale dále narážíš na to, že v té staré rozdvojce začne kopat dvojlinková prodlužka s propojeným kolíkem a dírkou vpravo, tak to je na kriminál! Znám experta, co nám takovou prodlužku v 80.letech kdysi do kapely vyrobil, byl to "hodný" tatínek od bubeníka a dokonce elektrikář! Dvojlinka na prodlužce nemá co dělat!!! Nelze takto vůbec propojit ochranné kolíky obou konců mezi sebou a ochrana nulováním ála pevná instalace nepřichází na pohyblivém přívodu vůbec v úvahu!!! Navíc nově norma už povoluje mít v pevných zásuvkách fázi vpravo když je kolík nahoře, ale doporučuje se současně jednotné zapojení u všech zásuvek v objektu.
Jsem zmatkař, někdy. No a?
Jo v obou případech jsi trefil, co jsem měl na mysli.
)
Tu změnu normy, že může bejt fáze i vpravo jsem netušil.
Takže závěr, než cokoliv zapojím v místě které neznám, radši zkontroluju fázovkou.
Tu změnu normy, že může bejt fáze i vpravo jsem netušil.
Takže závěr, než cokoliv zapojím v místě které neznám, radši zkontroluju fázovkou.
Ano, a někdy nejenom to. Podle potřeby lze provést zátěžový test zásuvky, aby byla jistota, že nulák a zem opravdu drží. Sám si udržovat prodlužky v pořádku a mít je dobře dimenzované, být vybaven vlastním proudovým chráničem před svým PA. Kdyby se pak něco stalo, např. i přes všechnu pečlivost během produkce nula či zem někde upadne a je průšvich, tak ať si to vyžere pořadatel, ne já...
V tomto vláknu řešíme primárně brum, ale ono to poctivé provedení kabeláže s tím hóóódně souvisí.
V tomto vláknu řešíme primárně brum, ale ono to poctivé provedení kabeláže s tím hóóódně souvisí.
-
Jan Paukner
- Uživatel

Fakt taková bílá kulatá strká se do zásuvky klasická roztrojka já bych tenkrát ani tolik naštvanej nebyl jenže se vyrazily jističe v místnosti od které neměl nikdo klíče(nikdo v celé hospodě a to včetně obou majitelu)a bylo po hraní po tombole a po všem a já to při svíčkách nasranej balil.Když jsem se pak druhý den ptal tak mě bylo řečeno že klíče maj zedníci a elektrikáři co předělávali místnost vedle a že vlastně nikdo neví kde jsou.A nejhorší je že tohle trvá DOPOSUD tak že když se něco stane tak musím zvonit na cizího člověka co už v té místnosti bydlí at mě to nahodí.A to v té hospodě vařím už pátéj rok.
-
Jan Paukner
- Uživatel

Nic méně doma to nebručí v hospodě ano(opět vyskoušeno potvrzeno)
Jak su celkem mírná povaha (nebo sem aspoň bývál), tož to bych asi v té knajpě dělal dusno a příslušným osobám bych přinejmenším vynadal do bezvědomí! Rozvaděč od zásuvek které používám v kuchyni a při hudební produkci bude prostě dostupný a hotovo i kdyby se tam měla předělat elektroinstalace. Já si myslím, že kulišárny takového kalibru dotyční majitelé doma nemají, pochybuju, že by doma postrádali např. splachovací záchod a chodili na kýbl... Zkus pohrozit, že si pořídíš tarasnici od doc. Chocholuška a ta Ti otevře každé dveře! Uvidíš ten cvrkot!!!!
Že to bručí v hospodě bude dost dílem i té elektroinstalace, nám hodně bručel aparát u kámoše v jejich starém baráku, kde měli zkušebnu v místnosti v přízemí po zrušené hospůdce. Beztak byl barák dělaný ještě v hlíně a zásuvky dvouvodičově ochranou nulováním, jak bývalu u nás zvykem.
Že to bručí v hospodě bude dost dílem i té elektroinstalace, nám hodně bručel aparát u kámoše v jejich starém baráku, kde měli zkušebnu v místnosti v přízemí po zrušené hospůdce. Beztak byl barák dělaný ještě v hlíně a zásuvky dvouvodičově ochranou nulováním, jak bývalu u nás zvykem.
Naposledy upravil(a) frantik dne pon 04. led 2010 17:53:16, celkem upraveno 1 x.
- Pavel Sedlák
- Uživatel

Takže jsme se oklikou vrátili k rozvodům - kdo by to byl řekl...
To je problém i u "moderních technologií" - po nástupu k novému zaměstnavateli jsem přebíral servrovnu a koukám, že displej bliká.
Předávající technik mi pravil, že u těch datovejch přepínačů je to normální (myslel PC switsch, co přepíná klávesnici, myš a monitor).
Trval jsem na tom, že je něco špatně a bylo - servery napájené z různých zásuvek, přepínač taky z jiné a jako bonus hliníkové rozvody.
Smyčka různých zemí vyrobila pěkných 70V...
Napájení z jedné zásuvky problém na chvíli vyřešilo, ale zase jsem byl na hraně s příkonem.
Takže jsem chtěl nechat vyrobit dva samostatné přívody ale majitel škudlil to nepodepsal (cena 9000,- Kč včetně fi) s tím, že to přeci běží a svítí a nebudeme přece zbytečně utrácet.
Upozornil jsem ho, že do prvního zakolísání sítě nejspíš všechno "spadne", což se vyplnilo při první jarní bouřce.
Půlka evropských poboček vypadla, úspora se nám bohatě vrátila a do servrovny konečně vedou normální přívody s normálním jištěním
Mimo jiné to potvrzuje, že věci se mají dělat tak, jak se mají dělat...
To je problém i u "moderních technologií" - po nástupu k novému zaměstnavateli jsem přebíral servrovnu a koukám, že displej bliká.
Předávající technik mi pravil, že u těch datovejch přepínačů je to normální (myslel PC switsch, co přepíná klávesnici, myš a monitor).
Trval jsem na tom, že je něco špatně a bylo - servery napájené z různých zásuvek, přepínač taky z jiné a jako bonus hliníkové rozvody.
Smyčka různých zemí vyrobila pěkných 70V...
Napájení z jedné zásuvky problém na chvíli vyřešilo, ale zase jsem byl na hraně s příkonem.
Takže jsem chtěl nechat vyrobit dva samostatné přívody ale majitel škudlil to nepodepsal (cena 9000,- Kč včetně fi) s tím, že to přeci běží a svítí a nebudeme přece zbytečně utrácet.
Upozornil jsem ho, že do prvního zakolísání sítě nejspíš všechno "spadne", což se vyplnilo při první jarní bouřce.
Půlka evropských poboček vypadla, úspora se nám bohatě vrátila a do servrovny konečně vedou normální přívody s normálním jištěním
Mimo jiné to potvrzuje, že věci se mají dělat tak, jak se mají dělat...
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva
... A taky že technické věci mají dělat a rozhodovat nekompromisně technici a ne hňupi v kravatě...
-
maly_medved
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Vono když se někdy šéfik v kravatě nemůže rozhoupat pro investici tak takový malý "kontrolovaný výpadek" jej vždy přesvědčí
Někdy to bude chtít výdrž a udělat výpadků více, k nim se automaticky přidají i ty neplánované. Je to drsné, ale přece jen osvědčené klasické "Chytrému napověz..."
- Jose1
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Pes, rozuměj rozdvojka na drátu, zakoupená v hobymarketu (už nevím kterém), někdy před 5ti lety, teoreticky prolustrovaná normou, a teď se podržte - po rozdělání této - byla ve dvoudrátovém provedení. Zem nezapojena, z/žl drát tam prostě nebyl.
těmahle očima jsem to viděl.
...a nebo jsem to už říkal?
...a nebo jsem to už říkal?
-
pisty
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Neuplyne týden, aby se podobné zvěrstvo neobjevilo znovu na trhu...
viz
http://www.spotrebitele.info/trvale/vyh ... st_bydleni
majitel jedné firmy se mi vždycky smál a ťukal si na čelo, že si vyrábím kabely sám - že je to prý drahé a nevzhledné...
Poté co mu shořel druhý prodlužovák, učil jsem ho, jak si taky vyrobit
http://ec.europa.eu/consumers/images/ra ... _21-1f.jpg
viz
http://www.spotrebitele.info/trvale/vyh ... st_bydleni
majitel jedné firmy se mi vždycky smál a ťukal si na čelo, že si vyrábím kabely sám - že je to prý drahé a nevzhledné...
Poté co mu shořel druhý prodlužovák, učil jsem ho, jak si taky vyrobit
http://ec.europa.eu/consumers/images/ra ... _21-1f.jpg
klídek chlapi, to je nulák
Co se brumu týče, mám taky jednu zkušenost, která souvisí s přechodovými odpory v síťové části a mechanice! Jednou jsem po nějakém zásahu nepřišrouboval konec v racku (na kovové lišty tj. nebyl pospojen s ostatními) a ejhle - nevzpytatelný brum, tenkrát tuším z odposlechů, a měnil se, jak se to "klepalo", až mi kapela začala vyhoudat, ať s tím něco provedu.
Takže od té doby žadné komponenty volně ložené. Mimochodem buzení konců mám plně symetrické, jenže elektronický symetr.
Takže od té doby žadné komponenty volně ložené. Mimochodem buzení konců mám plně symetrické, jenže elektronický symetr.
R. Král... příznivec zvukové techniky