zvučení kláves (změny rejstříků)
-
- Reklama
-
Hoťas
zvučení kláves (změny rejstříků)
zdravím vespolek. mám takovej začátečnickej dotaz: jak se má zvukař vypořádat se změnou rejstříků klapek. pokud klávesák na každou písničku používá jinej zvuk, mají klapky pokaždé jinou hlasitost, zvuk jinou frekvenční charakteristiku, ... nebo se pletu? a zvukař může reagovat až když se začne hrát a z PA leze hrůza nebo naopak nic
-
Návštěvník
Re: zvučení kláves (změny rejstříků)
Dynamika a aranže - to je snad věcí kapely...
Podobnou charakteristikou se většinou projevují levné klávesy učené spíše na domácí hraní. Když se na to člověk zaměří, tak se to celkem dá dohánět ručně. Ale taky už se mi stalo, že mě přišel vynadat fanoušek od kapely, že neslyší klávesy, které každou píseň hrály jinak. A kolega mi vyprávěl, jak si udělal s kapelou zvukovku, vše v pohodě, pak přišel velký začátek a klávesy mu přebudili šavli. Tak jim to utnul, došel si zmáčknout pad na DI-box a nechal je začít hezky znovu.
Žijem, pijem, tancujem! Jsem velký a tvrdohlavý!
- blaha
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Toto je problém asi převážně amatérskejch kapel, ale každopádně je to věc klávesáka. Pár let hraní na klávesy s kapelou mám za sebou, takže vím, že v mýmvlastním zájmu bylo si vhodně upravit hlasitosti u jednotlivých presetů. Prostě tohle si klávesák musí srovnat sám když chce bejt dostatečně dobře a kvalitně slyšet.
Dobrý taky je, kdyzž takhle nevyvážený presety změní 3x za skladbu, takže někde řve a někde není vůbec slyšet a zvukař musí bejt bystrozrakej aby viděl jestli hraje, nebo ne.
Mimochodem tohle je taky problém některých kytaristů, když nemaj srovnaný krabičky a pak jim sóla zanikaj.
Dobrý taky je, kdyzž takhle nevyvážený presety změní 3x za skladbu, takže někde řve a někde není vůbec slyšet a zvukař musí bejt bystrozrakej aby viděl jestli hraje, nebo ne.
Mimochodem tohle je taky problém některých kytaristů, když nemaj srovnaný krabičky a pak jim sóla zanikaj.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
-
maly_medved
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Tenhle problém jsem doháněl kompresorem T.C. Finalizer , ale je to zvěrstvo, nemluvě o tom že je nesmysl pořizovat si kvůli "amatérovi" neschopnému srovnat i hlasitost rejstříků na klapkách takhle drahé mašinky.
Nezbývá než se obrnit trpělivostí a dát onomu muzikantovi patřičně najevo ať si to srovná
Nezbývá než se obrnit trpělivostí a dát onomu muzikantovi patřičně najevo ať si to srovná
- Jose1
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
....u kytaristů běžný jev profík nebo amatér, u klapek jsem to naštěstí ještě nezažil, že by mi to sestřelilo hlavu. Ale souhlas, nechat si to vyžrat.
Jinak se vždycky na začátku, pokud je vůbec čas, zeptám, jestli to má v rovině. Nejlépe, pokud je to možné, projet všechny programy, které bude používat.
Nebo to honit klikou za poklusu. Nedej bože, že tam ty klapky má třeba troje rozházený a ty nevíš na kterých to je (metr na vstupech).
Jinak se vždycky na začátku, pokud je vůbec čas, zeptám, jestli to má v rovině. Nejlépe, pokud je to možné, projet všechny programy, které bude používat.
Nebo to honit klikou za poklusu. Nedej bože, že tam ty klapky má třeba troje rozházený a ty nevíš na kterých to je (metr na vstupech).
ikdyž je to prasárna, tak doporučuju jemnější dynamickou kompresi. Všechno to sice nezachrání, ale trochu to pomůže. Samo o sobě je tohle opravdu neuhlídatelný. Na hodně koncertech jsem slyšel lidi s názorem "klávesy byly moc nebo vůbec".