Sháním kompresor

Dynamické, efektové, multifunkční, nástrojové, výhybky...
  • Reklama
  • nové mixpulty Qu
DVD

Sháním kompresor

Příspěvek od DVD » sob 20. bře 2010 15:43:10

Existuje nějaký kompresor, který bych mohl zapojit na zesilovač? Jaký a kde by se dal sehnat. Zapojil bych ho mezi zdroj signálu a zesilovač. Požadavky mám: Aby ten kompresor nezabral moc místa, aby měl výstup pro zesilovač a linkový vstup. Vstup a výstup by byly analogové a stereo. Kompresor by měl být třipásmový, abych mohl regulovat kompresi zvlášť pro hloubky, středy, výšky. Každé to pásmo by mělo mít možnost ovládat ratio(poměr), práh, čas náběhu, čas doběhu, make-up zisk. Dále by mělo jít ovládat vstupní úroveň hlasitosti. Dělící kmitočty by vyhovovaly nejlépe 260 Hz a 2200 Hz nebo by byly nastavitelné. Taky bych potřeboval, aby bylo nějak vidět, třeba pomocí světel, jak moc je to u vstupu vybuzené.

TomasVv
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Re: Sháním kompresor

Příspěvek od TomasVv » sob 20. bře 2010 16:06:29

Jakýkoliv speaker management procesor.
Třeba DBX DriveRack, Sabina Navigator, je toho spousta.

Na co to konkrétně potřebuješ?
Dělám, co mě baví.

Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník » sob 20. bře 2010 16:43:11

Na co ten kompresor vlastně potřebuji: Mám zesilovač, na něm zapojené bedny. Jako zdroj signálu používám rádio a CD přehrávač. Rád si poslech vylepšuji. Proto jsem si zesilovač nekoupil, ale vyrobil podle vlastních požadavků, vybavil jsem ho vícepásmovým ekvalizerem a různými filtry, taky bedny jsem si vyrobil podle vlastních požadavků. Časem se mi ale ukázalo, že tomu něco pořád chybí. Některé skladby jsou chvíli nahlas a chvíli potichu a to potom musím neustále přidávat a ubírat hlasitost. Nejvíce mi ale vadí to, že u mnoha skladeb je v basech moc slyšet bicí a to se mi nelíbí, mám raději měkčí hluboké tóny. Když uberu hloubky, už to tak moc nebouchá, ale zase mi chybí poslech hloubek. Zkoušel jsem potom ubrat místo veškerých hloubek jenom užší pásmo, ale taky to není ono, protože taky v tomto pásmu jsou často kromě bouchání i pěkné tóny a o ně bych přicházel. Jediné řešení mě napadlo, použít kompresor. Ten bude reagovat jenom v místech úderů, a jenom tam bude tlumit. Kompresor, který je jednopásmový, však použít nejde, protože bude mít vedlejší účinek, takzvané pumpování - v místech, kde se tlumí třeba dunivý úder, se zatlumí i třeba současně znějící vyšši dlouhý tón, navíc by se ten dunivý úder dobře nemusel zatlumit. Proto připadá v úvahu vícepásmový kompresor, aby se s ním daly zpracovávat zvlášť hloubky, zvlášť středy, zvlášť výšky. Nakonec by mi takový kompresor mohl pomoct zlepšit poslech nejen hloubek, ale i středů a výšek, kde je občas taky co zlepšit. Kompresor si však vyrábět nebudu, raději bych koupil hotový.

Jose1
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jose1 » sob 20. bře 2010 17:44:39

Takže vlastně nepotřebuješ kompresor, ale dynamický eqalizér. :wink:

Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník » sob 20. bře 2010 18:30:39

Jaký je rozdíl mezi normálním a dynamickým ekvalizerem? Na internetu jsem o dynamickém ekvalizeru moc informaci nenašel, ikdyž jsem prohledal hodně stránek, ale pokud tomu rozumím, není to nakonec něco jako vícepásmový kompresor? A půjde tam u každého pásma ovládat i čas náběhu, čas doběhu, práh, poměr, zisk make-upu? Takový přístroj sháním, ale moc podrobnosti se nikde nedaří sehnat. A podle čeho poznám, jestli ten přístroj bude mít analogový linkový stereo vstup pro zdroj signálu a jestli tam bude pasovat úroveň signálu z CD přehrávače a rádia a jestli ten přístroj bude mít analogový stereo výstup na zesilovač? Nebo je to samozřejmé? Dříve jsem udělal pokus a od te doby sháním ten přístroj, který bych zapojil mezi zesilovač a zdroj signálu. Pokus, který jsem tenkrát udělal, mě napadl při čtení článku na http://www.linuxexpres.cz/praxe/masteri ... -s-jaminem . Do počítače, ve kterém mám Linux, jsem nainstaloval Jamin a další software, které budu při použití Jaminu potřebovat. Postupoval jsem podobně jak v článku, jenom jsem nepouštěl Ardour, protože jsem nedělal mastering, ale jenom poslech přes Jamin. Do modrého vstupu zvukové katry jsem zapojil zdroj signálu a do zeleného výstupu zvukové karty jsem zapojil zesilovač. Poslech byl vynikající. V Jaminu jsem mohl použít třipásmový kompresor, nastavil jsem všechny ovládací prvky tak, aby mi to dobře znělo. Jediná nevýhoda je to, že počítač spotřebuje hodně energie a když ho budu mít puštěný celé dny k rádiu, je to trochu přehnané. Navíc je to nepohodlné, protože musím tahat kabely od zesilovače a rádia k počítači. Zkoušel jsem uvažovat, že když neseženu vhodný přístroj, tak si koupím notebook, do toho nainstaluji Linux a Jamin a další potřeby a ten notebook umístím k těm zesilovačům a měl bych ten notebook jenom tady na to. Ale stejně bych raději sehnal nějaký přístroj místo toho, ale aby nezabral moc místa.

TomasVv
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomasVv » ned 21. bře 2010 1:57:30

Dynamický eq je vlastně několik paralelních kompresorů, nastavíš si dělící kmitočty jednotlivých pásem, parametry komprese a potom jednotlivé gainy.
Ale obávám se, že jediná cesta je poslouchat kvalitně zmastrované nahrávky...
Dělám, co mě baví.

Jose1
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jose1 » ned 21. bře 2010 11:24:58

Já bych to doplnil...
Dynamický Eqalizér DEQ je zařízení, které umožňuje korigovat dynamiku konkrétního, vybraného frekvenčního pásma. Takže co se týče kompresorové části, máš možnost nastavení všech parametrů jako na kompresoru. A to vše provádíš na frekvenci, které si určíš včetně nastavení dalších parametrů jako na parametrickém EQ.
Pokud je mi známo, tak běžně na 4 pásmech, ale u SW zařízení klidně i na více.

Větší povědomí o tomto zařízení nemám, přesto, že ho vlastním, tak jsem nějak neměl nikdy potřebu s ním cokoliv napravovat. Možná i k mé škodě. :D

DVD

Příspěvek od DVD » ned 21. bře 2010 17:04:54

A potřeboval bych, aby ten přístroj měl vstup pro zdroj signálu analogový a stereo a abych do toho mohl zapojit zdroj signálu - radio nebo CD přehravač - a aby vyhovovala úroveň signálu. A aby měl ten přístroj výstup na zesilovač, zase analogový a stereo výstup. Mívají to ty přístroje běžně? Protože jsem zkoušel na internetu pohledat ty výrobky a pořádné podrobnosti které potřebuji o vstupech a výstupech se nikde nedočtu. Podle čeho to poznám. Taky se nikde pořádně nedozvím, co to se zvukem umí dělat, jestli z mých požadovaných funkcí to bude mít všechno, co potřebuji. O vstupech, výstupech, ani schopnostech, se na žádných stránkách nemůžu dozvědět dostatek informací o výrobku a proto je riziko, že si něco objednám a bude mi to k ničemu - nepůjde mi to zapojit nebo to nebude umět to, co potřebuji nebo jiný případ.

Frenk
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Frenk » ned 21. bře 2010 18:17:10

Doplneni z http://www.abclinuxu.cz/blog/papiry/201 ... it-poslech
Nevyrobil jsem žádného křapa. Koncový stupeň je vybavený integrovaným obvodem A2030, výkon má 20 watů, což je na místnost dostatečné. Zesilovač je vybavený deseti pásmovým ekvalizerem, filterm šumu a filtrem dunění, oba filtry mají možnost zapnutí a vypnutí a strmost 18 dB/oktáva. Výrobek obsahuje integrované obvody TL 071. Když jsem poslech svého výrobku porovnával s hotovými hifi věžemi nebo jinými kupovanými výrobky, nemůžu si pomoct, poslech mého výrobku se mi líbí více. Bedny jsem si taky vyrobil podle svých představ: Mají basový reproduktot ARN 226 03/4 a výškový reproduktor ARV 104..., vyhybky se strmostí 12 dB/okt. Bedny jsou uzavřené, vnitřní objem 20 litrů na jednu bednu. Jsem s nimi spokojený, když porovnám poslech jakýchkoliv beden z obchodu, ty moje se mi líbí více. Navíc jsem při výrobě beden použil laťovku 18 mm, což mi vyhovuje daleko více, než z dřevotřísky, protože z laťovky to nemá tak velkou hmotnost a lépe to zní. Jenom mi jde o to, že bych si poslech ještě více vylepšil, protože si věci rád vylepšuji.
Promin ale rek bych ze tady resis blbosti.

1. to co sis postavil za zesilovac je nejaky lowend dobry leda tak nekde do hifiveze.
2. kdybys mel dobry zdroj signalu a repro tak nepotrebujes v zesilovaci takove kraviny jako 18dB/oct filtr "duneni" a sumu. :-)
3. To repro podle me taky za moc nestoji.
4. Podle tvojeho popisu vyse si prohanis zvuk nejakou onboard zvukovkou, kdyz ses tak zamerenej na kvalitu zvuku to ti nevadi ze tam mas dva nekvalitni prevody (AD-DA) navic??

No a abys nerek ze ti tu nic neporadime tak tripasmovy stereo kompresor s analog vstupy a vystupy je treba tady http://www.muzikant.cz/zvuk-a-nahravani ... -40227.php
Never ask FOH sound engeener "Are you DJ?" because he can kill you....

Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník » ned 21. bře 2010 19:04:58

Bedny mi vyhovují takové, jaké mám. Větší nepotřebují, to by zbytečně zavázelo. Když to porovnám s bednami k počítači, je to stokrát lepší. Různé filtry a různé regulátory kmitočtové charakteristiky jsem si nedělal kvůli tomu, že by moje rádio a CD přehrávač byly nekvalitní. Mají kvalitní zvuk, nebručí, nešumí, hrají čistě. Ty filtry a ekvalizer mám na to, abych mohl podle nálady měnit zvuk. Mám rád, když mám hodně možností, jak poslouchat zvuk. Abych mohl napodobit zvuk velkých beden, malých bedniček, telefonního chrastítka... A ty kompresory se chystám pořídit, abych mohl ještě více vylepšovat zvuk poslechu. Asi to bude tím, že se mi často líbí jiné věci, než jiným lidem. A ne tím, že bych měl nekvalitní věci. Ta krabička se opravdu nedá sehnat za rozumější cenu, než 120 tisíc? Představoval jsem si něco kolem deseti tisíc. Jestli takovou krabičku za rozumnou cenu nebude možné sehnat, asi budu muset koupit vhodný notebook, do toho nainstalovat potřebný software, zapojit notebook mezi zdroj signálu a mezi zesilovač a řešit to takto.

Jose1
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jose1 » ned 21. bře 2010 20:00:52

TomasVv
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomasVv » pon 22. bře 2010 16:40:50

Ehm, tedy tzv. kreativní poslech :-)

Pak bych doporučil nějakou slušnou zvukovku a hooodně plug-inů.
Dělám, co mě baví.

dell
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od dell » úte 23. bře 2010 15:49:13

toho Behringera Ti prodám za 5000Kč.

OK2MDK
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OK2MDK » čtv 25. bře 2010 10:35:07

a nepadla tu odpověd na otázku se vstupy, zesilovač má taky analogový vstup, a digitál a nalog snad poznáš...

Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník » sob 10. dub 2010 12:34:38

Našel jsem ještě DAP Audio DCL-2, bylo to na http://www.djshop.in/sm/product/dap-audio-dcl-2 ten by se možná hodil, ale nejsem si jistý s výstupy: Píše se, že to má výstup pro subwofer, ale já bych to chtěl zapojit na zesilovač, který nemá vstup 2.1, ale 2.0. Půjde to, aniž bych přišel o hloubky nebo část hloubek? Píše se něco o třech modech výstupu, ale moc tomu nerozumím: 1.2IN/OUT; 2.2IN/OUT; 2.2IN/OUT+sub. Budu moct některý z těch třech modu vybrat, aby mi to dobře šlo, když výstup zdroje signálu i vstup zesilovače mám 2.0? A kdyby se objevil jakýkoliv jiný zvukový procesor a měl výstup pro subwofer, půjde použít i pro 2.0, aniž by chyběly hloubky?

Odpovědět

Zpět na „Zvukové procesory“