Rytmus blikání
-
- Reklama
- CharlesBass
- Uživatel

Rytmus blikání
Ahoj, už několikrát jsem se zabýval myšlenkou jak sladit rytmus blikání strobo s hudbou. Zatím jsem to improvizovaně využíval jen u reprodukované hudby, když se naskytnul i stroboskop. Na akcích, kde sem zvučil kombinaci několika živých kapel (rock,hc) a zbytek akce(noci) DJs (jungle,tekno). Udělal jsem to tak, že jsem z mixu vyvedl ze samostatného výstupu (aux nebo sum) audio a píchnul jsem to do vstupu pro ovladač stroboskopu. Byl to nějakej většinou obyčejnej eurolite atp. Vím, že se na normální ovládání využívá generátor s obdelníkovými impulsy 0/10V. Takle to taky perfektně fungovalo, audiosignál jsem dokonce ořezal asi na 100Hz, tzn, že to blikalo s "kopákem". Na sepnutí stačilo asi -4 až 0 dB. Problém byl s tím, když hudba gradovala, v nějakém přechodu, brejku zrychlila a byla zaplněná a už to jen "hučelo" a pro obvod stroboskopu to ztratilo rozlišovací schopnost - v posdtaťe do něj šel konstantní signál a stroboskop v podstatě zhasnul. Což by u reprodukováné hudby ošetřit byl docela problém.
Tenhle můj objev však zamejšlím zanést do produkce živých kapel. Obecně i u ostatních světel. Vím že existují procesory, s mikrofonem, který pak spíná podle hudby. Což ve výsledku znamená, že světla blikají na jakýkoli zvuk..... no ten výstup pak bych určitě na řízení nevyužíval. Jednak to je nepohodlné, jednak netuším jak je tím stroboskopem zatížen ..
..chtěl bych si postavit obvod, který by se zapojil přes send/retrurn do stopy kopáku, případně i virblu či hajtky, bez úpravy původního signálu, v podstatě by se jednalo o odbočku se samostatným předzesilovačem a zesilovačem který by už generoval zmíněný obdelník 10V. Mělo by to samozřejmě korekci "gain" a možnost automatického spínání s generátorem. Nebo vyvážení stop, pokud by to bylo vícekanálový. Buď by se využil přímo na stroboskopy, nebo by se zapojil do osvětlovacího pultu, pokud by nějaký měl možnost mít vstup audio. Což vůbec netuším a nikdy jsem to na jakékoli akci nepostřeh. Snad ani na obřích touringových akcích...
Měl někdo někdy podobnou myšlenku?
Tenhle můj objev však zamejšlím zanést do produkce živých kapel. Obecně i u ostatních světel. Vím že existují procesory, s mikrofonem, který pak spíná podle hudby. Což ve výsledku znamená, že světla blikají na jakýkoli zvuk..... no ten výstup pak bych určitě na řízení nevyužíval. Jednak to je nepohodlné, jednak netuším jak je tím stroboskopem zatížen ..
..chtěl bych si postavit obvod, který by se zapojil přes send/retrurn do stopy kopáku, případně i virblu či hajtky, bez úpravy původního signálu, v podstatě by se jednalo o odbočku se samostatným předzesilovačem a zesilovačem který by už generoval zmíněný obdelník 10V. Mělo by to samozřejmě korekci "gain" a možnost automatického spínání s generátorem. Nebo vyvážení stop, pokud by to bylo vícekanálový. Buď by se využil přímo na stroboskopy, nebo by se zapojil do osvětlovacího pultu, pokud by nějaký měl možnost mít vstup audio. Což vůbec netuším a nikdy jsem to na jakékoli akci nepostřeh. Snad ani na obřích touringových akcích...
Měl někdo někdy podobnou myšlenku?
Basista zajímající se značnou měrou o zvuk, tedy i samozvučení a jeho následky 
A drze se deroucí do vyššího levelu sorty podivínů říkající si zvukaři
A drze se deroucí do vyššího levelu sorty podivínů říkající si zvukaři
-
Pavel Schneider
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Re: Rytmus blikání
Takže namáš žádný vlastní světla nebo jo? Já jen, že už se mi zdá v dnešní době to řídit analogově 0-10v zastaralý. Dneska je už vše skoro přes DMX, krom nějakejch těch levnech stroboskopů nebo starejch světel a stmívačů. Tu krabičku co by řídila ten stroboskop přes 0-10v audiosignálem, tak ta se dá za pár korun koupit, ale lepší by bylo si postavit krabičku DMX na 0-10v a kdyby někde měly stroboskop přes analog tak bys to tam píchnul a řídil to přes DMX a to bys ovládal například přes Pc nebo osvětlovací pult a v něm připíchlej audio vstup, protože snad 99% osvětlovacích pultů má audio vstup a některý maj i výstup 0-10 takže bys nemusel ani nic stavět. A kdyby tam měly i nějaký ty světla (přes dmx) tak by jsis krásně naprogramoval scény na pultu nebo pc a pak je měnil např podle rytmu atd.... a jednotlivý kroky ve scéně by se měnily podle zvuku ....
Jo světýlka, to je moje 
- gavo
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Nerozumiem len jedno - ak chces aby to blikalo s kopakom - preco do toho auxu proste nepustis len kopak? a mas vystarano - ked chces virbel alebo aky kolvek iny rytmicky nastroj proste to do toho auxu len prihodis? a nemusis ani nic ozrezavat ani inak podomne cari mari.
Jediny problem vidim u reprodukovanej hudby - tam by som to jednoznacne riesil DMX signalom, kde uz pri hudbe typu tuc tuc asi takt nastavit problem nebude, mozno by som to skusil orezat niekde okolo 60hz tam mas kopak na basoch a maloktory nastroj tam hra (snad len basa, ktora ale pri tuc tuc hudbe asi nebude drzat plynuly ton)
Mylim sa?
Jediny problem vidim u reprodukovanej hudby - tam by som to jednoznacne riesil DMX signalom, kde uz pri hudbe typu tuc tuc asi takt nastavit problem nebude, mozno by som to skusil orezat niekde okolo 60hz tam mas kopak na basoch a maloktory nastroj tam hra (snad len basa, ktora ale pri tuc tuc hudbe asi nebude drzat plynuly ton)
Mylim sa?
Nic lepsie ako sediet za mixom pocas koncertu a jest pizzu nepoznam
- vlastne ano - pocit ked vidim, ze kapela na tu pizzu slinta 
-
Pavel Schneider
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Souhlasim s gavo. Jen dodám, že bych už vše řešil přes to DMX, já mám teď konkrátně vše ovládaný přes Freestyler v PC (12x par56, stroboskop....) na hudbu to docela jde v pohodě (hrajeme to tuc tuc, ale někdy i svítim kapele
) v tom programu se to dá taky ořezat... sice s nim moc ještě neumim, ale na to naše blikání to zatim bohatě stačí (ale určitě se to snažim neustále zdokonalovat). Jeden čas jsem pužíval i Music Visualization free verzi (pouze 10 kanálů) a musim říct, že tam to chodilo dokonale na rytmus, jen to správně naprogramovat
. Jinak sice z osvětlovacíma pultama zkušenosti nemám, ale tam je zese komfortnější ovládání a hlavně ta rychlost, než to vše klikak myší
. Tak teď jen co je pro uživatele lepčí volba? Ten pc je určitě lacinější, stačí jen převodník usb-dmx cca 700kč (obyčejnej) a taky jasně pc a už to běhá a nebo pult ale ta cena už je jiná... Ale kdybych měl jen Pary + stroboskop tak bych hned koupil pult.
Jo světýlka, to je moje