Sám zvukař v poli

...přijďte "pobejt" aneb diskuze o možném i nemožném
Pravidla fóra
...přijďte "pobejt" aneb diskuze o možném i nemožném.
  • Reklama
  • Zesilovače pro touring Powersoft Unica T
Stanik
Uživatel
Uživatel

Sám zvukař v poli

Příspěvek od Stanik » ned 02. kvě 2010 16:42:10

Všíchni víme jak to je. Za zvuk dostaneme jen relativně malé prostředky, tak se musíme snažit, alespoň u většiny akcí šetřit. Jezdíme tedy převážně sami. Sám mám pro takovéto zvučení několik tipů a triků, jak se zbytečně nenadřít a fyzicky zvládnout i relativně velikou akci. Jestli zvučíte podobným způsobem a máte také co přidat, sem s tím.
Účet uživatele byl zablokován administrátorem fóra.

TomasVv
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Re: Sám zvukař v poli

Příspěvek od TomasVv » ned 02. kvě 2010 17:07:11

Jeden můj oblíbenej: vysmlouvat víc peněz na pomocníka. Funguje dokonale.
Dělám, co mě baví.

Jose1
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jose1 » ned 02. kvě 2010 18:37:42

Vykořisťovat svoje děti - syny. Velmi spolehlivé. :D

mazi
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mazi » ned 02. kvě 2010 19:17:28

Pokud to jde, domluvit vyssi cenu pro dalšího technika. Když to nejde, tak si pořadetel musí domluvit bedňáky jak donos tak odnos. Jinak samozrejme trpim, jako kazdy z nas. :mrgreen:

KamilV
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od KamilV » ned 02. kvě 2010 22:47:11

A když vyšší cena nejde? Razím cestu "raději odříct", jenže bohužel, vždycky se najde někdo, kdo to vezme i za pár... A dokud se někdo najde, lepší to nebude.

Za málo peněz - málo muziky (su víc muzikant, ale s cenama to funguje stejně i tady).

maly_medved
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od maly_medved » pon 03. kvě 2010 8:40:26

Malé akce jsem dřív tahal. Sám. Je příjemné ušetřit minimálně 1 000,- Kč za pomocníka.

Oba zvukaři se kterými jsem začínal ( oba teď přes 50 let věku ) mají v prdeli záda a jsou po operacích. Další kamarád při cestě domů usnul za volantem a sedí na vozíku.

Díky nechci. A je příjemné moci si během akce alespoň odskočit na záchod, když jste dva.

Martin
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Martin » pon 03. kvě 2010 12:56:40

Příspěvek Staníka, rsp. jeho fundovaný rozbor rozpočtu akce, jsem přesunul do tématu "Ceny zvukařů", kam patří.
Pokud jsem pochopil zakládajícího přispěvatele, což je mimochodem náhodou také Staník, zdejší téma je co si počít jako osamocený zvukař. Má pro nás i nějaké triky, tak sem s nimi.
Ale ceny za akci, vzájemné podstřelování a jak zaplatit aparát... na to už tady témata jsou, není potřeba zakládat nové.

maly_medved
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od maly_medved » pon 03. kvě 2010 13:32:24

1, RUDLÍK :O) nejlepší přítel osamoceného zvukaře v poli

2, UNIVERSAL CASE - místo tahání spousty kufříků , přepravek a igelitek s blbostmi jeden case na kolečkách

3, KVALITNÍ = ÚČINNÉ = LEHKÉ zesilovače, reproboxy ( při stejné měrné váze )

Stanik
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Stanik » pon 03. kvě 2010 13:53:59

OK. Jen jsem chtěl kalkulací definovat, že někdy prostě musíte akci odjet sami. Když jsem fórum zakládal, očekával jsem rady ohledně fíglů na stěhování, na volbu aparátů atd. K věci. Největším problébem jsou pro stěhování samozřejmě subbasy a racky se zesilovači. Subbasy používám obdobu EAW SB 1000. Tady je manipulace pohodlná. Nakloníte si jej jako rudl a odvezeta kamkoliv. Nicméně i tak na letošní sezónu budu mít již vše osazeno neodymovými 18". Na bedně to dělá mínus 15kg. Co se racku týče, to je problém. mám výšku 12U. V něm 4 zesíky a procesor. Všechno v toroidech, tedy hmotnost 95kg. Používám je ve stereu, tedy dělení racku nepřipadá v úvahu. Přemýšlel jsem, že bych do dodávky zabudoval výsuvné rameno s malým navijákem na 12V. Nemáte někdo zkušenosti s něčím podobným?

maly_medved
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od maly_medved » pon 03. kvě 2010 14:23:01

- Rozdělit racky na více 4-8U . A to efekťák i výkonové racky. Jednak je to úžasně variabilní když děláš najednou na více místech a druhak se to líp stěhuje.

- Moderní zesilovače jsou lehoučké. Takže například rack 4U , kde mám 2x Crest Pro9200 o celkovém výkonu 13 kW váží dohromady 25 kg , unese jej středně zdatný pomocník a vejde se kamkoliv.

- Když děláme veliký festival tak se racky naskládají na sebe, a na malé akce si vezmu třeba jen jeden malý efekťáček :)

- Vše na kolečka a nájezdovou rampu do náklaďáku / přívěsu / dodávky .

Je to dražší na pořízení, ale aparát na malé / střední akce cca 100 až 1 000 kg jsme schopni postavit ve 2 lidech celkem v pohodě , v jednom člověku vyjíždím o hodinu dřív ( pokud to není ve 3. patře bez výtahu :twisted: )

A holírny typu 2-4 monitory a malej digitál tahám v klidu sám .

Stanik
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Stanik » pon 03. kvě 2010 16:15:12

Ano, takto by to bylo reálné. Kouknu se na nějaké digitální konce. Lehký zesík s velkým výkonem by totiž umožnil používat subbasy - pásmové propusti druhého a třetího řádu. Ty jsou právě malý ( dva reproduktory proti sobě potřebují poloviční objem) ale na oplátku zase mají nižší účinnost o cca. 3 dB.

safa
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od safa » pát 04. čer 2010 17:35:17

Zacal jsem mensi akce delat se SACem cimz jsem usetril tahani pultu a efektovky (rack se SACem je jednak vyrazne lehci a za druhy ma kolecka a madlo). Jinak pokud nejde o holirnu typu dve 8" bedny na klacku a malej mixik (1204) tak bez pomocnika nevyjizdim ...

Nicmene ... treba na sitovy kabely a pomocnej parak se mi osvedcila taska na koleckach (americky model RVHP tasky), vejde se do toho neskutecne a je to uzasne variabilni. Ma to madlo, kolecka takze s cim by se dva lidi tahali ve dvou v teplejch uveze jeden clovek sam (s vyjimkou schodu). Dalsi vec, dneska uz aktivky s digi koncema dokazou hrat lecos a treba Avant 12A (ktery si ted co je mame beru na maly a stredni akce - jiny ostatne nedelam ;-) ) maji 22kg coz se da a basovky maji kolecka (vykukujici z futralu).

Jose1
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jose1 » čtv 17. čer 2010 21:58:29

Dobré téma pánové....
Nedávno mě ruplo v zádech, tři dny jsem se nehnul.
Prostě pro OSVéčko smrt!!

Stanik
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Stanik » pát 18. čer 2010 8:08:54

No právě, já jsem si už objednal digitální zesilovače 4x2000 rms ( 16kg) a postupně přejdu na neodymový repráky a překližkový bedny. Ten zesík můžu hodit i do můstku, takže vychází zajímavé kombinace, jako 2x2000W + 1x 4000W, nebo 2x4000W, nebo 2 kanály použít na hlavní zvuk, jeden kanál na společný sub ( 35-70Hz) a jeden kanál na odposlechy... Asi před 15ti léty jsem měl od Zecku subbasy s 2 x 15" proti sobě. Na to, že ta bedna měla 50x50x55cm, hrála moc dobře ty nejnižší spodky. Vyzkouším to s 18", tak aby výsledek měl 2000W AES. V programu WinISD jsem si to nasimuloval a vychází to moc zajímavě. Celá bedna by měla mít do 45kg, 2kW, ale jen 96dB. Což mi u takto výkonných zesilovačů nevadí. Je tam ještě jeden zajímavý prvek. Jde o zkreslení. Když na jednom reproduktoru vznikne zkreslení ( u větší výchylky), na druhém vznikne to stejné, ale opačné. Tímto se eliminují. Zajímavá koncepce malé výkonné bedny.
P.S. ten model od Zecku se jmenoval TMX, nebo TSX nebo tak nějak. Nemůžu to na netu najít. Poraďte pls.

Jiří E
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jiří E » pát 18. čer 2010 9:20:07

Na Mixu 24Ch.- mám kolečka - ten nakládámm sám, nejhorší je efekťák - 12U, to mám strach o záda vždy. Velký box na šňůry - ten sám prostě nenaložím - doma zneužiji syna, na akci někoho z pořadatelů. Ale pokud to jde, tak jezdíme zásadně dva, pokud nejsou na druhého peníze - tak beru jen jeden subbas (aktiv ), dva satelity (aktiv ), 2-3 odposlechy( aktiv ) a malý mix 16 Ch. a malý efekťák. Za málo peněz.....

Odpovědět

Zpět na „Bar“