Line-Array-Pomozte mi prosím vybrat nejvhodnější (nejlepší)

Pasivní, aktivní, odposlechové, studiové...
  • Reklama
  • dLive masterclass PRAHA with Dylan Mitrovich
někdo
Uživatel
Uživatel

Line-Array-Pomozte mi prosím vybrat nejvhodnější (nejlepší)

Příspěvek od někdo »

Zdravím, rozhoduji se pořídit nový line-array system. Váhám mezi následujícími možnostmi:

1. EAW JFL 210 ( http://www.eaw.com/products/jfl210/ )

2. JBL VRX932LA ( http://www.jblpro.com/catalog/General/P ... d=41&MId=3 ) případně i v aktivní verzi VRX932LAP ( http://www.jblpro.com/catalog/General/P ... d=33&MId=3 )

3. Nexo GEO S12 ( http://www.nexo-sa.com/asp/catalogue/ca ... linkid=281 )

4. RCF NX L23-A ( http://www.rcf.it/en_US/products/pro-sp ... s/nx-l23-a ) nebo jiný line-array od této firmy, ale chci aby to mělo 12" a 3x1" (driver).

Zaměření akcí je všeobecné od rocku pro pop.

Pokud máte jakékoliv hodnocení, názory, postřehy, zkušenosti nebo víte kdo to kde má a dalo se to případně poslechnout "živě" zkuste mi dát vědět. Vážím si každé rady a názoru.
pavel.vojta
Uživatel
Uživatel

Re: Line-Array-Pomozte mi prosím vybrat nejvhodnější (nejlep

Příspěvek od pavel.vojta »

první dva uvedené jsou systémy s konstantním zakřivením a za opravdový line array bych je já osobně nepovažoval. Možnosti designu systému vzhledem k prostoru jsou jen velmi omezené. Stejně tak rozšiřování systému pro větší aplikace je velmi limitované, ne-li nemožné právě díky koncepci.

RCFko je aktivní.

K S12 je potřeba processing (firemní) a zesilovače případně zesilovač s integrovaným procesingem (Nexo NXamp 4x4) a to pokud počítáš i s suby stejné značky (RS15 nebo RS18) minimálně 2x.

Pokud máš zájem můžu domluvit konzultaci s někým kdo používá S12 i s eventuální návštěvou na akci. Odkud jsi?
Pavel Vojta
http://www.RentalPro.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Pavel Sedlák
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Pavel Sedlák »

Ačkoliv NEXO Geo hraje opravdu pěkně, je taky opravdu pěkně drahé. Ale slušně škálovatelné.

Z luhů EAW bych spíš koukal po řadě KF - přijde mi přehlednější pro nastavování, rozšiřování zvládnuté.
Vždyť 730 hraje opravdu pěkně a stavěli jsme to i ve dvou lidech...

RCF NX Je opravdu dříč, sice je trochu jednodušší, ale nehraje špatně. Cenově příjemné a servis v ČR fungující.
Nevybavuju si, jak je na tom ve srovnání s řadou TT, neboť jsem je neměl možnost bezprostředně porovnat.

JBL - nevím, nedělal jsem s nimi, ale vždycky se okolo motá spousta lidí a přijde mi, že potřebuje hodně opečovávat.

Asi bych se taky rozhodoval podle dostupnosti a spolehlivosti servisu - přeci jenom to nebude aparát za pár desítek tisíc.
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva
někdo
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od někdo »

to: Pavel Vojta

jsem od Olomouce :oops:
okolojdoucí

Příspěvek od okolojdoucí »

Jestli se mohu přidat s doporučením, zahrnul bych do užšího výběru menší systémy JBL Vertec. Hrají velmi příjemně, nejsou citlivé na nastavení a jsou lehce rozšiřitelné. Moc se ale nehodí na "tucky" a "blicí" styly. Poznámku Pavla "motá se okolo stavby hodně lidí" je blbost.
knobtweaker
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od knobtweaker »

Na menší a střední akce je výborný JBL VRX (doporučuju 932lab aktiv), je to ale konstantní zakřivení takže nelze věšet hodně beden (v normálníck prostorech tak do čtyř v prostorech s vysokou elevací do 6). Asi bys měl trochu popsat jaké prostory, či open eary tím chceš ozvučovat kolik do toho chceš max investovat atd.
Stanik
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Stanik »

Ahoj, než si takovýhle systém pořídíš, udělej si klasickou kalkulaci. Na stranu jednu si dej příjmy, tedy jejich navýšení, které ti tento systém přinese, na stranu druhou pak celkové náklady na systém. Uvažuj s tím, že aparát bude mít morální a faktickou životnost cca 10 roků. Pokud jej budeš mít zaplacený za cca 5 roků, je vše OK. Dalších 5 roků ti bude přinášet už jen zisk ( mínus občasný servis). Pokud ti to však vyjde, že se ti investice vrátí až za 10 roků, tak to opravdu zvaž. Toto je velmi zjednodušený výpočet pro hodnocení investičního záměru. Ještě se doporučuje příjmy podělit a náklady navýšit, aby to potom přibližně sedělo. Jde totiž o to, že se třeba na konci roku objeví nový typ měniče ( plácnu - třeba výkonově vylepšený elektrostatický páskový výškáč, nebo někdo přijde s nově vyřešeným vedením membrány basového reprobuktoru, což bude mít za následek obrovskou výchylku při zachování přijatelného zkreslení...) , a všichni pořadatelé a muzikanti budou chtít jen tento převratný PA systém. Chci tím říci, že na to musíš pohlížet i jako na investici.
Účet uživatele byl zablokován administrátorem fóra.
Fyla
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Fyla »

Nechci se nikoho dotknout, ale kdybych na to pohlizel jako na investici, nikdy bych si nic z aparatu nekoupil. Ale to je mimo misu...
S12 hraje vyborne, muzu poskytnout referenci. VRX se me osobne moc nelibi, ale je to taky jina cenova relace. I k tomu EAW uz psal Pavel. Neni to line-array v pravem smyslu...
Stanik
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Stanik »

Ano, tomu rozumím. Také zvukařinu miluji. Tedy pokud mi někdo nezvrací do odposlechů, či nemlátí mikrofony o zem. Nicméně i tak o penězích přemýšlím. A věřte mi, že když jedete z akce, kterou jste nedostali zaplacenou ( třeba proto, že nepřišli lidi a pořadatel se takticky odporoučel), je to snesitelnější, když víte, že i tak máte ten den vyděláno, protože máte zainvestováno i jinde. Moje reakce nebyla motivovaná škarohlídstvím. Jenom předpokládám, že je otázkou času, než se do Evropy dostanou přímí výrobci aparatur. Přikládám obrázek nějakého LA systému. Je to JBL? není to JBL? Kolik asi bude stát, když půjde z Guangzhou přímo do Prahy?
jbl.jpg
jbl.jpg (6.31 KiB) Zobrazeno 4682 x
Fyla
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Fyla »

Moc nechapu smysl dostavani se vyrobcu do Evropy??? :)
Stanik
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Stanik »

Ahoj, ono je to tak, že když si koupíš nějaký produkt US výrobce s názvem "ABC", jěště to neznamená, že tento produkt byl vyroben v mateřských dílnách výrobce. Už 10 roků je to tak, že se výroba levnějších řad výrobků stěhuje do Číny, Jižní Korei a Taiwanu. V několika posledních letech už je to tak, že někteří "výrobci" mají jen servis, sklady a distribuci. Všechno je to o konkurenceschopnosti. Příklad. Ono by to vypadalo dost blbě, kdyby na bedně bylo místo nějakého jednoduchého a dobře zapamatovatelného loga uvedeno třeba: "Guangzhou Precise Sound Electronic Manufactory". No a v poslední době začali tito výrobci vystavovat (přímo) a hledat partnery. Pokud jezdíte do Frankfurtu víte, že každá druhá vystavující fima nabízí " OEM Service Offered, Design Service Offered, Buyer Label Offered " . Pokud vám nebude vadit, že bude bedna označená jen - VX 918S.... Je to jen otázka času, než si tyhle aparáty začne vozit nějaký silný CZ dovozce.
Aktuálně se používají dvě maskovací metody pro zemi původu. Buď na výrobku není uvedeno nic, nebo Made in PRC. Ono to PRC nevypadá ta nedůvěryhodně a málokdo ví, že je to UK zkratka Lidové republiky Čína.
Asi před 5ti lety jsem se vybavil Éčkama a přijel do Frankfurtu v neděli. Ve stánku, který vystavoval bezdráty jsem se domluvil a ve 3 odpoledne, kdy začínalo balení si koupil 6 sad. Slouží mi bezchybně dodnes. Jedna mě stála cca. 1200,-Kč. Aktuálně se vozí do Německa a stojí cca 6.5 tis. No a o tom to je...
někdo
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od někdo »

Ahoj. Děkuju všem za reakce. Odpovědi jsou tady:

- hodlám aparátem ozvučit akce tak do cca 2.000, max.3.000lidí a to jak venku tak uvnitř.

- záeží mi na kvalitě zvuku ale i na ceně. Najít nějaký kompromis. Přesto, že uvažuji i ekonomicky, tak se musím přiklonit k myšlence, že pokud bych uvažoval jen ekonomicky, tak bych si žádný aparát nikdy nekoupil, protože kdo ví, co je s tím práce a někdy díky lidem i nervů, tak mi dá za pravdu. :cry:

- v podstatě se mi jeví dobře všechny značky co jsem tady uvedl (alespoň toto je můj dojem - opravte mě pokud máte jiné zkušenosti) ale třeba NEXO je dost vysoká cena a když si vezmu, že je to cena jen za bednu a musí se k tomu dokupovat další komponenty aby šly bedny vůbec zavěsit atd., tak nevím, jestli není dobré pouvažovat o některé z jiných variant. například JBL. Do teď bylo NEXO favorit. Zkuste se prosím nad tím zamyslet a ještě mi jednou poradit. Děkuju všem =D>
někdo
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od někdo »

... ještě jsem zapoměl upřesnit, že plánuji 4ks na straně a k tomu subbassy.
J.J.
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od J.J. »

hmm..... 4 bedýnky na stranu pro 2000 lidiček je dost odvaha :-), alespoň z těch co jsi dal na výběr.
Můj osobní názor: pokud hledáš výborný poměr cena:výkon tak RCF TT33, umí i celkem dost zatlačit tak by to mohlo fungovat i se čtyřma kouskama, mě se ale nelíbí jak hrají ve výškách. Pokud ti jde i o kvalitu budeš muset buď přitlačit financí a nebo slevit z nároků na hlasitost. Třeba 4xS12 na stranu bych použil pro 500 max 1000 lidiček. Taky přemýšlej o možnosti spojování aparátů (u linearray naprosto běžná praxe) a vybírej i s ohledem na možnosti půjčení beden, tedy rozhlídni se co kdo používá v okolí nebo dosahu.
Zvukař bez www stránek
Fyla
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Fyla »

Jojo, 3+1 S12 jsou dohromady jen 30°+30° v plnych uhlech. Na akci pro nekolik (2) tisic lidi je potreba minimalne 7+1 z potrebne vysky....
Odpovědět

Zpět na „Repro“