Nahrávání vokálů a regulování hlasitosti odposlechu
-
- Reklama
-
Alda
Nahrávání vokálů a regulování hlasitosti odposlechu
Zdravim Vás,
potřebuju poradit s jednou záležitostí a proto jsem se rozhodl obrátit se se svým dotazem sem. Neustále nahrávám nějaké vokály a zatím to dělám na této sestavě:
MIC: AKG C3000B
PRE-AMP: ART Tube MP
Zvukovka: Edriol UA-4fx
SOFT: Cubase SX
Jde mi o to že jsem doteď nepřišel na to jak regulovat hlasitost odposlechu ve sluchátkách, aby neovlivňovala hlasitost záznamu v Cubasu. Pokud nahrávám zpěv do nějaké hudby a ve sluchátkách se málo slyším, přidám INPUT a nahrávka začne klipovat. Proto jsem to začal dělat tak, že jsem začal ztlumovat hudební podkres na mixu v cubasu a úroveň hlasu nechal.
Jeden známý mi řekl že pokud bych používal mixážní pult, mohl bych si hlasitost odposlechu regulovat bez toho, aby se mi měnila hlasitost nahrávky. Jsem člověk, který s mixážním pultem nikdy nepracoval a neví jak s ním dělat. Proto bych byl rád, kdyby mi sem někdo napsal který pult by bylo ideální pro mé potřeby pořídit a popřípadě i jak si ho nastavit.
Díky moc
potřebuju poradit s jednou záležitostí a proto jsem se rozhodl obrátit se se svým dotazem sem. Neustále nahrávám nějaké vokály a zatím to dělám na této sestavě:
MIC: AKG C3000B
PRE-AMP: ART Tube MP
Zvukovka: Edriol UA-4fx
SOFT: Cubase SX
Jde mi o to že jsem doteď nepřišel na to jak regulovat hlasitost odposlechu ve sluchátkách, aby neovlivňovala hlasitost záznamu v Cubasu. Pokud nahrávám zpěv do nějaké hudby a ve sluchátkách se málo slyším, přidám INPUT a nahrávka začne klipovat. Proto jsem to začal dělat tak, že jsem začal ztlumovat hudební podkres na mixu v cubasu a úroveň hlasu nechal.
Jeden známý mi řekl že pokud bych používal mixážní pult, mohl bych si hlasitost odposlechu regulovat bez toho, aby se mi měnila hlasitost nahrávky. Jsem člověk, který s mixážním pultem nikdy nepracoval a neví jak s ním dělat. Proto bych byl rád, kdyby mi sem někdo napsal který pult by bylo ideální pro mé potřeby pořídit a popřípadě i jak si ho nastavit.
Díky moc
-
jardatop
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Re: Nahrávání vokálů a regulování hlasitosti odposlechu
Zbezne jsem prosel manual od te zvukovky a nenasel jsem tam nic o nastaveni direct monitoringu, takze bude potreba nejaky maly mixak. Prodava se od 1500,- a naucis se s tim rychle pracovat.
Pouzivas direct monitoring nebo processed monitoring?
Pouzivas direct monitoring nebo processed monitoring?
-
Alda
hele já nevim co máš na mysli......v tomhle se nevyznam.....a s tim mixem je jedno kterej se koupi? Oni to umí všichni??
-
jardatop
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Co delas ted pro to, aby ses slysel ve sluchatkach? Jede to samo nebo zmacknes na kanalu, do kteryho chces nahravat v Cubase takovej malej repracek?
-
Alda
Ne, jede to normalně samo, slyšim se celou dobu co je zapnutej MIC.....i bez nahrávání slyšim odposlech ve sluchátkách 
-
jardatop
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
hmm, tak to ti asi neporadim, protoze tu zvukovku neznam. Snad nekdo tady jo. Nebo se zeptej na foru www.electrozone.cz. Tam ti spis poradi.
-
Alda
No jasně, ale s pořízením nějakého mix. pultu by to šlo regulovat v pohodě ne??
Třeba s tímhle http://www.musiccenter.cz/Behringer-XEN ... e/:3:35706
Myslíš že ten by to uměl??
Myslíš že ten by to uměl??
- Sam Jr.
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
míchat poměry musíš ve virtuálním mixu v Cubase ne na zvukovce
standardní řešení je v nahrávacím SW odbočit signál (na tolika trackách, kolik je potřeba) vytvořením AUXů (sendů) a namíchat to tam tak, jak to chce nahrávající slyšet a poslat na jiný výstup, kde máš píchnutý sluchátka.
ale jestli jde u téhle mašinky automaticky stejný signál na sluchátkový výstup i na stereo výstup, tak budeš asi muset pořád rozhazovat celkový mix. můžeš si ale ulehčit práci třeba tím, že si tracky dáš do skupin.
taky nepíšeš jestli to celý děláš jen na jedněch sluchátkách nebo máš monitory i sluchátka.
analogovej mixpult tě tady rozhodně nevytrhne
standardní řešení je v nahrávacím SW odbočit signál (na tolika trackách, kolik je potřeba) vytvořením AUXů (sendů) a namíchat to tam tak, jak to chce nahrávající slyšet a poslat na jiný výstup, kde máš píchnutý sluchátka.
ale jestli jde u téhle mašinky automaticky stejný signál na sluchátkový výstup i na stereo výstup, tak budeš asi muset pořád rozhazovat celkový mix. můžeš si ale ulehčit práci třeba tím, že si tracky dáš do skupin.
taky nepíšeš jestli to celý děláš jen na jedněch sluchátkách nebo máš monitory i sluchátka.
analogovej mixpult tě tady rozhodně nevytrhne
softwareově je to krkolomný...
Prostě dej do cesty Mixpult, sluchátka zavěs na AUX1+2 (pro stereo poslech). Pak si můžeš na každý klice pultu namíchat, kolik čeho do sluchátek chceš poslat (kromě nahrávanýho hlasu i množství podkresu z PC, ale i talkback atd.). Ještě si přimáčkni i PRE a tím nebudeš ovlivňovat sluchátka klikou nebo EQákem. MIC si stáhni do grupy a tu veď na vstup do PC. Z PC dej výstup na nějakou stereo kliku.
Pak si můžeš zesilovat v režii masterem nebo PC klikou co chceš, příp. nastavovat úroveň záznamu (klika MIC a Group), aniž by ti to jakkoli ovlivňovalo poslech ve sluchátkách. Taky nepotřebuješ ani žádnej preamp, napájení atd.
Když si budeš chtít při nahrávání zeslabit podkres, ubereš si kliku "PC", když bude chtít méně podkresu zpěvák, natočíš mu méně na AUX1 a 2 u kliky PC atd.
Prostě dej do cesty Mixpult, sluchátka zavěs na AUX1+2 (pro stereo poslech). Pak si můžeš na každý klice pultu namíchat, kolik čeho do sluchátek chceš poslat (kromě nahrávanýho hlasu i množství podkresu z PC, ale i talkback atd.). Ještě si přimáčkni i PRE a tím nebudeš ovlivňovat sluchátka klikou nebo EQákem. MIC si stáhni do grupy a tu veď na vstup do PC. Z PC dej výstup na nějakou stereo kliku.
Pak si můžeš zesilovat v režii masterem nebo PC klikou co chceš, příp. nastavovat úroveň záznamu (klika MIC a Group), aniž by ti to jakkoli ovlivňovalo poslech ve sluchátkách. Taky nepotřebuješ ani žádnej preamp, napájení atd.
Když si budeš chtít při nahrávání zeslabit podkres, ubereš si kliku "PC", když bude chtít méně podkresu zpěvák, natočíš mu méně na AUX1 a 2 u kliky PC atd.
-
Návštěvník
Možná trochu pozdě...nicméně při nahrávání se mně nejvíc osvědčilo jak tu již zaznělo, monitorovat přes mix...tedy na dou šavlích mám linku ze zvukovky...vzájemným poměrem AUX sendů pak mísím signál pro sluchátkovej zes.
Což ale předpokládá zvukovku s malou latencí, jinak by mohl být fázový bugr mezi "již nahraným" a "právě nahrávaným".
- pavlii
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Jojo. Chce toto buď řešit kompletně outboardem anebo lepší zvukovku a řešit to jejím HW (zásadně nepoužívat monitoring via SW, vždy bude latence).
V případě outboardu by mohlo stačit navrhované řešení s mini mixáčkem, kdy by bylo propojení výstupy ze zvukovky do vstupů mixu (2 kanály) a jeden vstup zvukovky s jedním výstupem z mixu (pro nahrávaný mic). Tento mic se v mixáčku rozdělí do směru zvukovka a nějaký AUX; sluchátka budou brát signál z tohoto AUX. Signál ze zvukovky bude naroutován pouze do tohoto AUXu, takže poměr zahraný vs nahrávaný se bude dít na úrovni mixáčku a nebude se tím měnit nastavení pro nahrávaný signál (samozřejmě za předpokladu, že nikoho nenapadne kroutit s GAIN poťákem
).
Jak vidno, vyžadován je pro daný příklad mixáček se 3+ vstupy a 2 AUX sběrnicemi (nebo jen 1x AUX, když by nevadil odposlech v MONO).
Nezapomenout na to, že v tomto případě nelze monitorovat s efekty použitými na nahrávanou stopu (ať už v Input fázi nebo na audio stopě) právě díky deaktivované monitoraci skrz SW! Takže vyžaduje-li zpěvák do doposlechu svůj zpěv lehce nereverbovaný, tak je potřeba ještě aspoň interní FX sekce v mixáčku.
P.
V případě outboardu by mohlo stačit navrhované řešení s mini mixáčkem, kdy by bylo propojení výstupy ze zvukovky do vstupů mixu (2 kanály) a jeden vstup zvukovky s jedním výstupem z mixu (pro nahrávaný mic). Tento mic se v mixáčku rozdělí do směru zvukovka a nějaký AUX; sluchátka budou brát signál z tohoto AUX. Signál ze zvukovky bude naroutován pouze do tohoto AUXu, takže poměr zahraný vs nahrávaný se bude dít na úrovni mixáčku a nebude se tím měnit nastavení pro nahrávaný signál (samozřejmě za předpokladu, že nikoho nenapadne kroutit s GAIN poťákem
Jak vidno, vyžadován je pro daný příklad mixáček se 3+ vstupy a 2 AUX sběrnicemi (nebo jen 1x AUX, když by nevadil odposlech v MONO).
Nezapomenout na to, že v tomto případě nelze monitorovat s efekty použitými na nahrávanou stopu (ať už v Input fázi nebo na audio stopě) právě díky deaktivované monitoraci skrz SW! Takže vyžaduje-li zpěvák do doposlechu svůj zpěv lehce nereverbovaný, tak je potřeba ještě aspoň interní FX sekce v mixáčku.
P.
- blaha
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Ještě mě napadá jak to tu čtu, nebude tak jednoduchá připojit sluchátka na AUX, buďto bude potřeba nějaký sluch. předzesilovač, nebo brát pultík s CR a hlavně PFL (SOLO), buď na vstupech, nebo i na AUXech.
Třeba smastatný pult:
http://www.audiotek.cz/product-11227-soundcraft-epm6
Pak je ovšem otázkou jestli nevzít rovnou pult s USB, třeba:
http://www.audiotek.cz/product-42739-allen-heath-zed10
Třeba smastatný pult:
http://www.audiotek.cz/product-11227-soundcraft-epm6
Pak je ovšem otázkou jestli nevzít rovnou pult s USB, třeba:
http://www.audiotek.cz/product-42739-allen-heath-zed10
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
- pavlii
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Jasan. Tak jsem předpokládal i trochu tvůrčího přístupu tazatele v tom smyslu, že AUX výstup nemůže sám o sobě krmit sluchátka
Ale sluch. distributor se hodí každopádně (4ch třeba).
P.
P.
To bych tak úplně netvrdil 
Já sice používám sluch. distributor, ale AUXsendy na pultu mají poťák, který když vykroutím zcela vpravo, tak ty sluchátka ukrmí (jedny sluchátka na jeden AUXsend).
Ale to jen tak naokraj...
Já sice používám sluch. distributor, ale AUXsendy na pultu mají poťák, který když vykroutím zcela vpravo, tak ty sluchátka ukrmí (jedny sluchátka na jeden AUXsend).
Ale to jen tak naokraj...