Mikrofon pro snimani biologickych signalu
-
- Reklama
Mikrofon pro snimani biologickych signalu
Dobrý den, potreboval bych poradit s typem mikrofonu. Potrebuji mikrofon, ktery by mel kmitoctovy rozsah tak 50-4000Hz, maleho rozmeru, pokud mozno maleho odberu. Potreboval bych ho ke snimani hlasu pacienta - mikrofon by byl prilozeny tesne na krku a snimal by pacientuv hlas. (delam na projektu - stoboskop rizeny kmitoctem). Audio neni me zamereni, tak jestli by se nasla nejaka hodna duse a poradila mi, byl bych moc rad. Dekuji
Asi nejjednodušší je elektretová kapsle. Dělají se běžně 6mm v průměru, mají dostatečnou citlivost, do toho rozsahu se lehce vejdou. Třeba toto: http://www.gme.cz/index.php?action=deta ... pict=&jaz=
Děkuji za odpověď. Nejdříve jsem se rozmýšlel jaký typ bych použil - nejdříve mě napadnul běžně rozšířený malý dynamický mikrofon, ale pak jsem narazil na elektromagnetický, který ma omezený rozsah - 300-5000Hz, který by mi nevadil, ba naopak - pro snímání řeči plně dostačující. Spíše by mě zajímaly konkrétní modely mikrofonů a hlavně jejich technická dokumentace - rozsah, citlivost, impedance, odstup signál/šum, napájení atd. Špatně se to hledá a v mém okolí není nikdo kdo by mi jednoznačně odpověděl.
Jasně. Kdyžtak se koukni na monacor.cz, je tam katalog s všelijakejma kapslema, včetně dynamických obyčejně je tam i nějaký tech. popis. bohužel né vždy. Co se týče citlivosti, určitě vyjdou lépe ty elektrety, než jakýkoliv, dyn. mikrofon, o rozměrech nemluvě. Bohužel zase je nišší S/N, tak od -56dB. Sice vím, že teoreticky existuje mic elektromagnetický, jestli to ale existuje v praxi, nevím. Ještě si vzpomínám, že na vojně jsme měli v tankystických kuklách "krkafony"- kovová krychlička, v ní cívka s jádrem, jako membrána to kovový pouzdro. Aby to fungovalo, muselo se to fest přimáčknout na krk, jinak nebylo nic slyšet.
A jó no, teorie a praxe...Takže jak tak vidím, asi určitě použiji nějaký elekret. Mě v podstatě nejde ani o výsledný "zvuk", ale o signál, který dále budu zpracovávat a hlavně, tímto signálem bude řízen stroboskop s LED diodou. Tzn. jaký "zvuk" bude pacient vydávat tak podle toho bude můj budoucí stroboskop blikat ( max frekvenci vidím tak 1000Hz - to podle diody jak to bude stíhat - tedy, pokud vůbec bude:-/)
1kHz asi stihne - používaj se pro přenos dat, kde se LEDky modulujou daleko rychleji. Teď mě napadá, jestli nemusí mít ta membrána přímý kontakt s tím krkem - to by trochu měnilo situaci a vysvětlovalo, proč byly ty ruský krkafony udělaný tak jak byly. To by potom asi chtělo něco jinýho - napadá mě piezoměnič. To už je na experiment. Navíc má děsně velkou impedanci - musel by se k tomu udělat preamp s velkým vs. odporem - min. 1Mohm - asi FET, nebo třeba TL072. (Ha třeba krystalový snímač na housle - je už mechanicky udělaný, aby se v prostředku prohýbal a na krajích držel - deformace). Tohle je návod na DIY snímač, včetně toho preampu: http://www.elektroakustika.cz/snimac.html