odposlechy - jaké repro?

Pasivní, aktivní, odposlechové, studiové...
  • Reklama
  • dLive masterclass PRAHA with Dylan Mitrovich
Jakub.p

odposlechy - jaké repro?

Příspěvek od Jakub.p »

Dobrý den zvukaři,
měl bych dotaz ohledně odposlechů. Plánuji výrobu cca 4 - 8 kousků. Je lepší koaxial s 12" nebo klasika 12" + zvukovod s 1"(1,4") driverem? Pojede to přes 2 QSC 2x 450W / 4ohmy. Cena by měla být do 10000,- za reproduktory na box. Materiál na výrobu boxu prosím neuvažujte. Děkuji za případné odpovědi.

Jakub
blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Re: odposlechy - jaké repro?

Příspěvek od blaha »

A opět jsme u toho, 10k za reproduktory + nějakej matroš a nepočítám práci.
Proč bejt papežštější než papež.
Je tu celá řada hotovejch kvalitních věcí v týhle cenový kategorii 10-13 tis. RCF ART 310, 312, HK Audio PR:O 12M, 15X, JBL JRX, EON, atd.
To jen namátkově, ostatní určitě doplní další typy.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
jakub.p

Příspěvek od jakub.p »

Já vím, že by arty byly lepší, ale když mám materiálu na výrobu kolik chci, cnc stroje, tak si to chci vyrobit sám - na míru. :) Takže je pro mě lepší dát 7k za koaxial a vyrobit si jich 8 než 4 arty. A taky pochybuju, že by JRX byly z holandský překližky. Takže myslíte, že je na odposlechy vhodnější koaxial nebo klasika kompakt 12/2? Děkuji. Jakub
Patso
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Patso »

Má to svoje klady a zápory.... Pokud ti nevadí velikost, tak bych jednoznačně volil nekoaxiál.... příroda je fyzika a fyzika je objem, objem je medovější zvuk, ať děláš co děláš....
Já třeba koaxy mám, a rozhodně nehrajou tak dobře jako klasiky.... stejně osazené
Pavel Sedlák
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Pavel Sedlák »

No, tak třeba Microwedge jsou koaxiály...

Jinak odposlechy měla dobře vyřešené firma StB [-o<
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva
Patso
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Patso »

Ono, většinou ten systém - koaxiál - bývá viděn u maličkých bedýnek. Skutečně se tím ušetří dost místa, tak proto. Pak ale ta bedýnka nemá moc objem a ten bass tam prostě moc není... ale to tady ví si myslím snad každý...
Jo no microwedge jsou celkem bohovo, to je prostě dobrá bedna ;-)
Pavel Sedlák
Uživatel
Uživatel

NO, než jsem se s nimi potkal, jsem si myslel, že jde o nějaké hračky.

Je vidět, že to navrhoval zvukař z praxe...

Jinak v amatérských podmínkách je asi lepší pustit se do stavby klasické koncepce - nejspíš to dopadne lépe i levněji.

Z levných koaxiálních řešení vyrábí pódiové monitory třeba firma LD System, ale je to docela slabé a rozhodně to potřebuje úpravu signálu.
To ale Microwedge taky a navíc jsou Biamp. Ovšem s UX8800 to hraje moc krásně a dobře.

S Tvým rozpočtem postavíš velmi slušné bedny - inspiroval bych se třeba u NDM152, které jsou opravdu povedené.

S koaxiály úspěšně experimentuje Petr Vinš
Patso
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Patso »

Pavel2 - souhlas.... ono to klidně může být i hodně výkonné, ale prostě tím že jde zvuk z bodu, tak je s tím potřeba trochu jinak zacházet a je třeba pořád počítat s tím že jsou halt malé... Kopáku a basy tam člověk moc nevyloví bez následků :roll: ale to už jsem psal.... jinak Pavel2 respekt, ve všem, o čem vím o koaxech, souhlasím...
jakub.p

Příspěvek od jakub.p »

Děkuji všem za odpovědi. Nakonec udělám 12+1,4". Driver chci nakrmit od co nejnižších frekvencí. Jaký byste mi doporučili dělící frekvence? Cca 1,2 kHz? Mám v plánu drivery od RCF ND650...
Pavel Sedlák
Uživatel
Uživatel

Ještě taková poznámka ke koaxiálům, mají jednu velkou přednost od přírody - vyrovnané poslechové pole s minimálními interferencemi, což je právě pro poslech z blízka velmi výhodné.

Dělící kmitočet zvol takový, aby jsi využil oba reproduktory a u monitorů bych jej dal co nejblíže nějakému ISO 1/3 kvůli možnostem EQ.
Asi 1000, 1250, 1600 Hz.
Rozhodně taky bude záležet na horně.
jakub.p

Příspěvek od jakub.p »

Mám v plánu to osadit těmito komponenty:

Beyma 12P80ND - líbí se mi výkon i citlivost
http://profesional.beyma.com/ingles/pdf/12P80Nd.pdf

RCF HF64 - úhel vyzařování 60° x 40°
http://www.rcf.it/en_US/web/rcf/product ... horns/hf64

RCF ND650 - výborná citlivost, dobrá cena
http://www.rcf.it/en_US/web/rcf/product ... vers/nd650

Dělení bych nastavil na DSP tak, aby to hrálo co nejlíp. Co na to říkáte? Myslím, že by se to se subbasama dalo použít i na menší akce. :)
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

Dovolím si nesouhlasit s blahou, právě že v případě laciných reprosoustav se dá vlastní stavbou ušetřit, resp. získat kvalitnější a lepší bednu, než je tovární ve srovnatelné cenové hladině. V tovární bedně za 10-13 tisíc bývá většinou pěkný hnůj a taky to podle toho hrává. Čest světlým výjimkám.

jakub.p: ano, správně, dsp nastav tak, aby to hrálo nejlíp, to je samozřejmě dobrá strategie, ale pokud nemáš možnost měřit, budeš si muset ten preset pro dsp u někoho nechat udělat (odladit bedny), jinak to nebude fungovat ani zdaleka optimálně... ani s aktivním dělením a s pasivním podle ucha už vůbec ne.
blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha »

Slušné je se alespoň podepsat, když už nejsi registrovaný.

A jinak, třeba zrovna ty RCF si myslím, že hrát budou slušně. Na druhou stranu se dá "doma" (nebo spíše svépomocí) dosáhnout slušného výsledku, ale taky naopak. Další věcí, kteá se podepisuje na ceně je určitě, právě cena materiálu, kování, laku, práce, atd. Pakliže má Jakub možnost mít kvalitní materál zdarma, k tomu ještě přístup k slušnejm mašinám, nějaký slušný plán a manuální zručnost, tak klidně do toho.

Ale na této cenové úrovni, s maflem, přímočarkou a aku vrtačkou z OBI :D , bych se do toho určitě nepouštěl, když se za ty prachy dají koupit už hotové, odzkoušené a odladěné funkční věci.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
banach
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od banach »

Pardon, to jsem byl já, ve své pomatenosti jsem se zapomněl přihlásit.

310 v pasivu neznám, ale v aktivu ano a je fakt, že zrovna tyto jsou za ty peníze povedené bedýnky, ale jinak do 10 000,- se za osazení vejdeš plácnu cx15n351 (tady lehounce nad) nebo třeba mb15h401+de610+zvukovod (jen pro příklad) a podobné reproduktory prostě v lacinějších monitorech (nebo i kolikrát ve střední třídě) nenajdeš, samozřejmě potřebuješ další materiál a je s tím dost práce, práci si musíš udělat sám a zadarmo :-D , pak to vyjde levně s dobrým poměrem cena/výkon, a je na zvážení každého, zda se do toho pustí nebo koupí něco hotového, samozřejmě vlastní stavbou se dá i dost pokazit.
Z druhého úhlu pohledu můžeš koupit tovární bednu, kde bude sice levnější osazení, ale zase může být lépe odladěná a výsledek bude lepší než u domorobo se slabším vývojem, no jo, no, je to dilema, já osobně bych se u levnější reproboxů přiklonil k vlastní výrobě než ke koupi továrního výrobku a proto jsem si dovolil nesouhlasně zareagovat.
Pavel Sedlák
Uživatel
Uživatel

Proč do monitoru hornu jenom 60 x 40 ?

Jsou přímo "monitorové" horny waveguide cca 90 x 90 - pro běžné použití myslím i vhodnější...
Odpovědět

Zpět na „Repro“