1" driver vs. 1.25" vs. 1.5" vs. 2" driver?
-
- Reklama
- safa
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
1" driver vs. 1.25" vs. 1.5" vs. 2" driver?
Ve vedlejsim vlakne me kolega Blaha privedl k uvedomeni si, ze mi neni zcela jasna tajemna "chemie" zaklinadel skryvajicich se za ruznymi prumery pouzitych menicu na vyskach (tusim neco o hmotnosti membrany a plose jakou hraje do tlakove komurky, ale rad si to ujasnim s nekym kdo vi vic). Proto bych chtel pozadat nekoho znaleho kdyby mi vysvetlil vlastnosti, vyhody a nevyhody ruznych prumeru menicu s durazem na to co je vhodne pro jake urceni ci situaci. Diky kolegoveJako nevýhodu bych viděl váhu (což ale není případ PRO 15X) ale hlavně pouze 1" driver, což by mohl, ale nemusel být problém.
Šáfa ::::::
Soundman.cz ,
audiopro s.r.o.,
Zvukařská škola,
FADER.cz
audiopro s.r.o.,
Zvukařská škola, - blaha
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Re: 1" driver vs. 1.25" vs. 1.5" vs. 2" driver?
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
-
banach
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Drivery se většinou dělí dle velikosti vyústění/průměru (Throat diameter) příruby na zvukovod, standardní velikosti jsou 1" (cca 25 mm), 1,4/1,5" (zhruba 36/38 mm) a 2" (cca 50 mm), 1,25" se, pokud je mi známo, běžně nepoužívá - výrobce (možná trochu nesolidně) označuje ne velikost vyústění, ale velikost kmitací cívky driveru (Voice coil, VC) - ta bývá obvykle větší, než je vyústění zvukovodu.
Nechci nosit dříví do lesa, ale základním rozdílem 1" versus 2" driverů je nižší rezonanční kmitočet 2", tedy možnost nižšího dělení se spodním pásmem a tím třeba eliminace směrovosti nebo zkreslení měniče pod driverem (např. už od 1k, oproti tomu jednopalce se nechají většinou dělit až o něco výše, typicky "až" od 1,8k až 2 k), vyšší zatížitelnost 2" driverů (souvisí s větší kmitačkou), naopak nevýhodou může být horší přenos nebo nižší citlivost v poslední oktávě, toto částečně odstraňují 1,4" a 1,5" drivery - určitý kompromis mezi 1 a 2, i když některé 1,4/1,5 mají vnitřnosti shodné s 2 a liší se pouze velikosti vyústěním. Pokud se např. bavíme o akusticky výkonnějších dvoupásmech, např. 12+driver nebo 15+driver, bývá výhodnější (při důrazu na vyšší akustický výkon) použití 1,4"/2" driveru s např. 2,5"-3" kmitačkou než 1" driveru s 1,4" kmitačkou. Na zvuku se také podílí materiál membrány, ale to už jsou spíše konstrukční záležitosti. Drivery různých firem a různých velikostí hrají různě, asi nemá cenu o tom mluvit, chce si to naposlouchat osobně.
Netroufal bych si tvrdit, že 1" nebo 2" jsou lepší, každý se hodí pro trochu jinou aplikaci.
Tady je link na bc speakers, výrobce celého spektra kvalitních driverů http://www.bcspeakers.com/product.php?c=0000000002
Tady třeba ještě 18sound http://www.eighteensound.com/
a tady si můžete projít měření Huberta Mašína a porovnat mezi sebou drivery různých výrobců na stejných zvukovodech, poměrně zajímavé http://www.prodance.cz/protokoly.php?AnchorID=46&Lng=CZ - je to kolikrát lepší porovnání, než srovnávat data různých výrobců mezi sebou a na základě toho si dělat o reproduktoru představu, ta totiž nemusí platit.
Můj primitivní popis určitě některý kolega doplní o podrobnosti, napsal jsem jen pár základů a dlouhé příspěvky mě nebaví.
Nechci nosit dříví do lesa, ale základním rozdílem 1" versus 2" driverů je nižší rezonanční kmitočet 2", tedy možnost nižšího dělení se spodním pásmem a tím třeba eliminace směrovosti nebo zkreslení měniče pod driverem (např. už od 1k, oproti tomu jednopalce se nechají většinou dělit až o něco výše, typicky "až" od 1,8k až 2 k), vyšší zatížitelnost 2" driverů (souvisí s větší kmitačkou), naopak nevýhodou může být horší přenos nebo nižší citlivost v poslední oktávě, toto částečně odstraňují 1,4" a 1,5" drivery - určitý kompromis mezi 1 a 2, i když některé 1,4/1,5 mají vnitřnosti shodné s 2 a liší se pouze velikosti vyústěním. Pokud se např. bavíme o akusticky výkonnějších dvoupásmech, např. 12+driver nebo 15+driver, bývá výhodnější (při důrazu na vyšší akustický výkon) použití 1,4"/2" driveru s např. 2,5"-3" kmitačkou než 1" driveru s 1,4" kmitačkou. Na zvuku se také podílí materiál membrány, ale to už jsou spíše konstrukční záležitosti. Drivery různých firem a různých velikostí hrají různě, asi nemá cenu o tom mluvit, chce si to naposlouchat osobně.
Netroufal bych si tvrdit, že 1" nebo 2" jsou lepší, každý se hodí pro trochu jinou aplikaci.
Tady je link na bc speakers, výrobce celého spektra kvalitních driverů http://www.bcspeakers.com/product.php?c=0000000002
Tady třeba ještě 18sound http://www.eighteensound.com/
a tady si můžete projít měření Huberta Mašína a porovnat mezi sebou drivery různých výrobců na stejných zvukovodech, poměrně zajímavé http://www.prodance.cz/protokoly.php?AnchorID=46&Lng=CZ - je to kolikrát lepší porovnání, než srovnávat data různých výrobců mezi sebou a na základě toho si dělat o reproduktoru představu, ta totiž nemusí platit.
Můj primitivní popis určitě některý kolega doplní o podrobnosti, napsal jsem jen pár základů a dlouhé příspěvky mě nebaví.
- safa
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Supeeer, diky Banach, takhle jsem si odpoved predstavoval. Cili jsem si to myslel ze 2/3 spravne, jen to deleni jsem si neuvedomil, tedy diky. Pokud spravne chapu, nizsi deleni ma vyhodu v tom ze rizena smerovost bedny jde niz (diky tomu ze driver ma zvukovor... tedy pokud je dostatecne veliky) ?
Jinak z Banachovi odpovedi vybiram a podtrhuju nasledujici:
Tedy jako obvykle ani tady premisa ze "víc je líp" neplati. Tak jedoduche to v zivote neni.
Jinak z Banachovi odpovedi vybiram a podtrhuju nasledujici:
Tedy jako obvykle ani tady premisa ze "víc je líp" neplati. Tak jedoduche to v zivote neni.
Soundman.cz ,
audiopro s.r.o.,
Zvukařská škola,
FADER.cz
audiopro s.r.o.,
Zvukařská škola, Re: 1" driver vs. 1.25" vs. 1.5" vs. 2" driver?
12ti a 15ti palcové repráky nehrají na vyšších kmitočtech moc hezky, i ta směrovost je špatná, obvzláště pokud jedou fullrange. Pro ilustraci u GEO D je 12" a nad tím 1,4" děleno na 1,1kHz, u třípásma ES01 je 6" a nad ním 1" děleno 2,5 kHz. Dříve jsem používal na monitorech 12" s 1" děleno 1,6 kHz a po výměně za 15" s 1,4" děleno na 1,2 kHz nastal hodně velký skok právě u důležitých kmitočtů 2 -3 kHz. Určitě záleží i na spoustě ostatních faktorů ale zhruba se dá tvrdit, že 1,4/1,5" nebo 2" driver lépe hraje v nižších (myšleno 1 až 4 kHz) kmitočtech než 1" driver. Ten zase naopak lépe zvládá přenos vyšších kmitočtů a potřebuje pod sebou repro které uhraje alespoň do těch 2,5 kHz.
Zvukař bez www stránek
- Pavel Sedlák
- Uživatel

Ano, dvoupalec BC DE900, či CD3030 od RCF hrají krásně, nicméně dobré 1" nad středovým 8" v třípásmovkách jsou jiné kafe.
Tak nějak bych řek, že papírový střeďák jednoduše nenahradíš...
U pódiových monitorů je dvoupalec často vidět právě asi proto, že hrají i pod 1kHz, takže je vyzařované pole poměrně homogení.
Tak nějak bych řek, že papírový střeďák jednoduše nenahradíš...
U pódiových monitorů je dvoupalec často vidět právě asi proto, že hrají i pod 1kHz, takže je vyzařované pole poměrně homogení.
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva
Ahoj, zkoušel jsem všemožné drivery od 1" cívky do 4" cívky.
Zásadní výhodou 4" driveru byl velmi srozumitelný přednes vyšších středů. Bylo velmi doře rozumět i na špatných sálech.
Drivery měly titanovou membránu a cívku z plochého hliníku. Přesto všechno, byla hmotnost kmitacího systému tak vysoká, že reálně končily někde na 10-12kHz. Ano, řešením by byl další 1" driver, ale jak sfázovat dva různé drivery, dva různé, různě dlouhé zvukovody.....
Také se kloním k názoru, že takovým optimálním kompromisem je něco kolem 1,5" driveru ( tedy vyustění).
Zde jsme však limitovaní relativně nízkým příkonem. Viděl jsem někde takovou redukci na zvukovod - rozčtverku - na kterou bylo možno namontovat 4 ks driverů - do jednoho zvkovodu.
Nevíte o tomto někdo něco? Dík.
Zásadní výhodou 4" driveru byl velmi srozumitelný přednes vyšších středů. Bylo velmi doře rozumět i na špatných sálech.
Drivery měly titanovou membránu a cívku z plochého hliníku. Přesto všechno, byla hmotnost kmitacího systému tak vysoká, že reálně končily někde na 10-12kHz. Ano, řešením by byl další 1" driver, ale jak sfázovat dva různé drivery, dva různé, různě dlouhé zvukovody.....
Také se kloním k názoru, že takovým optimálním kompromisem je něco kolem 1,5" driveru ( tedy vyustění).
Zde jsme však limitovaní relativně nízkým příkonem. Viděl jsem někde takovou redukci na zvukovod - rozčtverku - na kterou bylo možno namontovat 4 ks driverů - do jednoho zvkovodu.
Nevíte o tomto někdo něco? Dík.
Účet uživatele byl zablokován administrátorem fóra.
- Petr V.
- Uživatel

Mně se nezdá ,že by u 1,4"(1,5") byl omezením maximální příkon.Pokud má driver samostatný zesilovač, je leckdy limitujícím faktorem právě ten (zesilovač). Většina driverů 1,4" má 3" cívku , při dělící frekvenci okolo 1,2 - 1,4kHz je RMS příkon mezi 90 - 160W.Špičkový může být ještě vyšší 2x až 3x.To v praxi znamená mít zesilovač,který je schopen přenést bez limitace špičkový výkon 250 - 400W, a to v celém pracovním rozsahu , tj 500 - 20kHz při zkreslení max 0,1%.Signál je potřeba ošetřit opět kvalitním procesorem.Takto lze dosáhnout na vhodném zvukovodu s vyzařovacím úhlem 60x40st okolo 131 - 132dB špičkový akustický tlak.To dostačuje k hraní na vzdálenost okolo 30 - 50m podle místních podmínek.
Prosím neporovnávat tuto hodnotu s bláboly uvedenými u některých aktivních bedýnek...
Já ve svých konstrukcích až na výjimky 1" drivery nepoužívám.Prakticky výhradně 1,4" s 2,5" a 3" membránou. Driver se 4" cívkou jsem použil jen jednou a to u monitoru s osazením 2x12"+2", což bylo na zakázku,jako výkonný bubenický drumfill.
Kdo chce hrát víc nahlas a kvalitněji, musí do třípásmové soustavy ,obvykle 15"+10"+1,4" , nebo do systému line-array.
Ve skádání driverů do jednoho zvukovodu cestu nevidím, kravál to sice udělá větší ,ale kvalita jde výrazně dolů.
Prosím neporovnávat tuto hodnotu s bláboly uvedenými u některých aktivních bedýnek...
Já ve svých konstrukcích až na výjimky 1" drivery nepoužívám.Prakticky výhradně 1,4" s 2,5" a 3" membránou. Driver se 4" cívkou jsem použil jen jednou a to u monitoru s osazením 2x12"+2", což bylo na zakázku,jako výkonný bubenický drumfill.
Kdo chce hrát víc nahlas a kvalitněji, musí do třípásmové soustavy ,obvykle 15"+10"+1,4" , nebo do systému line-array.
Ve skádání driverů do jednoho zvukovodu cestu nevidím, kravál to sice udělá větší ,ale kvalita jde výrazně dolů.
Petr Vinš
tel: 721 281 678
petr@splacoustics.cz
petr@splacoustics.cz
Interference?
Účet uživatele byl zablokován administrátorem fóra.
- safa
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
... take by me zajimalo proc, dela to tak spousta renomovanejch firem.Petr V. píše:Ve skádání driverů do jednoho zvukovodu cestu nevidím, kravál to sice udělá větší ,ale kvalita jde výrazně dolů.
Soundman.cz ,
audiopro s.r.o.,
Zvukařská škola,
FADER.cz
audiopro s.r.o.,
Zvukařská škola, - Petr V.
- Uživatel

Mám doma adaptér - odlitek , kterám je možné připojit 2" drivery k jednomu zvukovodu.Kdysi jsem s tím něco zkoušel na RCF horně H9040 (snad se nepletu v označení).Při malých signálech se to chová poměrně kultivovaně,ale od určité úrovně se skokově projeví tzv hornový zvuk (honk), je to velmi nepříjemné.Pak už jsem tomu nijak nevěnoval,nepovažuji to za pespektivní.
Nevím, který výrobce toto řešení používá, neznám samozřejmě všechny výrobky.
Relativně jednodušší cesta vede přes třípásmové systémy se zvukovody pro MF a HF. Další možnost je použití koaxiálních driverů 2"+1",ale s tím jsem se kromě výrobků CODA Audio nesetkal a sám nijak neexperimentoval.
Nevím, který výrobce toto řešení používá, neznám samozřejmě všechny výrobky.
Relativně jednodušší cesta vede přes třípásmové systémy se zvukovody pro MF a HF. Další možnost je použití koaxiálních driverů 2"+1",ale s tím jsem se kromě výrobků CODA Audio nesetkal a sám nijak neexperimentoval.
Petr Vinš
petr@splacoustics.cz
petr@splacoustics.cz
- safa
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Nevim zda myslime to same, ja mam na mysli techhologii vice menicu v jedne adekvatne rozmerne horne, kterou s velkym uspechem v nekolika variacich pouziva rada firem - at uz ji rikaj "CoEntrant horn" jako Renkus-heinz, "Synergy horn" jako vizionar Tom Danley, nebo "Unity horn" jako Danley prevlecenej do trika Yorkville. Viz heslo "Multiple entry horn" na Wiki (http://en.wikipedia.org/wiki/Horn_loudspeaker).
Myslim ze to je ale neco jinyho nez jsi zkousel se dvema drivery na horny hornou RCF ...
Myslim ze to je ale neco jinyho nez jsi zkousel se dvema drivery na horny hornou RCF ...
Soundman.cz ,
audiopro s.r.o.,
Zvukařská škola,
FADER.cz
audiopro s.r.o.,
Zvukařská škola, - Petr V.
- Uživatel

Toto je skutečně něco jiného.Já měl na mysli prosté připojení dvou driverů k jedné horně pomocí "Y" adapterů.
Systém patentovaný u RH je docela vychytaná záležitost a je těžké to odladit. Je to,ale opět v PA menšinová záležitost, většinu těchto systémů vytlačilo hraní na placato - line array.
Komu nevisí banán ,není in:-))
Systém patentovaný u RH je docela vychytaná záležitost a je těžké to odladit. Je to,ale opět v PA menšinová záležitost, většinu těchto systémů vytlačilo hraní na placato - line array.
Komu nevisí banán ,není in:-))
Petr Vinš
petr@splacoustics.cz
petr@splacoustics.cz
- safa
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Rozumim, taky jsem to nekde videl - vypada to jako parohy od trabanta, zejo? 
Soundman.cz ,
audiopro s.r.o.,
Zvukařská škola,
FADER.cz
audiopro s.r.o.,
Zvukařská škola, -
Showservice
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Jak to tady takhle pročítám, tak jsem si vzpomněl na EAW KF760, jak je to řešené tam? Jsou tam 2 2" drivery v jednom zvukovodu.
http://eshop.prodance.cz/DetailPage.asp?DPG=80604
http://eshop.prodance.cz/DetailPage.asp?DPG=80604
Showservice - ozvučení a osvětlení akcí, 5W RGB lasery | http://facebook.com/showserviceagency | Jakub