Poraďte prosím s nastavením mixu kapely - zpěv

Otázky a odpovědi z LIVE PRAXE - co, jak a proč dělat atd. (otázky na techniku směřujte do sekce Zvuková technika)
Odpovědět
  • Reklama
  • dLive masterclass PRAHA with Dylan Mitrovich
Atisbuty

Poraďte prosím s nastavením mixu kapely - zpěv

Příspěvek od Atisbuty »

Ahoj všem, předem se omlouvám za případné špatné použití výrazů.
Máme mix pult Yamaha 01V96 a jsme klasická zábavová kapela. Původně jsem měli zvukaře, se kterým jsme se jaksi nepohodli kvůli pití a následným výsledkům a nyní jsme v situaci, kdy si nějaký čas budeme zvučit sami s tím, že u pultu bude sedět jen někdo kvůli hlasitostem. Upozorňuji, že základní hlasitost si u nástrojů ovládáme odjakživa sami volume pedály ( vím, že to zvukaři nemají příliš rádi ). Ale k dotazu. S mixákem máme základní zkušenosti. Umíme si udělat odposlechy, umíme si přidat pleaty, hally atd. Nicméně se nám občas stává, že lidé říkají, že není rozumět zpěvu ( zejména v klasických sokolovnách ). Mluvil jsem s pár zvukaři a vždy mi řekli, že je to zejména práce s eqvalizérem. Z toho plyne první dotaz, existuje alespoň nějaké obecné pravidlo na nastavení eqalizérů u zpěvu ? Chápu, že každý zpívá a mluví jinak a nelze to paušalizovat, ale aspoň nějaký základ, ze kterého vyjít. No a druhý dotaz, gate, compressor, reverb...kde je nejčastěji používáte a kde se nejvíce hodí ? Compressor asi na zpěv, pleaty na kopár, virbl ? Hall zpěv ? Myslím, že základy znám, ale raději bych to nechal shrnout někoho zkušenějšího. Stejně tak by mě zajímalo, zda compressor používáte jako pre či post. Já si vždy myslel, že se používá jen jako pre, ale teď jsem zase četl, že ho někdo dává až po AUxu a to jsem myslel, že je post...ale to už se přesně pouštím někam, čemu nerozumím. Za jakékoliv shrnutí, či případné rady moc díky. Aleš
KamilV
Uživatel
Uživatel

Re: Základní zkušenosti

Příspěvek od KamilV »

K EQ zpěvu: opravdu jen těžko najdeš nějaký univerzální "preset". Právě proto, že každý hlas je jiný, každý majk je jiný, každá místnost je jiná.
Můžeš trochu experimentovat, jestli ta srozumitelnost není potlačena "zahuhláním" na basech. Také by mohlo pomoct zvýraznit rozmezí 1,5 kHz až cca 4 kHz (:?:). Je ale nutné (:!:) stále to kontrolovat uchem.

Compressor na zpěv bych zařadil už do insertu. Neumím si představit výhodu toho mít to v auxu. U kompresoru totiž nepotřebuješ volit poměr DRY/WET.

Reverb se tě bude hodit na zpěv, ale třeba i na kytary. Gate na kopák, virbl a hlavně na tomy.
Atisbusty

Dík

Příspěvek od Atisbusty »

Díky za opdověď, uchem je to super, ale bez elementární zkušenosti ( nikdy jsme to neřešili ) je to obtížné. Ale snad se časem naučíme "slyšet". Zkusím tedy zvýraznit dané výše zmiňované frekvence ( předpokládám jen trochu ) a uvidíme. Je fakt, že už dva lidé z branže říkali...ubrat nejspodnější frekvence ( či je úplně vyříznout ) a spíš než někde přidávat jen ubírat. Ale chápu, že je to věc zkoušení. Ta rada s těmi frekvencemi je přesně to, co nám to alespoň trochu ulehčí. Díky za ni. Kdyby měl ještě něco trochu do mlýna, sem s tím a předem děkuji. Jinak u toho compressoru zatím užíváme nějaký preset, který mixák obsahuje. Zde jsem četl téma o compressoru v groupě, či samostatně. Pominu-li tu groupu ( neb nevím, jak to udělat ), máte nějaké oblíbené nsatavení u zábavovky. Myšleno na hlavní zpěv a 3 vokály ( občasné ). Díky Aleš
banach
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Re: Poraďte prosím s nastavením mixu kapely - zpěv

Příspěvek od banach »

Najměte si firmu/zvukaře, se kterým budete spokojeni a je to. Pár jich zkuste a uvidíte. Konkurence mezi zvukaři je velká a ceny jsou opravdu stlačené na minimum (bohužel pro nás, dobře pro tebe), slušný zvuk i s dobrýma ušima a přátelským přístupem se dá pořídit za pár šupů.

Ad špatné sály: chce to trochu laborovat ještě před zvukovkou, poslechnout si, které frekvence (a jejich okolí) dělají největší bordel (někde to může být 250 - 400 Hz, někde 630 Hz, jinde zase 800 Hz, a někde zjistíš, že by bylo nejlepší stáhnout 1/3 slyšitelného pásma :D ) a tyto pak stáhnout, od toho je 1/3 oktávový EQ.
Atisbusty

Příspěvek od Atisbusty »

No to je právě problém, který jsme měli. Svého zvukaře jsme vyhodili ( skutečně objektivně jsme museli...přeci jen jsem na zvukařském fótr, tak musím dávat bacha na pusu ) a pak jsme zkusili někoho nového a stálo to za prd. Prostě jsme zvolili ten nejkomplikovanější, ale pro nás nejbezpečnější způsob. Naučíme se základy sami a pokud budeme domlouvat někoho nového, víme co jde a nejde a budeme to moci aspoň sami schopni posoudit. Navíc si myslím, že muzikant, co bude rozumět základům zvučení je i pro vás jedině plus...když vám do toho nebude kecat :-) A když už máme vlastní mixák za 60 tis, tak ať je využitej. Ano, firma by byla řešením, ale zvukaři, které známe a máme k nim důvěru jsou zároveň lidé, kteří zvučí výrazně lepší muzikanty než jsme my a navíc ( a díky tomu ) nám nejsou schopni garantovat termíny...pak právě nastává ten okamžik, kdy buď umíš sám a nebo se musíš spoléhat na někoho cizího. A to se nám už nechce vzhledem ke zkušenostem. Jinak k šikovnému zvukaři mám hlubokou úctu... terminologie, uši, praxe, stále nové technologie...fakt mazec. Tak když se dostanu aspoň na 10% vašich znalostí, budu nadšen. Díky vám se mi to tu snad podaří. Takže předem dík a muzice zdar
TomasVv
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomasVv »

Odpovím uplně jednoduše:
poku si nemůžeš vlézt s pultem doprostřed sálu abys slyšel, jak to hraje do lidí, můžeš mít pult třeba za tři miliony, ale dobrý to nebude.
Zvukař je tam od toho, aby zkorigoval všechny nástroje a zpěvy nejen na zvukovce, ale i během hraní, aby reagoval na změny, šel naproti aranži a záměru umělce.
Osobně moc nemám rád ani kapely s volume pedálama, co si "sami přidaj", neříkám, že je to nemožné,
ale většinou nedokážeš odhadnou míru zásahu, aby byl pro posluchače přiměřený, máš jiný poslech.

Určitě seženete někoho šikovného, jen to hned nevzdávat.
Dělám, co mě baví.
Pavel Sedlák
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Pavel Sedlák »

Atisbusty: z jaké jste lokality ?
Třeba má někdo chuť i potenciál, ale neví o vás...
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva
Atisbusty

Příspěvek od Atisbusty »

S tím volum pedálem to chápu jak jsem psal víše a o tom odhadu posunu je to bezesporu pravda. Kolikrát to člověk odhadne špatně. Hrajeme na bezdrát, tedy při zvučení jsem schopen být na sále a alespoň na zvukovce či s malým nožstvím lidí na sále to otestovat a dozvučit. Jasný je, že potom už ne. Pak tam většinou máme známé, kteří nám největší poslechové nedostatky řeknou a upravíme. Ale že to není ono, to je bez diskuze. Jak jsem řekl, jsme klasická zábavovka, nejsme žádný profíci a tak nedostatky k tomu patří :-) A že jich je :-) Zvuk je ten menší problém :-) Jsme napůl z Prahy, napůl z Příbramy, zkoušky v Příbramy,hraní napůl Příbramsko, napůl celá ČR, zábavy, svatby, firemní akce, prostě amatérská klasika...Akcí je tak 20 do roka, někdy víc, někdy míň. Měli jsme zvukaře, který se s námi prostě dělil o gáži na rovné díly. Ta byla dost různá :-) Někdy 8 tis, někdy 5, někdy jsme pořádali akci sami a bylo to 10 tis, někdy jsme hráli do klobouku a byly to 2 tis. Nevím, jaké jsou zvyklosti, tak se rád poučím
Atisbusty

Příspěvek od Atisbusty »

Ty finance jsou na celou kapelu. Teď jsem to po sobě četl a napsal jsem to dost nejasně, je nás 6, se zvukařem 7
Odpovědět

Zpět na „Zvučíme live a věci okolo“