CERWIN-VEGA T36/750
-
- Reklama
-
NITRO
CERWIN-VEGA T36/750
Zdravím všechny audio nadšence!
Chtěl bych se zeptat na váš názor ohledně těchto spodků. Vlastníme s kolegou 4kusy těchto beden hrajeme jen karnevaly disko a podobné akce né koncerty a živé zvučení. Problém je že se mi zdá že to prostě pořád tak nějak není ono i pokud mám 2 kusy na straně tak se mi akustický tlak nezdá nijak extra v porovnání s velikostí a počtem beden.
Krmím to zesíkem Yamaha P7000S vyhýbka behringer CX3400. Budu rád za jakékoli rady a postřehy od všech.
Chtěl bych se zeptat na váš názor ohledně těchto spodků. Vlastníme s kolegou 4kusy těchto beden hrajeme jen karnevaly disko a podobné akce né koncerty a živé zvučení. Problém je že se mi zdá že to prostě pořád tak nějak není ono i pokud mám 2 kusy na straně tak se mi akustický tlak nezdá nijak extra v porovnání s velikostí a počtem beden.
Krmím to zesíkem Yamaha P7000S vyhýbka behringer CX3400. Budu rád za jakékoli rady a postřehy od všech.
- blaha
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Re: CERWIN-VEGA T36/750
Tyhle bedny neznám, ale čistě z manuálové a teoretické stránky.
- Bedny mají parametry 1000W (Programm) na 8 ohm, zesilovač umí 2x950W na 4ohm, předpokládám, že zapojení budete mít do sterea 2 bedny na stranu, t.j. pro plný výkon beden je potřeba zesilovač 2x1500-2000W na 4ohm. V podstatě jim dáváte polovinu.
- Další věcí je to, že parametru citlivosti 108dB bych až zas tak asi nevěřil, přikláněl bych se k reálu tak o 3-5dB nižšímu, nicméně i tak by tomělo fungovat.
- Za další, pdle konstrukce beden bych to viděl, že nejsou asi tak úplně vhodné na menší prostory a sály, konstrukce přímovyzařující by byla lepší. Tyhle bedny asi zahrajou líp víc do dálky.
Věci po kterých bych šel:
- kabely - jestli mají dostatečný průžez a nemají přechodové odpory, 1 ohm na vedení při 4ohmovém zapojení ti sebere 20% výkonu. Ideálně bych asi doporučil průřez vedení min 4mm2.
- zkontrolovat jestli jsou všechny bedny, a kabely zapojené se správnou polaritou, pozor i na přepínače polarity u výhybky a polaritu u signálových kabelů.
- když jsme u výhybky, tu bych zkusil vyřadit, třeba i nahoru pustit všechno, a dolů, ten zesilovač má svoji výhybku vestavěnou 25-150Hz, zkusit ji nakroutit tak někam kolem 100Hz a použít ji
- pak je tu ještě problém s fázováním jako takovým, když to vemu laicky, tak zvuk z besu uběhne tak 1m než se dostane k přední hraně bedny a opustí ji do prostoru
, pokud ne to postavíš přímovyzařující vrchy, a dáš hrany beden stejně, tak ti vlastně basy pojedou jeden metr za ostatním, což není dobře, takže tam by to chtělo, buď vrchy zpozdit procesorem, nebo alespoň ty vrchní bedny o ten metr posunout za basy
- no a pokud z toho do budouca budete chtít vymačkat maximu, tak pořídit silnější zesilovač (nebo dva - můstkové zapojení), taky by šlo přikoupit ještě tu jednu Yamahu, ale ta má v můstku psanejch 3150W@4ohm a to už je hodně, tam by e to už pak opravdu muselo ošetřit procesorem.
- Bedny mají parametry 1000W (Programm) na 8 ohm, zesilovač umí 2x950W na 4ohm, předpokládám, že zapojení budete mít do sterea 2 bedny na stranu, t.j. pro plný výkon beden je potřeba zesilovač 2x1500-2000W na 4ohm. V podstatě jim dáváte polovinu.
- Další věcí je to, že parametru citlivosti 108dB bych až zas tak asi nevěřil, přikláněl bych se k reálu tak o 3-5dB nižšímu, nicméně i tak by tomělo fungovat.
- Za další, pdle konstrukce beden bych to viděl, že nejsou asi tak úplně vhodné na menší prostory a sály, konstrukce přímovyzařující by byla lepší. Tyhle bedny asi zahrajou líp víc do dálky.
Věci po kterých bych šel:
- kabely - jestli mají dostatečný průžez a nemají přechodové odpory, 1 ohm na vedení při 4ohmovém zapojení ti sebere 20% výkonu. Ideálně bych asi doporučil průřez vedení min 4mm2.
- zkontrolovat jestli jsou všechny bedny, a kabely zapojené se správnou polaritou, pozor i na přepínače polarity u výhybky a polaritu u signálových kabelů.
- když jsme u výhybky, tu bych zkusil vyřadit, třeba i nahoru pustit všechno, a dolů, ten zesilovač má svoji výhybku vestavěnou 25-150Hz, zkusit ji nakroutit tak někam kolem 100Hz a použít ji
- pak je tu ještě problém s fázováním jako takovým, když to vemu laicky, tak zvuk z besu uběhne tak 1m než se dostane k přední hraně bedny a opustí ji do prostoru
- no a pokud z toho do budouca budete chtít vymačkat maximu, tak pořídit silnější zesilovač (nebo dva - můstkové zapojení), taky by šlo přikoupit ještě tu jednu Yamahu, ale ta má v můstku psanejch 3150W@4ohm a to už je hodně, tam by e to už pak opravdu muselo ošetřit procesorem.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
-
NITRO
Ještě mě napadlo šlo by nebo dělá se to třeba spojit 4 spodky serioparalelně tak aby výsledná impedance byla 8R a pak to krmit tou Yamahou přeplou do můstku? Samozřejmě s důrazem na dodržení polarity tak aby všechny repra chodila ve stejné fázi...
- blaha
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Asi by to šlo, ale bylo by to komplikovaný a atip. propojování a nic tím nezískáš.
Buď budeš mít 2x950W@4ohm, nebo 1x1900W@8ohm, ať tak nebo tak stále máš 1900W.
Buď budeš mít 2x950W@4ohm, nebo 1x1900W@8ohm, ať tak nebo tak stále máš 1900W.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
-
NITRO
Zvažuji výměnu těch Cerwinů za spodky od megatonu MT18SUB. Ale ještě jsem je pořádně neslyšel jen myslím někde na stodolní v klubu ale nejsem si 100pro jist že to byly ony. Myslíte že je to moudré rozhodnutí nebo by to byl krok k horšímu. 
-
Showservice
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Na subbasy bych ti doporučil 2 zesíky s tvrdýma zdrojema na můstek. Mám 2 jednometrový kabely s průřezem 6mm a osvědčilo se mi to (dát je těsně k bednám nebo vedle na podiu). V porovnání s 20 metrovejma 2,5mm byl rozdíl opravdu znát. Myslím, že ty MT18SUB budou víc tlačit.
Jakub
Jakub
-
NITRO
Nemá ty MT18SUB někdo z okolí ostravy či Opavy? Moc rád bych si je někde venku poslechl....
Musim rict ze tyhle basovky opravdu moc nehrajou, spis naopak. Mel jsem je 2x pujcene i s vrchama a rackem zesilovacu(nejake Generál Music) a crossem(uz nevim), vykon toho neznam, ale byly strasne nehorazne tezke takze to asi zadne sracky nebyly. Mozna podle nejakych fotek na netu bych mohl najit konkretni model, kdyby to nekoho zajimalo. Kabely k tomu byly docela tenke max 2,5. Ale myslim ze kabely nejsou ten problem, prehralo by je si myslim v pohode i Yamaha 218 a 215 na stranu na T-AMP TA2400 zesikach s LEM DX24. Ale zas zvukove to hraje docela hezky, jen to SPL jaksi podstatne chybi. Mel jsem je pujceny za 2500 a za 3000 ted muzu mit 2xRCF 8001 a 1x6001 na stranu a to je uplne jina kava. A abych jen nepomlouval maji vychytany kolecka, coz RCF nema.
Tot muj pohled na vec 
Never ask FOH sound engeener "Are you DJ?" because he can kill you....
-
NITRO
A nevíš jak je to s těma MT18SUB od megatonu? Tlačí to víc? Silně o nich uvažuju.