Ozvučení folklorního souboru
-
- Reklama
Re: Ozvučení folklorního souboru
Idealni cvaknout na cimbal setrnou klipsnu...
-
Návštěvník
Taky moj postreh k teme. My sme schopni osadit celu kapelu(aj dve) DPA4099 Huslisti to casto odmietaju zo strachu, ze ich "bude pocut" Ked sa napr. zvuci festival kde sa striedaju kapely po 30-45min. je pre nas jednoduchsie nez prehadzovat DPA nechat tam mic na stojanoch(u nas AKG C451) DPA-čko sa potom dava len primasovi lebo sa neustale vrti, komunikuje s kapelou, spevakmi, tanecnikmi, divakmi a nejaky mic. na stative spravidla ignoruje.2
Prispeju jeste se svoji troskou do mlyna. Sam zvucim a hraju v ceskych dechovych a folklornich zdruzenich. A co takto?
3x housle: http://www.elektroakustika.cz/snimac.html
2x klarinet: Osvecilo se mi akg c419 pripnute na plechu se sroubkem nad korpusem misto liry.
1x basa: piezoelektricky snimac do kobylky. Pouzivano v divadle kde jsem pusobil. presvedcilo me to.
1x cimbál: 2x treba akg C1000 na stojanech
4x zpěváci, ale někdy zpívají i muzikanti: Asi SM58, se zpevem muzikantu bud sem tam na stojan dinamiku, nebo kazdy svoji dinamiku. Nebo pocitat s tim ze to bude jen vyjmecne a nejak se to prosadi.
3x housle: http://www.elektroakustika.cz/snimac.html
2x klarinet: Osvecilo se mi akg c419 pripnute na plechu se sroubkem nad korpusem misto liry.
1x basa: piezoelektricky snimac do kobylky. Pouzivano v divadle kde jsem pusobil. presvedcilo me to.
1x cimbál: 2x treba akg C1000 na stojanech
4x zpěváci, ale někdy zpívají i muzikanti: Asi SM58, se zpevem muzikantu bud sem tam na stojan dinamiku, nebo kazdy svoji dinamiku. Nebo pocitat s tim ze to bude jen vyjmecne a nejak se to prosadi.
"Chyba bude asi.... Mezi mikrofonem a židlí."
http://ozvuceni.wbs.cz/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://ozvuceni.wbs.cz/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
Návštěvník
Každou sekci houslí je třeba zvučit samostatným mikrofonem! Primáš-hraje první hlasy a k nim spoustu trilků.. Druhé a třetí housle(tercy - většinou stačí jeden mic i pro víc houslí) hrají druhý a třetí hlas melodie zpravidle rovně - bez kudrlinek... Kontry (bývá i viola) hrají doprovod- tvoří s basou rytmický základ-musí být slyšet... To vše např. C1000, ty je možno použít i na zpěvy, případně SM58, ale rozdíl mezi nima už je jen asi 1000Kč. Ostatní už bylo popsáno.
-
maly_medved
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Offtopic:
Folklórní soubory zvučím taky po sekcích kontaktním způsobem ......
Jednou se mi stalo že jsem měl brutální zpoždění ( zlobilo auto, nedorazili pomocníci na stavbu ) a tak jsem to zoufale nestihal a v zápalu boje jsem před tanečák v zoufalství a z nedostatku sil ani času šoupnul jen dvě AKG C 414 ( L +R ) ..... a ... v pohodě.
Po koncertě , když jsem se z toho kalupu vzpamatovával přišlo nezvykle hodně lidí , vč. vedoucího souboru poděkovat za zvuk a že to takhle chtějí vždy napříště
Folklórní soubory zvučím taky po sekcích kontaktním způsobem ......
Jednou se mi stalo že jsem měl brutální zpoždění ( zlobilo auto, nedorazili pomocníci na stavbu ) a tak jsem to zoufale nestihal a v zápalu boje jsem před tanečák v zoufalství a z nedostatku sil ani času šoupnul jen dvě AKG C 414 ( L +R ) ..... a ... v pohodě.
Po koncertě , když jsem se z toho kalupu vzpamatovával přišlo nezvykle hodně lidí , vč. vedoucího souboru poděkovat za zvuk a že to takhle chtějí vždy napříště
- Jose1
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
.....zrovínka jsem včera dělal po dlouhé době folklor, jsem toho plný.....
A schválně nebudu mluvit moc o mikrofonech.
Cimbálovka, jako jedna z účinkujících kapel si donesla cimbál a basu, položila vše doprostřed parketu a odešla. Takže všechen vercajk tam ležel i po dobu zahájení produkce, tanečníci na place, kteří o to zakopávali.
Když mělo přijít na jejich vystoupení nahrnuli se na malé pódium, které zaplnili asi z jedné třetiny, basista stál na schodcích, a že jim to tak vyhovuje, že se nebudou posunovat dál.
Takže jsme nahonem prodlužovali kabely od mikro, aby jsme na ně dosáhli. Dělali jsme vše převážně ADX51, a další kondenzátory. Basa klipsou.
Po té co se nám podařilo nad ně narvat mikro, rozjeli produkci, takže zvukovka za pochodu. Odehráli tři skladby, servali z basy mikrofon a utekli. To už před pódiem na place nastupuje další folklór o 20ti lidech každý má v ruce nějaký drnkací nástroj. Rveme mikrofony z pódia a nahonem děláme jinou kapelu. Po 5ti skladbách odchází a vrací se mi cimbálovka v jiném složení, nástrojovém obsazení a úplně k jiným mikrofonům.
Po dvou skladbách se přihrne pod podium sbor a jednu píseň s nimi zpívá. Bezdrátový kondenzátor dostávají pozdě a tak do druhé sloky ten zpěv v PA prostě není.
A takto to fungovalo celé odpoledne.....
To potom debaty o nejvhodnějším typu mikrofonů, nějak vyznívají na prázdno.
Je to fakt adrenalín.
Co dodat....???? Snad jen, že se to všem líbilo.
A schválně nebudu mluvit moc o mikrofonech.
Cimbálovka, jako jedna z účinkujících kapel si donesla cimbál a basu, položila vše doprostřed parketu a odešla. Takže všechen vercajk tam ležel i po dobu zahájení produkce, tanečníci na place, kteří o to zakopávali.
Když mělo přijít na jejich vystoupení nahrnuli se na malé pódium, které zaplnili asi z jedné třetiny, basista stál na schodcích, a že jim to tak vyhovuje, že se nebudou posunovat dál.
Takže jsme nahonem prodlužovali kabely od mikro, aby jsme na ně dosáhli. Dělali jsme vše převážně ADX51, a další kondenzátory. Basa klipsou.
Po té co se nám podařilo nad ně narvat mikro, rozjeli produkci, takže zvukovka za pochodu. Odehráli tři skladby, servali z basy mikrofon a utekli. To už před pódiem na place nastupuje další folklór o 20ti lidech každý má v ruce nějaký drnkací nástroj. Rveme mikrofony z pódia a nahonem děláme jinou kapelu. Po 5ti skladbách odchází a vrací se mi cimbálovka v jiném složení, nástrojovém obsazení a úplně k jiným mikrofonům.
Po dvou skladbách se přihrne pod podium sbor a jednu píseň s nimi zpívá. Bezdrátový kondenzátor dostávají pozdě a tak do druhé sloky ten zpěv v PA prostě není.
A takto to fungovalo celé odpoledne.....
To potom debaty o nejvhodnějším typu mikrofonů, nějak vyznívají na prázdno.
Je to fakt adrenalín.
Tohle ale není chyba zvukaře, jako spíš pořadatele či dramaturga festivalu. Zvukař má být obeznámen, pokud se muziky budou střídat po 5 písních (často to tak na festivalech bývá).
Pak ideálně, aby:
a) dramaturg seskupil muziky v podobném obsazení k sobě - což nebude chtít, kvůli pestrosti programu
b) nabírat to všechno ovh kondíkama
c) rozdělit pódium na půlky a mít kolegu na pódiu. Zatímco muzika na levé půlce vystupuje, na pravé se drátuje muzika další. A pak naopak.
d) mít na pódiu kolegu a zatímco staví mikrofony, mluví komentátor a muziku uvádí
Pak ideálně, aby:
a) dramaturg seskupil muziky v podobném obsazení k sobě - což nebude chtít, kvůli pestrosti programu
b) nabírat to všechno ovh kondíkama
c) rozdělit pódium na půlky a mít kolegu na pódiu. Zatímco muzika na levé půlce vystupuje, na pravé se drátuje muzika další. A pak naopak.
d) mít na pódiu kolegu a zatímco staví mikrofony, mluví komentátor a muziku uvádí
- Jose1
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Jo Kamile, jak by to mělo vypadat a jak bych to chtěl já, aby to vypadalo, vím moc dobře. 
-
george_58
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Já zažil něco podobného teď 2 víkendy po sobě..o to horší je, že jsem na to sám, nemám na to platit pomocníka. Takže zvuk nebyl ani jendou podle mých představ, protože mi nebylo umožněno to tak udělat. Mrzí mě to, protože v konečném důsledku je to má špatná vizitka. Ale když organizítor nenechá v programu ani pár minutové pauzy na nachystání, to se pak nedá nic dělat. Ale věřte mi, že mě to hodně mrzí, protože vždy se snažím o to, aby se to líbilo.
-
xb
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
čoveče žórži 58 to se nám tady stává furt. říkáš jim "dojde tam mukl a nastaví vám mikráky" a voni né a hrajó hned ... s tím že někdo pi*uje už jsem se naučili žít a moji poddaní už jsou vůči komentářům taky imuní. většinou se to stává u kapel z horní dolní, s těma co umí hrát problémy nejsou, ti vždycky počkají protože ví že by byli sami proti sobě.
Vubec nejlepsi je se zkusit domluvit na zvukovky predem. Potom je to uplne v pohode. Kazdej vi co a jak a hraje to hned... Je to jen o domluve (s rozumnym poradatelem).
Píšu to proto, že je důležitý nenechat si to pro sebe. Občas si dupnout, ale s vysvětlením, proč to tak být musí...Jose1 píše:Jo Kamile, jak by to mělo vypadat a jak bych to chtěl já, aby to vypadalo, vím moc dobře.
- Jose1
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Kamil
Jasně, že si občas dupnu, dokonce i před touto akcí se zákázníkem jsem seděl hodinu a dupal a dupal.
Až jsem se občas sám sebe zalekl, jak jsem drzej.
Ale na víc jsem už neměl sil.
Fyla
Ano ano, ideální stav. Ovšem musí to být, jak ty říkáš rozumný pořadatel.
Tenhle byl nezkušený, začátečník, a ještě účinkující. Myslel si, ty jsi zvukař, tady máš peníze a starej se. My se budeme bavit.
Jen jsem chtěl poukázat na tu zmiňovanou živelnost folklórních souborů, kdy nám, hochům od zvuku, z toho občas není Hej.
Myslím bych to bez uzardění nazval "neprofesionalitou".(v tomhle případě)
Jasně, že si občas dupnu, dokonce i před touto akcí se zákázníkem jsem seděl hodinu a dupal a dupal.
Ale na víc jsem už neměl sil.
Fyla
Ano ano, ideální stav. Ovšem musí to být, jak ty říkáš rozumný pořadatel.
Tenhle byl nezkušený, začátečník, a ještě účinkující. Myslel si, ty jsi zvukař, tady máš peníze a starej se. My se budeme bavit.
Jen jsem chtěl poukázat na tu zmiňovanou živelnost folklórních souborů, kdy nám, hochům od zvuku, z toho občas není Hej.
Myslím bych to bez uzardění nazval "neprofesionalitou".(v tomhle případě)
- TomasVv
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Po víkendu plném folklóru a dechovek se moc těším na bigbeat a výlety jako kapelní zvukař.
Účinkující folkoristi předváděli naprostou ignoraci mikrofonů, nebylo vzácností, když si sólista soupl metr vedle mikrofonu. Někteří trémisté si rovnou chodili na sborové over-heady.
Dále nazvučení prostoru před pódiem, tedy i před PA považuji za nevhodný požadavek.
Odstup mikrofonů mířících k PA od zpětné vazby je proklatě malý a nedovolí nějaké velké zesílení.
Vrcholem tragédie bylo lidové folklorní divadlo. Herci, kteří neumí mlvit nahlas, scéna, která nedovolí rozumné umístění mikrofonů a do toho hlasitě se bavící diváci. Celá akce se odehrála na náměstí, kde byly hned vedle vyřvávající kolotoče. Ani hlasité výkřiky podnapilých občanů volajících o zesílení nebo aby toho debila někdo vyměnil celkové srozumitelnosti šeptaných dialogů nepřispěla...
Účinkující folkoristi předváděli naprostou ignoraci mikrofonů, nebylo vzácností, když si sólista soupl metr vedle mikrofonu. Někteří trémisté si rovnou chodili na sborové over-heady.
Dále nazvučení prostoru před pódiem, tedy i před PA považuji za nevhodný požadavek.
Odstup mikrofonů mířících k PA od zpětné vazby je proklatě malý a nedovolí nějaké velké zesílení.
Vrcholem tragédie bylo lidové folklorní divadlo. Herci, kteří neumí mlvit nahlas, scéna, která nedovolí rozumné umístění mikrofonů a do toho hlasitě se bavící diváci. Celá akce se odehrála na náměstí, kde byly hned vedle vyřvávající kolotoče. Ani hlasité výkřiky podnapilých občanů volajících o zesílení nebo aby toho debila někdo vyměnil celkové srozumitelnosti šeptaných dialogů nepřispěla...
Dělám, co mě baví.
Jo, tohle ti nezavidim, ceka me to ale hned dalsi tyden na Slavnostech vina.
Folklorni soubory, sbory, tancovani se zpevem.
U nas plati to, ze cim je cimbalovka lepsi, znamejsi a ma toho "na sucho" vic odehrano, tak se boji mikrofonu jak cert krize. (kontry, prvni a druhe housle o klarinetech nemluve). S mladymi spolky se da celkem v pohode pracovat, situace je i jina, kdyz vas hraci znaji i z jineho pohledu, nez jen jako zvukare.
Zjistil jsem, ze nejlepsi je mit nekde bokem "schovany" par kondiku do sterea, kterym se cimbalovka da sejmout velmi verne a bez potizi a k tomu dotahnout mikrofonem basu.
Souboje s tancujicimi soubory, ktere jednou zpivaji v zadu, zatim co zbytek souboru dupe po podiu taky nemam rad. Mikrofony musi stat pred podiem, (podle nekterych tam nemaji co delat, kazi pohled...) na pevne zemi, jinak to neresitelne.
Zvuceni muzikantu pred podiem: Ano, taky se nam stalo, ze cimbalovka chtela a dost si stala za tim, aby hrali pod podiem, pred PA, aby Verbiri na podiu meli dostatek prostoru... Pod tihou argumentu, ze se nachazime na podiu 15 x 8 metru a verbir zabere prostor maximalne 5 x 5 (bezne 3 x 3) jsme je tedy premluvili, aby hrali nahore.
Folklorni soubory, sbory, tancovani se zpevem.
U nas plati to, ze cim je cimbalovka lepsi, znamejsi a ma toho "na sucho" vic odehrano, tak se boji mikrofonu jak cert krize. (kontry, prvni a druhe housle o klarinetech nemluve). S mladymi spolky se da celkem v pohode pracovat, situace je i jina, kdyz vas hraci znaji i z jineho pohledu, nez jen jako zvukare.
Zjistil jsem, ze nejlepsi je mit nekde bokem "schovany" par kondiku do sterea, kterym se cimbalovka da sejmout velmi verne a bez potizi a k tomu dotahnout mikrofonem basu.
Souboje s tancujicimi soubory, ktere jednou zpivaji v zadu, zatim co zbytek souboru dupe po podiu taky nemam rad. Mikrofony musi stat pred podiem, (podle nekterych tam nemaji co delat, kazi pohled...) na pevne zemi, jinak to neresitelne.
Zvuceni muzikantu pred podiem: Ano, taky se nam stalo, ze cimbalovka chtela a dost si stala za tim, aby hrali pod podiem, pred PA, aby Verbiri na podiu meli dostatek prostoru... Pod tihou argumentu, ze se nachazime na podiu 15 x 8 metru a verbir zabere prostor maximalne 5 x 5 (bezne 3 x 3) jsme je tedy premluvili, aby hrali nahore.