Základní dotazy

Otázky a odpovědi ze STUDIOVÉ PRAXE - co, jak a proč dělat atd. (otázky na techniku směřujte do sekce Zvuková technika).
Odpovědět
  • Reklama
  • Zesilovače pro touring Powersoft Unica T
krkovička

Základní dotazy

Příspěvek od krkovička » sob 04. zář 2010 0:01:35

Ahoj!
potřeboval bych prosím poradit, děkuji.

Chci se dostat do světa zvukařiny, ale nevím kde začít. Ideální by byla snad nějaká knížka objasňující obecné pojmy a principy. Nevíte někdo o něčem?

Momentálně mi vrtají 2 věci hlavou, ale raději bych někde komplexní návod ať Vás tu pořád neotravuju.
1. Co je to kompresor, co dokáže (k čemu je), kdy se používá, jak se zapojuje?
2. když mám u AUXu post nebo pre feed (pre-fade feeds je tam tuším napsaný) - je do před nebo až po, ale nevím "čem"

blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Re: Základní dotazy

Příspěvek od blaha » sob 04. zář 2010 0:09:33

Neber to ve zlým, ale než budeme odpovídat, projdi si v klidu celý fórum, všechny dotazy tady jsou určitě zodpovězený (většinou několikrát) a to i včetně praktickej příkladů. Pokud i po pročtení budeš něčemu nerozumět, tak se ptej.

Jinak jako první krok bych doporučil registraci do fóra.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř

krkovička

Příspěvek od krkovička » sob 04. zář 2010 11:34:26

Přesně takovouhle línou odpověd jsem čekal, nejsem ten typ, který sedí za PC a pořád kliká a proto jsem čekal stručné odpovědi na mé 2 dotazy + a to hlavně odkaz na nějakou knížku ať už online na stránce nebo v knihkupectví, abych už dál nemusel otravovat Vás tady.

blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha » sob 04. zář 2010 13:46:16

Nedráždi hada bosou nohou :evil: .

Knížka je Praxe zvukové techniky, a na zbytek použij tlačítko Hledat :!: .

Opravdu se tady, kvůli línejm jako ty, nechce nikomu psát po 101 to co tu už několikrát je.

A jestli máš takovýto přístup, rovnou to vzdej, je tu napsaná spousta užitečných postřehů z praxe i teorie a rozhodně stojí za to si to celý pročíst. A jestli si myslíš, že ti stačí přečíst jednu knížku a bude z tebe suprovej zvukař jsi na velkým omylu [-X .
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř

frantik
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od frantik » sob 04. zář 2010 15:12:35

Přidávám se ke Zdenkovi, vystihl to naprosto přesně. Jedna knížka, kde je vše pro nějaký základ, prostě neexistuje, to už jsi mohl dávno sám zjistit. I ta Vlachého Praxe zvukové techniky je v mnohém zastaralá či nepřesná. Není to ani ta pověstná špička ledovce, spíš zlomek. Nemáš-li trpělivost ani nezačínej, zvukařina je totiž hlavně o tom - vydržet a pořád něco vylepšovat.
Jsem zmatkař, někdy. No a?

krkovička

Příspěvek od krkovička » sob 04. zář 2010 16:09:53

Stále nechápající zvukaři, nepsal jsem nic o tom, že chci být profík, chci mít základní přehled, co co znamená a jak to funguje. Na vaše zkušenosti jsem se vůbec neptal. Moc jste mi teda nepomohli, ale díky aspoň za ten název knížky.

gavo
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od gavo » sob 04. zář 2010 22:42:06

Chalani, on si snad dela legraci :D

:) Ale dajme mu sancu :)
Ohledne kompresoru http://en.wikipedia.org/wiki/Dynamic_range_compression
Ohladom Pre a Post Fader pozicie http://en.wikipedia.org/wiki/Mixing_con ... nd_routing

A tak ako kolegovia predomnou! Zvukarina je o tom znasat kritiku aj ked nie ste jeje pricinou - a napriek tomu ta to bavi :D inak to vzdaj! (I ked mam pocit ze ty nechces byt zvukarom ale iba vediet co je to compresor a pre/post fader :) )

Uzavrite vlakno ..
Nic lepsie ako sediet za mixom pocas koncertu a jest pizzu nepoznam :D - vlastne ano - pocit ked vidim, ze kapela na tu pizzu slinta :P

frantik
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od frantik » pon 06. zář 2010 7:10:58

Já nejsem žádný profík. Začínal jsem z ničeho skoro s holýma rukama. A za bolševika. Dělalo se s tím co dům nebo kulturák dal anebo bohatší tatík synkovi od Tesly vercajk zakoupil... Literatura žádná. Ono je to v životě spíš i tak, ža jak máš dobré podmínky neuděláš nic a když máš prd tak se musíš vypracovat a někam to dotáhneš. Nejsme tady v Americe (zatím nás ještě nestihli plně převychovat, ale to přijde, bohužel...), kde si každý myslí, že může hned dělat, co ho napadne a nejlíp to, čemu vůbec nerozumí a kamarádi ho hned budou plácat po zádech...

Znovu: Chce to prostě výdrž a jak gavo píše - snášet kritiku. Hodně kritiky! Od laiků, neználků, vohnoutů, kreténů, rozumbradů s pivem v ruce. Čím větší debža tím větší prudič. Zvykni si na to, chceš-li to řemeslo fakt dělat, že několik let jako "zvukař" jsi to největší hovado, které za všechno může - i za to, že muzikanti a účinkující jsou lempli.

Elektrika a zvukařina je totiž jen pro šílence a blázny, normální člověk to dělat nemůže, nemá na to...

Už to tu též několikrát zaznělo - přifař se knějakému fungujícímu zvukaři v okolí jako helfr a aktivně pomáhej, pak se rozhodni.

gavo
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od gavo » pon 06. zář 2010 11:51:40

Amen :)
Nic lepsie ako sediet za mixom pocas koncertu a jest pizzu nepoznam :D - vlastne ano - pocit ked vidim, ze kapela na tu pizzu slinta :P

frantik
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od frantik » pon 06. zář 2010 11:58:08

Až na věky!

TomasVv
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomasVv » pon 06. zář 2010 13:30:41

Kompresor = mašinka na potlačení dynamiky
PRE/POST = před faderem (klikou) nebo za klikou, PRE pro odposlechy, POST pro efekty.

A stejně tě hodiyn čtení a hledání neminou, protože každá odpověď na jednoduchou otázku vyvolá sto dalších otázek...
Dělám, co mě baví.

Hugo
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Hugo » úte 07. zář 2010 7:03:51

Dobrý články jsou třeba na http://www.muzikus.cz/pro-muzikanty/, ale chce to tam taky trochu hledat.
Funkce kompresoru je pěkně popsaná v návodu na RANE C4 http://www.prodance.cz/download/Rane_C4 ... manual.pdf.
Pro pochopení funkce jednotlivých částí mixážního pultu se dočteš třeba v návodu na Allen&Heath GL2400 http://eshop.prodance.cz/Files/gl2400_CZ.pdf. Doporučuju vytisknout si blokové schéma pultu, kde krásně uvidíš kudy prochází signál ze vstupu až na jednotlivé výstupy, jaké jsou možnosti routování ....., je v něm vidět i jak je to s PRE a POST.
A až budeš řešit jak správně dělat kabely, tak se podívej sem: http://www.sommercable.com/2__produkte/ ... e_verz.htm.

Stanik
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Stanik » pon 13. zář 2010 21:32:14

Ahoj, pošlete prosím odkaz na toto vlákno panu Václavu Vlachému. Třeba jej to přesvědčí napsat druhý díl úspěšné publikace Praxe zvukové techniky, který by se mohl jmenovat třeba "Zvukařem snadno a rychle". Když tady čtu některé příspěvky, jsem si jistý, že by to byl "trhák". :?
Ne pardon, nechci být škarohlíd, jen by člověk měl začít od základů, aby třeba věděl, " jak to ty elektrony ve valenční sféře vlasně dělají". Pokud to opravdu chce, vytrvá a čas od času taky skousne i neúspěch, může být časem uznávaným a vyhledávaným odborníkem.
Účet uživatele byl zablokován administrátorem fóra.

Jose1
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jose1 » úte 14. zář 2010 15:41:35

..... a jestlipak se krkovička alespoň zaregistroval? :idea:
.......nejsem ten typ, který sedí za PC a pořád kliká......
.....to hlavně odkaz na nějakou knížku ať už online na stránce.......

A klikat bude asi maminka....

Odpovědět

Zpět na „Nahrávání a práce ve studiu“